English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ezra

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Ezra, 3


3:1 Cand a venit luna a saptea, copiii lui Israel erau in cetatile lor. Atunci poporul s-a strans ca un singur om la Ierusalim.

Luna a saptea. La scurt timp dupa sosirea lor in Palestina, probabil in vara anului 536 i.Hr., exilatii de curand intorsi s-au adunat la Ierusalim pentru a inaugura noul serviciu la Templu. Adunarea aceasta a avut loc la sfarsitul lunii a 6-a, asa cum arata o comparatie a v. 1 cu v. 6. Luna a 7-a (Tisri) era una dintre lunile cele mai sfinte ale intregului an religios iudaic. Ziua intai a acelei luni era ziua Anului Nou a calendarului civil (vezi vol. II, p. 110). Luna incepea cu numararea trambitelor si cu o adunare sfanta (Levitic 23,24; vezi vol. II, p. 106). Zece zile mai tarziu venea solemna zi a Ispasirii (Levitic 23,27), urmata aproape imediat de Sarbatoarea Corturilor, intre 15 si 22 ale aceleiasi luni (Levitic 23,34-36).

Poporul s-a strans. Poporul era pregatit sa ramana pe loc destul timp pentru a celebra Sarbatoarea Corturilor (v. 4), una dintre cele trei mari sarbatori pe care fiecare iudeu era obligat sa le respecte la Ierusalim (Exod 23,14; Levitic 23,2; Deuteronom 16,16).



3:2 Iosua, fiul lui Iotadac, cu fratii sai preotii si Zorobabel, fiul lui Sealtiel, cu fratii sai, s-au sculat si au zidit altarul Dumnezeului lui Israel, ca sa aduca pe el arderi de tot, dupa cum este scris in Legea lui Moise, omul lui Dumnezeu.

Iosua. Cu privire la Iosua si Zorobabel, vezi la cap. 2,2.

Au zidit altarul. Vechiul loc al Templului trebuie sa fi fost cercetat si sa se fi determinat unde fusese amplasat la origini altarul arderilor de tot. Pe locul acela sacru s-a zidit noul altar. Altarul era centrul cultului iudaic, si slujbele nu puteau fi facute fara el. Altarul trebuie sa fi fost incheiat in ultima zi a lunii a sasea (vezi v. 6).

Cum este scris. Sub conducerea unor barbati ca Daniel si Ezechiel, exilatii se hotarasera sa se inchine din nou lui Dumnezeu conform vointei Sale exprimate si sa nu cada iarasi in plasa pacatelor nepasarii si idolatriei, din cauza carora ei si parintii lor suferisera atat de mult. Se face aici probabil referire la Levitic 17,2-6 si Deuteronom 12,5-7, unde Dumnezeu porunceste israelitilor in mod explicit sa-si aduca jertfele numai pe locul pe care El urma sa-l aleaga in scopul acesta. Locul acela era Ierusalimul (1 Regi 9,3).



3:3 Au asezat din nou altarul pe temeliile lui, macar ca au avut sa se teama de popoarele tarii, si au adus arderi de tot Domnului, arderile de tot de dimineata si de seara.

Temeliile lui. Mai degraba "pe locul lui" (RSV), lucru care inseamna ca altarul a fost ridicat exact pe locul unde statuse altarul arderilor de tot al lui Solomon.

Au avut sa se teama. Cu toate ca poporul se intorsese doar de curand din Babilonia, deja simtisera ostilitatea vecinilor lor, care erau foarte suparati ca iudeii se inapoiasera acum in patria lor. Este posibil ca popoarele de primprejur sa fi ocupat unele parti din Iudea in timpul exilului, si acum li se cerea sa le inapoieze proprietarilor lor de drept. Natural, ei au privit cu neincredere pe iudei, care au aratat clar ca de aici inainte nu vor tolera nici un alt cult in afara de cel al lui Iehova. Poate ca ostilitatea aceasta se manifestase deja prin amenintari. De aceea, exilatii s-au adunat la Ierusalim stapaniti de teama. Cu toate ca aveau permisiunea de la Cir sa construiasca atat altarul, cat si Templul, nu era prea sigur ca lucrul acesta putea fi facut fara sa intampine o opozitie serioasa din partea popoarelor invecinate. Doar de curand ajunsese Cir in posesia acestor tinuturi, care apartinusera Imperiului babilonian, si este posibil ca el sa fi exercitat asupra lor doar un asa-zis control.

Arderi de tot. Asa cum cerea legea (Exod 29,38.39; Numeri 28,3.4).



3:4 Au praznuit sarbatoarea corturilor, cum este scris, si au adus zi de zi arderi de tot, dupa numarul poruncit pentru fiecare zi.

Sarbatoarea corturilor. Cerintele cu privire la sarbatori din Levitic 23,33-42 au fost respectate cu grija. De data asta locuirea in corturi sau colibe avea un inteles propriu. Sarbatoarea fusese infiintata ca amintire a celor 40 de ani de pribegie in pustie. Din nou poporul lui Dumnezeu fusese adus inapoi in patria lui dintr-o tara straina, unde fusese in exil. Din nou copiii lui Israel locuiau in corturi, pana cand aveau sa-si construiasca locuinte stabile.

Zi de zi arderi de tot. [Arderi de tot zilnice, KJV]. Jertfele acestea nu sunt cele amintite in versetele 3 si 5, ci apartineau Sarbatorii corturilor. Randuielile cu privire la ele se gasesc in Numeri 29,12-40. Toate indicatiile impuse acolo erau implinite acum cu grija, cum se poate deduce din raportul dat aici cu privire la sarbatorire.



3:5 Dupa aceea au adus arderea de tot necurmata, arderile de tot pentru fiecare luna noua si pentru toate sarbatorile inchinate Domnului, afara de cele pe care le aducea fiecare, ca daruri de buna voie Domnului.

Arderea de tot necurmata. Aceasta era fara indoiala jertfa zilnica de dimineata si de seara. (Exod 29,38-42; Numeri 28,3-6).

Pentru fiecare luna noua. [si ale lunilor noi, KJV]. Literal "si acelea ale lunilor noi". Expresia din KJV da impresia ca jertfele arderii necurmate apartineau Sarbatorii lunii noi si celorlalte sarbatori fixate, dar nu acesta este intelesul textului ebraic. Indicatiile pentru sarbatoarea lunii noi se gasesc in Numeri 28,11-15.

Sarbatorile inchinate. Vezi la Levitic 23,2. Acestea erau celelalte sarbatori, precum Pastele, Sarbatoarea saptamanilor si Ziua ispasirii.

Daruri de bunavoie. A fost de asemenea instituita din nou deprinderea de a aduce daruri de bunavoie (vezi Levitic 1-3). In felul acesta s-au luat masuri cu privire la tot ceea ce era cel mai important in practica ritualului religios iudaic, cu toate ca Templul insusi nu era deocamdata construit.



3:6 Din cea dintai zi a lunii a saptea, au inceput sa aduca Domnului arderi de tot. Insa temeliile Templului Domnului nu erau inca puse.

Lunii a saptea. Vezi la v. 1.



3:7 Au dat argint cioplitorilor de piatra si tamplarilor, si merinde, bauturi si untdelemn Sidonienilor si Tirienilor, ca sa aduca pe mare pana la Iafo lemne de cedru din Liban, dupa invoirea data de Cir, imparatul Persilor.

Au dat argint. In cursul adunarii festive au fost purtate discutii cu privire la recladirea Templului si au fost incheiate contracte cu meseriasi pregatiti sa execute planurile facute acolo. Multi dintre exilati fusesera fara indoiala folositi de catre babilonieni la cladirea palatelor, a templelor si a fortificatiilor lor. In timpul exilului, indeosebi sub Nebucadnetar, Babilonul fusese martorul unor activitati uluitoare, asa cum au aratat sapaturile facute acolo. Iscusinta profesionala insusita in Babilon s-a dovedit acum de mare folos, iar Zorobabel i-a pus pe zidari si pe dulgheri sa indeplineasca sarcinile lor, platindu-le regulat salarii in bani.

Merinde. [carne, KJV]. Literal "hrana".

Sidonienilor. Cumpararea de cedri din muntii Liban a fost facuta prin contract cu sidonienii si tirienii, prin compensare in natura. Fenicia era o fasie ingusta de pamant de coasta si era nevoita sa importe alimente (vezi Fapte 12,20; vezi si vol. II, p.68). Solomon platise materialele primite de la Hiram din Tir cu grau, orz, vin si untdelemn (2 Cronici 2,15), si o intelegere asemanatoare a facut acum Zorobabel. Din timpurile cele mai vechi, tinuturile Libanului furnizasera lemn de cedru pentru construirea de palate, temple si alte cladiri publice tuturor tarilor civilizate ale Orientului Apropiat.

Faptul ca sidonienii sunt mentionati inainte de tirieni corespunde situatiei politice de fapt sub stapanirea persana. Herodot (vii. 96, 98; viii. 67) sustine ca pe timpul lui Xerxe, regele Sidonului avea un rang mai inalt decat regele Tirului. Situatia aceasta exista probabil dinainte de timpul lui Xerxe si se datora asediului prelungit al Tirului de catre Nebucadnetar. Rezultatul a fost o slabire importanta a fortei economice si a prestigiului Tirului. Sidonul a profitat de situatia aceasta si ulterior a preluat conducerea statelor-cetati feniciene (vezi vol. II, p. 69).

Dupa invoirea. Pare sa fie vorba un dar special de lemn fenician facut de Cir. Cu toate ca in afara de observatia aceasta n-avem o alta dovada scrisa cu privire la un astfel de dar, prevederea facuta in decretul oficial, asa cum a fost gasit mai tarziu la Ecbatana, ca cheltuielile cu Templul sa fie achitate din fondurile imparatesti, pare sa fi inclus cumpararea de material de constructie din bani publici. Alimentele, bauturile si untdelemnul trebuie sa fi fost procurate de administratia persana, deoarece iudeii de curand sositi n-ar fi avut hrana indestulatoare nici pentru propriile lor nevoi, in tara pe jumatate pustie in care venisera.



3:8 In al doilea an de la venirea lor la Casa lui Dumnezeu la Ierusalim, in luna a doua, Zorobabel, fiul lui Sealtiel, Iosua, fiul lui Iotadac, cu ceilalti frati ai lor, preoti si Leviti, si toti cei ce se intorsesera din robie la Ierusalim, s-au pus pe lucru si au insarcinat pe Levitii de la douazeci de ani in sus sa vegheze asupra lucrarilor Casei Domnului.

Al doilea an. Daca anul revenirii iudeilor a fost 536 i.Hr. (vezi la cap. 1,1), luna a doua a anului al doilea ar fi cazut in primavara anului 535 i.Hr. Lunile erau numarate incepand cu Nisan, luna intai a anului eclesiastic, chiar daca lunile astfel numite se refereau la calendarul civil, care incepea toamna, cu Tisri, luna a 7-a (vezi vol. II, p. 108). Expresia "de la venirea lor la Casa lui Dumnezeu" arata clar ca se are in vedere al doilea an al intoarcerii lor si nu al doilea an al domniei lui Cir, cum au considerat unii comentatori.

Luna a doua. Numita Iyyar in calendarul postexilic. Unii comentatori gandesc ca luna aceasta a fost aleasa pentru inceperea lucrarilor de cladire pentru a coincide cu data aleasa de Solomon pentru inceperea inaltarii primului Templu (1 Regi 6,1).

Zorobabel. In v. 2, Iosua, marele preot, este mentionat inaintea guvernatorului Zorobabel, deoarece referirea se face la o chestiune strict eclesiastica, in care marele preot avea in mod natural prima raspundere. In legatura cu recladirea Templului, Zorobabel, care reprezenta autoritatea de stat, este mentionat primul. El era reprezentantul oficial al imparatului persan, care daduse decretul de recladire a Templului; prin urmare, erau privilegiul si datoria lui de a raspunda de masurile ce trebuie sa fie luate pentru aducerea la indeplinire a decretului.

Au insarcinat pe Leviti. Putinii leviti care se intorsesera (vezi la cap. 2,40) au fost numiti de guvernator sa supravegheze pe lucratorii folositi la reconstruirea Templului.

De la douazeci de ani. In conformitate cu un obicei care exista cel putin de pe vremea lui David, si anume ca levitii puteau sluji numai dupa ce implineau varsta de 20 ani (1 Cronici 23,24.27; 2 Cronici 31,17). Pe vremea lui Moise, nu li se ingaduia sa slujeasca decat dupa ce implineau la 25 ani (Numeri 8,24).

Sa vegheze. Adica "sa supravegheze" sau "sa aiba supravegherea".



3:9 Si Iosua, cu fiii si fratii sai, Cadmiel, cu fiii sai, fiii lui Iuda, fiii lui Henadad, cu fiii si fratii lor Levitii, s-au pregatit toti, ca un om, sa vegheze asupra celor ce lucrau la casa lui Dumnezeu.

Iosua. Supravegherea lucrarii o aveau trei grupe, probabil aranjate in conformitate cu populatia noii provincii Iudea. Iosua era capetenia preotiei. Cadmiel era reprezentantul semintiei lui Iuda si Hanadad era pe cat se pare conducatorul rangului inferior al personalului Templului.



3:10 Cand au pus lucratorii temeliile Templului Domnului, au asezat pe preoti in vesminte, cu trambite, si pe Leviti, fiii lui Asaf, cu chimvale, ca sa laude pe Domnul, dupa randuiala lui David, imparatul lui Israel.

Preoti in vesminte. Vesmintele preotesti pe care poporul le oferise de curand (cap. 2, 69) erau destinate "spre cinste si podoaba", potrivit legii mozaice (Exod 28,40).

Cu trambite. Sunatul din trambite era o prerogativa preoteasca (Numeri 10,8; 31,6; Iosua 6,4; 1 Cronici 15,24; 16,6; 2 Cronici 5,12), in timp ce chimvalele erau instrumente muzicale intrebuintate de leviti (1 Cronici 15,16.19; 16,5; 2 Cronici 5,12.13; 29,25).

Dupa randuiala lui David. Randuiala aceasta este data in 1 Cronici 15,16-24. Totusi, serviciul muzical al lui Zorobabel nu a fost la inaltimea "randuielii lui David" intrucat nu cuprindea diferite instrumente, care constituiau o parte esentiala a sistemului instituit de David. Pe cat se pare, instruirea muzicala a levitilor fusese neglijata pe timpul exilului (vezi Psalm 137,2-4).



3:11 Cantau, marind si laudand pe Domnul prin aceste cuvinte: Caci este bun, caci indurarea Lui pentru Israel tine in veac! Si tot poporul scotea mari strigate de bucurie, laudand pe Domnul, pentru ca puneau temeliile Casei Domnului.

Cantau. [Cantau laolalta dupa cete, KJV]. Sau "cantau raspunzand" (RSV), literal "ei raspundeau [unul altuia]". Corul era impartit in doua cete care cantau alternativ sau antifonic.

Scotea mari strigate. Ocaziile de bucurie si de biruinta erau totdeauna caracterizate prin strigate, dar rareori acestea sunt mentionate in legatura cu ocaziile religioase. O astfel de ocazie exceptionala a fost atunci cand chivotul legamantului a fost dus in tabara israelita, aproape de Afec (1 Samuel 4,5), o alta cand David l-a adus de la Chiriat-Iearim la Ierusalim (2 Samuel 6,15). Strigatul insotit de piosenie este mentionat si in Psalm 47,5 si Zaharia 4,7.



3:12 Dar multi din preoti si Leviti, si din capii de familii mai in varsta, care vazusera casa dintai, plangeau tare, cand se puneau sub ochii lor temeliile casei acesteia. Multi altii isi aratau bucuria prin strigate,

In varsta. Trecusera doar 50 de ani de cand Templul lui Solomon fusese distrus (586 i.Hr.) si 70 de ani de prima luare de captivi, de aceea erau prezenti "multi" barbati in varsta care-l vazusera in tineretea sau copilaria lor si care isi aminteau in culori vii grandoarea si gloria lui. Ei nu s-au putut abtine sa nu planga atunci cand s-au gandit la planurile modeste de rezidire a Templului. Era o "zi a inceputurilor [lucrurilor] slabe [mici]" (Zaharia 4,10), si casa cea noua, in comparatie cu cea veche, parea sa fie "o nimica" (Hagai 2,3). Solomon fusese capabil sa foloseasca lucratorii cei mai buni ai propriei sale tari, care se intindea de la hotarul Egiptului pana la Eufrat, si iscusinta celor din tarile invecinate, precum cea a tirienilor. Zorobabel urma sa se sprijine pe proprii sai supusi, putinii cetateni ai micii provincii Iudea.



3:13 asa incat nu se putea deosebi glasul strigatelor de bucurie de glasul plansetelor poporului; caci poporul scotea mari strigate, al caror sunet se auzea de departe.

Glasul plansetelor. In Orient, plansul nu este tacut, ci insotit de tipete patrunzatoare. COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1-6 PK 560

11.12 �

PK 563

12 �

GC 23

12.13 �

PK 564


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: