Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Galateni

Galateni 2:16


2:16 Totusi, fiindca stim ca omul nu este socotit neprihanit, prin faptele Legii, ci numai prin credinta in Isus Hristos, am crezut si noi in Hristos Isus, ca sa fim socotiti neprihaniti prin credinta in Hristos, iar nu prin faptele Legii; pentru ca nimeni nu va fi socotit neprihanit prin faptele Legii.

Socotit neprihanit. [,,Indreptatit,” KJV]. Sau ,,socotit drept,” (vezi Rom 3:20.28; 4:8.25).

Faptele legii. Literal ,,fapte din lege” (vezi Rom 2;12). Pavel aici se refera nu atat de mult la simpla tinere rituala a legii ceremoniale cat la conceptia iudaica cum ca un om s-ar putea mantui prin tinerea meticuloasa (vezi 2Cor 3:3-9) a ,,legii,” care consta din percepte morale, ceremoniale si civile (vezi p. 933, 934). In Epistola catre Galateni, Pavel e preocupat numai de codul moral si ceremonial. Codul civil pe cat se pare nu intra direct in discutie. Iudeii greseau in: 1) considerau ca mantuirea putea fi dobandita prin eforturi personale ale omului, prin conformare la cerintele ,,legii” si prin virtutea unei vieti meritorii in care surplusul de fapte bune ar anula faptele rele, 2) adaugarea la lege, asa cum era data de Dumnezeu, o gramada de obligatii omenesti, indeobste numite ,,traditii” (vezi vol. I, p. 96; vezi Mar 7:3) si 3) extinderea si incercarea de a impune, anumite puncte ale prevederilor rituale si ceremoniale ale ,,legii” dincolo de cruce, unde acestea isi pierdusera valabilitatea. Toate acestea erau fara indoiala in mintea lui Pavel cand scria. Dupa cum deja s-a spus, cuvantul ,,lege” asa cum e folosit de Pavel in cartea Galateni, cuprinde atat legea morala sau Decalogul, cat si legea ceremoniala (vezi EGW Material suplimentar la Gal 3:24). Dar Pavel nu e preocupat aici atat de mult, nici de una nici de alta, cat de sistemul legalist iudaic al dreptatii prin fapte, care e intemeiat pe ele.

Credinta in Isus Hristos. [,,Credinta lui Isus Hristos,” KJV]. Adica, credinta in Isus Hristos (vezi Ioan 1:12; 3:16; Rom 4:3; 5:1). Indreptatirea vine ca un dar fara plata al lui Dumnezeu prin Isus Hristos (vezi Ioan 3:16). Faptele n-au nici un rol in tranzactia aceasta. Din partea lui Dumnezeu ea vine ca un dar facut cu putinta prin Isus Hristos. Din partea omului ea cere credinta deplina si incredere in Dumnezeu ca El poate si e dispus sa justifice [indreptateasca] un pacatos. Credinta e mijlocul prin care omul primeste indreptatirea.

Am crezut. Lucrul acesta era adevarat si cu privire la Petru ca si cu privire la Pavel. Si Petru stia deja ca tinerea legii nu putea sa indreptateasca pe nimeni. Pentru motivul acesta ei se indreptasera spre Hristos pentru izbavire de pacat. Insasi marturisirea aceasta, face Pavel cunoscut, e o recunoastere ca vechile lor ritualuri erau in ele insele si de la ele insele nule si fara valoare.

Nimeni. [,,Nici un trup,” KJV]. Adica, nimeni, nici o fiinta omeneasca. Vezi Rom 3:20.