English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ezechiel

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Ezechiel, 3


3:1 El mi-a zis: Fiul omului, mananca ce vei gasi inaintea ta, mananca sulul acesta, si du-te de vorbeste casei lui Israel!

Mananca sulul. Probabil ca o usoara ezitare din partea lui Ezechiel a cerut o repetare a poruncii (vezi cap 2,8). Dar invatatura urmarita cerea o ilustrare dramatizata. Nu profetul avea sa aleaga propria sa solie. Hrana lui trebuia sa fie implinirea voii Aceluia care-l trimitea si vestirea soliei Lui (vezi Ioan 4,34). Inspiratia este mai mult decat curatirea si stimularea subiectiva a puterilor mintii. Are loc si o comunicare externa, obiectiva de fapte.

Invatatura este si pentru cercetatorul Cuvantului. El trebuie sa primeasca Biblia ca trimisa lui. Oamenii nu creeaza adevar divin. El este descoperit din Biblie. Solia trebuie sa fie insusita personal, mistuita launtric. Adevarurile trebuie sa devina o parte a vietii si a caracterului. Acesta e mijlocul prin care oamenii devin in orice privinta fapturi noi.



3:2 Am deschis gura, si mi-a dat sa mananc sulul acesta.

Verset ce nu a fost comentat.

3:3 El mi-a zis: Fiul omului, hraneste-ti trupul si umple-ti maruntaiele cu sulul acesta, pe care ti-l dau! L-am mancat, si in gura mea a fost dulce ca mierea.

Dulce ca mierea. Cat de miscatoare a fost pentru Ezechiel intelegerea faptului ca fusese chemat sa devina impreuna lucrator cu Dumnezeu, sa fie purtatorul de glas al lui Iehova in mustrarea pacatelor poporului. Chemarea la slujba profetica este intr-adevar un inalt privilegiu. Dar primejdia inaltarii de sine este pururi de fata. Pavel se temea de ea (2Corinteni 12,7). Vezi experienta lui Ellen G. White (LS 71, 72). Experienta initiala de dulceata a lui Ezechiel a fost mai tarziu preschimbata in amaraciune cand a ajuns fata in fata cu realitatile sarcinii sale. Adesea se intampla asa cu cei chemati la un serviciu special. Cat de curand emotia de la inceput isi pierde puterea atunci cand cineva este pus fata in fata cu realitatile aspre ale datoriei inspaimantatoare.



3:4 El mi-a zis: Fiul omului, du-te la casa lui Israel, si spune-le cuvintele Mele!

Verset ce nu a fost comentat.

3:5 Caci nu esti trimis la un popor cu o vorbire incurcata si cu o limba greoaie, ci la casa lui Israel.

Vorbire incurcata. Implicatia este ca, pe dinafara, sarcina lui ar fi mai usoara daca ar fi trimis la pagani, a caror limba nu o intelegea si pentru care graiul lui ar fi strain. Dar insarcinarea lui era in primul rand catre ,,oile pierdute ale casei lui Israel” (vezi Matei 15,24), nu ca alte natiuni ar fi in afara razei mantuirii, ci ca intentia lui Dumnezeu era de a face din Israel un nucleul spiritual, o forta de evanghelizare. Prin poporul Sau ales, El intentiona sa pastreze printre oameni o cunoastere a legii Sale si sa-Si extinda imparatia Sa spirituala. Profetii au recunoscut scopul acesta. O parte considerabila a profetiilor lui Ezechiel era dedicata enumerarii judecatilor care aveau sa fie trimise asupra natiunilor inconjuratoare. Acestea erau de fapt apeluri catre popoare, descoperindu-le istoria ulterioara in eventualitatea ca refuzau sa accepte planul lui Dumnezeu (vezi Ieremia 18, 7.8). Vezi

p. 26-30.



3:6 Nu la niste popoare mari, cu o vorbire incurcata si cu o limba greoaie, ale caror cuvinte sa nu le poti pricepe. Negresit daca te-as trimite la ele, te-ar asculta!

Te-ar asculta. Asa cum a facut Naaman Sirianul (Luca 4,27), femeia siro-feniciana (Matei 15,21-28), sau sutasul roman (Matei 8,5-12). Lucrarile puternice care fusesera savarsite in Horazin si Betsaida ar fi fost mai mult decat indestulatoare pentru convertirea Tirului si Sidonului, sau a cetatii Ninive (Matei 11,21; 12,41). Dar Israel a fost mai inasprit decat natiunile din jurul lui.

In toate veacurile a fost planul lui Dumnezeu sa salveze cat mai multi cu putinta din familia omeneasca. ,,Pe viata mea. Zice Domnul Dumnezeu, ca nu doresc moartea pacatosului” (Ezechiel 33,11). Dumnezeu ,,doreste ca nici unul sa nu piara” (2Petru 3,9). Puternicele denuntari ale scriitorilor profetici trebuie sa fie intelese, dupa cum le-a fost scopul initial, ca prevestiri de nenorociri nationale, nu ca pronuntari de blestem vesnic asupra tuturor persoanelor care alcatuiesc natiunea. Indiferent cat de severa ar fi prezicerea unei ruine nationale, persoanele individuale care alcatuiau natiunea inca aveau prilejul de salvare individuala. Asa se face ca pe vremea lui Ilie fusesera lasati sapte mii de barbati care nu-si plecasera genunchiul la Baal (1Regi 19,18).



3:7 Dar casa lui Israel nu va voi sa te asculte, pentru ca nu vrea sa M-asculte; caci toata casa lui Israel are fruntea incruntata si inima impietrita.

Nu vrea sa ma asculte. Ca nu cumva Ezechiel sa se descurajeze din cauza refuzului poporului de a asculta de cuvintele lui, Domnul ii aminteste ca ei deja refuzasera sa asculte de El. ,,Robul nu este mai mare Stapanul sau” (Ioan 13,16). Servul nu trebuie sa astepte un tratament mai bun decat Domnul sau. Lucratorul pentru suflete simte viu refuzul oamenilor. Sa-si aminteasca dezamagirea si mai usturatoare a Domnului sau, care este de fapt cel refuzat in persoana servului sau. E adevarat, servul ar putea sa-si cerceteze straduinta pentru a vedea daca nu cumva mila sa fie refuzata prin vreo deficienta in prezentare. Multi au refuzat chiar pe Domnul Slavei, ar trebui oare ca servii Sai sa se socoteasca mai presus de Invatatorul lor?

Toata casa lui Israel. Expresia aceasta ar trebui sa fie interpretata ca insemnand: ,,toti Israelitii in general”, deoarece la data aceasta existau sfinti ca Ieremia si Daniel, si fara indoiala multi altii care, ca indivizi, isi pastrau integritatea fata de Dumnezeu.



3:8 Iata, iti voi face fata tot asa de aspra ca si fetele lor, si fruntea tot asa de aspra ca fruntea lor.

Aspra. Sau ,,Tare” . Radacina cuvantului pentru ,,tare” este si radacina pentru prima parte a numelui lui Ezechiel (vezi p. 567) si e probabil folosit cu referire la el. Se poate ca profetul sa fi prezentat ca argumentatie, propria sa slabiciune in contrast cu asprimea pacatosilor impietriti. Aici e fagaduinta ca, oricat de tari ar fi israelitii, profetul urma sa fie facut si mai tare ca ei si sa predomine asupra lor. Fagaduinta aceasta nu cuprinde in sine nici o constrangere pentru a asigura primirea soliei aceleia. Sub carmuirea lui Dumnezeu primirea este totdeauna un act voluntar.



3:9 Iti voi face fruntea ca un diamant, mai aspra decat stanca. Nu te teme si nu te speria de ei, caci sunt o casa de indaratnici!

Diamant. [Adamant, KJV]. Ebr. skamir ,,o piatra foarte tare”. Unii autori cred ca este vorba de smirghel. Skamire tradus ,,diamant” in Ieremia 17,1. Totusi diamantul era necunoscut pe vremea aceea.



3:10 El mi-a zis: Fiul omului, primeste in inima ta si asculta cu urechile tale toate cuvintele pe care ti le spun!

Toate cuvintele. Nu trebuie sa fie nici un refuz de a primi, nici de a vesti intreg sfatul lui Dumnezeu (vezi versetul11).

In inima ta. Cuvintele acestea explica gestul de manca in viziune din versetul 1. Aparenta inversare a procesului primirii din partea finala a acestui verset, mai intai inima si mai apoi urechile, e o ilustrare a felului de transpozitie obisnuit in Ebraica.



3:11 Du-te la prinsii de razboi, la copiii poporului tau: vorbeste-le, si, fie ca vor asculta, fie ca nu vor asculta, sa le spui: Asa vorbeste Domnul Dumnezeu!

La prinsii de razboi. Mai devreme (versetul 4, comp. capitolul 2,3) lui Ezechiel i se spusese ca misiunea lui era catre casa lui Israel. Acum insarcinarea e directionata ,,la prinsii de razboi”. La data chemarii, 593/592 i.Hr. (vezi comentariul la cap. 1,2), si timp de cativa ani dupa aceea, captivii nu alcatuiau decat o mica parte din natiunea iudaica. Dupa caderea Ierusalimului in anul 586 i.Hr., captivii reprezentau masa poporului. Solia lui Ezechiel era pentru prinsii de razboi, a lui Ieremia era pentru ramasita lui Iuda si a lui Daniel pentru curtea Babilonului, cu exceptia partii aceleia a cartii care era sigilata pana la timpul sfarsitului (Daniel 12,4; GC 356). Astfel, desi cei trei oameni erau contemporani, era o divizare a sferei lor de raspundere. Vezi p. 569.



3:12 Si Duhul m-a rapit, si am auzit inapoia mea dardaitul unui mare cutremur de pamant: slava Domnului s-a ridicat din locul ei.

M-a rapit. Faza initiala a consacrarii profetului in slujba profetica se sfarseste acum. In spirit Ezechiel e indepartat de la scena ce continea tronul, fapturile vii si rotile. Cand se indeparteaza, aude inapoia lui zgomotul unul mare ,,vant” (LXX, ,,cutremur de pamant”). Sunetul e inteligibil. Este

o aducere de slava. Nu apare o mentionare precisa a sursei, dar poate ca in Isaia 6 si Apocalips 4 lauda porneste de la fiintele care inconjoara tronul.

Traducerea ,,si cand slava Domnului s-a ridicat de la locul ei”, e obtinuta schimband ebraicul baruk ,,binecuvantat”, cu berum, literal ,,in timp ce se ridica”. Schimbarea nu are o baza in vechile versiuni.

3:13 Am auzit si vajaitul aripilor fapturilor vii, care se loveau una de alta, uruitul rotilor de langa ele, si dardaitul unui mare cutremur de pamant.

Verset ce nu a fost comentat.

3:14 Cand m-a rapit Duhul si m-a luat, mergeam amarat si manios, si mana Domnului apasa tare peste mine.

Manios. Ebr. chemah, adesea tradus ,,manie” (Numeri 25,11, etc.); sau ,,furie” (Geneza 27,44, etc.); de trei ori redat ,,neplacere aprinsa” (Deuteronom 9,19; Psalmi 6,1; 38,1). Chemarea lui Dumnezeu care fusese atat de dulce pentru Ezechiel (Ezechiel 3,3), se transforma in amaraciune acum, la momentul implinirii ei. Poate ca mania lui Ezechiel fusese in parte datorata pacatelor poporului, dar dincolo de aceasta, darea la iveala a deznadejdii si dificultatii sarcinii, groaza de esec si poate constienta nepregatirii, fara indoiala au contribuit la coplesirea profetului cu descurajare. Compara cu o experienta asemanatoare in viata lui Ieremia (Ieremia 20,8.9; comp. Ieremia 9,2).



3:15 Am ajuns la Tel-Abib, la robii de razboi care locuiau la raul Chebar, in locul unde se aflau; si am ramas acolo, inmarmurit in mijlocul lor, sapte zile.

Tel-Abib. Ebr. Tel’abib, ,,colina spicelor verzi de grau”, dar se crede ca numele prezinta akadianul Til ab?bi, ,,colina potopului furtunii”. Asemenea coline de nisip, produse de actiunea vantului si a apei, sunt mentionate in mod normal in vecinatatea Nippurului (cu privire la posibilitatea ca Chebarul sa fie vecinatatea Nippurului vezi comentariul la cap 1,1). Totusi, Tel-abib nu poate fi precis stabilit in ce priveste locul.

Sapte zile. Unii au comparat aceasta perioada de tacere de sapte zile cu un timp de retragere din viata altor mari conducatori religiosi; de pilda cu cele patruzeci de zile ale lui Ilie pe Muntele Horeb (1Regi 19,4-8); retragerea lui Pavel in Arabia (Galateni 1,17) si cu retragerea Domnului nostru in pustie dupa botezul Sau. Altii sugereaza ca purtarea lui Ezechiel era rezultatul surprizei sale pe urma conditiilor pe care le-a intampinat sau a atitudinilor pe care le-a intalnit. Dar altii compara tacerea lui Ezechiel cu purtarea prietenilor lui Iov care au sezut cu patriarhul pe pamant ,,sapte zile si sapte nopti, fara a-i spune o vorba” (Iov 2,13). Totusi, contextul pare sa sugereze ca Dumnezeu nu intentiona o astfel de intarziere. Mutenia poate in schimb sa fi fost cauzata de amaraciunea si aprinderea de spirit. Conduita profetului era probabil una de planuita amanare daca nu de refuz categoric. Indurarea lui Dumnezeu a asteptat sapte zile. Cand la finele acelei perioade nu s-a dat pe fata un raspuns din partea lui Ezechiel, cuvantul Domnului a venit la el cu solemna avertizare. Ne este amintita o ezitare asemanatoare din partea lui Ellen G. White cand era vorba de a face cunoscut altora ceea ce Domnul ii descoperise. (1T 62-64).



3:16 Dupa sapte zile, Cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel:

Verset ce nu a fost comentat.

3:17 Fiul omului, te pun pazitor peste casa lui Israel. Cand vei auzi un cuvant, care va iesi din gura Mea, sa-i instiintezi din partea Mea!

Pazitor. Figura e aceea a unei santinele militare pe turnul de veghere a carei lucrare este de a avertiza pe oameni de apropierea primejdiilor (vezi 2Samuel 18,24-27; 2Regi 9,17-20). Cuvantul descrie caracteristica speciala a lucrarii lui Ezechiel. Profetul urma sa vegheze personal asupra sufletelor.



3:18 Cand voi zice celui rau: Vei muri negresit!, daca nu-l vei instiinta, si nu-i vei spune, ca sa-l intorci de la calea lui cea rea si sa-i scapi viata, acel om rau va muri prin nelegiuirea lui, dar ii voi cere sangele din mana ta!

Nu-l vei instiinta. Cand pazitorul vedea ca vine primejdia, trebuia sa sune din trambita. Cand Ezechiel vedea pe nelegiuiti mergand inainte neatenti la pierzare, el trebuia sa le vorbeasca, avertizandu-i de urmarile sigure ale umblarii lor. Cuvintele acestea pot fi luate in aplicatia lor mai cuprinzatoare ca referindu-se nu numai la primejdia si moartea fizica, dar si la primejdia spirituala care ar fi putut aduce un verdict de moarte vesnica la bara de judecata a lui Dumnezeu. Deciziile curtii aceleia insemneaza sau viata vesnica sau moartea vesnica pentru fiecare suflet care a trait candva. Distrugerea e soarta ultima a tuturor celor care staruie in faradelege. Pazitorul e insarcinat cu raspunderea de a instiinta pe oameni de nenorocirea aceasta inevitabila. Esecul lui poate avea ca rezultat pierderea de suflete.

Se pune adesea intrebarea: ,,E cinstit ca Dumnezeu sa ingaduie ca mantuirea unui suflet sa depinda de faptul ca un altul isi indeplineste indatorirea de avertizare sau nu?” Raspunsul este ca Dumnezeu este cinstit, in vreme ce pacatul este necinstit. Dumnezeu lucreaza pentru mantuirea oamenilor intr-o maniera compatibila cu caracterul Sau in cele privitoare la marea lupta. El nu foloseste constrangerea. Aceasta fixeaza o limita la ceea ce poate face in mod direct pentru mantuirea unui suflet. Totusi, cand altii conlucreaza cu Dumnezeu in stradania Lui de a mantui sufletul acela, imediat apare un spor de influenta care lucreaza acum asupra acelei persoane, si o mai mare posibilitate ca el sa primeasca planul dumnezeiesc pentru el. Aceasta consideratie sta la baza efortului misionar extern. Sa consideram o insula care nu a fost atinsa de influenta crestina. Dumnezeu, care prin Isus, ,,lumineaza pe fiecare om care vine in lume” (Ioan 1,9), face tot ce poate ca sa mantuiasca pe fiecare locuitor. Orice efort mai mare ar fi declarat de vrajmas ca fiind constrangere. Totusi, cu sosirea misionarului imprejurarile favorabile devin mai mari. Drept urmare mult mai multi sunt mantuiti. In felul acesta acuzatia de incorectitudine in loc de a fi indreptata la Dumnezeu, trebuie sa fie indreptata la noi. Noi suntem cei care am fost pazitori necredinciosi si propriile noastre suflete vor fi pierdute, daca pocainta autentica nu inlatura vinovatia.



3:19 Dar daca vei instiinta pe cel rau, si el tot nu se va intoarce de la rautatea lui si de la calea cea rea, va muri prin nelegiuirea lui, dat tu iti vei mantui sufletul!

Iti vei mantui sufletul. Raspunderea pazitorului inceteaza cand avertizarea a fost data asa cum trebuie. Totusi pazitorul poate pe buna dreptate sa intrebe: ,,A fost avertizarea data cu cea mai mare eficacitate posibila si a fost ea extinsa pentru o perioada de timp suficient de mare?”

Cei care sunt avertizati sunt lasati liberi sa aleaga daca vor lua aminte sau vor fi nepasatori. Fiecare suflet care e pierdut va fi intr-o astfel de stare prin propria sa alegere. Nici o invinuire nu poate sa stea asupra lui Dumnezeu, care a prevazut ocazii corespunzatoare pentru toti.

Oamenii traiesc sau mor potrivit cu propria lor alegere. Ezechiel scoate in evidenta mai degraba raspunderea personala decat cea nationala. Israelitii, ca persoane individuale, nu trebuiau sa se considere ei insisi ca pierduti din cauza ca natiunea lor suferea pedeapsa. Pe de alta parte, ei nu trebuiau sa sustina ca pocainta nu era necesara pentru ei din cauza ca aveau pe Avraam ca tata al lor (Matei 3,9).



3:20 Daca un om neprihanit se va abate de la neprihanirea lui si va face ce este rau, ii voi pune un lat inainte, si va muri. Daca nu l-ai instiintat, va muri prin pacatul lui si nu i se va mai pomeni neprihanirea, in care a trait, dar ii voi cere sangele din mana ta!

Lat. Sau ,,Piatra de poticnire” . Scopul pietrei de poticnire este de a opri pe pacatos din drumul lui de coborare si sa-l trezeasca la un simt al primejdiei ce-l paste. Cand pacatosii sunt intrerupti in felul acesta, glasul pazitorului este necesar. O avertizare la momentul oportun ii poate face sa se intoarca de la calea lor cea rea. Neglijenta de a rosti avertizarea, poate sa aiba ca rezultat aruncarea lor impetuoasa in nimicire; din care cauza sangele va fi cerut din mana pazitorului. Din nou se poate vedea cat de mult depinde Dumnezeu de conlucrarea fiintelor omenesti in lucrarea Lui de mantuire (vezi comentariul la v. 18).

Neprihanirea. Sau ,,Si dreptatea Lui” . Literal ,,si dreptatile Lui”, adica fapte de dreptate. Nu exista nici un sprijin pentru credinta raspandita ca omul care este in realitate si cu adevarat neprihanit nu poate cadea in asa fel ca sa fie cumva pierdut. Numai cei care rabda pana la sfarsit vor fi mantuiti (Matei 24,13).

Nu i se va mai pomeni. In planul lui Dumnezeu, rasplatirile nu sunt calculate pe baza faptelor bune minus pacatele, sau viceversa. In cazul omului neprihanit care rabda pana la sfarsit, intregul raport al vinovatiei este sters si rasplatirea lui este pe temeiul faptelor bune; pacatul, pe de alta parte, descopera ca nici unul din faptele lui de neprihanire nu e luat in socoteala cand i se atribuie pedeapsa (vezi cap. 18). Aceasta explica de ce atunci cand pacatele sunt iertate, nu are loc o stergere de indata. Un raport este pastrat pana la vremea judecatii, caci, daca omul cel drept ar cadea si ar fi pierdut, toate nelegiuirile lui, indiferent daca au fost sau nu iertate candva, sunt luate in socoteala la rasplatirea lui finala (vezi Coloseni 251).



3:21 Dar daca vei instiinta pe cel neprihanit sa nu pacatuiasca, si nu va pacatui, va trai, pentru ca a primit instiintarea, iar tu iti vei mantui sufletul!

Verset ce nu a fost comentat.

3:22 Si mana Domnului a venit peste mine acolo, si mi-a zis: Scoala-te, du-te in vale, si acolo iti voi vorbi!

Mana Domnului. Ceea ce Ezechiel auzise evident l-au umplut cu un simt coplesitor si zdrobitor al raspunderii sale.



3:23 M-am sculat, si m-am dus in vale; si iata ca slava Domnului s-a aratat acolo, asa cum o vazusem la raul Chebar. Atunci am cazut cu fata la pamant.

Slava Domnului. Viziunea impresionanta pe care Ezechiel o vazuse (capitolul 1) i-a revenit. Marea desfasurare a slavei lui Dumnezeu care-l inspirase sa primeasca misiunea sa, acum fara indoiala l-a umplut de reinnoita asigurare. El a primit mustrarea pentru tacerea sa. De aici inainte Ezechiel s-a aratat un serv umil si ascultator.



3:24 Duhul a intrat in mine, si m-a facut sa stau pe picioare. Si Domnul mi-a vorbit si mi-a zis: Du-te si inchide-te in casa!

Inchide-te. Probabil ca sa aiba timp pentru meditatie pregatitoare pentru intrarea in lucrarea sa.



3:25 Caci iata, fiul omului, vor pune peste tine funii, cu care te vor lega, ca sa nu mai poti iesi in mijlocul lor.

Funii. Poate nu o intemnitare reala; cel putin nu este vreo insemnare despre asa ceva in nici

o parte a cartii. Daca e vorba de legaturi figurate, s-ar putea ca ele sa se refere la refuzul incapatanat al poporului de a lua aminte, facand de fapt imposibil pentru Ezechiel sa vesteasca profetiile sale. El ar fi fost in felul acesta ca si cum ar fi fost legat.



3:26 Iti voi lipi limba de cerul gurii, ca sa ramai mut, si sa nu-i poti mustra, caci sunt o casa de indaratnici!

Iti voi lipi limba. Ca si in cazul lui Zaharia (Luca 1,22), care n-a crezut cuvintele ingerului, pare sa fie o mustrare aici pentru refuzul lui Ezechiel de a vorbi cand a fost indemnat. Totusi Domnul a folosit intamplarea spre bine. Mutenia profetului si capacitatea lui de a vorbi numai cand Domnul ii deschidea gura a fost un semn in plus pentru casa aceea razvratita, ca vorbele lui erau intr-adevar cuvintele Domnului.



3:27 Dar cand iti voi vorbi, iti voi deschide gura, ca sa le spui: Asa vorbeste Domnul, Dumnezeu: Cine vrea sa asculte, sa asculte; cine nu vrea, sa n-asculte! Caci sunt o casa de indaratnici!

Sa asculte. Compara cuvintele lui Isus din Matei 11,15 si 13,9. LXX traduce a doua parte astfel: ,,Cel neascultator sa fie neascultator”, care gaseste un ecou in Apocalips 22,11.

O casa de indaratnici. Sau ,,O casa razvratita”. In vremuri mai de demult, Dumnezeu se referise la Israel numindu-l ,,un popor incapatanat” (Exod 32,9). Acelasi duh care ii dusese la cei patruzeci de ani de ratacire in pustie, facuse acum din Captivitate ceva inevitabil.COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1–27TM 214

7 GC 459

17 CT 165; GW 207; RC 55; 1T 469; 2T 708; 5T 234; 8T 304

17–191T 313

18 6T 286

19 2T 53

21 1T 313


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: