Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ezechiel

Ezechiel 48:35


48:35 De jur imprejurul cetatii: optsprezece mii de coti. Si din ziua aceea, numele cetatii va fi: Domnul este aici!

Optsprezece mii. Perimetrul cetatii este de 18.000 de coti, aproximativ 9,3 km. Acest nu include ,,imprejurimile” amintite in v. 17.

Cetatea viitorului, Noul Ierusalim, pe care Ioan a vazut-o coborandu-se de la Dumnezeu din cer (Apocalips 21) prezinta asemanari izbitoare cu cetatea din viziunea lui Ezechiel. Ezechiel descria cetatea care ar fi putut fi; Ioan, pe aceea care va fi. Simbolul cu natiunea lui Israel, impartita in 12 semintii, e dus mai departe prin istorisirea biblica. Noul Ierusalim, ai carui locuitori sunt rascumparati din orice natiune, neam, limba si popor, e prezentat cu numele celor 12 semintii inscrise pe portile lui. In simbolul biblic, cei rascumparati, indiferent din ce neam, sunt prezentati ca fiindu-le randuit un loc in mijlocul celor 12 semintii (Romani 9-11; Galateni 3,29).

Tabloul cu Israel din tara Babilonului, gata sa fie eliberat si reasezat in propria lui tara, impreuna cu nimicirea insotitoare a Babilonului, alcatuieste ilustratia unei mari parti din cartea Apocalipsului. Ilustratia e folosita pentru a descrie pe Israelul lui Dumnezeu in lupta lui finala impotriva puterilor raului, din nou numit Babilon, urmata de nimicirea Babilonului si eliberarea mareata a bisericii. Vezi comentariul la Ieremia 50,1.

Domnul este aici. Cu aceste nimerite cuvinte, cu care noua cetate este numita, profetul Ezechiel aduce la incheiere soliile sale profetice. Ii cazuse lui sortul sa vesteasca retragerea prezentei divine din cauza stricaciunii morale a poporului sau. A ajuns privilegiul lui de asemenea sa vesteasca leacul pentru pacat; si sa declare, in imagini vii, mareata perspectiva pentru viitor, care ar fi putut fi realizata de Israel daca ar fi acceptat leacul divin atat de indurator oferit lor (vezi p. 2632).

Daca Ezechiel a trait sa vada pe careva dintre conationalii sai intorcandu-se sub decretul plin de bunavointa al imparatului Persan nu se poate sti. Daca el ar fi putut sa stie ca scrierile sale urma sa fie pastrate in Canonul Sfant, el s-ar fi mangaiat cu perspectiva ca vreo generatie viitoare urma sa apuce solia pe care cei impreuna cu el captivi o dispretuisera.

Provocarea este pentru noi. Noul Israel al lui Dumnezeu e aproape sa intre intr-o tara mult mai mareata decat aceea nemijlocit oferita generatiei lui Ezechiel. Intrarea, iarasi, e pe temeiul unor conditii cerute mai inainte. Deja a fost o intarziere in implinirea din toata inima a conditiilor. De data aceasta insa, nu poate fi o amanare nedeterminata, deoarece restaurarea nu se mai face pe o baza nationala. Cand vine ceasul, Dumnezeu ii va aduna din toate tarile pe aceia care au facut pregatire personala. Acestia vor mosteni fagaduintele bogate, si vor locui in cetatea prefigurata in tablourile profetice ale lui Ezechiel, si numita dumnezeieste: ,,Domnul este aici!” (Apocalips 21;22).