Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ezra

Ezra 1:1


1:1 In cel dintai an al lui Cir, imparatul Persilor, ca sa se implineasca cuvantul Domnului rostit prin gura lui Ieremia, Domnul a trezit duhul lui Cir, imparatul Persilor, care a pus sa se faca prin viu grai si prin scris vestirea aceasta in toata imparatia lui:

In cel dintai an. Cetatea Babilon a cazut in mainile ostirilor persane la 16 Tisri (13 oct.), 539 i.Hr., (vezi p. 55), iar Cir insusi a intrat in cetate la 9 Marchesvan (29 oct.) al aceluiasi an. Totusi, numai la urmatoarea zi a Anului nou, 1 Nisan (24 martie), anul 538 i.Hr., a inceput intaiul an de domnie babilonian. Toate documentele anterioare acestei zile au fost datate in "anul de urcare la tron" al lui (vezi vol. II, p. 138). Iudeii, pe de alta parte, socoteau anii de domnie ai carmuitorilor persani dupa propriul lor calendar. Dupa calendarul civil iudaic, primul an intreg de la caderea Babilonului se intindea din toamna anului 538 pana in toamna anului 537 i.Hr. Pentru informatii in plus privind acest subiect, vezi p. 96, 97. Cu privire la carmuirea lui "Dariu Medul", vezi p. 95, precum si nota suplimentara la Daniel 6.

Decretul lui Cir de reintoarcere a evreilor pare sa fi fost emis in fosta capitala a mezilor, Ecbatana (Ahmeta), care a devenit una dintre resedintele de vara ale regilor persani. O copie a decretului gasit in arhivele de la Ecbatana cativa ani mai tarziu (Ezra 6,2) lasa sa se inteleaga ca Cir a fost acolo candva in primul an al sau de domnie. Dovezi din arhivele contemporane ale firmei bancare "Egibi Fiii" din cetatea Babilon arata ca Cir a fost in Ecbatana in sau inainte de luna septembrie 537 i.Hr., care a fost cucerita spre sfarsitul primului an calendaristic iudaic intreg dupa caderea Babilonului.

Cir. Cir este forma greceasca latinizata a ebraicului Koresh, care e apropiat de echivalentul persan (Kurush) si de cel babilonian (Kurash).

Ieremia. Se face aici referire la cele doua profetii ale lui Ieremia din cap. 25,11.12; 29,10, profetii care il convinsesera pe Daniel ca sosise vremea intoarcerii si a refacerii (Daniel 9,2). Intrucat captivitatea babiloniana incepuse in anul 605 i.Hr. (vezi la Daniel 1,1), cei 70 de ani ai profetiilor lui Ieremia urmau sa expire in anul 538, dupa calculul inclusiv (vezi vol. II p. 136). Prin urmare, daca decretul lui Cir a fost emis in vara sau toamna anului 537, iar iudeii s-au inapoiat in patria lor probabil in primavara anului urmator, 536, aceasta ar fi o implinire a profetiilor lui Ieremia (vezi p. 96, 97).

A trezit duhul. Asa cum anterior Dumnezeu ii influentase pe carmuitorii pagani (Genesa 20, 3; Daniel 2,28 etc.) sa aduca la indeplinire planurile Sale, El a lucrat acum asupra inimii lui Cir pentru a implini profetiile lui Isaia cu privire la acest monarh, profetii care fusesera facute cu peste 150 de ani inainte (Isaia 44,28; 45,1-4.13).

Vestirea. Decretul a fost proclamat public in diferitele satrapii ale imperiului, de la hotarele Indiei in est la Marea Egee in vest si de la Caucaz in nord pana la hotarul Golfului Persic si hotarul Egiptului in sud.

Prin scris. Decretul a fost trimis in forma scrisa si pastrat ca informatie permanenta intr-o arhiva (vezi cap. 6,1.2). Probabil ca scrisul fusese introdus in Persia de curand, deoarece dovezile arheologice arata ca rapoartele persane au fost pastrate incepand cu domnia lui Cir. Proclamatia a fost probabil emisa in limba oficiala persana, in babiloniana si in aramaica, limba inteleasa pe tot cuprinsul imperiului. Inscriptia de la Bechistan a lui Dariu I (vezi vol.I, p. 98, 110, 111; vol. III, p. 57) consta din inscriptii similare in persana veche, elamita si babiloniana. S-a gasit si o copie in aramaica.