Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ezechiel

Ezechiel, 5


5:1 Si tu, fiul omului, ia o sabie ascutita, ia-o ca brici de ras, si trece-o peste cap si barba. Ia apoi o cumpana de cantarit, si imparte parul.

Brici de ras. Pasajul spune literal: ,,Ia-ti o sabie ascutita, un brici de barbier sa-ti iei. ” Este evidenta ideea ca profetul urmeaza sa ia o sabie datorita simbolismului ei, si sa o foloseasca drept brici de ras. Cu privire la simbolul briciului, vezi Isaia 7,20, unde instrumentul este folosit ca un simbol al pustiirii savarsite de ostirea invadatoare.

Notati ca capitolul cinci continua naratiunea profetica inceputa in capitolul 4,1 fara intrerupere.

Peste cap. Ezechiel este instruit sa savarseasca un act interzis ca o reprezentare simbolica. Era ilegal ca preotul sa-si rada capul sau barba (Levitic 21,5). De asta data, Ezechiel nu protesteaza (vezi Ezechiel 4,14). El stie cand e legitim ca el sa ceara o modificare sau rasturnare a unei porunci divine si cand sa dea o ascultare neconditionata.

Cumpana. Poate reprezenta credinciosia si atentia cu care Dumnezeu procedeaza fata de fiecare suflet. Atat de cu grija va fi fiecare suflet cantarit, si rasplatirile atribuite, incat atunci cand, la sfarsitul veacului, se vor da pe fata judecatile lui Dumnezeu, nici o singura voce de disidenta nu va fi auzita in toata vasta creatiune. De la cel mai mic pana la cel mai mare, toti vor fi constransi sa marturiseasca: ,,Drepte si adevarate sunt caile Tale, Imparate al Neamurilor”. (Apocalips 15,3; vezi GC 669).



5:2 O treime din el arde-o in foc, in mijlocul cetatii, cand se vor implini zilele impresurarii; o treime ia-o si taie-o cu sabia de jur imprejurul cetatii; iar o treime risipeste-o in vant, caci voi trage sabia dupa ei.

Mijlocul cetatii. Adica in mijlocul tabloului pe care il facuse Ezechiel (capitolul 4,1). A treia parte care a fost arsa simboliza pe aceia din cetate care urmau sa piara de ciuma si de foamete (capitolul 5,12). A treia parte care urma sa fie lovita cu sabia ,,de jur imprejurul cetatii”, reprezinta pe aceia care aveau sa cada de sabie in incercarile lor de a scapa, ca de pilda, fiii lui Zedechia si restul suitei regelui (Ieremia 52,10). A treia parte care e imprastiata reprezinta partea cea mica a poporului care, scapand de nimicire, urma sa fie imprastiata printre pagani. Chiar si acolo sabia avea sa se tina dupa ei (vezi Ezechiel 5,12).



5:3 Totusi ia vreo cativa peri din ei, si strange-i in poalele hainei tale.

In poalele hainei tale. Aceasta simbolizeaza protectia restransa pe care avea sa o primeasca ramasita care ramanea in tara sub conducerea lui Ghedalia (vezi 2Regi 25,27; Ieremia 40,5.6).



5:4 Din acestia sa mai iei iarasi vreo cativa, sa-i arunci in foc si sa-i arzi in foc. Din ei va iesi un foc impotriva intregii case a lui Israel.

In foc. Multi din ramasita care ramasese urmau sa piara prin silnicie, lucru care s-a implinit in chip tragic in conspiratia lui Ismael impotriva lui Ghedalia si nenorocirile care au urmat in sir (Ieremia 40,41). Aceasta a fost ocazia prin care multi au mers in Egipt unde au fost nimiciti potrivit profetiei lui Ieremia (Ieremia 42,13-17). Aceia care au ramas in tara au suferit o noua transferare din partea lui Nebuzaradan (Ieremia 52,30) asa ca rezultatul ultim a fost deplina golire a tarii.



5:5 Asa vorbeste Domnul, Dumnezeu: Acesta este Ierusalimul! Eu il pusesem in mijlocul neamurilor si de jur imprejurul lui sunt tari.

Mijlocul neamurilor. Aici e prezentata pozitia strategica a Ierusalimului, situat in mijlocul natiunilor din Orientul Apropiat si la rascrucea drumurilor de calatorie din vechime. La sud se afla Egiptul; la nord-est Asiria si Babilonia; si la nord Sirienii. Pe tarm erau filisteni si mai departe la nord, Fenicienii. In apropiere la rasarit erau Moabitii si Amonitii si la sud Edomitii.

Dumnezeu asezase pe poporul lui in ,,mijlocul neamurilor” si avea de gand ca ei sa constituie

o mare forta de evanghelizare prin care cunoasterea de adevaratul Dumnezeu urma sa se raspandeasca in lumea intreaga. Era dorinta Sa ca natiunea Israel sa fie o clara demonstratie a superioritatii adevaratei religii fata de toate sistemele false de cult. Experienta si prosperitatea lui Israel urmau sa fie expuse atat de atragator incat toate neamurile sa caute pe Dumnezeul lui Israel (vezi p. 26-30).

Invatatura este pentru noi. Ca crestini, Dumnezeu ne-a pus individual ca lumina a vecinilor nostri. El asteapta si de la noi o demonstrare a vastei superioritati si a foloaselor Crestinismului. El doreste ca noi sa facem religia noastra atat de atragatoare incat altii sa o caute.



5:6 Dar el s-a razvratit impotriva legilor si poruncilor Mele, si s-a facut mai vinovat decat neamurile si tarile de primprejur; caci a nesocotit legile Mele, n-a urmat poruncile Mele.

S-au razvratit impotriva legilor… Mele. Sau ,,Au schimbat judecatile mele in nelegiuire” . Mai degraba ,,s-a impotrivit cu razvratire la judecatile mele”. Razvratirea este un act voit premeditat si planuit.

Mai vinovat decat Neamurile. Aceasta trebuie sa fie inteleasa in sensul ca israelitii pacatuisera impotriva unei mai mari lumini. Dumnezeu judeca pe oameni pe temeiul luminii si prilejurilor pe care le-au avut, sau ar fi putut sa le aiba, daca ar fi cautat aceasta. Aceia care constituie Biserica lui au asupra lor o lumina acumulata de-a lungul veacurilor. Dumnezeu asteapta de la ei un standard mai inalt decat de la oamenii din orice vreme de mai inainte. Daca ei refuza sau se impotrivesc cu razvratire asa cum a facut Israel, vinovatia lor va fi proportional mai mare.



5:7 De aceea, asa vorbeste Domnul, Dumnezeu: Pentru ca ati fost mai indaratnici decat neamurile care va inconjoara; pentru ca n-ati urmat poruncile Mele si n-ati implinit legile Mele, si n-ati lucrat nici macar dupa legile neamurilor care va inconjoara;

Ati fost mai indaratnici. Sau ,,v-ati inmultit” . Verbul ebraic are un sens nesigur. Potrivit cu unii autori, expresia poate fi redata: ,,Pentru ca sunteti in agitatie [impotriva lui Dumnezeu] mai mult decat natiunile care sunt in jurul nostru. ”

N-ati lucrat nici macar. Un numar de manuscrise ebraice omit negativul. Intelesul e facut astfel cu totul clar. Daca e pastrat negativul, partea aceasta a textului poate fi inteleasa ca insemnand ca Israel nu facuse ca alte natiuni, deoarece ele, cel putin, erau credincioase fata de zeii la care se inchinau, in timp ce Israel s-a razvratit impotriva Dumnezeului lui.



5:8 din pricina aceasta, asa zice Domnul, Dumnezeu: Iata am necaz pe tine, si voi aduce la indeplinire in mijlocul tau judecatile Mele, sub ochii neamurilor.

Verset ce nu a fost comentat.

5:9 Din pricina tuturor uraciunilor tale, iti voi face ce n-am facut niciodata, si nici nu voi mai face vreodata.

Ce n-am mai facut. Nu este clar cu ce trebuiau sa fie comparate nenorocirile care stateau sa se abata, poate cu nenorocirile trecutului, cu Potopul sau cu nimicirea Sodomei. Este adevarat ca nici una dintre acestea nu reprezentau o moarte atat de dainuitoare ca aceea prezisa in versetul zece. Ce pare clar este ca Israel primise ocazii si privilegii mai inalte decat cele incredintate altor natiuni. In consecinta, pedeapsa pentru pacatul lor urma sa fie proportional mai aspra si mai vadita decat aceea pe care Dumnezeu o adusese sau urma sa o aduca asupra oricarei alte natiuni.



5:10 De aceea parintii vor manca pe copiii lor, in mijlocul tau, si copiii vor manca pe parintii lor; Imi voi implini judecatile impotriva ta, si voi risipi in toate vanturile pe toti cei ce vor mai ramane din tine.

Vor manca pe copiii lor. Moise si mai tarziu Ieremia, prevestise cu amenintare aceasta inspaimantatoare judecata (Levitic 26,29; Deuteronom 28,53; Ieremia 19,9). Prezicerea a avut o sinistra implinire in asediul asirian al Samariei (2Regi 4,28. 29), in asediul caldeean al Ierusalimului (Plangeri 4,10) si in asediul final al cetatii de catre Romani (Iosif Flavius, War vi. 3. 4). Moise, de asemenea, amenintase cu imprastierea ,,in toate vanturile” (Deuteronom 28,44).



5:11 De aceea, pe viata Mea! zice Domnul, Dumnezeu: pentru ca Mi-ai pangarit locasul Meu cel sfant cu toti idolii si toate uraciunile tale, si Eu Imi voi intoarce ochii de la tine; ochiul Meu va fi fara mila, si nu Ma voi indura.

Pe viata Mea. Sau ,,Caci eu traiesc”. Un juramant solemn care apare de 14 ori in Ezechiel. Mi-au pangarit locasul Meu. Pangarirea este mai pe deplin descrisa in capitolul 8. Voi intoarce ochii de la tine. Sau ,,Te voi micsora” . Un numar de manuscrise ebraice si diferite traduceri vechi zic ,,taia”, ,,zdrobi”.



5:12 O treime din locuitorii tai va muri de ciuma, si va fi nimicita de foamete in mijlocul tau: o treime va cadea ucisa de sabie in jurul tau; si o treime o voi risipi in toate vanturile, si voi scoate sabia dupa ei.

O treime din locuitorii tarii. Acum incepe o explicare a actiunilor simbolice din prima parte a capitolului. Focul (versetul 2) inseamna foamete si molima.



5:13 Imi voi potoli astfel mania, Imi voi domoli astfel urgia cu ei, si Ma voi razbuna ca sa stie ca Eu, Domnul, am vorbit in mania Mea, varsandu-mi urgia peste ei.

Ma voi razbuna. Sau ,,Voi fi mangaiat” . In ebraica, nacham. Intelesul original a fost totodata inteles a fi ,,a trage suflarea cu greu”, ,,a gafai”, ,,a suspina”, ,,a geme”. Cuvantul arab corespunzator inseamna ,,a respira gafaind”. E greu sa ni-L inchipuim pe Dumnezeu ca fiind mangaiat prin executarea unor judecati atat de inspaimantatoare. Ezechiel insusi declara mai tarziu: ,,Pe viata Mea, zice Domnul Dumnezeu, ca nu doresc moartea pacatosului” (capitolul 33. 11). Isaia vorbeste despre lucrarea nimicirii ca fiind ,,lucrarea Lui ciudata” (Isaia 28,11). Osea infatiseaza in felul urmator simtamintele lui Dumnezeu in fata necesitatii pedepsirii: ,,Cum sa te dau Efraime? Cum sa te predau Israele? Cum sa-ti fac ca Admei? Cum sa te fac ca Teboimul? Mi se zbate inima in Mine, si tot launtrul Mi se misca de mila!” (Osea 11,8). In lumina acestor consideratii pare mai natural a gandi despre nacham ca inseamna suspinul de durere sau usurarea simtita dupa terminarea unei pedepse necesare, decat ca aceasta ar fi fost rezultatul unui program planuit atat de diferit.



5:14 Te voi preface intr-un pustiu, te voi face de ocara printre neamurile care te inconjoara, inaintea tuturor trecatorilor.

Pustiu. Compara cu Leviticul 26,31



5:15 Vei ajunge de ocara si de rusine, vei fi o pilda si o groaza pentru neamurile care te inconjoara, cand voi aduce la indeplinire judecatile Mele impotriva ta, cu manie, cu urgie, si cu pedepse aspre, Eu, Domnul, o spun, cand voi arunca impotriva lor sagetile nimicitoare ale foametei, care dau moartea, si pe care le voi trimite sa va nimiceasca.

O pilda. Sau ,,Invatatura” . Sau ,,avertizare”. Ierusalimul ar fi trebuit sa fie marele mijloc de invatatura intuitiva in educatia din partea lui Dumnezeu a omenirii (vezi p. 27-30). Pozitia lui strategica l-a adus in atentia multor natiuni. Acum, nenorocirea lui, cu reflectarea insotitoare nefavorabila asupra adevaratului caracter al religiei lui, a fost la fel larg cunoscuta.



5:16 Caci la nenorocirile voastre voi mai adauga si foametea, si va voi sfarama toiagul painii.

Foamete. Versetele 16 si 17 recapituleaza necazurile Ierusalimului. Judecatile lui Dumnezeu sunt reprezentate in alta parte ca sageti (Deuteronom 32,23; Psalmi 7,13; 64,7). Fiare rele constituiau judecata vestita contra iudeilor, impreuna cu alte forte pustiitoare (Levitic 26,22; Deuteronom 32,34). Animalele salbatice, ca leii si ursii, s-au inmultit in tara in perioada cand a fost nelocuita (vezi 2Regi 17,25). ,,Sange” fara indoiala insemneaza moarte violenta.



5:17 Voi trimite impotriva voastra nu numai foametea, ci si fiarele salbatice, care va vor lasa fara copii. Ciuma si varsarea de sange vor trece prin mijlocul tau: voi aduce peste tine si sabia. Eu, Domnul, vorbesc.

Verset ce nu a fost comentat.