Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ezra

Ezra 1:3


1:3 Cine dintre voi este din poporul Lui? Dumnezeul lui sa fie cu el, si sa se suie la Ierusalim in Iuda si sa zideasca acolo Casa Domnului, Dumnezeului lui Israel! El este adevaratul Dumnezeu, care locuieste la Ierusalim.

Din poporul Lui. Permisiunea de a se intoarce nu a fost acordata doar exilatilor din Iuda si Beniamin, urmasii supusilor fostului regat al lui Iuda luati robi de catre Nebucadnetar. Ea ii cuprindea pe toti cei care Il considerau pe "Domnul, dumnezeul cerurilor" (v. 2) ca Dumnezeu al lor, indeosebi pe urmasii celor zece semintii ale fostului regat de nord al lui Israel, mutate in diferite provincii ale Imperiului asirian in secolul al VIII-lea i.Hr.. Potrivit cu 1 Cronici 9,3, membri ai catorva din semintiile din nord traiau pe atunci la Ierusalim.

Dumnezeul lui sa fie cu el. Bunatatea lui Cir, laudata de multi autori clasici (Aeschylus, Herodot, Xenofon, Plutarch, Diodor, Cicero si altii), se reflecta in cuvintele acestea. Maretia lui Cir consta in toleranta si marinimia manifestate de popoarele supuse. Fara indoiala ca influenta lui Daniel si profetizarea lui Isaia cu privire la el au avut un rol insemnat in alcatuirea politicii lui imperiale (vezi PK 557).

Este adevaratul Dumnezeu. Comentatorii si traducatorii Bibliei au pareri diferite in privinta acestei propozitii si a celei urmatoare. Unii au luat-o ca o recunoastere a lui Cir ca Iehova este unicul Dumnezeu adevarat si au comparat-o cu o marturisire asemanatoare a lui Nebucadnetar (Daniel 6,26). Altii o leaga de propozitia urmatoare si spun: "El este Dumnezeul care e in Ierusalim". Aceasta ar arata ca Cir Il considera pe Iehova doar un dumnezeu local.

Tratand expresia "el este Dumnezeul" ca parantetica si traducand 'asher prin "care" se transmite ideea ca propozitia "care este in Ierusalim" se refera la "Templu". Cu toate acestea, ebraica spune clar: "el este dumnezeul care este in Ierusalim", asa cum fac si LXX, Vulgata si alte versiuni antice. Daca totusi trebuie sa se foloseasca paranteze, ele trebuie sa cuprinda intreaga afirmatie ca un tot unitar. In plus, cuvantul 'asher poate fi tradus prin "ce" sau "care", asa dupa cum o cere contextul.

S-ar putea ca, asemenea lui Nebucadnetar (Daniel 2,47; 3,28; 4,37) si Dariu (Daniel 6,26), Cir sa fi ajuns sa-L recunoasca pe adevaratul Dumnezeu (vezi PK 537), dar textul ebraic, cel putin asa cum il avem astazi, nu permite ca expresia din Ezra 1,3 sa fie construita ca o dovada in acest sens. S-a gasit un document in care Cir, adresandu-se babilonienilor, vorbeste despre dumnezeul lui Marduk exact in aceleasi cuvinte pe care le foloseste aici cu privire la Dumnezeul iudeilor. Totusi, vezi PK 557.