Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ezechiel

Ezechiel 22:28


22:28 Prorocii lui au pentru ei tencuieli de ipsos, vedenii inselatoare, prorocii mincinoase. Ei zic: Asa vorbeste Domnul, Dumnezeu! Si Domnul nu le-a vorbit!

Ipsos. Lapte de var (vezi cap. 13,10). Exista glasuri in lumea religioasa pentru a sprijini aproape orice fel de credinta.

Mai multe reguli importante ii vor ajuta pe oamenii de azi sa faca deosebire intre ceea ce este ipsos si ceea ce este autentic. Regulile acestea ar trebui sa fie folosite pentru a pune la proba orice pretentie care zice ca are sprijin biblic. Ele servesc si ca un sistem de calauzire pentru a indruma pe cineva la cercetare biblica originala, pentru a nu fi trase concluzii neintemeiate.

1) Biblia ar trebui intotdeauna studiata in cadrul rugaciunii. Numai Duhul Sfant ne poate ajuta sa vedem insemnatatea acelor lucruri usor de inteles, si ne poate feri de rastalmacirea acelor adevaruri care sunt greu de inteles (vezi GC 599, 600). Mai departe, cele spirituale sunt intelese spiritual (vezi 1Corinteni 2,14), asa ca un om fara Duhul lui Dumnezeu nu poate intelege cele ceresti. Rugaciunea, bine intrebuintata, il va face pe om in stare sa primeasca adevarul ceresc.

2) Trebuie sa fie bunavointa de a urma lumina descoperita (Ioan 7,17). Adevarurile lui Dumnezeu nu sunt aruncate gramada pentru ca oamenii sa le calce in picioare. Dumnezeu rezerva

o intelegere a soliilor Sale pentru aceia care sunt gata sa umble in lumina care le lumineaza mintea. O refuzare incapatanata de a umbla in lumina aceasta incuie poarta in fata unei mai departe intelegeri a adevarului ceresc.

3) Biblia trebuie interpretata in acord cu analogia restului Scripturii. Biblia, corect inteleasa, nu se contrazice pe ea insasi. Daca o concluzie trasa dintr-un pasaj biblic e contrazisa intr-o alta parte a Cartii, concluzia aceea trebuie sa fie declarata ca falsa. Adesea un verset sau un pasaj luat singur, poate fi prezentat ca avand mai multe interpretari posibile. Intr-un astfel de caz trebuie adoptata acea interpretare care e in completa armonie cu intreaga Biblie.

4) Biblia trebuie sa fie interpretata in lumina contextului ei. Cercetatorul trebuie sa noteze cu grija cadrul pasajului luat in considerare pentru a afla despre ce vorbeste scriitorul. Cercetatorul trebuie sa-si limiteze aplicatia la granitele fixate de autor. De pilda cand Pavel a spus: ,,Toate lucrurile imi sunt ingaduite” (1Corinteni 6,12), cuvintele lui, luate aparte ar putea fi interpretate ca insemnand ca Pavel se declara ca e un libertin. Dar contextul arata ca el vorbeste despre permisiunea de a consuma carnuri jertfite idolilor. Nimeni nu are dreptul de a aplica ,,toate lucrurile” la orice altceva decat ceea ce era in mintea lui Pavel cand a facut aceasta declaratie.

5) Bibliei trebuie sa i se ingaduie sa fie propriul ei interpret. Adesea Duhul Sfant nu interpreteaza imediat simbolul pe care-l foloseste, dar se asteapta ca acelasi Duh sa explice in alta parte limbajul neclar, in cazul in care se asteapta ca oamenii sa-i priceapa intelesul. Aceasta se intampla. Se poate adauga ca daca o astfel de elucidare lipseste, orice incercare din partea oamenilor de a interpreta aceste simboluri poate fi in cel mai bun caz doar ipotetica.

Ca rezumat, procedura cea mai buna pentru a descoperi ceea ce Biblia invata asupra vreunui subiect e aceea de a lua tot ceea ce Biblia spune asupra acelui subiect aparte inainte de a trage orice concluzii. Privirea tabloului in intregimea lui impiedica posibilitatea de a construi eronat, le linia unei interpretari tangente a Scripturii.