Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ezechiel

Ezechiel 20:12


20:12 Le-am dat si Sabatele Mele, sa fie ca un semn intre Mine si ei, pentru ca sa stie ca Eu sunt Domnul, care-i sfintesc.

Le-am dat si Sabatele Mele. Nu ca Sabatul a fost randuit intaia data la Sinai deoarece existase de la creatiune (Geneza 2,1-3); ci ca acolo fusese poruncit din nou. Cuvantul ,,adu-ti aminte” din porunca a patra implica existenta lui mai timpurie (vezi Exod 16,22-28; PP 258). Decalogul (Exod 20,8-11) prezinta marile fapte ale istoriei creatiunii ca temei al Sabatului. Dumnezeu a creat ,,cerurile, pamantul si marea si tot ce este in ele” in sase zile literale (vezi comentariul la Geneza 1,5). In ziua a saptea S-a odihnit, si a pus ziua deoparte ca zi de odihna pentru toata omenirea (Marcu 2,27). Pazirea Sabatului este deci o indicatie, un semn, ca acela care onoreaza ziua, recunoaste pe Iehova ca Dumnezeu al sau, deoarece aceste fapte ale creatiunii poarta numai semnatura Lui. Tinerea zilei nu se intemeiaza pe vreo impartire naturala a timpului in cicluri saptamanale, ci pe porunca expresa a lui Dumnezeu, si pe credinta in revelatia lui. Oamenii pot argumenta ca scopurile folositoare ale Sabatului pot fi tot atat de bine realizate si intr-o alta zi. Totusi, Dumnezeu a specificat o anumita zi. El a poruncit sa o sfintim, s-o pastram libera de treburi lumesti si de placeri personale (Isaia 58,13). De aceasta obligatie oamenii nu pot fugi fara a primi pedeapsa.

Profetiile din Apocalips 12-14, arata clar ca Sabatul va fi punctul indeosebi controversat in zilele care preced venirea Fiului omului (vezi GC 605). Ramasita lui Dumnezeu va fi deosebita prin pazirea poruncilor lui Dumnezeu (Apocalips 22,17; 14,12), inclusiv porunca Sabatului. In acelasi timp, puteri religioase apostate vor inalta un sabat fals si vor cere ascultare de el. Oamenii vor fi chemati sa hotarasca intre Sabatul Domnului si Sabatul inlocuitor, sau ziua intaia a saptamanii. Tinerea Sabatului va deveni astfel din nou o proba distinctiva si va constitui un semn (chemat un sigiliu, Apocalips 7) al adevaratilor inchinatori (vezi GC 640).