Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ezechiel

Ezechiel, 29


29:1 In anul al zecelea, in ziua a douasprezecea a lunii a zecea, Cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel:

In anul al zecelea. Al captivitatii lui Ioachin (vezi comentariul la cap. 1,2). Data lunii aratata aici este ianuarie, 587 (vezi p. 572). Profetia se poate sa fi fost data la scurt timp dupa ce Babilonienii incetasera temporar asedierea Ierusalimului din cauza apropierii Egiptenilor sub Hofra (Ieremia 37,5.11). Ieremia profetizase esecul acelei incercari (cap. 37,6-10). Vestile despre evenimentele acelea se poate sa fi stimulat pe exilati la noi nadejdi de eliberare a Ierusalimului, si profetia lui Ezechiel impotriva Egiptului se poate sa-si fi gasit ocazia in aceste imprejurari.



29:2 Fiul omului, intoarce-te cu fata spre Faraon, imparatul Egiptului, si proroceste impotriva lui si impotriva intregului Egipt!

Verset ce nu a fost comentat.

29:3 Vorbeste, si spune: Asa vorbeste Domnul, Dumnezeu: Iata ca am necaz pe tine, Faraoane, imparatul Egiptului, crocodil mare, care te culci in mijlocul raurilor tale, si zici: Raul meu Nilul este al meu, eu l-am facut!

Faraoane. Cu privire la semnificatia acestui titlu vezi comentariul la Geneza 12,15. Faraonul acum pe tron era Hofra, Apries al grecilor, 589-570 i.Hr. (Vol. II, p. 21).

Crocodil mare. (Marele balaur, KJV). Ebr. tannim, ,,sacal”. Totusi un numar de manuscrise ebraice zic tannim ,,un balaur”. Exprimarea aceasta din urma ar sugera crocodilul, un animal caracteristic al Egiptului.

Raul meu. Potrivit cu cele spuse de Herodot (ii. 170), Apries se falea ca era atat de bine consolidat in functie incat nici macar un zeu n-ar fi putut sa-l deposedeze de puterea lui. Monumentele Egiptului dau deplina marturie cu privire la fala plina de inaltare de sine a Faraonilor.



29:4 Iti voi pune insa un carlig in falci, voi lipi pestii raurilor tale de solzii tai, si te voi scoate din mijlocul raurilor tale, cu toti pestii care se afla in ele, si care se vor lipi de solzii tai.

Carlig in falci. Herodot (ii. 70) descrie cum prindeau crocodilii de Nil cu carlige cu momeala. Dumnezeu urma sa zdrobeasca mandria ingamfata a acestui monarh falos.

Pestii care se afla in ele. Sau ,,pestii raurilor tale” . Probabil reprezentand ostirile egiptene, sau aliatii Egiptului. Faraon nu urma sa piara singur. El urma sa prinda si pe altii intr-o ruina comuna cu el.



29:5 Te voi arunca in pustie, pe tine si pe toti pestii din raurile tale. Vei cadea pe fata ogoarelor, nu vei fi ridicat, nici ingropat; ci te voi da de mancare fiarelor pamantului si pasarilor cerului.

Pe fata ogoarelor. Aruncati pe fata ogoarelor, ei urmau sa fie devorati de pasari si de animalele de prada. Egiptul avea sa fie dat ca prada.



29:6 Si toti locuitorii Egiptului vor sti ca Eu sunt Domnul, pentru ca au fost o proptea de trestie pentru casa lui Israel.

O proptea de trestie. Simbolul avea o aplicatie cunoscuta. Trestia crestea abundent pe malurile Nilului (vezi Exod 2,3). Dumnezeu instiintase de multa vreme contra punerii increderii in ajutor egiptean (Isaia 30,6-7; Isaia 31,3; Ieremia 2,36; comp. 2Regi 18,21; comp. Isaia 36,6). Liga lui Zedechia cu Egiptul era sortita unei infrangeri jalnice (Ieremia 37,5-7).



29:7 Cand au pus mana pe tine, te-ai rupt, si le-ai strapuns tot umarul; cand s-au proptit de tine, te-ai sfaramat, si le-ai scrantit soldurile.

Verset ce nu a fost comentat.

29:8 De aceea asa vorbeste Domnul Dumnezeu: Iata, voi aduce sabia impotriva ta, si voi nimici cu desavarsire din mijlocul tau oamenii si vitele.

Voi aduce sabia. Israel suferea din cauza increderii in Egipt contra poruncii directe a lui Dumnezeu. Si Egiptul urma sa sufere din cauza rautatii lui perfide.



29:9 Tara Egiptului va ajunge o pustietate si un pustiu, si vor sti ca Eu sunt Domnul, pentru ca a zis: Nilul este al meu, eu l-am facut!

Verset ce nu a fost comentat.

29:10 De aceea iata ca am necaz pe tine si pe raurile tale, si voi preface tara Egiptului intr-un pustiu si intr-o pustietate, de la Migdol pana la Siena si pana la hotarele Etiopiei.

Migdol. Ebr. Migdol, cu sensul de ,,turn”, dar aici un nume propriu. Mai multe locuri in delta rasariteana par sa fi purtat numele acesta. Daca Migdolul de aici este cel mentionat de Ieremia, atunci probabil ca este modernul Tell el-Heir la sud de Pelusium (vezi Ieremia 44,1; 46,14).

Siena. Un oras la hotarul extrem sudic al Egiptului, reprezentat de modernul Aswan (uneori scris Assuan), care e situat aproape de ruinele lui. Cele doua orase, Migdol si Siena, reprezinta extremitatile de nord si de sud ale tarii.



29:11 Nici picior de om nu va trece prin ea, nici picior de vita nu va trece prin ea, si va ramane patru zeci de ani fara sa fie locuita.

Patruzeci de ani. Starea de pustiire descrisa in v. 9-12 trebuie inteleasa relativ. Limbajul este acela al unui profet poetic caruia nu trebuie sa-i fie tagaduita folosirea puternicei figuri a hiperbolei. Istoria nu raporteaza o deplina depopulare, si nici o perioada de felul acesta de 40 de ani nu este cunoscuta.



29:12 Voi preface tara Egiptului intr-o pustietate in mijlocul altor tari pustiite, si cetatile ei vor fi pustii intre alte cetati pustii, timp de patruzeci de ani. Iar pe Egipteni ii voi risipi printre neamuri, si-i voi imprastia in felurite tari.

Verset ce nu a fost comentat.

29:13 Asa vorbeste Domnul, Dumnezeu: Dupa patru zeci de ani, voi strange pe Egipteni din mijlocul popoarelor intre care ii voi risipi.

Strange pe Egipteni. Spre deosebire de Tir si de alte state canaanite si mai tarziu Babilonul, Egiptul urma sa aiba parte de o reinviere. E dificil de determinat ce eveniment istoric e prevazut aici.



29:14 Voi aduce inapoi pe prinsii de razboi ai Egiptului, ii voi aduce inapoi in tara Patros, in tara lor de bastina, si vor alcatui acolo o imparatie slaba.

Patros. O transliterare a formei egipteanului Pa’-ta’-resi si a accadianului Paturisi, regiunea Egiptului de Sus.



29:15 Da, va fi cea mai neinsemnata dintre imparatii, si nu se va mai inalta peste neamuri; ii voi imputina, ca sa nu stapaneasca peste neamuri.

Cea mai neinsemnata. Adica ,,cea mai de jos”. Istoric, lucrul acesta s-a implinit. Egiptul a ajuns sub stapanire straina la mai putin de o jumatate de secol dupa timpul acesta, si desi a supravietuit tuturor stapanilor lui straini, niciodata nu s-a ridicat la fosta lui maretie si la fostul lui prestigiu.



29:16 Imparatia aceasta nu va mai fi pentru casa lui Israel o pricina de incredere; ci ii va aduce aminte de nelegiuirea ei, cand se intorcea spre ei. Si vor sti ca Eu sunt Domnul, Dumnezeu.

Incredere. Poporul lui Dumnezeu s-a facut adesea vinovat privind la Egipt dupa ajutor (2Regi 17,4; 23,35; Isaia 30,2-3; comp. cap. 34,4.6). Ispita aceasta urma sa fie pe deplin inlaturata.



29:17 In al douazeci si saptelea an, in ziua intai a lunii intai, Cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel:

In al douazeci si saptelea an. Al captivitatii lui Ioachin (vezi comentariul la cap. 1,2); data lunii cade in Aprilie, 571 sau 570 (vezi p. 572). Aceasta este ultima data care apare in Ezechiel. Solia din v. 17-21 a fost evident plasata aici cu scopul ca toate profetiile cu privire la Egipt sa poata aparea aici laolalta.



29:18 Fiul omului, Nebucadnetar, imparatul Babilonului, si-a pus oastea sa faca o slujba grea impotriva Tirului. Toate capetele au ajuns plesuve, toti umerii sunt jupuiti, si n-a luat de la Tir nici o plata, nici el, nici oastea lui, pentru slujba pe care a facut-o impotriva lui.

Nici o plata. Asediul de 13 ani al Tirului s-a sfarsit in 573. Nebucadnetar nu a izbutit sa cucereasca cetatea de pe insula (vezi comentariul la cap. 26,7). Asedierea Egiptului e prezentata aici ca un serviciu adus lui Dumnezeu pentru care Nebucadnetar nu fusese rasplatit dupa cuviinta.



29:19 De aceea, asa vorbeste Domnul Dumnezeu: Iata ca dau lui Nebucadnetar, imparatul Babilonului, tara Egiptului; el ii va ridica bogatiile, o va prada, si o va jefui; aceasta va fi plata ostii lui!

Lui Nebucadnetar. Tablite cuneiforme din vremea aceea povestesc despre o campanie contra Egiptului in al treizeci si saptelea an al imparatului (vezi J. B. Pritchard, redactor, Ancient Near Eastern Texts, p. 308). Tablita este sfaramata, asa ca nu se cunoaste raportul intreg al campaniei. Acesta se crede ca este evenimentul la care se face referire de catre Ezechiel. Pentru o tratare mai deplina a aspectelor istorice ale problemei vezi comentariul la Ieremia 46,13; vezi si Vol. III, p. 46. Cu privire la ortografierea aparte ,,Nebucadnetar” vezi comentariul la Daniel 1,1.



29:20 Ca plata pentru slujba facuta impotriva Tirului, ii dau tara Egiptului; caci pentru Mine s-au ostenit, zice Domnul Dumnezeu.

Verset ce nu a fost comentat.

29:21 In ziua aceea, voi da tarie casei lui Israel, si-ti voi deschide gura vesela in mijlocul lor; si vor sti ca Eu sunt Domnul.

Tarie. Sau ,,Corn”. Un simbol al puterii (vezi Deuteronom 33,17; Psalmi 92,10). Cand Israel se va fi deprins sa-si puna increderea numai in Dumnezeu, si nu intr-o putere pamanteasca, de pilda Egiptul, cornul acela care fusese frant urma sa inceapa din nou sa odrasleasca.

Voi deschide gura. Probabil nu o referire la tacerea impusa a cap. 24,27, ci la lucrarea profetului ca invatator la poporului.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 3, 6 PK 454