Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ezechiel

Ezechiel, 31


31:1 In anul al unsprezecelea, in ziua intai a lunii a treia, Cuvantul Domnului mi-a vorbit, astfel:

In anul al unsprezecelea. Al captivitatii lui Ioiachin (vezi comentariul la cap. 1,2); data lunii cade in iunie, 587 sau 586 (vezi p. 572). Profetia de fata a fost data cam la doua luni dupa cea dinainte (cap. 20,30). In alegorie profetica si intr-o paralela poetica miscatoare profetul descrie caderea marii natiuni a Egiptului.

31:2 Fiul omului, spune lui Faraon, imparatul Egiptului, si multimii lui: Cu cine te asemeni tu in marimea ta?

Faraon. Hofra, sau Apries, vestit pentru mandria lui aroganta (vezi comentariul la cap. 29,3).



31:3 Iata ca Asirianul era un cedru falnic in Liban; ramurile lui erau stufoase, frunzisul umbros, tulpina inalta, iar varful ii ajungea pana la nori.

Asirianul. Ebr. ’Ashshur, ,,Asiria”. O schimbare a unei litere din ebraica consonantica si o schimbare in punctuatie la ashweca da exprimarea ,,te voi asemana”. Propozitia ar suna atunci astfel: ,,Iata, te voi asemana cu un cedru din Liban” (vezi RSV). Totusi, nu putem fi siguri ca astfel de schimbari sunt justificate. Alegoria poate fi inteleasa daca referirea la Asiria este pastrata. Istoria prabusirii Asiriei ar fi atunci prezentata ca un exemplu al istoriei si prabusirii Egiptului. Cu schimbarea in text aplicatia ar fi directa.

Un cedru. Pentru ilustratie asemanatoare vezi comentariul la Isaia 10,34; 37,24; Ezechiel 17,3; Daniel 4,20–22; Zaharia 11,1-2.



31:4 Apele il facusera sa creasca, adancul il facuse inalt, raurile lui ii scaldau rasadnita, si isi trimiteau paraiele la toti copacii de pe camp.

Apele il facusera sa creasca. LXX zice: ,,Apele l-au hranit.” Referirea este sau la Nil, sau la Tigru, depinzand de care alegerea interpretarii (vezi comentariul la v. 3).



31:5 De aceea, tulpina lui se inalta deasupra tuturor copacilor de pe camp, crengile i se inmultisera si ramurile i se intindeau, de multimea apelor, care-l facusera sa dea lastari.

Verset ce nu a fost comentat.

31:6 Toate pasarile cerului isi faceau cuiburi in crengile lui; toate fiarele campului fatau sub ramurile lui, si tot felul de neamuri multe locuiau sub umbra lui.

Pasarile cerului. Compara cu Ezechiel 17,23; Daniel 4,21.



31:7 Era frumos prin marimea lui, prin intinderea ramurilor lui; caci radacinile ii erau infipte in ape mari.

Verset ce nu a fost comentat.

31:8 Cedrii din gradina lui Dumnezeu nu-l intreceau, chiparosii nu erau de asemuit cu crengile lui, si platanii nu erau ca ramurile lui; nici un copac din gradina lui Dumnezeu nu era ca el in frumusete.

Gradina lui Dumnezeu. LXX zice: ,,Paradisul lui Dumnezeu”. Ilustratia pare sa fie luata de la gradina Edenului (vezi Geneza 2,8; Ezechiel 31,9). Prin hiperbola poetica profetul descrie pretinsa marire a Egiptului. Gradina lui Dumnezeu ar putea reprezenta aici pe Israel ca popor al lui Dumnezeu.



31:9 Il facusem atat de frumos prin multimea cracilor lui, ca-l pizmuiau toti copacii Edenului, care se aflau in gradina lui Dumnezeu.

Verset ce nu a fost comentat.

31:10 De aceea, asa vorbeste Domnul Dumnezeu: Pentru ca avea o tulpina asa de inalta, pentru ca isi inalta varful pana la nori si inima i se mandrea cu inaltimea lui,

Asa de inalta. Sau ,,Te-ai inaltat” . Vezi comentariul la cap. 29,3.



31:11 l-am dat in mainile viteazului neamurilor, care-i va face dupa rautatea lui; caci l-am izgonit.

Viteazului. Adica, Nebucadnetar (vezi comentariul la cap. 29,19).



31:12 Strainii, cele mai grozave popoare, l-au taiat si l-au lepadat. Crengile i-au cazut in munti si in toate vaile. Ramurile i s-au sfaramat in toate puhoaiele tarii; si toate popoarele pamantului au plecat de la umbra lui, si l-au parasit.

L-au parasit. Compara cap. 29,5.

31:13 Pe sfaramaturile lui au venit si s-au asezat toate pasarile cerului, si toate fiarele campului si-au facut culcusul intre ramurile lui,

Pe sfaramaturile lui. Compara cap. 29,5.



31:14 ca sa nu se mai ingamfe nici unul din copacii de langa ape cu inaltimea lor, si sa nu-si mai ridice varful pana in nori, ca sa nu se mai faleasca stejarii udati de apa cu inaltimea lor; caci toti sunt dati prada mortii, in adancimile pamantului, printre copiii oamenilor, impreuna cu cei ce se pogoara in groapa.

Sa nu se mai ingamfe. Aceasta este invatatura care trebuie sa fie scoasa din parabola. Ceilalti copaci sa nu se increada in propria lor tarie ca sa nu fie orbiti de prosperitate.



31:15 Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: In ziua cand s-a pogorat in locuinta mortilor, am raspandit jalea, am acoperit adancul din pricina lui, si i-am oprit raurile; apele cele mari au fost oprite; am intristat Libanul pentru el, si toti copacii de pe camp s-au uscat.

Locuinta mortilor. Ebr. she’ol, hades in LXX, salasul simbolic al celor morti reprezentat ca o pestera subterana (vezi comentariul la Proverbe 15,11).



31:16 De vuietul caderii lui am facut sa se cutremure neamurile, cand l-am aruncat in locuinta mortilor, impreuna cu cei ce se pogoara in groapa, si s-au mangaiat in adancimile pamantului toti copacii Edenului, cei mai frumosi si cei mai buni copaci din Liban, toti cei udati de ape.

Locuinta mortilor. Ebr. she’ol (vezi comentariul la v. 15).



31:17 S-au pogorat si ei cu el in locuinta mortilor, la cei ce au pierit ucisi de sabie, ei care erau bratul lui si locuiau la umbra lui printre neamuri.

Ucisi de sabie. Realitatea strabate prin ilustratie.

Bratul lui. Auxiliarii lui, aceia care l-au ajutat la cuceririle lui.



31:18 Cu cine poti fi asemuit tu in slava si in marime intre copacii Edenului? Totusi vei fi aruncat impreuna cu copacii Edenului in adancimile pamantului, si vei fi culcat in mijlocul celor netaiati imprejur, impreuna cu cei ce au pierit ucisi de sabie. Iata ce este Faraon si toata multimea lui, zice Domnul, Dumnezeu.

Iata ce este Faraon. Alegoria este aplicata.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

3–9PK 363

8 PP 450

10–16PK 365

18 PK 366