Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ezechiel

Ezechiel, 24


24:1 In anul al noualea, in ziua a zecea a lunii a zecea, Cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel:

In anul al noualea. Al robiei lui Ioiachin (vezi comentariul la cap. 1,2), si anume, 589/588 i.Hr. Data aceasta este aceeasi ca cea din 2Regi 25,1; Ieremia 39,1-2; 52,4-5. Ziua a fost evident tinuta dupa aceea de catre iudei ca zi de post (Zaharia 8,19).

Lunii a zecea. Ianuarie, 588 i.Hr., dupa calculul din primavara sau din toamna anului (vezi p. 572).



24:2 Fiul omului, scrie numele zilei acesteia, numele zilei de azi! Caci chiar in ziua aceasta se apropie imparatul Babilonului de Ierusalim.

Scrie numele zilei. Profetului i se porunceste sa scrie ziua anumita cand a facut cunoscuta solia sa, si sa o vesteasca drept aceea in care Nebucadnetar si-a inceput atacul asupra Ierusalimului. Intrucat Babilonul era la o distanta de vreo 500 de mile de Ierusalim, e aproape cu neputinta ca vestea sa fi putut ajunge la el prin vreun mijloc oarecare omenesc. Cand deci, dupa aceea, captivii au primit informatii, ei comparand datele, au avut dovada convingatoare cu privire la izvorul ceresc al soliilor lui Ezechiel.



24:3 Spune o pilda acestei case de indaratnici, si zi-le: Asa vorbeste Domnul, Dumnezeu: Pune, pune cazanul, si toarna apa in el!

Pilda. Ebr. mashal (vezi Vol. III, p. 945). Nu ni se spune daca Ezechiel doar a spus din gura pilda sau a infaptuit actul simbolic. Pune cazanul. Pare sa fie o referire la ilustratiile din cap. 11,3-7, desi cu aplicatie diferita.



24:4 Pune bucati de carne in el, toate bucatile cele bune, coapsa si spata, si umple-l cu cele mai bune oase.

Pune bucati. Iudeii insisi. Bucatile cele bune probabil reprezinta clasele superioare, sau mentionarea diferitelor parti poate ca nu e pentru a arata anumite clase, ci numai pentru a arata ca toti, chiar si cei mai buni, vor fi cuprinsi in ruina.



24:5 Alege ce e mai bun din turma, si pune lemnele gramada sub cazan; fa-l sa fiarba in clocot mare, si sa fiarba si oasele din el.

Gramada. Ebr. dur, ,,a gramadi in ceruri”.

Lemne. O usoara modificare da sensul de ,,oase” (comp. v. 10). Si oasele, inainte de a li se extrage grasimea, pot fi folosite drept combustibil.



24:6 De aceea, asa vorbeste Domnul, Dumnezeu: Vai de cetatea cea setoasa de sange, cazanul cel plin de rugina, si de pe care nu se ia rugina! Scoateti bucatile din el unele dupa altele, fara sa trageti la sorti.

Rugina. Asa traduce cuvantul si LXX. Cetatea insasi reprezentata de cazan, este, ca sa zicem asa, roasa de rugina.

Unul dupa altul. Insemnand ca locuitorii Ierusalimului vor fi doborati de moarte sau luati in captivitate.



24:7 Caci sangele pe care l-a varsat ea este inca in mijlocul ei. L-a pus pe stanca goala, nu l-a varsat pe pamant, ca sa-l acopere apoi cu tarana.

Stanca goala. Sau ,,Pe varful unei stanci”. Aratand ca faptele de silnicie ale Ierusalimului (vezi cap. 22,12-13; 23,37) fusesera pe fata si fara rusine (vezi Geneza 4,10; Iov 16,18; Isaia 26,21).



24:8 Ca sa-Mi arat urgia, ca sa Ma razbun, i-am varsat sangele pe stanca goala, pentru ca sa nu fie acoperit.

Sangele. Adica, sangele ce urma sa fie varsat cu prilejul nimicirii Ierusalimului. Pedepsirea cetatii urma sa fie tot atat de cunoscuta inaintea lumii cum erau si pacatele ei.



24:9 De aceea, asa vorbeste Domnul, Dumnezeu: Vai de cetatea cea setoasa de sange! Vreau sa fac un rug mare!

Verset ce nu a fost comentat.

24:10 Ingramadeste multe lemne, aprinde focul, fierbe bine carnea, fa fiertura groasa, ca sa se arda si ciolanele.

Fierbe bine. Ebr. tamam, literal ,,a completa”, ,,a duce la cap”. Traducerea ,,fierbe bine” este interpretativa, dar probabil da ideea care s-a avut in vedere.

Fa. Ebr. raqach, o forma a verbului care e folosita pentru a arata amestecarea ingredientelor uleiului de uns (Exod 30,33.35). Sensul este aici nesigur. LXX reda expresia prin ,,ca fiertura sa scada”.



24:11 Apoi pune cazanul gol pe jaratic, ca sa se incalzeasca, sa i se infierbante arama, sa i se topeasca murdaria dinauntru, si sa i se stearga rugina.

Gol. Cetatea fara locuitorii ei. Focul trebuie sa continue pana cand rugina e mistuita. Cetatea insasi urma sa fie nimicita.

Versetele 11-14 arata nereusita incercarilor de mai inainte de a produce o reforma si prezinta certitudinea si deplinatatea judecatilor ce amenintau sa vina.



24:12 Truda degeaba! Caci rugina de care este plin nu se dezlipeste de el; rugina nu se va lua de pe el decat prin foc,

Verset ce nu a fost comentat.

24:13 si tu doresti iarasi nelegiuire in spurcaciunea ta! Pentru ca am vrut sa te curat si nu te-ai facut curata, nu vei mai fi curatita de spurcaciunea ta pana Imi voi potoli mania asupra ta.

Verset ce nu a fost comentat.

24:14 Eu, Domnul, am vorbit! Lucrul acesta se va intampla, si Eu il voi implini! Nu Ma voi lasa, nu voi avea mila, nici nu Ma voi cai. Vei fi judecata dupa puterea ta si dupa faptele tale, zice Domnul, Dumnezeu.

Verset ce nu a fost comentat.

24:15 Cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel:

Cuvantul. Incepe o noua sectiune, care nu e legata direct cu parabola din v. 11-14.



24:16 Fiul omului, iata, iti voi rapi printr-o lovitura ce ti-e mai scump in ochi. Dar sa nu te jelesti, nici sa nu plangi, si sa nu-ti curga lacrimile pentru ea.

Iti voi rapi. Ezechiel e informat ca sotia lui, pe care o iubeste din toata inima, e pe moarte. Nu e cazul sa deducem din vorbirea folosita aici ca moartea ei era rezultatul unei lovituri directe data de Dumnezeu. Sotia lui se poate sa fi fost de ceva vreme bolnava si se poate ca Dumnezeu sa-l fi instiintat de apropierea mortii ei. In mod figurat, adesea se spune ca Dumnezeu face, ceea ce permite sau nu impiedica (2Cronici 18,18). Satana e autorul pacatului, suferintei si mortii (vezi DA 24, 470, 471). Totusi lui Dumnezeu ii face placere sa ia ceea ce vrajmasul aduce asupra noastra pentru a ne amari, si sa le faca sa serveasca unui scop bun (vezi Romani 8,28; DA 471). Aici, pierderea dorintei ochilor lui Ezechiel era folosita pentru a imprima puternic in mintea poporului solia divina.

Experienta lui Ezechiel accentueaza puternic invatatura ca angajarea in slujba lui Dumnezeu nu inseamna imunitate fata de suferinta si nenorocire. Uneori pare ca solii lui Dumnezeu sunt mai amarnic asaltati decat altii care nu sunt angajati activ in lucrarea crestina. Multe dezastre au lovit pe aceia care si-au dedicat viata in campuri misionare departate. Moarte neasteptata sau boala grea a venit uneori asupra unor asemenea fiinte dedicate. Nenorocirile acestea nu ar trebui sa fie considerate ca lovituri ale judecatii ceresti. Ele sunt rezultatele lucrarii lui Satana. Vrajmasului trebuie sa-i fie ingaduita o masura de acces la suflete astfel incat la vremea sfarsitului sa nu poata declara ca nu i s-a dat un bun prilej. Principiul acesta e demonstrat in viata lui Iov. Totusi cand vrajmasul aduce suferinta, lui Dumnezeu ii place sa faca marea intristare sa lucreze spre bine, spre curatirea celor care raman (vezi DA 471).



24:17 Suspina in tacere, dar nu plange ca la morti! Leaga-ti turbanul, pune-ti incaltamintea in picioare, nu-ti acoperi barba, si nu manca painea de jale!

Nu plange. Sau ,,nu te jeli”. Semnele obisnuite ale doliului trebuiau sa fie evitate (vezi Iosua 7,6; 1Samuel 4,12; 2Samuel 15,30.32; Isaia 20,2; Mica 3,7).

Painea de jale. Probabil o referire la mancarea funerara (vezi Deuteronom 26,14; Ieremia 16,7; Osea 9,4).



24:18 Vorbisem poporului dimineata, si seara mi-a murit nevasta. A doua zi dimineata, am facut cum mi se poruncise.

Vorbisem. Ce a vorbit profetul nu ni se spune. Poate ca a impartasit concetatenilor sai vestea tragica cu privire la moartea sotiei sale.



24:19 Poporul mi-a zis: Nu vrei sa ne lamuresti ce inseamna pentru noi ceea ce faci?

Ce inseamna pentru noi? Actiunile curioase ale lui Ezechiel au trezit nadajduitul spirit de cercetare.



24:20 Eu le-am raspuns: Cuvantul Domnului mi-a vorbit, astfel:

Verset ce nu a fost comentat.

24:21 Spune casei lui Israel: Asa vorbeste Domnul, Dumnezeu: Iata, voi pangari Locasul Meu cel sfant, fala puterii voastre, ce va e mai scump in ochi, lucrul iubit de voi; si fiii vostri si fiicele voastre, pe care i-ati lasat dupa voi, vor cadea ucisi de sabie.

Voi pangari locasul Meu. Sanctuarul, dorinta ochilor poporului, urma sa fie pangarit si distrus. Picioarele nesfinte ale Neamurilor urmau sa calce prin locurile cele mai sfinte ale lui, unde nici preotii nu aveau voie sa mearga.

Lucrul iubit de voi. Mai multe manuscrise ebraice zic: ,,dorinta sufletului nostru”.



24:22 Si atunci veti face cum am facut si eu. Nu va veti acoperi barba si nu veti manca painea de jale,

Verset ce nu a fost comentat.

24:23 veti sta cu turbane pe cap si cu incaltamintea in picioare, nu va veti jeli si nici nu veti plange; ci veti tanji pentru nelegiuirile voastre, si va veti vaita intre voi.

Veti tanji. Ebr. maqaq, literal ,,a se strica”, ,,a putrezi”.



24:24 Ezechiel va fi un semn pentru voi. Veti face intocmai cum a facut el. Si cand se vor intampla aceste lucruri, veti sti ca Eu sunt Domnul, Dumnezeu.

Ezechiel. Aceasta este singura imprejurare, in afara de cap. 1,3, in care Ezechiel sa vorbeasca despre sine pe nume. Exemple paralele de scriitori sacri care introduc propriile lor nume sunt Isaia 20,3 si Daniel 8,27.



24:25 Tu, insa, fiul omului, in ziua cand le voi rapi ceea ce face taria lor, bucuria si fala lor, ce le este scump ochilor si lucrul iubit de ei, pe fiii si fiicele lor,

Verset ce nu a fost comentat.

24:26 in ziua aceea, va veni un fugar la tine, ca sa-ti dea de stire si sa auzi cu urechile tale.

Verset ce nu a fost comentat.

24:27 In ziua aceea, ti se va deschide gura o data cu a fugarului, vei vorbi, si nu vei mai fi mut. Vei fi un semn pentru ei, si vor sti ca Eu sunt Domnul.

In ziua aceea. Ezechiel este informat ca atunci cand va auzi despre caderea cetatii (vezi comentariul la cap. 33,21-22) limba i se va dezlega (vezi cap. 3,26-27).