Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ezra

Ezra 6:15


6:15 Casa a fost ispravita in ziua a treia a lunii Adar, in al saselea an al domniei imparatului Dariu.

Ispravita. Este data ziua exacta a incheierii Templului, probabil si ziua dedicarii descrisa in v. 16-18. Adar 3 din al 6-lea an de domnie al lui Dariu I era aproximativ 12 martie 515 i.Hr., cu sase saptamani inainte de Paste.

Rezidirea Templului, incepand cu ziua cand a fost pusa piatra de temelie a doua oara (24 Kislev, anul al 2-lea al lui Dariu) si terminand cu ziua cand au fost incheiate lucrarile, acopera aproximativ 4 ani si 3 luni, cu aproape 2 ani si 3 luni mai putin decat ii luase lui Solomon sa construiasca Templul sau. Motivul acestei diferente sta probabil in faptul ca Solomon a trebuit ca intai sa pregateasca o suprafata plana pe care sa inalte diferite cladiri care apartineau Templului, o sarcina de proportii insemnate. Cu toate ca infrastructurile actuale ale zonei Templului de la Ierusalim dateaza din timpurile lui Irod sau de mai tarziu, in masura in care pot fi observate, descopera eforturile uriase care trebuie sa fi fost facute de catre constructorii initiali pentru ca sa zideasca o fundatie pe care sa fie inaltat Templul si multele lui cladiri auxiliare. Cand s-au intors exilatii, au descoperit probabil ca cea mare parte a fundatiei era inca buna de folosit, fara sa necesite lucrari de reparatie costisitoare si consumatoare de timp. In plus, constructiile se pare ca au fost mai putin elaborate si numeroase decat pe timpului Solomon si probabil mai putin impodobite (vezi cap. 3,12). De asemenea, o anumita parte din constructie fusese facuta de cand fusese emis primul decret. Poate ca acestea sunt unele sau toate motivele pentru care construirea celui de-al doilea templu a fost facuta intr-o perioada relativ scurta.

Nu avem nici un fel de informatii cu privire la dimensiunile noului Templu, numarul cladirilor auxiliare, aranjamentul si forma lor exterioara. Se poate ca templul lui Solomon sau templul ideal al lui Ezechiel (Ezechiel 40-42) sa fi servit ca model pentru unele parti. Reiese clar faptul ca Templul acesta, ca si cel al lui Solomon, aveau cladiri auxiliare, din texte precum cele din Ezra 8,29; Neemia 12,44; 13,4.5, unde sunt mentionate anumite incaperi in legatura cu Templul. In unele dintre camerele acestea erau pastrate visteriile Templului; altele serveau ca acareturi pentru unii preoti. Conform 1 Mac. 4,38, Templul era inconjurat de mai multe curti.