Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ezra

Ezra 3:7


3:7 Au dat argint cioplitorilor de piatra si tamplarilor, si merinde, bauturi si untdelemn Sidonienilor si Tirienilor, ca sa aduca pe mare pana la Iafo lemne de cedru din Liban, dupa invoirea data de Cir, imparatul Persilor.

Au dat argint. In cursul adunarii festive au fost purtate discutii cu privire la recladirea Templului si au fost incheiate contracte cu meseriasi pregatiti sa execute planurile facute acolo. Multi dintre exilati fusesera fara indoiala folositi de catre babilonieni la cladirea palatelor, a templelor si a fortificatiilor lor. In timpul exilului, indeosebi sub Nebucadnetar, Babilonul fusese martorul unor activitati uluitoare, asa cum au aratat sapaturile facute acolo. Iscusinta profesionala insusita in Babilon s-a dovedit acum de mare folos, iar Zorobabel i-a pus pe zidari si pe dulgheri sa indeplineasca sarcinile lor, platindu-le regulat salarii in bani.

Merinde. [carne, KJV]. Literal "hrana".

Sidonienilor. Cumpararea de cedri din muntii Liban a fost facuta prin contract cu sidonienii si tirienii, prin compensare in natura. Fenicia era o fasie ingusta de pamant de coasta si era nevoita sa importe alimente (vezi Fapte 12,20; vezi si vol. II, p.68). Solomon platise materialele primite de la Hiram din Tir cu grau, orz, vin si untdelemn (2 Cronici 2,15), si o intelegere asemanatoare a facut acum Zorobabel. Din timpurile cele mai vechi, tinuturile Libanului furnizasera lemn de cedru pentru construirea de palate, temple si alte cladiri publice tuturor tarilor civilizate ale Orientului Apropiat.

Faptul ca sidonienii sunt mentionati inainte de tirieni corespunde situatiei politice de fapt sub stapanirea persana. Herodot (vii. 96, 98; viii. 67) sustine ca pe timpul lui Xerxe, regele Sidonului avea un rang mai inalt decat regele Tirului. Situatia aceasta exista probabil dinainte de timpul lui Xerxe si se datora asediului prelungit al Tirului de catre Nebucadnetar. Rezultatul a fost o slabire importanta a fortei economice si a prestigiului Tirului. Sidonul a profitat de situatia aceasta si ulterior a preluat conducerea statelor-cetati feniciene (vezi vol. II, p. 69).

Dupa invoirea. Pare sa fie vorba un dar special de lemn fenician facut de Cir. Cu toate ca in afara de observatia aceasta n-avem o alta dovada scrisa cu privire la un astfel de dar, prevederea facuta in decretul oficial, asa cum a fost gasit mai tarziu la Ecbatana, ca cheltuielile cu Templul sa fie achitate din fondurile imparatesti, pare sa fi inclus cumpararea de material de constructie din bani publici. Alimentele, bauturile si untdelemnul trebuie sa fi fost procurate de administratia persana, deoarece iudeii de curand sositi n-ar fi avut hrana indestulatoare nici pentru propriile lor nevoi, in tara pe jumatate pustie in care venisera.