English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Galateni

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Galateni, 6


6:1 Fratilor, chiar daca un om ar cadea deodata in vreo greseala, voi, care sunteti duhovnicesti, sa-l ridicati cu duhul blandetii. Si ia seama la tine insuti, ca sa nu fii ispitit si tu.

Ar cadea deodata. Adica, prin forta ispitei. Firul gandirii din cap. 5 continua fara intrerupere. Pavel se refera aici la faptul ca un crestin ar putea intr-un moment de slabiciune, sau de neatentia spirituala, sa fie luat prin surprindere (vezi cap. 5:24). El nu este un ipocrit incapatanat. Scopul lui era sa ,,umble in Duhul” (vers. 25), dar a fost luat prin surprindere de o ispita. El a avut de gand ca ,,roada Duhului” (vers. 22, 23) sa fie vadita in vita sa, dar a descoperit spre amaraciunea sa unele din vechile ,,fapte ale firii pamantesti” (vers. 17-21). El primise Duhul (cap. 3:2) sa aduca ,,roada Duhului” (vers. 22, 23). Intentiile lui fusesera bune, dar ca si Pavel (vezi Rom 7:19-24), descoperise spre mahnirea sa ca firea pamanteasca [,,carnea”] este slaba.

Duhovnicesti. [,,Spirituale,” KJV]. Adica,, aceia care sunt ,,calauziti de Duhul” (cap. 5:19). Pare ca era o grupa reprezentativa in bisericile galatene care nu renuntasera la Evanghelia lui Pavel si continuau sa respinga invataturile iudaizantilor. Pavel nu ar fi putut numi ,,duhovnicesti” pe aceia care apostaziau, deoarece asemenea persoane renuntau la calauzirea Duhului (cap. 3:3).

Ridicati. Gr. matartizo, ,,a repara,” ,,a pregati,” ,,a reface,” ,,a pune in forma.” Scriitorii medicali greci foloseau termenul acesta pentru repunerea la loc a unui os sau a unei incheieturi dislocate. Aceia care ramasesera ,,duhovnicesti” nu trebuiau sa ia o atitudine increzuta fata de fratele care cazuse in fata atacurilor ispititei. El nu trebuie sa-l descurajeze sau, prin critica si mustrare, sa-l intarate la si mai multa lasare in voia ,,faptelor firii pamantesti” (vezi cap. 5:19.26). El avea o mare nevoie de o mana plina de simpatie pentru a-l ajuta sa iasa din prapastia pacatului in care cazuse. In dezamagirea si deziluzia lui el avea nevoie de cineva care sa se apropie de el cu rabdare, bunatate si delicatete (vers. 22.23), cineva care isi dadea seama ca s-ar fi putut ca el insusi sa fie biruit de ispita si sa aiba nevoie de un ajutor asemanator.

In tratarea celor care s-au abatut noi ar trebui, mai mult decat in oricare alte imprejurari sa practicam regula de aur (vezi Mat 3:12). Aceasta este datoria si privilegiul celor ce sunt manati personal de Duhul si care umbla pe caile neprihanirii. Altii nu sunt calificati pentru o sarcina atat de delicata. Dumnezeu cheama pe cei care sunt ,,spirituali” sa aduca oile ratacite inapoi la pasunea verde a adevarului si dreptatii. Pavel s-a purtat hotarat si fara teama cu aceia care staruiau in pacat fatis (vezi 1Cor 5:3-5) dar cu delicatete si rabdare cu aceia care dadeau dovada de o dorinta de refacere (2Cor 2:5-11). Disciplina bisericeasca cere o iscusita imbinare a fermitatii si blandetii. Pavel n-a coborat niciodata inaltele idealuri ale Evangheliei, dar tinta lui era totdeauna mantuirea barbatilor si femeilor si readucerea lor la Hristos cand se abateau. Vezi al Mat 6:14.15; 7:1-5, 18:10-35.

Blandetii. Vezi Mat. 5:5; Gal 5:23. Isus era o pilda de blandete (vezi Mat 11:29) si aceia care merg pe urmele Lui vor fi blanzi si rabdatori in purtarea cu fratii lor. Ei nu vor fi certareti si cautatori de greseli, si nici nu se vor gandi sa aplice celui gresit disciplina bisericeasca. Zelul lor pentru dreptate va fi imblanzit de indurare. Tinta lor cea dintai va fi refacerea celui gresit. Propunerile si deciziile lor vor fi vindecatoare si nu represive fata de pacat. Mentinerea autoritatii bisericeste va fi o preocupare secundara.

Ia seama la tine insuti. Noi nu putem sa refacem pe altii si sa-i aducem pe calea cea buna decat daca noi insine stim bine si nu putem sti daca traim bine noi insine afara de cazul ca ne controlam viata cu masura divina si ne impartasim zilnic din viata lui Isus. Cand cautam sa vindecam defectele altora trebuie sa indreptam un ochi asupra noastra insine. Aceia care urmeaza sa salveze pe altii din curentul rapid al pacatului trebuie sa aiba propriile lor picioare infipte pe un teren tare. O preocupare pentru propria noastra stare spirituala inaintea lui Dumnezeu este o conditie premergatoare pentru preocuparea pentru acela care are nevoie de ajutorul nostru. Ar trebui sa ne dam seama ca noi insine suntem inclinati sa cadem, si acea intelegere ne va feri de a da pe fata o atitudine de ,,eu sunt mai sfant ca tine” cand cautam sa ajutam un frate care a cazut.



6:2 Purtati-va sarcinile unii altora, si veti implini astfel Legea lui Hristos.

Sarcinile. [,,Poverile,” KJV]. Gr. baros, ,,greutate,” ,,povara,” ,,apasare.” Regula de aut (Mat 7:12) cere de la fiecare urmas al lui Hristos sa cerceteze problemele altuia ca si cum ar fi ale sale proprii. Aplicarea acestui principiu in legaturile personale, in camin, societate, scoala si biserica si la nivel national si international ar rezolva relele de care sufera lumea astazi. Numai harul lui Hristos face cu putinta sa se aplice principiul acesta in toate imprejurarile. Vezi Mat 5:43.44; Luc 10:30-37.

Legea lui Hristos. Legea sau principiul, care a determinat felul de viata al lui Isus a fost acela de a purta poverile altora. Hristos a venit pe pamant ca marele purtator de poveri ale altora (vezi Isa 53:6). Singura ,,porunca” formala pe care Domnul a dat-o ucenicilor Sai pe cand era pe pamant era de a se ,,iubi unii pe altii” (vezi Ioan 13:34). In ce priveste sensul in care aceasta porunca era ,,noua” vezi Ioan 13:34. Hristos a declarat de asemenea ca ,,toata legea si profetii” – toata voia descoperita a lui Dumnezeu (vezi Luc 24:44) – sunt intemeiate pe iubire, iubire fata de Dumnezeu si iubire fata de oameni. Romanilor Pavel le-a scris ca iubirea implineste Legea (cap. 13:10). In felul acesta, ,,legea lui Hristos” este rezumatul celor Zece porunci, deoarece atunci cand traim aceste legi, iubim cu adevarat pe Dumnezeu si pe oameni (vezi Mat 22:34-40). In ce priveste comentariul mai departe asupra invataturilor lui Hristos cu privire la iubirea pentru semeni vezi Mat 5:43.44; Luc 10:30-37.



6:3 Daca vreunul crede ca este ceva, macar ca nu este nimic, se inseala singur.

Crede ca este ceva. [,,Se socoteste,” KJV]. Adica se considera superior celor care au cazut in fata atacurilor ispitei (vers. 1). Vezi Rom 12:3; 1Cor 8:2. In ce priveste comentariul asupra mandriei in contrast cu umilinta crestina vezi Luc 14:7-11; 18:9-14.

Se inseala singur. Cel care isi supraestimeaza lucrarea sau valoarea personala este cel care se inseala. Primejdia inaltarii de sine sta in aceea ca inabusa cercetarea de sine si simtamantul nevoii personale. Inainte ca Dumnezeu sa poata face ceva pentru noi, noi trebuie sa devenim constienti de nevoia noastra (vezi Mat 5:3). In felul acesta omul cel mai lipsit de nadejde din lume e acela care sa inselat pe sine sa fie in deplina multumire de sine. Dumnezeu nu poate face nimic pentru noi afara de cazul ca suntem dispusi sa acceptam ceea ce El doreste sa ne ofere. Acela care nu-si da seama de nevoia sa nu va cere niciodata harul lui Dumnezeu.



6:4 Fiecare sa-si cerceteze fapta lui, si atunci va avea cu ce sa se laude numai in ce-l priveste pe el, si nu cu privire la altii;

Fiecare sa-si cerceteze fapta lui. Si anume sa-si cerceteze cu de-amanuntul purtarea si motivele si sa le evalueze prin ,,legea lui Hristos” (vers. 3). Vezi 2Cor 13:5. E lucrarea incredintata Duhului Sfant aceea de a ajuta la implinirea acestei sarcini (vezi Ioan 16:8-15). E mai bine ca el sa-si cerceteze in mod critic viata acum decat sa amane lucrul acesta pana cand e prea tarziu de a interveni eficient – cand Judecatorul tuturor oamenilor ii cere sa se infatiseze la bara judecatii divine. Acest proces de punere la proba este esential pentru cresterea in har, pentru procesul de sfintire. Crestinul face bine daca in fiecare zi isi cantareste inclinatiile si ambitiile in lumina scopului si planului descoperit al lui Dumnezeu pentru el si sub calauzirea Duhului Sfant.

Numai in ce-l priveste. Cand se ajunge la facerea unei analize a caracterului e cel mai bine pentru fiecare om sa se concentreze la sine, nu la altii. Cat de nechibzuit ar fi de a se lucra la remedierea defectelor altor oameni si a ramane inconstient de propriile defecte. In ce priveste comentariul mai departe vezi al Mat 7:1-5. Cat de multa bucurie ar gasi el in cele din urma sa contemple desavarsirea caracterului lor si el insusi sa se gaseasca lepadat? Cat de mult mai bine ar fi sa-si devoteze timpul si eforturile pentru remedierea defectelor propriului sau caracter. Atunci, in ziua cea mare a judecatii va avea motive de bucurie. Vezi Gal 6:7-9.



6:5 caci fiecare isi va purta sarcina lui insusi.

Sarcina. Gr. phortin, ,,greutatea,” ,,povara,” un obiect pe care cineva are datoria sa-l poarte. ,,Sarcinile” din vers. 2 pot fi puse deoparte destul de usor data e nevoie, in timp ce ,,sarcina” din vers. 5 este una care trebuie ,,in orice circumstanta,” sa fie purtata. De la fiecare soldat se asteapta sa-si poarte echipamentul, aceasta este raspunderea lui. El poate, uneori, sa ajute pe altii sa le poarte pe ale lor. El va fi chemat sa dea socoteala de propria sa ,,sarcina”; dar nu in chip necesar pentru ,,sarcinile” altora. Purtarea poverilor altora pe langa a sa proprie e laudabila, dar neglijarea poverii sale este inadmisibila. El nu trebuie sa impuna altora mai mult decat altii ii impun lui.

Pavel nu deduce de aici ca Dumnezeu lasa un om sa-si poarte singur sarcinile. Isus Se ofera sa ia parte la purtarea lor (vezi Mat 11:30). Unii crestini fac greseala de a nu impartasi sarcinile lor cu Isus. El cheama pe toti sa vina al El, si ii asigura de usurare de munca aceea care n-ar trebui sa fie purtata de cineva in propria sa putere (vezi Mat 11:28-30).



6:6 Cine primeste invatatura in Cuvant, sa faca parte din toate bunurile lui si celui ce-l invata.

Primeste invatatura. [,,Invatat in cuvant,” KJV; ,,Primeste cuvantul invataturii,” G. Galaction]. Sau primeste ,,invatatura in cuvant.”

Sa faca parte. [,,Sa comunice,” KJV]. Gr. koinoneo, ,,a avea partasie cu,” ,,a imparti cu,” ,,a fi partas cu” (vezi Rom 15:27; 1Tim 5:22; Evr 2:14; 1Pet 4:13; 2Ioan 11).. se prea poate ca galatenii sa fi avut acest fel de partasie cu Pavel. Acela care ,,primeste invatatura” Evangheliei ar trebui sa aiba ca scop sa dea mai departe ,,bunurile” de care invatatorii lui i-au facut parte. Aceasta il va ajuta ,,sa-si cerceteze fapta lui” si sa-si poarte ,,sarcina lui insusi.” S-a sugerat de asemenea ca Pavel aici recomanda sustinerea slujitorilor Evangheliei de catre aceia care au folos de pe urma ei. Daca aceasta e ceea ce are in gand apostolul, enuntarea lui ar parea sa aiba putina legatura directa cu contextul.

Celui ce-l invata. Adica, fiecare invatator crestin, desi Pavel, fara indoiala, se refera indeosebi la sine.



6:7 Nu va inselati: Dumnezeu nu Se lasa sa fie batjocorit. Ce seamana omul, aceea va si secera.

Nu va inselati. Dumnezeu face raspunzator pe fiecare om fata de ,,bunurile” pe care invatatorii crestini i le-au impartasit (vers. 6). El va socoti pe Galateni raspunzatori pentru invatatura pe care le-a dat-o Pavel.

Batjocorit. [,,Luat in ras,” KJV; ,,Nu-l paraleste,” G. Galaction]. Gr. mukterizo, ,,a lua in ras,” ,,a stramba din nas la.” Aceia care i-au in ras pe Dumnezeu tratand cu usuratate sfatul pe care-l trimite El trebuie sa sufere consecintele unei astfel de purtari.

Ce. [,,Ceea ce,” KJV; G. Galaction]. Principiul expus aici este la fel de adevarat atat in domeniul celor spirituale si in acela al relatiilor sociale ca si in lumea naturala. Ca lucrurile se vor reproduce dupa felul lor, este o lege inflexibila (vezi Gen 1:12). In acord cu aceasta, un om care seamana ,,ovaz salbatic”nu se poate astepta la o recolta abundenta de grau.



6:8 Cine seamana in firea lui pamanteasca, va secera din firea pamanteasca putrezirea; dar cine seamana in Duhul, va secera din Duhul viata vesnica.

In firea pamanteasca. [,,In carne,” KJV]. Vezi cap. 5:13.17.24. Pavel se refera aici la aceia care nu fac nici o incercare de a pune frau dorintelor si inclinatiilor lor naturale (cazi cap. 5:19-21). Numai cand un om se impotriveste raului poate astepta sa fie eliberat de influenta si de rezultatele umblarii lui. In cap. 6:7 atentia e concentrata la felul de samanta semanata, dar aici, mai mult la terenul in care e semanata. Comparati parabola semanatorului (vezi Mat 13:3-9). Cand terenul este ,,firea pamanteasca” [,,carnea”], roada cu siguranta va fi nimicita.

Seamana in Duhul. Echivalent cu ,,manat de Duhul” (vezi Rom 8:14; Gal 5:16). Nu se poate cita pentru aceasta un exemplu mai bun decat viata apostolului Pavel insusi. El stia din experienta de ceea ce vorbea (cf. Fapte 13:1.2; 16:6.7, etc).



6:9 Sa nu obosim in facerea binelui; caci la vremea potrivita, vom secera, daca nu vom cadea de oboseala.

Obosim in facerea binelui. Adica, de a merge acolo unde conduce Duhul (vezi vers. 8) si aducerea ,,roadei Duhului” (vers. 5:22.23). Indeosebi, crestinii nu ar trebui sa oboseasca in purtarea ,,sarcinilor” semenilor lor(cap. 6:2). Un astfel de serviciu pornit din iubire niciodata nu devine monoton. Exemplul Domnului de slujire a nevoile celor care se adunau in jurul Sau este idealul suprem de serviciu crestin.

La vremea potrivita. Adica, la timpul secerisului. Desi spiritul care conduce la actiune in serviciul crestin este iubirea, sunt fagaduite rasplatiri (vezi Apoc 22:12). Hristos a ilustrat acordarea de rasplatiri vesnice comparand-o cu secerisul (vezi Mat 13:39-43). Dumnezeu deja specificase timpul pentru recolta pamantului (vezi Fapte 17:31). Cei care seamana samanta cea buna in viata prezenta, samanta care pare la data aceea sa fi fost irosita pe teren inospitalier, sunt asigurati de recunoastere la marea zi a secerisului. Atunci fiecare om va primi o rasplata atat corespunzatoare cat si proportionala cu meritele ei (Mat 16:27; Apoc 22:12). In ce priveste comentariul cu privire la baza pe care Dumnezeu determina rasplatirile vezi Mat 20:1-16.

Nu vom cadea de oboseala. Numai aceia care rabda pana la sfarsit pot astepta sa primeasca

o rasplatire pentru facerea binelui. Prea adesea in lupta crestina pretinsi ostasi ai crucii au lesinat si au renuntat la lupta. Biruiti de ispita sau descurajati pe cale, ei s-au abatut obositi de la urmarea Domnului lor. Pavel citeaza cazul lui Dima, unul din credinciosii sai colaboratori, care fusese atras de lucrurile lumii si se reintorsese la vechiul lui fel de a trai (2Tim 4:10; cf. Cols 4:14). Cat de adesea experienta aceasta a fost repetata incepand de pe vremea lui Pavel! Pe de alta parte, ce tablou de eroism e prezentat in atitudinea curajoasa a miilor de martiri care aveau de dat piept cu cele mai crude feluri de morti decat sa renunte la increderea lor statornica in Acela care ii rascumparase din pacatele lor.



6:10 Asadar, cat avem prilej, sa facem bine la toti, si mai ales fratilor in credinta.

Prilej. Pavel aici trage concluzia din metafora lui de semanat si secerat (vers. 7-9). E un timp pentru semanat, e un timp pentru secerat. Timpul adunarii recoltei este in mainile lui Dumnezeu; timpul semanatului este in mainile noastre. Persoana calauzita de Duhul poate astepta o continua indrumare si sfatuire, pentru a folosi, la maximum prilejurile timpului semanatului (vers. 8). Mai mult decat intelepciunea omeneasca e necesara pentru a evalua prilejurile timpului in lumina eternitatii, si pentru a sti cum sa se foloseasca cel mai bine ocaziile care se prezinta. Ca lucratori in via Domnului (vezi Mat 20:1-16) noi ar trebui sa ne rugam pentru a intelege unde si cum sa lucram cat mai eficient. Crestinul, deci, are sa dea socoteala inaintea lui Dumnezeu, nu numai pentru servire, dar si pentru felul lucrarii sale.

Fratilor in credinta. [,,Casei credintei,” KJV; ,,Ai nostri cei de o credinta,” G. Galaction]. Adica, biserica (vezi 1Sa 3:15; Efes 2:19; 1Pet 4:17). Biserica are o obligatie fata de toti oamenii de pretutindeni (vezi Mat 28:19.20), dar mai intai fata de proprii ei membri. Lucrul acesta este adevarat atat in cele spirituale cat si in cele materiale. Biserica nu poate servi lumea in chip acceptabil decat numai daca propria ei casa e in ordine.



6:11 Uitati-va cu ce slove mari v-am scris, cu insasi mana mea!

Cu ce slove mari. [,,Cu ce litera mare,” KJV]. Literal, ,,litere mari.” Nu e clar daca Pavel se refera aici la intreaga epistola sau numai la vers. 11-18 din cap. 6. Cele mai multe din epistolele lui Pavel au fost dictate unui secretar, sau unei persoane care scria dupa dictare (cf. Rom 16:22). Totusi, cu cativa ani mai inainte el a inceput practica de a adauga o scurta sectiune scrisa chiar de mana lui, ca o garantei a autenticitatii scrisorilor sale (vezi 1Cor 16:16-21; Cols 4:18). Pare ca se falsificasera scrisori sub numele lui (vezi 2Tes. 2:2; 3:17). Aceia care considera ca Pavel a scris intreaga epistola fara de ajutorul unui secretar sugereaza ca nu se gasea un scriitor crestin corespunzator pentru sarcina aceasta. Totusi, se admite in general ca Epistola catre Romani a fost scrisa cam in acelasi timp cu aceea pentru Galateni si la scrierea celei dintai Pavel a facut uz de serviciile unui secretar numit Tertiu (Rom 16:22). Parerea cea mai obisnuita este ca Pavel insusi a scris numai partea de incheiere a Galatenilor. Daca, intr-adevar, intreaga epistola a fost scrisa de apostolul insusi aceasta ar fi singura (cu exceptia celei catre Filimon) scrisa in felul acesta. Probabilitatea ca acest lucru sa fie real este destul de mica.

Scrisul lui Pavel cu ,,litere mari” sugereaza ca la data cand scria epistola catre galatenii cel putin, caligrafia lui era defectuoasa. Multa invatatura a lui Pavel inlatura posibilitatea ca apostolul nu stia sa scrie acceptabil. Unii au sugerat ca dicultatea lui de a scrie era rezultatul vederii lui slabe (vezi 2Cor 12:7-9; Gal 4:15), altii, ca mainile lui suferisera raniri mai mult sau mai putin permanente in cursul persecutiilor lui (cf. 2Cor 11:24-27).

V-am scris. Forma verbului in textul grec permite si traducerea interpretativa ,,scriu” sau ,,scriu acum.” Cazuri similare de aceeasi forma averbului, in care scriitorul considera ceea ce el scrie in acel moment din punctul de vedere al celor care o citesc, apar in Filimon 19; 1Pet 5:12; 1Ioan

2:14.21.26. Aceia care cred ca Pavel aici se refera numai la postscriptum, folosesc traducerea ,,scriu acum.” Aceia care gandesc ca el se refera la intreaga scrisoare, redau verbul: ,,V-am scris.”



6:12 Toti cei ce umbla dupa placerea oamenilor, va silesc sa primiti taierea imprejur, numai ca sa nu sufere ei prigonire pentru Crucea lui Hristos.

Toti. Pavel specifica pe invatatorii mincinosi cu ale caror invataturi s-a ocupat in cursul epistolei.

Umbla dupa placerea oamenilor, [,,O frumoasa aratare,” KJV; ,,Sa fie bine vazuti trupeste,” G. Galaction]. Ei doreau dovezi pipaibile, fizice ale succesului eforturilor lui. Lucrul acesta putea fi realizat prin readucerea crestinilor inapoi la anumite ritualuri ale Legii, indeosebi circumciziunea, care isi gasisera implinirea in Evanghelie.

Ca sa nu sufere. Acest pretins zel al invatatorilor mincinosi nu apare atat de mult din iubire pentru cauza pe care o reprezinta cat dintr-o dorinta de a evita persecutia de la fratii lor, iudeii. Daca exprima loialitate fata de ceremoniile iudaice, nu vor fi esential diferiti de alti iudei, si in felul acesta pot sa evite persecutia de care aveau parte Pavel si alti conducatori crestini. Prin felul acesta de compromis, ei incercau poate sa contopeasca crestinismul cu iudaismul. Remarcabilul succes al acestei uneltiri in bisericile din Galatia procura un comentariu interesant asupra efectului compromisului religios in secolul I. Compromisuri asemanatoare intre adevar si eroare sa-au incercat de atunci, cu rezultate permanente. Teama de ridiculizare si persecutie inca poarta raspunderea pentru compromisul in invatatura si practica. Evanghelia curata nu e niciodata populara pentru majoritate, care e satisfacuta numai cu forma evlaviei, fara puterea ei (vezi 2Tim. 3:5).



6:13 Caci nici ei, care au primit taierea imprejur, nu pazesc Legea; ci voiesc doar ca voi sa primiti taierea imprejur, pentru ca sa se laude ei cu trupul vostru.

Ei. Adica, iudaizantii.

Nu pazesc Legea. Vezi cap. 2:16. Pavel vrea, fara indoiala sa spuna, ca ei nu tineau toata legea. El atrasese deja atentia ca acela care este taiat imprejur are obligatia de a tine toata legea (vezi cap. 3:10; 5:3). Apostolii mincinosi nu erau nici sinceri nici consecventi. De fapt, ar fi fost imposibil ca ei sa tina fiecare amanunt al legii cu scrupulozitate in mijlocul neamurilor inconjuratoare.

Sa se laude in trupul vostru. Ca iudaizantii sa izbuteasca de a face prozeliti ar fi fost spre onoarea si slava lor inaintea iudeilor ortodocsi. Tinta lor, aparenta era de a convinge pe compatriotii lor iudeii evlaviosi ca, in calitate de crestini, ei erau inca buni iudei, si in felul acesta sa se faca agreabili inaintea autoritatilor iudaice. In felul acesta, aratand ravna lor pentru lege, nadajduiau sa evite persecutia.



6:14 In ce ma priveste, departe de mine gandul sa ma laud cu altceva decat cu crucea Domnului nostru Isus Hristos, prin care lumea este rastignita fata de mine, si eu fata de lume!

Departe de mine. [,,fereasca Dumnezeu ” KJV]. Literal, ,,Sa nu fie!” O afirmatie destul de puternica.

Laud. Sau ,,sa ma falesc cu.” Comparati 2Cor 5:12; 11:18; 12:1; etc.

Decat cu crucea. Pavel scria corintenilor ca era intentia lui de a da crucii locul suprem in viata lui si in slujirea sa (vezi 1Cor 2:2). In Corinteni, crucea sta in contrast cu ,,vorbirile induplecatoare ale intelepciunii” omului (1Cor 2:4), pe care se bizuise oarecum la Atena. Aici, crucea sta in contrast cu sistemul legalist iudaic (Gal 6:13). El s-ar fi putut fali cu privire la neamul si stramosii sai iudei si cu realizarile sale iudaice, care depaseau cu mult pe acelea ale potrivnicilor sai (2Cor 11:22). In putinele ocazii cand Pavel a mentionat pe stramosii sai iudei a facut lucrul acesta cu scopul de a-si apara apostolia, nu pentru lauda de sine. Lucrul acesta nu vrea sa spuna ca se sfia de a se arata ca iudeu. Desi nu a aprobat invataturile sau purtarea fariseilor, fara indoiala odata a considerat fosta lui atasare la aceasta secta ca un motiv de incredere in firea pamanteasca (vezi Filp 3:4-6; cf. Fapte 23:6). Pavel recunostea cu promptitudine foloasele iudaismului (vezi Rom 3:1.2). Fusesera avantaje in formele de cult instituite de Dumnezeu in legatura cu serviciile sanctuarului, dar acestea erau toate intentionate sa conduca pe inchinator la o mai clara intelegere a lui Dumnezeu si a prescriptiilor Lui. Acum galatenii erau influentati sa se reintoarca la aceste forme ca la un mijloc de mantuire. Pentru mai departe comentariul la ,,lauda” crucii vezi Ioan 3:16; Filp 2:6-8.

Lumea este rastignita. ,,Lumea” aici este echivalenta cu ,,firea pamanteasca” [,,carnea”] din cap. 5:16-21. Acestea nu au mai multa influenta asupra gandirii si umblarii lui Pavel decat daca n-ar fi existat. Pentru comentariul asupra rastignirii ,,lumii” si a ,,firii pamantesti” [,,carnii”] vezi cap. 5:24. Vezi Filp 3:8-11.

Eu fata de lume. Vezi cap. 2:20.



6:15 Caci in Hristos Isus nici taierea imprejur, nici netaierea imprejur nu sunt nimic, ci a fi o faptura noua.

In Hristos Isus. Dovezi textuale importante (cf. p. 10) pot fi citate pentru omiterea acestei expresii.

Taierea imprejur. Vezi Gal 5:6; cf. 1Cor 7:19. Ritualuri si forme externe nu sunt lucruri importante pentru crestin.

O faptura noua. Adica, o noua creatiune, insemnand fie actul creatiunii, fie a fi creat in felul acesta. Vezi 2Cor 5:17; cf. 1Cor 7:19. Lucrurile de insemnatate suprema sunt deci: 1) credinta, care porneste din iubire, 2) rezultatul credintei, un om nou in Hristos Isus, si 3) dovada din afara, vizibila a acestei transformari, si anume ascultarea de voia lui Dumnezeu asa cum e exprimata in Legea Lui. Nici o schimbare in caracter nu vine pe urma taierii imprejur, ci o noua creatiune insemnneaza o noua fiinta.



6:16 Si peste toti cei ce vor umbla dupa dreptarul acesta si peste Israelul lui Dumnezeu sa fie pace si indurare!

Toti cei ce vor umbla. [,,Cati umbla,” KJV]. Adica, toti aceia care umbla potrivit cu principiul vers. 14.15, fie iudei sau neamuri (vezi cap. 3:27-29; 5:16). Nu sunt grupe privilegiate in biserica crestina. Aceasta veste buna a egalitatii spirituale adusese multa bucurie tuturor celor dintre neamuri pe unde predicase Pavel. Cresterea crestina depinde de o cunoastere a adevarului si de buna dispozitie de a ,,umbla” in armonie cu el (vezi 2Pet 3:18; vezi Mat 7:21-27).

Dreptarul. [,,Regula, KJV]. Gr. kanon, ,,regula,” ,,principiu,” ,,lege,” ,,standard,” ,,sfera de activitate.” Pavel aici se refera la ,,regula,” sau ,,standardul” dreptatii in Hristos scoasa in evidenta in vers. 14, 15.

Israelul lui Dumnezeu. Adica, Israelul spiritual, cuprinzand atat iudeii cat si neamuri (vezi Gen 32:28; Rom 2:28.29; Gal 3:7-8). Ei fac parte dintr-un singur organism – biserica lui Isus Hristos.



6:17 De acum incolo nimeni sa nu ma mai necajeasca, pentru ca port semnele Domnului Isus pe trupul meu.

Sa nu ma mai necajeasca. [,,Sa nu ma tulbure,” KJV]. Pavel considera chestiunea ca rezolvata. El a spus tot ce avea de spus asupra subiectului din aceasta epistola. El nu mai are nimic de adaugat. El raspunsese clar la toate obiectiunile potrivnicilor sai. Ideea aranjarii unui compromis intre crestinism si iudaism prin combinarea lor nu e vrednica de cercetare mai departe, si el refuza de a mai folosi timp sau de a mai da atentie acestuio subiect (vezi vers. 12, 13).

Semnele. Gr. stigmata, ,,semne” de infierare a sclavilor sau a altei proprietati cu numele sau simbolul identificator al proprietarului. Captivii uneori erau insemnati in felul acesta si nu rareori soldatii se infierau cu numele ofiterului lor comandant. Sclavii templului sau inchinatori unei zeitati de asemenea fusesera insemnati ca dovada a devotiunii lor. Prin ,,semnele Domnului Isus” Pavel fara indoiala se refera la cicatricele lasate asupra corpului Sau de persecutie si greutati (vezi 2Cor 4:10; 11:24-27). Potrivnicii sa staruie acum de a obliga pe convertitii dintre neamuri sa accepte semnele taierii imprejur ca dovada a supunerii lor la iudaism. Dar Pavel are semne care arata al cui serv a devenit el, si pentru el nu exista alta credinciosie decat fata de Hristos (vezi Gal 6:14). Cicatricele pe care Pavel le capatase de la vrajmasii sai pe cand era in serviciul Domnului sau vorbeau cat se poate de elocvent despre devotiunea sa fata de Hristos. Cele mai multe din cicatricele acestea marturiseau despre ura inveterata a iudeilor (vezi cap. 5:11).



6:18 Fratilor, harul Domnului nostru Isus Hristos sa fie cu duhul vostru! Amin.

Fratilor. Aceeasi forma de adresare cu care Pavel si-a inceput epistola (cap. 1:2). El pretuieste comuniunea lor, pe deplin increzator ca ei vor primi sfatul sau (vezi cap. 5:10). Faptul ca nimic nu se aude mai departe despre tulburari in Galatia cu privire la subiectul iudaizarii este marturie tacuta cu privire la succesul prezentului sau apel catre biserica.

Harul. Vezi Rom 1:7; 3:24; 2Cor 13:14; cf. 2Tim 4:22; Fil 25. In toata epistola Pavel a subliniat faptul ca mantuirea vine numai prin har, ca niciodata nu poate fi dobandita prin fapte. Nu exista alta cale de a fi in pace cu Dumnezeu. El este mai mult decat un atribut pasiv al lui Dumnezeu, el este iubirea si bunatatea divina la lucru. Pavel incheia in felul acesta apelul sau catre bisericile din Galatia, pe ai caror membri el ii iubeste si pentru care el simte preocupare plina de grija. De s-ar intoarce ei de la ceremonii fara rost si de ar accepta rascumpararea care vine prin credinta in Isus Hristos!

Duhul vostru. Adica, voi (cf. cele de la Psa 1:10).

Amin. Vezi Mat 5:18.

Postscriptul care vine dupa vers. 18 [KJV] nu apare in nici un manuscris timpuriu, si nu facea

parte din raportul originar, inspirat. E acord general ca aceasta epistola a fost scrisa din Corint in cursul celei de-a treia calatorii misionare a lui Pavel (vezi p. 104). Compara cele de la Rom 16:27; 1Cor 16:24; si superscriptiile la anumiti psalmi (vezi Vol. III, p. 615).

COMENTARII ELLEN G. WHITE 1 COL 249; DA 440, 504; Ed 113; Ev 353; FE 279; MB 128; MH 166; ML 52; TM 274; 1T 209;

2T 52; 3T 93; 5T 247, 346, 605; 7T 263 1, 2 MH 495; 5T 246; 6T 398 2 CT 552; 1T 201; 2T 75; 3T 526; 4T 228, 5T 18 3 5T 247; 6T 399 4 2T 340 5 5T 247 7 AA 73; AH 525; CG 185; COL 85; CS 27; CT 82; Ed 108; Ev 357; FE 156, 298, 375; MB 83;

MH 180, 445; MYP 21; PP 268; 1T 134, 503, 696; 2T 31, 79, 267, 300, 323, 330, 570, 641; 3T 226, 363; 4T 63, 117, 343, 363, 366, 383, 501; 5T 30, 118, 119, 320, 429, 590; 6T 268, 305, 399; 8T 52, 294; 9T 157; WM 19, 84

7, 8 2T 92 7–10FE 250 8 CG 163; COL 41, 84; Ed 109; FE 227, 376; PK 624; 3T 241, 365 9 CG 242; EW 268; 2T 29, 445; 4T 101; 6T 305, 478; 8T 18, 196; 9T 86, 131; WM 97 10 MH 201; ML 232, 245; PK 652; 6T 85, 271, 278; WM 46, 210 14 AA 210, 561; COL 161; CT 23; DA 661; GW 29; MH 460; ML 61; 1T 525; 2T 47, 213, 443;

5T 367; 7T 31; 8T 19, 320 15 AA 204 17 SR 275


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: