English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ezra

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Ezra, 2


2:1 Iata oamenii din tara, care s-au intors din robie, si anume aceia pe care ii luase Nebucadnetar, imparatul Babilonului, robi la Babilon, si care s-au intors la Ierusalim si in Iuda, fiecare in cetatea lui.

Oamenii din tara. [Copiii provinciei, KJV]. In timp ce cetatea Babilon era una din capitalele Imperiului persan, iar tinutul sau era o satrapie sub administratia unui satrap, Iudea era o provincie. Folosirea acestei expresii este dovada ca autorul era familiarizat cu situatia politica a timpului.

Fiecare in cetatea lui. La intoarcerea lor exilatii s-au asezat nu numai in Ierusalim, ci si in targurile si satele invecinate, precum Ierihon, Tecoa, Gabaon, Mitpa si in alte cateva localitati (vezi Neemia 3,2-19; 11,20-35).



2:2 Au plecat cu Zorobabel, Iosua, Neemia, Seraia, Reelaia, Mardoheu, Bilsan, Mispar, Bigvai, Rehum, Baana. Numarul barbatilor din poporul lui Israel:

Zorobabel. Conducatorul politic al exilatilor care se intorceau. In cap. 3,2 si in alt loc el este numit fiul lui Sealtiel. Totusi in 1 Cronici 3,19 el este enumerat printre fiii lui Pedaia, un frate al lui Sealtiel. Aceasta nepotrivire aparenta poate fi explicata admitand o casatorie de levirat (vezi la Deuteronom 25,5-10) intre vaduva fara copii a lui Sealtiel si fratele sau Pedaia, al carui prim copil dintr-o astfel de casatorie ar fi fost considerat mostenitor al lui Sealtiel (vezi la Matei 1,12). Zorobabel, chiar daca este fiul lui Pedaia, este numit fiul lui Sealtiel in cea mai mare parte dintre pasajele care se refera la el. Faptul ca in singurul loc unde Zorobabel este numit fiul lui Pedaia, Sealtiel apare fara copii, desi mai mare ca fratele sau Pedaia, sprijina teoria unei casatorii de levirat.

Hagai (cap. 1,1) vorbeste despre Zorobabel, un nepot al regelui Ioiachin, ca guvernator al lui Iuda. In felul acesta, Cir l-a numit pe urmasul unui fost rege al lui Iuda sa carmuiasca in numele imparatului persan, o alegere cu care Cir considera ca i-a multumit pe iudei. El se astepta ca acestia, in mod natural, sa fie mai dispusi sa-l slujeasca pe unii dintre proprii lor printi decat pe un strain.

Iosua. Yeshua' este forma aramaica a numelui ebraic care de obicei se traduce prin "Iosua".

Acest Iosua a fost conducatorul spiritual al exilatilor care s-au intors, "marele preot" din Hagai 1,1 si Zaharia 3,1. La el se face referire si in Ezra 3,2; Neemia 12,1 etc. Acesta era un urmas direct din Aaron prin tatal sau, Iotadac, mare preot pe vremea captivitatii lui Nebucadnetar (1 Cronici 6,3-15; Ezra 3,2). Iosua s-a nascut probabil in exil, intrucat a trait sa vada terminarea construirii Templului, la 20 de ani dupa revenirea la Ierusalim.

Astfel, doi barbati din vechea nobilime iudaica au fost in fruntea reabilitarii lui Iuda, unul, urmas al vechii casa domnitoare, in calitate de conducator politic numit si celalalt, un fiu al ultimului mare preot dinainte de robie, in calitate de conducator spiritual. S-ar putea ca numele lor sa fi fost sugerate lui Cir de un sfetnic de incredere, ca de pilda Daniel, si fara indoiala ca ambii au fost alesi datorita caracterului lor curat si pentru ca se bucurau de increderea poporului lor.

Neemia. Slujba celorlalti zece conducatori aici enumerati este necunoscuta, intrucat numele lor nu mai apare decat in lista copie din Neemia 7. Se poate ca ei sa fi fost batranii amintiti adesea in pasaje ulterioare (vezi cap. 5,5.9 etc.).

Numarul barbatilor. Lista urmatoare de exilati arata importanta pe care iudeii o dadeau listelor de stramosi. Desi transportati in Babilonia in cele mai mizerabile conditii ce se puteau imagina, se pare ca multi au izbutit sa-si pastreze documentele genealogice. Unii, totusi, nu au reusit la fel de bine si nu si-au putut dovedi originile (v. 59).

Numarul persoanelor din diferitele grupe de familii indicat aici difera usor de acela al unei lista duplicat pe care Neemia a folosit-o dupa aproximativ un secol ca sa-l ajute la recolonizarea Ierusalimului. Dintre cele 42 de cifre date de Ezra (v. 3-60) 18 difera de cifrele corespunzatoare din Neemia 7. Deosebirile sunt mici si pot fi explicate daca se admite ca listele au fost alcatuite la momente diferite si ca intr-un interval de timp numarul populatiei variaza datorita mortilor si nasterilor sau altor cauze.



2:3 fiii lui Pareos, doua mii o suta saptezeci si doi;

Fiii lui Pareos. Marea familie a lui Pareos, cu 2.172 de barbati, sta pe primul loc, asa cum face din nou in lista corespunzatoare din Neemia 7. Numele Pareos inseamna "purice". Nu se stie cum a ajuns familia aceasta sa adopte numele acesta, dar e o realitate ca sefii de triburi arabe poarta adesea nume de animale, precum soparla, gazela, chitoran. Tot astfel un conducator iudeu de semintie ar fi putut sa ia numele de "purice", un nume pe care il adoptase candva David, la modul figurat (1 Samuel 24,14; 26,20).



2:4 fiii lui Sefatia, trei sute saptezeci si doi;

Sefatia. O veche familie, al carei nume inseamna "Iehova a judecat". Numele acesta apare deseori incepand de pe vremea lui David.



2:5 fiii lui Arah, sapte sute saptezeci si cinci;

Arah. Numele acesta, care inseamna "El a ratacit", este atestat doar intr-un singur loc in alta parte ca acela al unui om din semintia lui Aser (1 Cronici 7,39). Totusi, numele se gaseste in documente babiloniene si este posibil sa fi fost adoptat in timpul exilului.



2:6 fiii lui Pahat-Moab, din fiii lui Iosua si lui Ioab, doua mii opt sute doisprezece;

Pahat-Moab. Cea mai numeroasa familie, cu 2.812 barbati. Numele inseamna "guvernator al Moabului", fapt ce sugereaza ca un fost cap de familie guvernase Moabul pe vremea cand tara aceea era supusa lui Iuda.

2:7 fiii lui Elam, o mie doua sute cincizeci si patru;

Elam. Numele acesta este atestat in 1 Cronici 8,24; 26,3.



2:8 fiii lui Zatu, noua sute patruzeci si cinci;

Zatu. Nu se stie nimic nici despre numele acesta si nici despre cel urmator, Zacai (v. 9).



2:9 fiii lui Zacai, sapte sute saizeci;

Verset ce nu a fost comentat.

2:10 fiii lui Bani, sase sute patruzeci si doi;

Bani. Numele acesta apare in rapoarte ebraice de pe vremea lui David (2 Samuel 23,36).



2:11 fiii lui Bebai, sase sute doua zeci si trei;

Bebai. Un nume babilonian. Familia aceasta fie fusese infiintata de curand, fie isi schimbase numele evreiesc intr-unul babilonian in timpul exilului.



2:12 fiii lui Azgad, o mie doua sute douazeci si doi;

Azgad. Numele acesta nu se mai regaseste nicaieri. Este posibil ca membrii familiei sa fi provenit din transiordanianul Gad, care se unise cu multa vreme in urma cu semintia lui Iuda. Cea mai mare diferenta numerica intre listele lui Ezra si Neemia apar aici, cand Ezra da cifra 1.222 si Neemia (cap. 7,17) 2.322. S-ar putea ca un copist de mai tarziu sa poarte raspunderea acestei nepotriviri aparente.



2:13 fiii lui Adonicam, sase sute saizeci si sase;

Adonicam. Numele atestat doar aici inseamna "Domnul meu se ridica".



2:14 fiii lui Bigvai, doua mii cincizeci si sase;

Bigvai. Un nume persan; Bagoas, in rapoartele grecesti. Un guvernator persan cu numele acesta a stapanit peste Iudea catre finele secolului al V-Lea i.Hr. Aceasta mare familie de 2.056 de oameni care se intorceau cu Zorobabel ar fi putea sa ia numele de Bigvai in cinstea persilor. Este posibil ca familia aceasta sa fi venit dintr-un tinut care se invecina cu Persia si sa fi fost favorabila politicii persane. Iudeii au fost totdeauna foarte adaptabili.



2:15 fiii lui Adin, patru sute cincizeci si patru;

Adin. Toate numele din versetele 15-19 sunt ebraice, totusi necunoscute.



2:16 fiii lui Ater, din familia lui Ezechia, nouazeci si opt;

Verset ce nu a fost comentat.

2:17 fiii lui Betai; trei sute douazeci si trei;

Verset ce nu a fost comentat.

2:18 fiii lui Iora, o suta doisprezece;

Verset ce nu a fost comentat.

2:19 fiii lui Hasum, doua sute douazeci si trei;

Verset ce nu a fost comentat.

2:20 fiii lui Ghibar, nouazeci si cinci;

Ghibar. Dupa cele 17 familii de semintii enumerate in v, 3-19, urmeaza 15 grupe, clasificate dupa cetati sau sate. [In trd. Cornilescu, lista familiilor continua pana la v. 21, inclusiv]. Amplasarea lui Ghibar e necunoscuta. Lista lui Neemia are aici Gabaon (Neemia 7,25).

2:21 fiii lui Betleem, o suta douazeci si trei;

Betleem. In Iuda, la sud de Ierusalim, acum numit Beit Lahm.



2:22 oamenii din Netofa, cincizeci si sase;

Netofa. O cetate in apropiere de Betleem, a carui amplasare exacta nu este cunoscuta. De asemenea, nu e clar motivul pentru care cei din Netofa, Anatot, Micmas, Betel si Ai (v. 23,27 si 28) sunt numiti "oameni", iar toti ceilalti sunt numiti "fii".



2:23 oamenii din Anatot, o suta douazeci si opt;

Anatot. O cetate levitica in Beniamin, acum Ras et Kharrubeh, aproape de 'Anata, la 4,8 nord-est de Ierusalim. Pe vremuri fusese cetatea de obarsie a profetului Ieremia (Ieremia 1,1). Cu privire la termenul "oameni", vezi la v. 22.



2:24 fiii lui Azmavet, patruzeci si doi;

Azmavet. O cetate la nord de Anatot, acum numit Hizmeh.



2:25 fiii lui Chiriat-Arim, Chefirei si Beerotului, sapte sute patruzeci si trei;

Chiriat-Arim. De obicei numit Chiriat-Iearim, acum Tell el-Azher, cam la 12 km vest-nord-vest de Ierusalim.

Chefirei. Acum Tell Kefireh, la nord de Chiriat-Iearim.

Beerotului. Pe drumul care duce de la Ierusalim spre nord. Beerot a fost ipotetic identificat cu Ras et-Tahuneh, aproape de Betel.



2:26 fiii Ramei si ai Ghebei, sase sute douazeci si unu;

Ramei. Probabil er-Ram, la 8,8 km nord de Ierusalim.

Ghebei. Cunoscuta azi ca Jeba', la rasarit de Rama (vezi la 1 Samuel 13,3).



2:27 oamenii din Micmas, o suta douazeci si doi;

Micmas. Acum Mukhmas, la nord-est de Gheba. Cu privire la termenul "oameni", vezi la v.

22.



2:28 oamenii din Betel si Ai, doua sute douazeci si trei;

Betel. Acum Beitin. Cu privire la termenul "oameni", vezi la v.22.

Ai. Ai a fost identificat cu et-Tell, la est de Betel, unde s-au facut sapaturi arheologice intre 1933-1935. Identificarea este probabil corecta in ce priveste cetatea Ai postexilica, cu toate ca in ceea ce priveste localizarea cetatii de pe vremea lui Iosua exista indoieli (vezi la Iosua 7,2).



2:29 fiii lui Nebo, cincizeci si doi;

Nebo. Acum Nuba, aproape de Aijalon, care se afla la aproape 19 km vest-nord-vest de Ierusalim.

2:30 fiii lui Magbis, o suta cincizeci si sase;

Magbis. O localitate necunoscuta din Palestina centrala.



2:31 fiii celuilalt Elam, o mie doua sute cincizeci si patru;

Celuilalt Elam. Avand in vedere ca un Elam este mentionat printre familii (v.7), e nesigur daca aici denumeste o localitate sau o familie.



2:32 fiii lui Harim, trei sute douazeci;

Harim. Si numele acesta a fost considerat in general ca apartinand unei cetati tribale si nu unei localitati. Un nume de persoana, Harimma', apare in rapoarte babiloniene din sec. al V-lea, indicand ca aceasta familie era una din cele care adoptasera nume straine in timpul exilului.



2:33 fiii lui Lod, lui Hadid si lui Ono, sapte sute douazeci si cinci;

Lod, Hadid si Ono. Aceste trei locuri se afla la 40 km nord-vest de Ierusalim. Lod este numit Lida in NT, iar acum poarta numele Ludd. Hadid, acum el- Haditheh, se afla cam la 5,6 km est-nord-est de Lod, in timp ce Ono, acum Kefr'Ana, se afla cam la 8 km nord de Lod.



2:34 fiii Ierihonului, trei sute patru zeci si cinci;

Ierihonului. Cetatea aceasta se afla in valea Iordanului si a fost in general identificata cu Tell es-Sultan,vecin cu modernul Ierihon (vezi vol. 1, p.124; vol. II, p.42).



2:35 fiii lui Senaa, trei mii sase sute treizeci.

Senaa. E interesant ca la sfarsitul listei tuturor familiilor si grupelor de cetati se afla cea mai mare familie - 3.630 de oameni - cu numele curios de "fiii lui Senaa". Faptul ca grupa aceasta este amintita la urma de tot s-ar putea sa arate ca ea era socotita ca mai putin insemnata decat celelalte. Datorita terminatiei lui feminine numele a fost socotit ca reprezinta o cetate; dar ar fi fost ceva cu totul neobisnuit sa fi existat o cetate atat de mare fara sa fie mentionata niciodata. Cum sar fi putut ca o astfel de localitate sa dispara fara sa lase nici o urma? De aceea, unii comentatori considera ca e numele unei familii. Dar daca e asa, de ce sa fie ea mentionata singura, la sfarsitul unui grup de cetati, in ciuda marelui ei numar? De aceea pare acceptabil sa se considere ca cei 3.630 de "fii ai lui Senaa" formau o categorie de oameni dintr-o casta inferioara, asa cum au sugerat Meyer si Kittel. Numele Senaa apare de asemenea in diferite forme in Neemia 11,9 si 1 Cronici 9,7.

Unii cred ca este posibil ca acest nume sa fi fost dat celor care nu si-au putut demonstra obarsia si care nu apartineau unei bresle mestesugaresti, precum spiterii [negutatorii de miresme, trd. G. Gal.] sau aurarii. Se pare ca nu aveau un loc stabil in societate, fara obarsie de neam sau drepturi mostenite. O soarta comuna ii unea. Este posibil sa nu le fi mers bine in Babilonia si sa se fi intors in numar mare, cu nadejdea unor oportunitati mai bune in Palestina.

Vezi imaginea urmatoare.



2:36 Preoti: fiii lui Iedaeia, din casa lui Iosua, noua sute saptezeci si trei;

Preotii. Dintre preoti, patru familii cu un total de 4.289 de oameni s-au intors la Ierusalim si alte trei familii care nu si-au putut dovedi calitatea de preoti (v. 61-63). Trei dintre familiile legitime de preoti si-au dovedeau descendenta din capetenii ale cetelor preotesti in timpul domniei lui David, si anume Iedaia, Harim si Imer (1 Cronici 24,7.8.14). Cealalta familie isi avea obarsia intr-un anume Pashur, despre care nu se stie nimic in plus. Nici o persoana biblica cu numele acesta nu poate fi stramosul acestei familii.

Cele patru familii de exilati mentionate in lista aceasta erau reprezentantii principali ai preotiei pe vremea lui Ezra si 80 de ani mai tarziu, cand toate patru sunt mentionate pe lista celor care luasera femei straine (Ezra 10,18-22).



2:37 fiii lui Imer, o mie cincizeci si doi;

Verset ce nu a fost comentat.

2:38 fiii lui Pashur, o mie doua sute patruzeci si sapte;

Verset ce nu a fost comentat.

2:39 fiii lui Harim, o mie saptesprezece.

Verset ce nu a fost comentat.

2:40 Leviti: fiii lui Iosua si Cadmiel, din fiii lui Hodavia, saptezeci si patru.

Levitii. E surprinzator de observat ca dintre categoriile eclesiastice inferioare s-au intors atat de putini, doar 74 de leviti, 128 de cantareti, 139 de usieri, 392 de alti slujitori ai Templului, un total de 733 de oameni in comparatie cu peste 4.000 de preoti care s-au intors din exil.

Din istoria regatului lui Iuda cunoastem ca slujba la Templu nu si-a pastrat mereu caracterul sacru si ca multi din slujitorii Templului aveau legaturi cu cultul pagan al inaltimilor (vezi la Judecatori 5,18) care fusesera infiintate pretutindeni prin tara. Toate acestea au fost nimicite de Iosia ca parte a lucrarii lui de reforma (2 Regi 23,5.8.13), iar preotii lor, adusi la Ierusalim. Dar li se refuzase un loc in sanctuar si la altarul Templului si, pe cat se pare, li s-a permis sa indeplineasca doar cele mai de rand munci (vezi la 2 Regi 23,9).

Ezechiel se refera la purtarea rea a personalului Templului de dinainte de exil, dar preotii din neamul lui Tadoc se pare ca s-au pastrat relativ neatinsi de idolatrie. In serviciul la Templului care ia fost aratat lui Ezechiel in viziune, acestia urmau sa slujeasca in calitate de preoti. Fratilor lor levitici urma sa li se ingaduie sa indeplineasca doar munci de rand in Templul cel nou. Astfel, levitii nu se puteau astepta la locuri de cinste. De aceea, cei mai multi dintre ei au preferat probabil sa ramana in exil.

Un alt motiv posibil pentru micul numar de leviti care s-au intors ar fi faptul ca relativ putini dintre ei fusesera luati in exil. La inceput, Nebucadnetar a deportat doar slujbasii superiori, nobilimea si fortele armate. Levitii nu apartineau nici uneia dintre categoriile acestea - cel putin pe vremea lui Iosua -si prin urmare se poate sa nu fi fost deportati in numar asa de mare precum preotii. Daca numai putini leviti erau in exil, numarul celor care se intorceau urma sa fie la fel de mic.



2:41 Cantareti: fiii lui Asaf, o suta douazeci si opt.

Cantareti. O categorie speciala de leviti. E reprezentata doar o familie, aceea a lui Asaf, unul dintre cantaretii de frunte de pe timpul lui David (1 Cronici 6,39.43; 16,5.6). Nu se stie ce s-a petrecut cu urmasii celorlalti responsabili muzicali mentionati in titlurile Psalmilor si in alte pasaje biblice.



2:42 Fiii usierilor: fiii lui Salum, fiii lui Ater, fiii lui Talmon, fiii lui Acub, fiii lui Hatita, fiii lui Sobai, de toti o suta treizeci si noua.

Usierilor. O alta profesie cunoscuta de pe vremea lui David. Templul, cu multele lui sali, usi si curti, mai ales cu prilejul sarbatorilor anuale, avea nevoie de o forta politieneasca speciala pentru mentinerea ordinii si a sigurantei.



2:43 Slujitorii Templului: fiii lui Tiha, fiii lui Hasufa, fiii lui Tabaot,

Slujitorii Templului. [Netinimi, KJV]. Cuvantul tradus astfel vine din radacina nathan, "a da", si inseamna "cei dati", probabil cu sensul de a fi devotati sau dedicati sanctuarului. De pe timpul lui Iosua (Iosua 9, 27), strainii fusesera folositi pentru tipul cel mai umil de lucrare in slujba Templului. Este posibil ca din cand in cand la grupa aceasta de slujitori ai Templului sa fi fost adaugati prizonieri de razboi (vezi Ezra 8,20). Slujitorii care s-au inapoiat apartineau unui numar de 35 de familii.



2:44 fiii lui Cheros, fiii lui Siaha, fiii lui Padon,

Verset ce nu a fost comentat.

2:45 fiii lui Lebana, fiii lui Hagaba, fiii lui Acub,

Verset ce nu a fost comentat.

2:46 fiii lui Hagab, fiii lui Samlai, fiii lui Hanan,

Verset ce nu a fost comentat.

2:47 fiii lui Ghidel, fiii lui Gahar, fiii lui Reaia.

Verset ce nu a fost comentat.

2:48 fiii lui Retin, fiii lui Necoda, fiii lui Gazam.

Verset ce nu a fost comentat.

2:49 fiii lui Uza, fiii lui Paseah, fiii lui Besai,

Verset ce nu a fost comentat.

2:50 fiii lui Asna, fiii lui Mehunim, fiii lui Nefusim,

Verset ce nu a fost comentat.

2:51 fiii lui Bacbuc, fiii lui Hacufa, fiii lui Harhur,

Verset ce nu a fost comentat.

2:52 fiii lui Batlut, fiii lui Mehida, fiii lui Harsa,

Verset ce nu a fost comentat.

2:53 fiii lui Barcos, fiii lui Sisera, fiii lui Tamah,

Verset ce nu a fost comentat.

2:54 fiii lui Netiah, fiii lui Hatifa.

Verset ce nu a fost comentat.

2:55 Fiii robilor lui Solomon: fiii lui Sotai, fiii lui Soferet, fiii lui Peruda,

Robilor lui Solomon. Se pare ca regele Solomon a inmultit personalul de serviciu la Templu, intrucat noile cladiri cereau mult mai multa atentie (1 Regi 9,20.21; 2 Cronici 8,7.8). Deoarece constituiau categoria cea mai putin importanta de lucratori eclesiastici, ei sunt mentionati aici ultimii. Ei traiau in localitati izolate sau in propriile lor cartiere din Ierusalim si, desi, nu erau israeliti, fusesera de acord sa tina toata legea (vezi Neemia 10,29-31). Legea deuteronomica cerea ca ei sa fie considerati ca parte a adunarii lui Israel (Deuteronom 29,10-13: Exod 20,10) si erau tratati ca atare. Zece familii dintre "robii lui Solomon" s-au inapoiat impreuna cu Zorobabel.



2:56 fiii lui Iaala, fiii lui Darcon, fiii lui Ghidel.

Verset ce nu a fost comentat.

2:57 fiii lui Sefatia, fiii lui Hatil, fiii lui Pocheret-Hatebaim, fiii lui Ami.

Verset ce nu a fost comentat.

2:58 Toti slujitorii Templului si fiii robilor lui Solomon erau trei sute nouazeci si doi.

Toti slujitorii Templului. [Toti Netinimii, KJV]. Slujitorii (v. 43-54) si "robii lui Solomon" (v. 5557) erau se pare atat de strans inruditi in ce priveste originea si lucrarea incat numarul lor este dat ca si cum ar fi fost un singur grup. Se da un total de 45 de familii, avand in medie fiecare opt oameni. Se observa ca, dintr-un motiv necunoscut, familiile lor erau mult mai mici decat acelea ale iudeilor veritabili. Mai tarziu, pe vremea lui Ezra, s-au mai intors inca 220 de slujitori ai Templului (cap. 8,20). Trebuie sa fi venit vesti in Babilonia ca cei care se intorsesera cu Zorobabel gasisera servicii bune in slujba Templului. De aceea, multi altii au fost dispusi sa rupa legaturile lor cu Mesopotamia si sa se intoarca in Palestina.

2:59 Iata cei ce au plecat din Tel-Melah, din Tel-Harsa, din Cherub-Adan, din Imer si care n-au putut sa-si arate casa lor parinteasca si neamul, ca sa faca dovada ca erau din Israel.

Tel Melah. Amplasarea tuturor celor patru localitati mesopotamiene mentionate in textul acesta este necunoscuta. Din aceste patru locuri au venit 652 de barbati (v. 60) care faceau parte din trei familii care nu au putut sa prezinte dovada ca erau urmasi ai vechilor iudei. Daca stramosii lor fusesera locuitorii legitimi ai Iudeii pe vremea lui Nebucadnetar, poate ca au avut parte de un tratament dur special, fie in timpul calatoriei lor spre Babilonia, fie ca sclavi dupa sosirea lor, si in consecinta si-au pierdut toate documentele lor de identificare (vezi la v. 2).



2:60 Fiii lui Delaia, fiii lui Tobia, fiii lui Necoda, sase sute cincizeci si doi.

Verset ce nu a fost comentat.

2:61 Si dintre fiii preotilor: fiii lui Habaia, fiii lui Hacot, fiii lui Barzilai, care luase de nevasta pe una din fetele lui Barzilai, Galaaditul, si a fost numit cu numele lor.

Preotilor. Trei familii care s-au intors pretindeau ca apartin clasei preotesti, dar nu puteau sa prezinte dovezi valide. Guvernatorul nu le-a permis sa slujeasca in calitate de preoti pana cand un mare preot nu avea sa obtina o hotarare divina apeland la Urim si Tumim. E ciudat ca numarul acestor preoti nu e dat nici in lista aceasta, nici in aceea din Neemia 7.

Hacot. E posibil ca aceasta familie sa fi putut mai tarziu sa isi dovedeasca drepturile preotesti, deoarece gasim pe un anume "Meremot, fiul lui Urie, fiul lui Hatoc" luand parte la construirea zidurilor cetatii pe vremea lui Neemia (Neemia 3,4.21). Ezra (cap. 8,33) il numeste simplu "Meremot, fiul lui Urie, preotul". Se pare ca fie membrii acestei familii si-au gasit documentele de acreditare, fie au strans alte dovezi ca stramosii lor fusesera preoti, fie Urim si Tumim descoperisera voia lui Dumnezeu cu privire la ei.



2:62 Si-au cautat insemnarea in cartile spitelor de neam, dar n-au gasit-o. De aceea, au fost indepartati de la preotie,

Verset ce nu a fost comentat.

2:63 si dregatorul le-a spus sa nu manance lucruri prea sfinte, pana cand un preot va intreba pe Urim si Tumim.

Dregatorul. [Tirsata, KJV]. De la persanul tarshta, un titlu onorific pentru guvernatorul unei provincii, echivalent cu "excelenta sa". Sensul lui literal este "cel temut".

Urim si Tumim. Vezi la Exod 28,15.30. Este clar ca Zorobabel anticipa ca puterea de a obtine raspunsuri directe de la Dumnezeu prin intermediul lui Urim si Tumim, asa cum fusese in perioada pre-exilica, urma sa fie restabilita de indata ce noua adunarea avea sa fie din nou infiintata si slujbele la Templu reluate. Nu se stie daca asteptarea aceasta a fost implinita.



2:64 Toata adunarea era de patruzeci si doua de mii trei sute saizeci de insi,

Toata adunarea. Suma totala a cifrelor date in versetele precedente este de 29.818, in timp ce numarul total al exilatilor care s-au intors este dat ca fiind 42.360. Astfel, este evident ca, in afara celor enumerati mai sus, trebuie sa fi existat si alti 12.542. Intrucat numarul de 12.542 este prea mare pentru cele trei familii de preoti ale caror numar nu este dat (vezi la v. 61), sugestia ca acestea erau femei trebuie sa fie considerata ca o solutie posibila a problemei. Numarul lor relativ mic - in comparatie cu numarul barbatilor care s-au intors - poate fi explicat admitand ca multi si-au lasat familiile la rudele lor din Babilonia, pana cand au putut avea locuinte pentru acestea in Palestina. Probabil ca femeile urmau sa vina la sotii lor intr-o caravana, de indata ce situatia din Palestina ar fi facut calatoria recomandabila. Intrucat, in versetele urmatoare, sunt adaugati roabele si robii, cantaretele, precum si cantaretii, pare sigur ca sotiile cetatenilor liberi nu au fost trecute cu vederea. Prin urmare, trebuie sa intelegem cele 42.360 de persoane trecute pe lista ca reprezentand numarul total de cetateni care s-au intors, barbati, femei si personal eclesiastic.



2:65 afara de robii si roabele lor, in numar de sapte mii trei sute treizeci si sapte. Intre ei se aflau doua sute de cantareti si cantarete.

Afara de robii si roabele lor. Dupa enumerarea tuturor iudeilor, cum si a acelora care pretindeau ca apartin adunarii, sunt mentionati 7.337 de robi, barbati si femei. Faptul ca ei nu erau iudei este evident nu numai din pozitia lor sociala, dar si din locul pe care-l ocupa in lista aceasta, dupa ce fusese prezentat totalul "intregii adunari". E surprinzator de descoperit ca in cei 50 de ani ai captivitatii lor unii iudei isi imbunatatisera pozitia sociala atat de mult incat isi luasera robi, unul la fiecare al saselea iudeu.

Cantareti si cantarete. Unii au considerat ca acesti artisti neiudei urmau sa sporeasca numarul relativ mic al cantaretilor levitici (vezi la v. 41). Totusi, lucrul acesta este putin probabil. Unii comentatori considera ca erau trupe de amuzament. Cand israelitii au parasit Egiptul, cu aproximativ o mie de ani in urma, o "multime de oameni de tot soiul", neisraeliti, i-a insotit (Exod 12,38), iar in pustie au constituit pricina multor necazuri (Neemia 11,4). N-ar fi surprinzator de descoperit ca, parasind Babilonia, iudeii au fost insotiti de astfel de oameni.



2:66 Aveau sapte sute treizeci si sase de cai, doua sute patruzeci si cinci de catari,

Cai. Un numar total de 8.136 de animale de calarit si de povara este pus pe lista ca insotind expeditia. Intrucat doreau sa calatoreasca repede, cei care s-au intors nu au luat oi, capre sau vite. Cei care aveau animale de felul acesta in Babilonia probabil ca le-au vandut si au luat banii cu ei.



2:67 patru sute treizeci si cinci de camile, si sase mii sapte sute douazeci de magari.

Verset ce nu a fost comentat.

2:68 Unii capi de familie, la venirea lor la Casa Domnului in Ierusalim, au adus daruri de buna voie pentru Casa lui Dumnezeu, ca s-o aseze din nou pe locul unde fusese.

La venirea lor. Scriitorul nu spune nimic despre calatorie (vezi la Genesa 24,7.62), cu toate ca trebuie sa fi durat cateva luni. Nu este precizata ruta, desi topografia Orientului Apropiat lasa loc pentru putine incertitudini in privinta aceasta (vezi la Genesa 12,5). Caravana s-a urmat probabil malurile Eufratului pana la paralela 36 sau a mers prin vechea tara a Asiei pana la Arbela, apoi a urmat cursul aproximativ al actualei granite turco-siriene, pana a ajuns la Eufrat. De acolo a fost strabatut pustiul dintre Eufrat si raul Orontes, cu oaza Aleppo ca loc de oprire, la mijlocul drumului prin desert. Ajungand la Orontes probabil ca a urmat cursul raului acestuia pana la izvoarele lui si apoi a traversat Beqa', valea dintre muntii Liban si Anti-Liban, pana a ajuns la cursul superior al Iordanului, dupa care a intrat in Palestina. Aceasta era ruta pe care o urmasera candva cele mai multe armate ale asirienilor si babilonienilor si pe care parintii si bunicii captivi ai acestei cete se pare ca o parcursesera in directia opusa cu o jumatate de secol in urma (vezi Ieremia 39,5-7; 52,9.10.26.27).

Timpul plecarii a fost probabil primavara anului 526 i.Hr. (vezi la cap. 1,1) si s-a ajuns la Ierusalim probabil in vara aceluiasi an. Optzeci de ani mai tarziu lui Ezra si caravanei lui le-au trebuit aproape patru luni ca sa ajunga la Ierusalim (cap. 7,8.9; 8,31) si pare rezonabil sa se considere ca si calatoria lui Zorobabel a durat tot atat.

Au adus daruri de bunavoie. Sosind pe locul vechiului Templu, membrii expeditiei au tinut un serviciu de multumire, in care capii de familii si poporul au adus daruri pentru planuita rezidire a cladirii Templului in suma de 61.000 darici de aur si 5.000 de mine de argint.

Aceasta era cu siguranta o suma impresionanta pentru o ceata de oameni care isi recapatasera libertatea de curand. Un spirit de darnicie trebuie sa-i fi luat in stapanire, ca acela care a cuprins pe popor la construirea cortului intalnirii la Sinai (vezi Exod 36,5-7). Ei stiau cum Dumnezeu Isi implinise fagaduintele prin profeti si erau gata sa faca un sacrificiu pentru a reinfiinta Templul si slujba lui.

Dumnezeu a oferit totdeauna poporului Sau ocazii de a da din mijloacele incredintate lor. Nu exista remediu mai bun pentru spiritul de egoism, care contamineaza in mod firesc inima omului, decat sa raspunda cu marinimie chemarile pentru inaintarea lucrarii lui Dumnezeu pe pamant si sa-i ajute pe semenii lor. Aceia care Il iubesc cu adevarat pe Dumnezeu vor cultiva spiritul darniciei (vezi 2 Corinteni 9,6.7).

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

64.65 PK 598 64-70 �

PK 560



2:69 Au dat la vistieria lucrarii, dupa mijloacele lor, saizeci si una de mii de darici de aur, cinci mii de mine de argint, si o suta de haine preotesti.

Verset ce nu a fost comentat.

2:70 Preotii si Levitii, oamenii din popor, cantaretii, usierii si slujitorii Templului s-au asezat in cetatile lor. Tot Israelul a locuit in cetatile lui.

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: