Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ezechiel

Ezechiel, 26


26:1 In anul al unsprezecelea, in ziua intai a lunii, cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel:

In anul al unsprezecelea. Al captivitatii lui Ioachin (vezi comentariul la cap. 1,2; vezi p. 572). Acesta este anul 587/586 i.Hr. in care Ierusalimul a cazut, daca coincide cu anul de domnie al lui Zedechia (2Regi 25,2-4.8.9). Luna nu este data. Unii cred ca profetia a fost data dupa caderea cetatii (vezi Ezechiel 26,2), si ar fi putut sa fie daca Ezechiel folosea un an calculat din toamna in toamna; totusi, referirea la capturarea cetatii ar putea sa fi fost anticipativa.

Profetiile impotriva lui Amon, Moab, Edom si a filistenilor au fost relativ scurte. Cea impotriva Tirului ocupa trei capitole (cap. 26-28); cea impotriva Egiptului, cea mai importanta natiune straina, acuzata de catre Ezechiel, patru capitole.

26:2 Fiul omului, pentru ca Tirul a zis despre Ierusalim: Ha! Ha! Este zdrobita poarta popoarelor! Si se intoarce la mine! Ma voi imbogati, caci el a ramas pustiu!

Tirul. Tirul era o puternica cetate comerciala alcatuita din Tirul Vechi, situat pe continent, si Tirul Nou, zidit pe o insula stancoasa cu o suprafata de vreo 140 de pogoane la vreo jumatate de mila de tarm. Tirul Nou avea doua porturi, unul la miaza-noapte si unul la miaza-zi. Din acestea Tirienii isi trimeteau flotele lor de corabii pana in Atlantic, in Africa de Vest si probabil Britania. Tirul a intemeiat colonii in Spania si in Africa de Nord, dintre care unele au devenit renumite, ca de pilda Cartagina, Gades si Abdera. Tirul era vestit si pentru marinarii lui. Produsele lui manufacturate, ca de pilda obiecte de arama, textile (indeosebi purpura vopsita), obiecte de sticla si ceramica, erau vestite in lumea intreaga.

Fenicienii vorbeau o limba semitica. Religia lor juca un rol de frunte in viata lor. Principalul lor zeu era Melkarth (uneori numit Baal Mell-Kart), zeul patron al Tirului. Acesta a fost acel Baal caruia i se aducea inchinare de catre Israel sub influenta Izabelei. Ei se mai inchinau si lui Astoret si altor divinitati prin orgii de natura cea mai stricata (vezi Vol. II, p. 38-41).

Cu privire la istoria Feniciei antice vezi comentariul la Geneza 10,6.15.17.18; Vol II, p. 67-69.

Ha! Ha! Vezi comentariul la cap. 25,3. Bucuria Tirului la caderea Ierusalimului pare sa fi fost cu totul egoista. In zilele lui Solomon, Ierusalimul fusese un mare centru comercial continental prin care decurgea comertul din Arabia si chiar din India. Ierusalimul, fara indoiala, se imbogatise din comertul cu Fenicienii. Chiar si in declinul lui, din cauza importantei asezarii lui, Ierusalimul fara indoiala fusese centrul multor tranzactii comerciale pe care Tirul ar fi fost fericit sa le monopolizeze.



26:3 de aceea, asa vorbeste Domnul Dumnezeu: Iata ca am necaz pe tine, Tirule, si voi aduce impotriva ta multe neamuri, cum isi ridica marea valurile!

Multe neamuri. Poate, aici, Nebucadnetar si ,,toate imparatiile pamantului de sub stapanirea lui”, adica, aliatii lui (vezi Ieremia 34,1). Sau poate profetul vede peste secole. Urmand distrugerea de catre Nebucadnetar a cetatii de pe continent, cuceriri succesive au redus mai departe mandra cetate. Tirul a devenit o parte a Imperiului Persan, desi a pastrat o situatie de partiala independenta. Mai tarziu a fost stapanit de Macedoneni, si apoi de Romani.



26:4 Ele vor darama zidurile Tirului, ii vor surpa turnurile, ii voi razui si tarana, si o voi face o stanca goala.

Voi razui si tarana. Un simbol infatisand nimicirea totala. Mai tarziu, cand Alexandru a asediat Noul Tir, a construit un drum dinspre continent catre insula si a folosit pietrele si molozul de la Vechiul Tir ca material pentru ea.



26:5 Va ramane o mare ca un loc unde se vor intinde mreji de prins peste; Eu am vorbit, zice Domnul, Dumnezeu. Va fi prada neamurilor!

Vor intinde mreji. Locul unde fusese Tirul cel Vechi inca mai e folosit de pescari pentru a-si usca mrejele.

26:6 Cetatile din tinutul lui vor fi trecute prin sabie. Si vor sti astfel ca Eu sunt Domnul.

Cetatile. Sau ,,Fiicele” . ,,Fiicele” sunt probabil o imagine poetica pentru cetatile aliate cu Tirul care au impartasit soarta lui.



26:7 Caci asa vorbeste Domnul, Dumnezeu: Iata ca aduc de la miazanoapte impotriva Tirului pe Nebucadnetar, imparatul Babilonului, imparatul tuturor imparatilor, cu cai, care, calareti, si cu o mare multime de popoare.

Nebucadnetar. Sau ,,Nebuchadrezzar” . Ortografierea din KJV se aseamana mai mult cu originalul babilonian Nabu-kudurri-usur, decat ortografierea Nebucadnetar (vezi comentariul la Daniel 1,1).

Imparatul tuturor imparatilor. Daniel aplica acelasi titlu la Nebucadnetar (Daniel 2,37). Imparatii persani l-au adoptat (vezi Ezra 7,12), asa cum se poate vedea din inscriptii.

De la miaza-noapte. Aratand directia invaziei (vezi Ieremia 1,14).

Cu cai. Diferitele diviziuni ale ostirii numite sunt toate forte de uscat. Nu gasim nici un raport

cu privire la vreo forta navala care sa fi fost folosita, care sa fi inlesnit capturarea cetatii insulare. Asediul a durat treisprezece ani. Nebucadnetar a nimicit cu totul cetatea de pe continent, dar n-a izbutit sa cucereasca Tirul de pe insula. S-a ajuns la un acord prin care Tirul accepta stapanirea Babilonului.



26:8 El va nimici cu sabia cetatile din tinutul tau; va face santuri de aparare impotriva ta, va ridica intarituri, si va ridica scutul impotriva ta.

Santul de aparare. Versetele 8-12 descriu metodele obisnuite de atac pentru o cetate de pe continent.



26:9 Va indrepta loviturile berbecilor sai impotriva zidurilor tale, si iti va surpa turnurile cu masinile lui.

Verset ce nu a fost comentat.

26:10 Multimea cailor lui te va acoperi de praf, zidurile tale se vor cutremura de vuietul calaretilor, rotilor si carelor, cand va intra Nebucadnetar pe portile tale cum se intra intr-o cetate cucerita,

Verset ce nu a fost comentat.

26:11 Va calca toate ulitele tale cu copitele cailor lui, si-ti va ucide poporul cu sabia, si stalpii mandriei tale vor cadea la pamant.

Stalpii. Ebr. masseboth, ,,stalpi”. S-ar putea sa fie o referire la cei doi stalpi vestiti descrisi de Herodot (ii. 44), unul de aur si unul de smarald, din templul lui Melkart, Baal din Tir.



26:12 Iti vor ridica bogatiile, iti vor prada marfurile, iti vor surpa zidurile, iti vor darama casele tale cele placute, si vor arunca in ape pietrele, lemnele si tarana ta.

In ape. Nu exista raport despre incercarea lui Nebucadnetar de a construi un terasament spre insula de la continent. Insa, asa ceva a fost intreprins cu succes de catre Alexandru. Chiar si atunci a fost necesar ca el sa foloseasca flota sa pentru a aduce insula la supunere in anul 332 i.Hr. (Diodorus Siculus xvii. 40-46).



26:13 Voi face sa inceteze astfel glasul cantecelor tale, si nu se va mai auzi sunetul harfelor tale.

Cantecele tale. Cercetatorii atenti ai cartii Apocalips au notat marea asemanare intre mare parte din simbolismul lui si limbajul anumitor pasaje din cartile lui Isaia, Ieremia, Ezechiel si Daniel. E evident ca Ioan, calauzit de inspiratie, a imprumutat foarte mult din ilustratiile profetilor din vechime pentru a prezenta marile scene culminante ale istoriei pamantului in termeni care ar fi fost familiari si plini de inteles pentru cercetatorul atent al Vechiului Testament. Astfel, pustiirea Babilonului si Tirului literal au oferit lui Ioan o descriere in tablouri a pustiirii Babilonului mistic (vezi si comentariul la Isaia 13; 14; 23,1; 47,1; Ieremia 25,12; 50,1). Simbolismul si limbajul cartii Apocalips devin mai clare si mai pline de inteles cand sunt studiate in lumina a ceea ce profetii de pe vremuri au scris cu privire la evenimentele erei lor (vezi comentariul la Deuteronom 18,15). Diferite aspecte ale Tirului literal asa cum sunt aratate in Ezechiel 26-28 sunt de valoare la un studiu in ce priveste pedepsirea Babilonului, prezentata in Apocalips 17-18. Observati indeosebi urmatoarele:

Vezi tabelul urmator



26:14 Te voi face o stanca goala; vei fi ca un loc in mare unde se vor intinde mreji de prins pestii; si nu vei mai fi zidit la loc. Caci Eu, Domnul, am vorbit, zice Domnul, Dumnezeu.

Nu vei mai zidi. Unii au gasit dificultati in prezicerea aceasta datorita faptului ca acolo e astazi o comunitate de 14.000 de locuitori (estimare din anul 1974) pe actuala peninsula care pe vremuri fusese insula si soseaua. Unii cred ca profetia se aplica numai la cetatea continentala. Ei arata la starea de pustiire de acolo – o pustiire atat de deplina incat locul vechii cetati nu poate fi nici macar identificata pozitiv – ca dovada a implinirii cuvintelor profetului. Pe de alta parte trebuie sa se inteleaga faptul ca si daca o cetate ar fi fost ridicata pe vechiul loc al cetatii de pe continent, profetia lui Ezechiel tot nu ar fi incalcata. Profetia lui Ezechiel era impotriva Tirului vremii sale asa cum statea in vechea ei slava si cultura. Civilizatia aceea si cetatea ei insotitoare urmau sa fie distruse. Orice constructie moderna pe terenul acela nu ar fi fost o reinviere a culturii vechi si deci nu e o incalcare a cuvantului profetului. In plus, expresia ,,nu vei mai” (ebr. lo’...’od) insemneaza simplu ,,durata”, lungime a timpului nedefinita dar care urmeaza sa fie derivata din context. Astfel Iosif a plans pe gatul tatalui sau ’od (Geneza 46,29), tradus acolo prin ,,multa vreme”. Ideea perpetuitatii nedefinite desi nu necesar in cuvantul ’od,poate fi dedusa din referirile mai departe la soarta Tirului (vezi comentariul la v. 21). Vezi de asemenea Isaia 13,20.



26:15 Asa vorbeste Domnul, Dumnezeu despre Tir: Se vor cutremura ostroavele de vuietul caderii tale, de gemetele ranitilor si de macelul din mijlocul tau.

Ostroavele. Ebr. ’iyyim, insemnand tinuturi de coasta ca si insule.



26:16 Toti voievozii marii se dau jos de pe scaunele lor de domnie, isi scot mantalele, si isi leapada hainele cusute la gherghef; se invelesc in spaima, si stau pe pamant; intr-una tremura de groaza, si stau inmarmuriti din pricina ta.

Voievozii marii. Adica ,,voievozii negustori”, aceia care au capatat avere si putere prin negustorie, nu suverani efectiv (vezi Isaia 23,8). Surpriza si durerea lor sunt descrise sub ilustratia doliului oriental.



26:17 Ei fac o cantare de jale asupra ta, si-ti zic: Vai, cum ai fost nimicit, tu, care erai locuit de cei ce strabat marile, cetate vestita, care erai puternica pe mare! Cum a fost nimicita cetatea aceasta cu locuitorii ei, care bagau groaza in toti cei dimprejur!

Locuit de cei ce strabat marea. Literal, ,,locuit din mari”. LXX zice simplu ,,din mare”.



26:18 Acum tremura ostroavele in ziua caderii tale, stau ingrozite ostroavele marii de sfarsitul tau.

Ingrozite. Fara indoiala pentru ca negotul Tirului ajutase la prosperitatea lor.



26:19 Caci asa vorbeste Domnul, Dumnezeu: Cand te voi preface intr-o cetate pustie, ca cetatile care n-au locuitori, cand voi ridica impotriva ta adancul, si cand te vor acoperi apele cele mari,

Voi ridica impotriva ta adancul. Versetele 19-21 prezinta Tirul ca afundandu-se in adanc. Toti cei care au iesit din viata aceasta sunt prezentati ca adunati acolo. Uneori, poetic, ca in Isaia 14, cand soseste un nou venit, locuitorii adancului sunt prezentati ca ridicandu-se pentru a tine cuvantare sau a-i spune bun venit (vezi comentariul la Isaia 14,9-10). Toate acestea, in mod normal, sunt parte a ilustratiei. Ezechiel foloseste aceeasi ilustratie pentru Egipt (Ezechiel 32,18-32).

26:20 te voi pogori impreuna cu cei ce se pogoara in groapa, la poporul de odinioara, si te voi aseza in adancimile pamantului, in singuratati vesnice, langa cei ce s-au pogorat in groapa, ca sa nu mai fii locuita si sa nu te mai scoli in tara celor vii.

vii.

Sa nu te mai scoli. LXX traduce ,,nu vei sta”. Originalul ebraic a fost inteles ca insemnand ca, atunci cand mandrul Tir, care acum se bucura de nenorocirea lui Iuda, va fi pus la un loc cu cei morti, Dumnezeu va statornici pe poporul Sau.



26:21 Te voi nimici cu desavarsire, si nu vei mai fi; te vor cauta, si nu te vor mai gasi niciodata, zice Domnul Dumnezeu.

Nu vei mai fi. Literal ,,nimic din tine”.

Nu te vor mai gasi niciodata. Aici cuvantul ebraic ’od (vezi comentariul la v. 14) este legat cu cuvantul le’olam , insemnand literal ,,pentru o vreme”. Lungimea lui ’olam trebuie si ea sa fie determinata de contextul lui (vezi comentariul la Exod 21,6). Combinatia lui ’od si a lui le’olam pare sa scoata in evidenta durata. Cuvintele lui pot fi asa fel interpretate incat sa insemneze ca vechea cultura si civilizatie a Tirului vor disparea si nu vor mai fi. Niciodata vechiul imperiu nu urma sa mai renasca.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 7 PK 514