Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ezechiel

Ezechiel, 48


48:1 Iata numele semintiilor. La marginea de miaza noapte, de-a lungul drumului de la Hetlon, cum mergi spre Hamat si Hartar-Enon, la hotarul Damascului de la miaza noapte spre Hamat, de la rasarit pana spre apus: partea lui Dan.

Numele semintiilor. Capitolul 48 descrie distributia tarii si se incheie cu o descriere a marimii cetatii si a portilor ei.

Distributia tarii (v. 1-7) nu este asemanatoare cu cea facuta sub Iosua (Iosua 13-19). Varsta sau descendenta materna nu par sa fie un criteriu calauzitor. Partea centrala a tarii urma sa fie ocupata de ,,darul sfant” (Ezechiel 45,1-7). Avea sa fie flancat de doua semintii, Iuda si Beniamin, care au ramas credincioase un timp mai indelungat decat celelalte zece. Semintiile lui Ruben si Simeon, cei doi mai varstnici, au fost asezate langa ele. Dan a fost asezat la extrema de miazanoapte, unde locuise mai inainte o parte a semintiei. Nu pare sa fie un tipar aparte pentru plasarea restului semintiilor.



48:2 Langa hotarul lui Dan, de la rasarit pana la apus, partea lui Aser.

Verset ce nu a fost comentat.

48:3 Langa hotarul lui Aser, de la rasarit pana la apus partea lui Neftali.

Verset ce nu a fost comentat.

48:4 Langa hotarul lui Neftali, de la rasarit pana la apus, partea lui Manase.

Verset ce nu a fost comentat.

48:5 Langa hotarul lui Manase, de la rasarit pana la apus, partea lui Efraim.

Verset ce nu a fost comentat.

48:6 Langa hotarul lui Efraim, de la rasarit pana la apus, partea lui Ruben.

Verset ce nu a fost comentat.

48:7 Langa hotarul lui Ruben, de la rasarit pana la apus, partea lui Iuda.

Verset ce nu a fost comentat.

48:8 Langa hotarul lui Iuda, de la rasarit pana la apus, va fi partea sfanta pe care o veti desparti, lata de douazeci si cinci de mii de coti si lunga cat una din partile de la rasarit pana la apus; in mijlocul ei va fi sfantul Locas.

Partea sfanta. Sau ,,darul sfant”, deja descrisa in cap. 45,1-7. In ce priveste cap. 48,8-14 vezi comentariul la cap. 45,1-7.



48:9 Partea pe care o veti desparti pentru Domnul, va avea douazeci si cinci de mii de coti lungime in lungime si zece mii in latime.

Verset ce nu a fost comentat.

48:10 Aceasta parte sfanta va fi a preotilor: douazeci si cinci de mii de coti la miaza noapte, zece mii in lat la apus, zece mii in lat la rasarit, si douazeci si cinci de mii in lung la miazazi. In mijloc insa va fi sfantul Locas al Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

48:11 Ea va fi a preotilor sfintiti, a fiilor lui Tadoc, care au facut slujba sfantului Meu Locas, care nu s-au ratacit ca Levitii, cand se rataceau copiii lui Israel.

Verset ce nu a fost comentat.

48:12 Ea va fi a lor, ca parte prea sfanta, luata din partea tarii, care va fi deosebita Domnului, langa hotarul Levitilor.

Verset ce nu a fost comentat.

48:13 Levitii vor avea, alaturea cu hotarul preotilor, douazeci si cinci de mii de coti in lung si zece mii in lat, douazeci si cinci de mii in toata lungimea si zece mii in latime.

Verset ce nu a fost comentat.

48:14 Nu vor putea sa vanda nimic din ea nici sa schimbe; si aceasta parga a tarii nu va putea fi instrainata, caci este inchinata Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

48:15 Ceilalti cinci mii de coti insa, care mai raman in lat inaintea celor douazeci si cinci de mii, vor fi dati cetatii ca loc obisnuit, pentru locuinte si pasune; si cetatea va fi la mijloc.

Cetatii. Teritoriul preotilor si al levitilor masura fiecare 10.000 de coti de la nord la sud, lasand 5000 din tot ,,darul sfant” la sudul mosiei preotilor spre ,,a fi dat cetatii ca loc obisnuit”.



48:16 Iata-i masurile: inspre miaza noapte patru mii cinci sute de coti, inspre miazazi patru mii cinci sute, inspre rasarit patru mii cinci sute, inspre apus patru mii cinci sute.

Masurile. Cetatea trebuia sa ocupe un patrat cu latura de 4.500 de coti, inconjurata de un loc liber de 250 de coti de jur imprejur in partea din afara (v. 17), facand intreaga suprafata un patrat cu latura de 5000 de coti (aproape 2,6 km patrati). Aceasta era largimea exacta a spatiului care fusese lasat la partea de miazazi a darului sfant.



48:17 Cetatea va avea o imprejurime de doua sute cincizeci de coti la miaza noapte, doua sute cincizeci la miazazi, doua sute cinci zeci la rasarit, si doua sute cinci zeci la apus.

Verset ce nu a fost comentat.

48:18 Ramasita din lungime, de langa partea sfanta, zece mii la rasarit si zece mii la apus, alaturi de partea sfanta, va da veniturile randuite pentru intretinerea lucratorilor cetatii.

Ramasita. Cele doua parti erau fiecare de 10.000 pe 5.000 de coti.



48:19 Lucratorii cetatii vor fi luati din toate semintiile lui Israel.

Toate semintiile. Locuitorii Ierusalimului fusesera in mare parte din semintia lui Iuda si a lui Beniamin. In noua cetate, care era proprietate comuna, toate semintiile urma sa aiba o parte.



48:20 Toata partea sfanta va fi de douazeci si cinci de mii de coti in lung si douazeci si cinci de mii in lat; si va alcatui un patrat impreuna cu partea pe care o veti deosebi din ea ca mosie a cetatii.

Verset ce nu a fost comentat.

48:21 Partea care va ramane va fi a domnitorului, de amandoua laturile partii sfinte si mosiei cetatii, in dreptul celor douazeci si cinci de mii de coti ai partii sfinte langa hotarul de rasarit, si la apus in dreptul celor doua zeci si mii de coti langa hotarul de apus, in dreptul partilor semintiilor. Aceasta va fi partea domnitorului. Partea sfanta insa si sfantul Locas al casei vor fi la mijloc.

A domnitorului. Fasia de pamant care ramanea la rasarit si la apus de ,,darul sfant” era pentru domnitor. Teritoriul lui de la nord la sud se intindea pe aceeasi distanta ca si darul sfant. Spre rasarit si spre apus se hotarnicea cu darul sfant la un capat si se intindea fara indoiala pana la marginile tarii pe de alta.

48:22 Astfel mosia Levitilor si mosia cetatii va fi in locul partii cuvenite domnitorului, in mijloc; adica ce va fi intre hotarul lui Iuda si hotarul lui Beniamin va fi al domnitorului.

Verset ce nu a fost comentat.

48:23 Iata celelalte semintii. De la rasarit pana la apus va fi partea lui Beniamin.

Celelalte semintii. Versetele 23-29 descriu alocarile pentru restul de cinci semintii.



48:24 Langa hotarul lui Beniamin, de la rasarit pana la apus, partea lui Simeon.

Verset ce nu a fost comentat.

48:25 Langa hotarul lui Simeon, de la rasarit pana la apus, partea lui Isahar.

Verset ce nu a fost comentat.

48:26 Langa hotarul lui Isahar, de la rasarit pana la apus, partea lui Zabulon.

Verset ce nu a fost comentat.

48:27 Langa hotarul lui Zabulon, de la rasarit pana la apus, partea lui Gad.

Verset ce nu a fost comentat.

48:28 Langa hotarul lui Gad insa, pe partea de miazazi, la miazazi, hotarul va merge de la Tamar pana la apele Meriba de la Cades, pana la paraul Egiptului, si pana la marea cea mare.

Hotarul. Vezi comentariul la cap. 47,19



48:29 Aceasta este tara pe care o veti imparti ca mostenire prin sort semintiilor lui Israel, si acestea sunt partile lor, zice Domnul Dumnezeu.

Verset ce nu a fost comentat.

48:30 Iata iesirile cetatii. In partea de miaza noapte, care are o intindere de patru mii cinci sute de coti,

Iesirile cetatii. Versetele 30-34 repeta dimensiunile cetatii asa ca sa descrie cele trei porti de pe fiecare latura. Cate o poarta este numita pentru fiecare semintie. Lui Levi ii e atribuita o poarta, lasand numai una pentru Iosif.



48:31 si portile cetatii se vor numi dupa numele semintiilor lui Israel trei porti la miaza noapte: o poarta a lui Ruben, o poarta a lui Iuda, si o poarta a lui Levi.

Verset ce nu a fost comentat.

48:32 In partea de rasarit care are o intindere de patru mii cinci sute de coti, cu trei porti: o poarta a lui Iosif, o poarta a lui Beniamin, si o poarta a lui Dan.

Verset ce nu a fost comentat.

48:33 In partea de miazazi, cu o intindere de patru mii cinci sute de coti si trei porti: o poarta a lui Simeon, o poarta a lui Isahar, si o poarta a lui Zabulon.

Verset ce nu a fost comentat.

48:34 In partea de apus, cu o intindere de patru mii cinci sute de coti si trei porti: o poarta a lui Gad, o poarta a lui Aser, si o poarta a lui Neftali.

Verset ce nu a fost comentat.

48:35 De jur imprejurul cetatii: optsprezece mii de coti. Si din ziua aceea, numele cetatii va fi: Domnul este aici!

Optsprezece mii. Perimetrul cetatii este de 18.000 de coti, aproximativ 9,3 km. Acest nu include ,,imprejurimile” amintite in v. 17.

Cetatea viitorului, Noul Ierusalim, pe care Ioan a vazut-o coborandu-se de la Dumnezeu din cer (Apocalips 21) prezinta asemanari izbitoare cu cetatea din viziunea lui Ezechiel. Ezechiel descria cetatea care ar fi putut fi; Ioan, pe aceea care va fi. Simbolul cu natiunea lui Israel, impartita in 12 semintii, e dus mai departe prin istorisirea biblica. Noul Ierusalim, ai carui locuitori sunt rascumparati din orice natiune, neam, limba si popor, e prezentat cu numele celor 12 semintii inscrise pe portile lui. In simbolul biblic, cei rascumparati, indiferent din ce neam, sunt prezentati ca fiindu-le randuit un loc in mijlocul celor 12 semintii (Romani 9-11; Galateni 3,29).

Tabloul cu Israel din tara Babilonului, gata sa fie eliberat si reasezat in propria lui tara, impreuna cu nimicirea insotitoare a Babilonului, alcatuieste ilustratia unei mari parti din cartea Apocalipsului. Ilustratia e folosita pentru a descrie pe Israelul lui Dumnezeu in lupta lui finala impotriva puterilor raului, din nou numit Babilon, urmata de nimicirea Babilonului si eliberarea mareata a bisericii. Vezi comentariul la Ieremia 50,1.

Domnul este aici. Cu aceste nimerite cuvinte, cu care noua cetate este numita, profetul Ezechiel aduce la incheiere soliile sale profetice. Ii cazuse lui sortul sa vesteasca retragerea prezentei divine din cauza stricaciunii morale a poporului sau. A ajuns privilegiul lui de asemenea sa vesteasca leacul pentru pacat; si sa declare, in imagini vii, mareata perspectiva pentru viitor, care ar fi putut fi realizata de Israel daca ar fi acceptat leacul divin atat de indurator oferit lor (vezi p. 2632).

Daca Ezechiel a trait sa vada pe careva dintre conationalii sai intorcandu-se sub decretul plin de bunavointa al imparatului Persan nu se poate sti. Daca el ar fi putut sa stie ca scrierile sale urma sa fie pastrate in Canonul Sfant, el s-ar fi mangaiat cu perspectiva ca vreo generatie viitoare urma sa apuce solia pe care cei impreuna cu el captivi o dispretuisera.

Provocarea este pentru noi. Noul Israel al lui Dumnezeu e aproape sa intre intr-o tara mult mai mareata decat aceea nemijlocit oferita generatiei lui Ezechiel. Intrarea, iarasi, e pe temeiul unor conditii cerute mai inainte. Deja a fost o intarziere in implinirea din toata inima a conditiilor. De data aceasta insa, nu poate fi o amanare nedeterminata, deoarece restaurarea nu se mai face pe o baza nationala. Cand vine ceasul, Dumnezeu ii va aduna din toate tarile pe aceia care au facut pregatire personala. Acestia vor mosteni fagaduintele bogate, si vor locui in cetatea prefigurata in tablourile profetice ale lui Ezechiel, si numita dumnezeieste: ,,Domnul este aici!” (Apocalips 21;22).