Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ezechiel

Ezechiel, 41


41:1 M-a dus in Templu. A masurat stalpii; aveau o latime de sase coti deoparte, si o latime de sase coti de alta aceasta este latimea stalpilor.

Templu. Aici insemnand locul sfant (p. 716, L; vezi 1Regi 6.17; 7.50).

Stalpii. Adica, usiorii. Acestia erau de ambele parti ale intrarii si erau grosi de sase coti, ca si zidurile (v. 5).



41:2 Latimea usii era de zece coti; iar canaturile usii erau lati de cinci coti deoparte, si cinci coti de cealalta parte. A masurat si lungimea Templului: patruzeci de coti, si latimea: douazeci de coti.

Latimea usii. Sau ,,Laturile usii” . Aceasta este distanta de la usa la zid.

Patruzeci de coti. Dimensiunile acestea sunt identice cu acelea ale locului sfant de la Templul lui Solomon (1Regi 6,2.20), cu exceptia faptului ca Ezechiel folosea cotul lung (vezi comentariul la Ezechiel 40,5).



41:3 Apoi a intrat inauntru. A masurat usiorii usii: doi coti, usa sase coti, si latimea usii, sapte coti.

Apoi a intrat. Ingerul a intrat singur in sfanta sfintelor (vezi Evrei 9.7). Usiorii. Ai usii dintre sfanta si sfanta sfintelor, aici gros numai de 2 coti (cam 1 m.) in comparatie cu 6 coti (cam 3,1 m.), la intrarea in sfanta (v.1). Usa, sase coti. Adica pasajul, locul gol dintre stalpi. Latimea usii. Potrivit cu a LXX masura de 7 coti este aceea a lungimii zidului de 2 coti de la pasaj la zidurile laterale. Doua din aceste ziduri plus pasajul de 6 coti ar corespunde latimii odaii.



41:4 Pe partea dinainte a Templului a masurat in lungime douazeci de coti si in latime douazeci de coti; si mi-a zis: Acesta este Locul prea sfant!

Locul prea sfant. Un patrat perfect de 20 de coti (p. 716, K), de aceleasi dimensiuni ca si la Templul lui Solomon (1Regi 6,20).



41:5 A masurat zidul casei: gros de sase coti, si latimea odailor laturalnice de jur imprejurul casei, patru coti.

Zidul casei. Grosimea data aici (cam 3,1 m.) este aceeasi ca cea a zidului curtii din afara (cap. 40,5). O astfel de grosime e in acord cu proportiile masive ale arhitecturii antice orientale.



41:6 Odaile laturalnice erau unele peste altele, in numar de treizeci, asezate in trei caturi; ele dadeau in niste imbucaturi de zid facute anume pentru odaile acestea din jur imprejurul casei, asa ca se sprijineau pe ele, si nu pe zidul casei.

Odaile laturalnice. Odaile acestea erau construite in mare masura cam la fel cu acelea de la templul lui Solomon. Largimea de 4 coti evident se refera la odaile de la cel dintai etaj.



41:7 Odaile, cu cat erau mai sus, cu atat erau mai incapatoare, si te suiai la ele ocolind; caci te suiai imprejurul casei pe o scara serpuitoare. Astfel era mai mult loc, ca largime, in partea de sus a casei, si din catul de jos te suiai in catul de sus prin cel de la mijloc.

Mai incapatoare. Cu privire la amanunte despre zidul retras si dimensiunile sporite ale odailor, vezi comentariul la 1Regi 6,5.6. Intrucat exista un dezacord cu privire la faptul daca erau 30 de odai la fiecare etaj sau 30 la toate trei etajele, pe diagrama nu sunt indicate despartituri (p. 716, f).



41:8 De jur imprejurul casei se vedea o pardoseala iesita in afara. Odaile laturalnice aveau niste temelii, si erau de o prajina intreaga, adica sase coti la unghi.

Pardoseala. Adica temelia ridicata pe care statea cladirea. Platforma aceasta pare sa se fi extins cu 5 coti (cam 10 picioare) dincolo de zidul din afara al odailor (v. 9,11), formand un pasaj in afara odailor (p. 716, e).

Coti la unghi. Ebr. ‘assilah, insemnand ,,intalnire”, ,,unghi”. Sensul lui aici nu este clar. Se poate sa fie un termen arhitectural.



41:9 Zidul de afara al odailor laturalnice avea o grosime de cinci coti.

Zidul. Zidul de afara al odailor laturalnice, mai mic cu un cot in grosime decat zidurile sustinatore de povara principale ale templului insusi. Locul gol. Vezi comentariul la v. 8



41:10 Locul gol dintre odaile laturalnice ale casei si odaile dimprejurul casei, avea o latime de doua zeci de coti, de jur imprejur.

Dintre odai. Adica, odaile descrise in cap. 42, 1-14. Era un spatiu liber (p. 716, S) de 20 de coti (cam 40 picioare) care se extindea dincolo de pardoseala (platforma) de cele trei laturi pe care erau asezate odaile.



41:11 Usa odailor laturalnice dadea in locul gol: o usa la miaza noapte, si o usa la miaza zi; si largimea locului gol era de cinci coti de jur imprejur.

Locul gol. Adica platforma.



41:12 Cladirea din fata locului gol, din partea de apus, avea o latime de saptezeci de coti, un zid de cinci coti de gros de jur imprejur, si era lung de nouazeci de coti.

Cladirea. Nu este aratat rostul acestei cladiri (p. 716, O). Poate corespunde cu Parbar de la Templul de mai inainte (vezi 1Cronici 26,18).

Locul gol. Ebr. gizrah, de la o radacina gazar, ,,a taia”, de unde ,,un spatiu despartit”. Acesta era spatiul (p. 716, S) la capatul de apus al templului intre templu si cladire (p. 716, O), si probabil si spatiul de-a lungul partii de miazanoapte si de miazazi a templului (vezi comentariul la v. 10).



41:13 A masurat si casa, care avea o lungime de o suta de coti. Locul gol, cladirea si zidurile sale, aveau de asemenea o lungime de o suta de coti.

Casa. Aceasta este masura de afara a templului (cam 51,8 m.), inclusiv tinda (vezi v. 1-5). Cladirea. Dimensiunea de aici de aproximativ 250 de picioare e de la zidul din spate al templului pana in afara zidului de apus al cladirii O (p. 716).



41:14 Latimea fetei casei si a locului gol, dinspre rasarit, era de o suta de coti.

Latimea. Masura aceasta este identic, cuprinzand latimea totala a templului si locul despartit de amandoua laturile (p. 716, S,S).



41:15 A masurat lungimea cladirii dinaintea locului gol, pe partea dinapoi a casei, si pridvoarele ei de fiecare parte: erau o suta de coti.

Lungimea cladirii. Aceasta este masura din afara a cladirii O, inclusiv zidurile ei de 5 coti.

Pridvoarele. Sensul cuvantului ebraic tradus astfel este incert.

Partea dinapoi a casei. Mai degraba ,,si templul din launtru”. Ceea ce urmeaza este o descriere a templului insusi, nu a cladirii din spatele templului.



41:16 Templul si casa dinauntru, tinda de afara, pragurile, ferestrele ingradite, pridvoarele din jurul celor trei caturi, din fata pragurilor, erau acoperite cu lemn de jur imprejur. De la pamant pana la ferestrele acoperite,

Cu lemn de jur imprejur. Ebraica aici este oarecum vaga. Dupa LXX aici avem o descriere a imbracarii in lemn a vestibulului (vezi cap. 40,48), si a sfintei si a sfintei sfintelor.



41:17 pana deasupra usii, partea dinauntrul casei, partea de afara, tot zidul de jur imprejurul casei dinauntru si din afara, totul era dupa masura,

Verset ce nu a fost comentat.

41:18 si impodobit cu heruvimi si finici. Intre doi heruvimi era un finic. Fiecare heruvim avea doua fete,

Heruvimi si finici. Compara sculpturile artistice din templul lui Solomon (1Regi 6,29)



41:19 o fata de om intoarsa spre un finic deoparte, si o fata de leu intoarsa spre celalalt finic, de cealalta parte; asa era de jur imprejurul casei.

Verset ce nu a fost comentat.

41:20 De la pamant pana deasupra usii, erau heruvimi si finici, si tot asa si pe zidul Templului.

Deasupra usii. Imbracamintea in panel pare ca acoperea intregul zid interior (vezi 1Regi 6,18).



41:21 Usiorii Templului era in patru muchii. Si in fata Locului prea sfant erau ceva care se vedea

Usiorii. Ebraica acestui verset este obscura.



41:22 ca un altar de lemn, inalt de trei coti, lung de doi coti si lat de doi coti. Colturile, temelia, si peretii lui erau de lemn. Omul acela mi-a zis: Aceasta este masa care este inaintea Domnului!

Altar de lemn. Acesta pare sa corespunda altarului Tamaierii din tabernacol (Ezechiel 30,1-3) si altarului de aur din Templul de mai inainte (1Regi 7,48), desi faptul ca mai este numit si ,,masa” ia determinat pe unii sa-l identifice cu masa pentru painile pentru punerea inainte.



41:23 Templul si Locul prea sfant aveau doua usi.

Doua usi. Una era la intrarea in sfanta si cealalta la intrarea in sfanta sfintelor.



41:24 Fiecare usa avea doua canaturi, care se intorceau amandoua pe usi, doua canaturi pentru o usa si doua pentru cealalta.

Doua canaturi. Usile erau asemanatoare cu acelea din templul lui Solomon (1Regi 6,31-35).



41:25 Pe usile Templului erau sapati heruvimi si finici, ca si pe ziduri. In fata pridvorului de afara erau niste grinzi de lemn imbucate intre ele.

Grinzi. Ebr. ‘ab, un cuvant care apare numai aici si in 1Regi 7,6. Reiese ca este un termen arhitectural, al carui sens s-a pierdut acum.



41:26 Erau ferestre ingradite, si deoparte si de cealalta erau finici, si tot asa era si pe laturile pridvorului, pe odaile laturalnice si pe grinzile de sus.

Ferestre ingradite. Sau ,,ferestre cu zabrele” (vezi comentariul la 1Regi 6,4).