English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ezechiel

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Ezechiel, 8


8:1 In al saselea an, in ziua a cincea a lunii a sasea, pe cand sedeam in casa, si batranii lui Iuda sedeau inaintea mea, mana Domnului Dumnezeu a cazut peste mine.

In al saselea an. Adica al captivitatii lui Ioiachin (vezi comentariul la cap. 1,2), 592/591 i.Hr. (vezi p. 572). O noua serie de profetii incepe aici si se extinde pana la finele capitolului 19. Data arata ca seria a inceput la numai putin peste un an dupa chemarea lui Ezechiel la slujba de profet (vezi cap. 1,2). De la prima lui viziune, timpul lui Ezechiel fusese impartit in 7 zile (capitolul 3,15), 390 de zile (capitolul 4,5) si 40 de zile (capitolul 4,6), in total, afara de cazul ca se suprapunea vreo perioada cu alta, cel putin 437 de zile. S-a sustinut ca aceasta perioada de timp nu poate fi acomodata intre datele celor doua viziuni, o perioada, aparent de 14 luni lunare, sau aproximativ 413 zile. Exista, bineinteles, o considerabila deosebire de pareri cu privire la aplicatia acestor perioade si in plus, nu este nevoie ca o noua descoperire sa astepte pana la expirarea acestor perioade (vezi comentariul la cap. 4,5). Pe de alta parte, pentru a ajusta anul lor lunar cu cel solar, iudeii adauga o luna in plus la fiecare doi sau trei ani. Daca anul al 5-lea sub consideratie era un an intercalar (asa cum foarte probabil era, potrivit cu ciclul de 19 ani), luna in plus ar spori totalul la aproape 442 de zile.

Lunii a sasea. Septembrie, 592 sau 591 (vezi p. 572).

Batranii. Acestia pot sa fi reprezentat o oarecare masura de organizatie civila pastrata in captivitate si care n-a fost suprimata de babilonieni. Este posibil ca ei, impreuna cu preotii exilati, sa se fi consultat adesea intre ei cu privire la treburile publice. Faptul ca batranii au venit sa intrebe pe Domnul cu privire la starea prezenta a lucrurilor (vezi cap. 14,1; 33,31) arata ca Ezechiel era deja cunoscut ca profet si respectat intre captivi.



8:2 M-am uitat, si iata ca era un chip care avea o infatisare de om; de la coapse in jos, era foc, si de la coapse in sus era ceva stralucitor, ca niste arama lustruita.

Foc. Ezechiel nu specifica direct fiinta ca fiind om la forma, dar mentionarea coapselor si ,,ceva ca o mana” (v. 3) lasa a se intelege ca acesta era cazul. LXX zice ,,om” in loc de ,,foc”. Lui Ezechiel i s-a mai dat si o alta teofanie (vezi cap. 1,1). Viziunea a avut loc in timp ce batranii sedeau inaintea profetului. Ei, evident, nu au vazut nimic, dar starea de viziune a lui Ezechiel, fara indoiala i-a pregatit sa asculte la sfarsitul viziunii ,,toate lucrurile pe care le descoperise Domnul” profetului (capitolul 11,25).



8:3 El a intins ceva ca o mana, si m-a apucat de zulufii capului. Duhul m-a rapit intre pamant si cer si m-a dus, in vedenii dumnezeiesti, la Ierusalim, la usa portii de la curtea dinauntru, care cauta spre miazanoapte, unde era locul idolului geloziei, care starnea gelozia Domnului.

Duhul m-a rapit. Noi n-aveam nevoie sa presupunem ca Ezechiel a fost literal transportat in trup. Miscarile au fost fara indoiala in viziune (vezi comentariul la Daniel 8,2). Dar ca si Pavel, Ezechiel probabil nu putea sa spuna daca era afara din trup sau in trup (vezi 2Corinteni 12,3).

Usa portii de la curtea dinlauntru. Aceasta este una din portile care ducea de la curtea poporului la curtea preotilor. Darea de seama cu privire la cladirea Templului lui Solomon nu mentioneaza porti care duc de la una din aceste curti la cealalta, dar este dovada cu privire la asa ceva in Templul lui Irod de mai tarziu. Era probabil una din partile cele mai importante ale Templului unde poporul se aduna in mare numar.

Idolul. Ebraicul semel, un cuvant care apare numai aici si in versetul 5; Deuteronom 4,16 (tradus ,,chipul”); 2Cronici 33,7.15 (tradus ,,idol”). S-au facut diferite ipoteze cu privire la identitatea acestui idol [chip], ca de pilda ca el reprezinta pe Baal, pe Moloh sau Astarteea. Dar poate ,,idolul geloziei” nu era intentionat cu un nume propriu, desemnand o anume divinitate pagana, ci mai degraba un nume descriptiv al unui idol care atata pe Domnul la gelozie. Asezarea unui dumnezeu rival in locul dedicat cultului lui Iehova ar fi produs un astfel de efect. S-ar putea ca pe timpul acela sa fi fost idoli pagani in Templu. O inclinatie crescanda catre idolatrie se daduse pe fata in zilele lui Solomon, care ridicase locuri de cult pentru diferiti idoli ai sotiilor lui ,,pe muntele din fata Ierusalimului” (1Regi 11,7). Poate sub presiunea regelui asirian, Ahaz asezase un altar idolatru chiar in Templu, mutand altarul de arama spre miazanoapte spre a-i face loc (vezi comentariul la 2Regi 16,10-16). Mai tarziu Manase, ,,a zidit astfel altare in Casa Domnului” (2Regi 21,4). Cu exceptia lui Iosia, regii urmatori ai lui Iuda au fost nelegiuiti. E cu totul posibil ca ei sa fi folosit interiorul Templului pentru cult idolatru.



8:4 Si iata ca slava Dumnezeului lui Israel era acolo, asa cum o vazusem in vale.

Slava. Prezenta slavei lui Dumnezeu era un semn ca Iehova cunostea idolatria poporului Sau si ca urma sa cerceteze tainele cultului lor.



8:5 El mi-a zis: Fiul omului, ia ridica ochii spre miazanoapte! Am ridicat ochii spre miazanoapte; iata ca idolul acesta al geloziei era la miazanoapte de poarta altarului, la intrare.

Spre miazanoapte. Aceasta arata ca in viziune Ezechiel era inauntrul curtii preotilor; altfel nu ar fi putut privi spre miazanoapte spre a vedea idolul la partea de miazanoapte. Chipul deja fusese pomenit (versetul 3), dar acum atentia profetului e indrumata catre el in mod deosebit. Nu era indeajuns ca el sa-l vada in trecere.



8:6 Si El mi-a zis: Fiul omului, vezi ce fac ei? Vezi tu marile uraciuni, pe care le savarseste aici casa lui Israel, ca sa Ma departeze de sfantul Meu locas? Dar vei mai vedea si alte uraciuni si mai mari!

Ca sa ma departeze. In ebraica verbul este la forma unui infinitiv fara de subiect exprimat. Noi putem gasi aici fie pe popor, ca fiind cei care urmau sa fie indepartati, fie pe Domnul, ca fiind cel care sa-Si paraseasca sanctuarul. Ultima pare cea mai probabila. Poporul si-a pus increderea in credinta ca Dumnezeu va proteja Templul si cetatea Sa. Profetul urma sa-i informeze ca, din cauza nelegiuirilor lor, atat cetatea cat si Templul urmau sa fie date nimicirii.

Uraciuni si mai mari. Un refren care se repeta in acest capitol (versetul 13,15). Profetul este condus mai departe prin stadiile succesive ale unei intrigi a idolatriei.



8:7 Atunci m-a dus la poarta curtii. M-am uitat, si iata ca era o gaura in perete!

Poarta curtii. Ezechiel statuse mai inainte inauntrul curtii, care pare sa fi fost inconjurata de odai (vezi Ieremia 35,4; Ezechiel 40,44).



8:8 Si mi-a zis: Fiul omului, ia sapa in perete! Am sapat in zid, si iata ca era o usa.

Sapa. Lucrul acesta era facut in viziune. Scopul acestei parti a viziunii era fara indoiala sa accentueze taina extrema a lucrarilor pe care profetul urma sa le vada.



8:9 Si mi-a zis: Intra, si vezi uraciunile cele rele, pe care le savarsesc ei aici!

Verset ce nu a fost comentat.

8:10 Am intrat si m-am uitat; si iata ca erau tot felul de chipuri de taratoare si de dobitoace uracioase, si toti idolii casei lui Israel, zugraviti pe perete de jur imprejur.

Zugraviti. Poate sapati in forma unei lucrari in relief. Unii comentatori identifica ritualurile idolatre practicate aici ca de origine egipteana, altii ca fiind babiloniana. Cuvantul tradus aici ,,zugraviti” apare din nou in capitolul 23,14 specific cu referire la chipurile haldeilor. Figurile s-ar putea sa nu fi fost imprumutate din nici o sursa, dar fara indoiala reprezentau o varietate de ritualuri.



8:11 Inaintea acestor idoli stateau saptezeci de oameni din batranii casei lui Israel, in mijlocul carora era Iaazania, fiul lui Safan; fiecare din ei avea o cadelnita in mana si se inalta un nor gros de tamaie.

Saptezeci. Poate un numar rotund. Grupul nu trebuie sa fie confundat cu Sinedriul, care n-a venit la existenta decat dupa Captivitate. Ceata a fost vazuta in viziune, nu in actualitate, si orice discutie cu privire la faptul daca curtile Templului aveau o odaie destul de mare pentru a cuprinde un numar atat de mare este, deci, nelalocul ei.

Iaazania. Unii au incercat sa-l identifice cu ,,Iaazania fiul lui Azur”, unul din conducatorii nelegiuiti pomeniti in capitolul 11,1. Identitatea nu poate fi stabilita, si nici nu putem fi siguri ca Safan aici mentionat era carturarul care a servit sub regele Iosia (2Regi 28,8. 9). Daca era el, referirea la el ca stramos al lui Iaazania ar fi pentru scopul de a arata contrastul in caracterele lor si pentru a descoperi decaderea morala a conducatorilor.

Cadelnita. Ca o culminare, cei 70 de batrani actionau cu totii ca preoti si aduceau idolilor lor zugraviti tamaia pe care nimeni altii in afara de fiul lui Aaron nu aveau dreptul de a o folosi (2Cronici 26,16-18) si care trebuia sa fie oferita numai lui Iehova.



8:12 Si El mi-a zis: Fiul omului, vezi ce fac in intuneric batranii casei lui Israel, fiecare in odaia lui plina de chipuri? Caci ei zic: Nu ne vede Domnul; a parasit Domnul tara aceasta!

Nu ne vede Domnul. Ei nu tagaduiau fiinta si providenta lui Dumnezeu, dar pareau sa gandeasca la Iehova ca la o divinitate locala care abdicase. Ezechiel pune filosofia grupului in forma unei zicatori populare, o trasatura caracteristica a stilului profetului (vezi cap. 9,9; 11,3.15; 12,22.27; 18,2.25.29; 33,10.24.30; 35,12; 37,11).

8:13 Si mi-a zis: Vei mai vedea si alte uraciuni mari, pe care le savarsesc ei!

Verset ce nu a fost comentat.

8:14 Si m-a dus la intrarea portii Casei Domnului dinspre miazanoapte. Si iata ca acolo stateau niste femei, care plangeau pe Tamuz.

Tamuz. O divinitate adorata de babilonieni sub numele Du‘?zu, variabil numit fratele sau fiul, sotul sau iubitul zeitei Istar. Tamuz era zeul vegetatiei si al pasunii si patronul turmelor. Potrivit cu o traditie veche el murea anual si cobora in lumea de jos. Decesul lui era marcat prin uscarea holdelor, a pasunilor si a paraielor de arsita verii. Trecerea lui de pe lume era celebrata prin sarbatori publice de doliu si prin cantarea de cantece de jale in luna a patra a anului Semitic (Duzu sau Tamuz, incepand in iunie sau iulie, vezi Vol. II, p. 116). De asemenea, anual se credea ca Istar coboara in lumea inferioara pentru a trezi pe zeul mort. Trezirea si revenirea lui se presupunea ca fac sa infloreasca vegetatia din nou. Grecii au pastrat un raport asemanator in mitul lor despre Demeter si Persefona.

Tamuz era adorat in Babilonia, Asiria, Fenicia si Palestina. In Fenicia cultul a luat forma cultului lui Adonis (Semitic ’adon, ,,domn”), o divinitate feniciana locala, si numele Adonis a fost transmis Grecilor, al caror mit despre Venus si Adonis a fost transmis mai departe prin romani. Desi traditia timpurie identifica pe Tamuz cu Adonis, de fapt cultul lui Adonis era numai forma unui cult raspandit al lui Tamuz. Nu se cunoaste momentul cand cultul a fost de prima data adoptat de iudei.

Faptul ca sarbatoarea lui Tamuz cadea in luna a patra si nu ,,in luna a sasea”, timpul viziunii lui Ezechiel, nu prezinta problema. Profetul a vazut-o in viziune si i-a fost fara indoiala aratata nelegiuirea practicata in diferite timpuri la Ierusalim.



8:15 Si El mi-a zis: Vezi, fiul omului? Vei mai vedea si alte uraciuni mai mari decat acestea!

Verset ce nu a fost comentat.

8:16 Si m-a dus in curtea dinauntru a Casei Domnului. Si iata ca la usa Templului Domnului, intre pridvor si altar, erau aproape douazeci si cinci de oameni, cu dosul intors spre Templul Domnului si cu fata spre rasarit; si se inchinau inaintea soarelui spre rasarit.

Douazeci si cinci. LXX zice ,,douazeci”. Semnificatia numarului nu este clara. Unii au inaintat ipoteza ca se referea la marele preot si la capeteniile celor 24 de cete (vezi comentariul la 1Cronici 24,1), reprezentand astfel intregul corp al preotilor. Ei stateau in picioare intre altar si Templu intr-o parte foarte sfanta a curtii. Acolo, intorcandu-si spatele la Templul Domnului, ei se inchinau la soare. Adorarea soarelui, Samas, a fost de timpuriu practicata de canaaniti si isi aflase intrarea in cultul regilor si al poporului lui Iuda (2Regi 23,5. 11; comp. Deuteronom 4,19; 17,3; Iov 31,26). Faptul ca ei stateau in curtea dinlauntru a dus la credinta ca erau probabil preoti, dar si altii in afara de preoti intrau uneori acolo (2Regi 11,4-15). Daca ei erau pazitorii speciali ai adevaratei religii, pacatul lor era o insulta cat se poate de flagranta la adresa lui Dumnezeu. Astfel el a fost evidentiat ca cea mai mare dintre uraciuni (vezi 2Cronici 36,14).



8:17 Si El mi-a zis: Vezi, fiul omului? Este prea putin oare pentru casa lui Iuda ca savarsesc ei uraciunile pe care le savarsesc aici? Trebuia sa mai umple si tara cu silnicie si sa nu inceteze sa Ma manie? Iata ca ei isi apropie ramura de nas!

Silnicie. Ebraica, chamas. Acelasi cuvant este folosit pentru a descrie nelegiuirea antediluviana (Geneza 6,11). LXX zice ,,nelegiuire”. Nu inceteaza. Sau ,,Au revenit” . Sau ,,s-au intors iarasi”, adica, poporul s-a intors iarasi si iarasi la faptele lor rele.



8:18 De aceea si Eu, voi lucra cu urgie; ochiul Meu va fi fara mila, si nu Ma voi indura; chiar daca vor striga in gura mare la urechile Mele, tot nu-i voi asculta.

Nu-i voi asculta. Este prea tarziu acum spre a abate catastrofa nationala. Totusi, mantuirea individuala nu este impiedicata. Putinii care ,,suspina si gem din pricina tuturor uraciunilor” savarsite in tara vor fi eliberati. Restul au ales nimicirea prin umblarea lor incapatanata.

Prin refuzul lor incapatanat de a asculta de glasul Domnului, care-i chema sa-si indrepte caile, oamenii, cu timpul, surzesc fata de glasul lui Dumnezeu. Cand timpul acela soseste Dumnezeu nu-i va mai asculta.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1, 10–13PK 448

14–18PK 449


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: