Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ezra

Ezra 5:8


5:8 Sa stie imparatul ca ne-am dus in tinuturile lui Iuda, la Casa Dumnezeului celui mare. Ea se zideste din pietre cioplite, si in pereti se pune lemn; lucrul merge repede si izbuteste in mainile lor.

Casa Dumnezeului celui mare. Aceasta este o expresie remarcabila in gura unui pagan. Persii erau monoteisti, si fara indoiala ca monoteismul iudeilor a fost apreciat de ei ca fiind o religie asemanatoare cu a lor. Aceasta ar putea explica partial de ce imparatii si slujbasii persani aveau, in mare vorbind, o atitudine de simpatie si bunavointa fata de iudei, in general, si fata de dorintele si aspiratiile lor.

Pietre cioplite. [Pietre mari, KJV] Literal, "pietre de cilindrare", indicand pietre marime corespunzatoare astfel incat fie nevoie de un tavalug pentru ca sa fie miscate din loc. Popoare antice foloseau pietre de marime uriasa pentru temple si pentru cladiri publice. Astfel de pietre pot fi vazute in temple egiptene, ca de pilda acelea de la Karnak sau in cladiri mai tarzii, ca de pilda templul roman de la Baalbek sau suprastructura de pe mormantul lui Avraam de la Hebron.

In pereti se pune lemn. O referire la metoda arhitecturala antica de a pune in perete un rand de scanduri la fiecare trei randuri de pietre. Decretul lui Cir a mentionat in mod expres procedeul acesta (cap. 6,4), iar iudeii au respectat minutios ordinul. Metoda de construire a zidurile alternand un rand de scanduri cu trei randuri de pietre este mentionata prima data in legatura cu Templul lui Solomon (1 Regi 7,12). In timpul sapaturilor efectuate la Megido a fost scoasa la suprafata o cladire publica care prezenta amanuntul acesta arhitectural, lemnul folosit fiind cedrul. Singurele locuri unde s-a mai observat practica aceasta sunt Carchemis, o cetate hitita, si vechiul Alalakh in Siria de Nord. Poate ca iudeii mai batrani care vazusera Templul lui Solomon cu randuri de lemn in pereti au dorit sa vada noul Templu cladit la fel si de aceea au facut o cerere corespunzatoare la Cir. Aceasta pare sa fie singura explicatie plauzibila pentru aceasta prevedere din decretul oficial, deoarece nu era deprinderea persilor sau a oricarei alte natiuni din vremea aceea de a construi peretii in felul acesta, atat cat se cunoaste in prezent.