English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ezechiel

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Ezechiel, 16


16:1 Cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel:

Cuvantul Domnului. Cu ajutorul unei alegorii realiste, Ierusalimul a fost facut sa-si cunoasca ,,uraciunile” (versetul 2). Parte din vorbirea folosita in alegorie este respingatoare pentru cititorul modern. Oamenii nu vorbesc atat de pe fata astazi. Aceia carora li se adresa Ezechiel, erau obisnuiti cu o asa vorbire, nefiind un soc pentru ei.



16:2 Fiul omului, arata Ierusalimului uraciunile lui!

Verset ce nu a fost comentat.

16:3 Si spune-i: Asa vorbeste Domnul Dumnezeu, catre cetatea Ierusalimului: Prin obarsia si nasterea ta esti din tara Canaanitilor; tatal tau era Amorit, si mama ta Hetita.

Amorit… hetita. Sensul acestor expresii ramasese pana de curand oarecum un mister. Totusi descoperirile arheologice din cursul celor 50 de ani trecuti au revarsat lumina abundenta asupra istoriei timpurii a Palestinei. Este acum cunoscut ca amoritii erau locuitori foarte timpurii ai regiunii aceleia si ca hetitii de la nord, care se infiltrau, ocupau unele locuri din Palestina inainte ca evreii sa fi colonizat tara. Printre diferitele popoare ale Canaanului, erau iebusitii care locuiau in vechea cetate Iebus, asezata pe o parte din teritoriul de mai tarziu al Ierusalimului. Regi timpurii pre-israeliti ai Ierusalimului aveau nume amorite si hetite. Acest fundal etnic, era obarsia Ierusalimului. Vorbirea lui Ezechiel este o puternica mustrare pentru populatia Ierusalimului, care se falea cu coborarea din Avraam, dar care se purtau ca si cum ar fi fost urmasi ai locuitorilor timpurii pagani a ceea ce dupa aceea a fost tara lui Israel. Asemanarea la caracter, era de o importanta mai mare in comparatie cu simpla descendenta din tata in fiu (vezi Ioan 8,44).



16:4 La nastere, in ziua cand te-ai nascut, buricul nu ti s-a taiat, n-ai fost scaldata in apa, ca sa fii curatita, nici n-ai fost frecata cu sare, si nici n-ai fost infasata in scutece.

La nastere. Versetele 4 si 5 descriu un copil aruncat pe un camp dupa nastere, o practica pagana obisnuita. Lasat singur, copilul ar fi murit curand. Taierea cordonului ombilical era necesara pentru vietuire de sine statatoare. In loc de ,,a face suplu”, [KJV] ar trebui sa citim ,,a curati” potrivit unui obicei vechi, pruncul nou nascut era dat cu sare dupa spalare. Cei din vechime pareau sa socoteasca cum ca aceasta ar face pielea mai rezistenta si mai uscata si ar curata-o mai deplin. Practica de a infasura trupul strans in vesminte de infasare este amintit in Luca 2,7. Ce perioada din istoria lui Israel, este reprezentata prin parabola aceasta? Probabil timpul locuirii in Egipt, unde Israel s-a nascut ca natiune.



16:5 Ochiul nimanui nu s-a indurat de tine, ca sa-ti faca macar unul din aceste lucruri, din mila pentru tine; ci ai fost aruncata pe camp, asa de scarba le era de tine, in ziua nasterii tale.

Verset ce nu a fost comentat.

16:6 Atunci Eu am trecut pe langa tine, te-am vazut tavalita in sangele tau, si am zis: Traieste chiar si in sangele tau! Da, ti-am zis: Traieste chiar si in sangele tau!

Traieste. Dumnezeu este reprezentat ca un calator care, trecand pe alaturi, descopera obiectul neplacut la vedere si nenorocit. In ciuda starii lui de necuratie, el se milostiveste de el si-i scapa viata. In starea aceasta neajutorata si mizerabila a gasit Dumnezeu pe evrei in tara sclaviei. Prin apasare cruda si prin macelarirea copiilor de parte barbateasca, egiptenii au cautat sa impiedice pe copiii lui Israel de a ajunge mai multi si mai puternici ca ei (Exod 1,9-14). Dar Dumnezeu a binecuvantat pe poporul Sau, si in ciuda asprei lor robii ,,poporul s-a inmultit” (Exod 1,20).



16:7 Te-am inmultit cu zecile de mii ca iarba de pe camp. Si ai crescut, te-ai facut mare, ai ajuns de o frumusete desavarsita; ti s-au rotunjit tatele, ti-a crescut parul. Dar erai tot goala, goala de tot.

Te-am inmultit. Versiunea LXX si cea siriaca au aici un imperativ: ,,Creste ca o planta in camp”. Celelalte vorbe sunt traduse mai bine astfel: ,,Ai crescut si te-ai inaltat… si ai ajuns la frumusete… te-ai rotunjit… te-ai facut mare”.

Frumusetea desavarsita. Sau ,,Podoabe alese” . Literal ,,podoaba podoabelor”, o expresie neclara. Siriaca zice: ,,La menstruatie”, indicand asa cum face redarea din RSV, ca copilul gasit ajunsese acum la ,,deplina dezvoltare ca fata mare”.



16:8 Cand am trecut Eu pe langa tine, M-am uitat la tine, si iata ca iti venise vremea, vremea dragostelor. Atunci am intins peste tine poala hainei Mele, ti-am acoperit goliciunea, ti-am jurat credinta, am facut legamant cu tine, zice Domnul Dumnezeu, si ai fost a Mea!

Am trecut. Vizita aceasta este deosebita de aceea prin pruncia lui Israel in Egipt cand Dumnezeu o binecuvantase si o inmultise. Acum ea ajunsese la o varsta buna de maritis, iar Domnul si-o logodeste (vezi Ieremia 2,2).

Am intins peste tine poala hainei. Insemnand intentia de a acorda fetei, cinstea casatoriei (vezi comentariul la Deuteronom 22,30; Rut 3,9). Referire evidenta este la solemna tranzactie de la Sinai, cand Iehova a incheiat legamantul cu evreii, care si-au luat angajamentul de a-L iubi, adora si asculta cu excluderea oricarui Dumnezeu rival (Exod 19, 1-9; 24,1-8).



16:9 Te-am scaldat in apa, te-am spalat de sangele de pe tine, si te-am uns cu untdelemn.

Te-am spalat. ,,Spalarea” si ,,ungerea” faceau parte din pregatirea pentru casatorie (vezi Rut 3,3; Estera 2,12).



16:10 Ti-am dat haine cusute cu fir, si o incaltaminte de piele de vitel de mare, te-am incins cu in subtire, si te-am imbracat in matase.

Haine cusute cu fir. Sau ,,Lucru brodat” . Ebraica, riqmah, socotit a reprezenta o haina in multe culori. Fiica imparatului descrisa in Psalmi 45,14 era invesmantata in reqamoth (vezi comentariul de acolo).

Vitel de mare. Ebraica, tachash Cuvantul apare in alta parte in Vechiul Testament numai in Pentateuh (pentru sens vezi Exod 25,5; 26,14; etc.).

Matase. Ebraica, meshi, un cuvant care apare in Vechiul Testament numai aici si in versetul

13. Este indoielnic daca el se refera la matase. Oricum, materialul nu poate fi identificat. Ezechiel vorbeste de materiale si articole de imbracaminte cunoscute in zilele sale, dar cunostinta noastra incompleta, a timpului sau invaluie unele din ilustratiile lui in mister, totusi nu in asa masura incat sa intunece vreun adevar esential.



16:11 Te-am impodobit cu scule scumpe, ti-am pus bratari la mana, si o salba la gat;

Scule scumpe. Sau ,,Podoabe” . Tabloul este oriental, si scoate in evidenta impodobirea unei mirese imparatesti rasaritene. Cu privire la ,,bratari” vezi Geneza 24,22.30; Numeri 31,50; Ezechiel 23,42. Cu privire la ,,salba”, vezi Geneza 41,42.

16:12 ti-am pus o veriga in nas, cercei in urechi, si o cununa minunata pe cap.

O veriga. Sau ,,Un giuvaer” . Ebraicul nezem, de fapt o ,,veriga” si tradus in felul acesta in Geneza 24,47. Expresia zice literal ,,o veriga de nas la nara ta”. In Isaia 3,21, aceeasi combinatie de cuvinte este tradusa prin ,,inelele si verigile de nas” [,,giuvaeruri de nas”, KJV]. Unii socotesc ca referirea poate fi la giuvaeruri puse pe o latura a nasului, asa cum sunt obisnuit purtate astazi in Rasarit.

Se poate pune intrebarea: Se poate deduce din pasajul acesta o aprobare pentru dedarea la un astfel de lux astazi, caci Dumnezeu insusi a fost acela care a impodobit atat de bogat aceasta tanara? Raspunsul este: Nu. Mai intai de toate, incidentul este simbolic, si ilustratia este imprumutata de la o situatie contemporana. O situatie paralela este aceea a folosirii de catre Isus a parabolei omului bogat si Lazar, care s-a croit in jurul unei dogme false in ce priveste starea intermediara (vezi COL 263). Mai departe, lucruri aprobate, sau cel putin permise, sub iluminarea mai slaba a Vechiului Testament adesea, sub lumina mai mare a epocii Evangheliei, nu mai sunt aprobate. Exemple tipice sunt poligamia si permisivitatea divortului (vezi Deuteronom 14,26). Se vorbeste impotriva purtarii de giuvaeruri si de imbracaminte extravaganta de catre femeile crestine (1Timotei 2,9.10; 1Petru 3,3.4).



16:13 Astfel, ai fost impodobita cu aur si cu argint, si ai fost imbracata cu in subtire, cu matase si cusaturi cu fir. Ai mancat floarea fainii, miere si untdelemn. Erai de o frumusete desavarsita, ba ajunsesei chiar imparateasa.

Ajunsesesi chiar imparateasa. Sau ,,Ai prosperat . Probabil o referire la timpul lui David si al lui Solomon, cand regatul lui Israel se intindea de la Eufrat la ,,hotarul Egiptului” (vezi 1Regi 4,21) si multe din regatele invecinate erau tributare. Perioada aceasta a fost epoca de aur a lui Israel.



16:14 Ti s-a dus vestea printre neamuri, pentru frumusetea ta; caci era desavarsita de tot, datorita stralucirii cu care te impodobisem, zice Domnul, Dumnezeu.

Cu care te impodobisem. Oamenilor li se reaminteste ca prosperitatea si slava lor nu se datorau vreunui merit al lor personal. Ei datorau tot ce aveau lui Dumnezeu.



16:15 Dar te-ai increzut in frumusetea ta, si ai curvit, la adapostul numelui tau celui mare; ti-ai revarsat curviile inaintea tuturor trecatorilor, si te-ai dat lor.

Te-ai increzut in frumusetea ta. O izbitoare implinire a celor din Deuteronom 32,15; comp. Osea 13,6. Inaltat la culmea gloriei sub domnia timpurie fericita a lui Solomon, Israel a inceput sa se increada in maretia si prosperitatea sa. Pierzand din vedere inaltul destin al lui Dumnezeu pentru Evrei, Solomon s-a apucat sa faca din Israel un mare si puternic imperiu printre natiunile pamantului. Pentru a face aceasta, el a incheiat contracte si aliante cu neamuri straine venind in opozitie cu porunca expresa a lui Dumnezeu. Prin ceea ce a parut a fi foarte folositor, tratatul sau cu regele Egiptului, pecetluit prin casatoria sa cu fiica lui Faraon, el a intrat in intelegeri asemanatoare cu alte natiuni. Dar inselaciunea a fost fatala. Multimea lui de sotii a introdus idolatria in regatul sau, pana cand si rege si popor s-au plecat inaintea dumnezeilor straini. In felul acesta tocmai mijloacele pe care Solomon le-a folosit pentru a-si dezvolta imperiul, au fost mijloacele caderii lui. Impozitele pe care le colecta pentru a intretine maretia regatului au devenit pretexte pentru revolta. Imperiul din afara Palestinei s-a desprins de la el si regatul insusi s-a dezbinat.

Ti-ai revarsat curviile. Sau ,,Ai facut pe curva” . O metafora pentru a descrie aliantele cu strainii pentru foloase politice, pe care Dumnezeu le interzisese in chip hotarat (Deuteronom 7,2; Judecatori 2,2), sau pentru a descrie punerea oricarei forme de cult in locul cultului lui Iehova. Ilustratia este una obisnuita in Scripturi (vezi Exod 34,15.16; Levitic 17,7; Deuteronom 31,16; Judecatori 2,17; Isaia 1,21; Ieremia 2,20; Iacov 4,4). Aici se face referire la diferitele aliante cu paganii pe care le initiase Solomon si adoptarea ulterioara a cultului idolatru al acestor natiuni.



16:16 Ai luat si din hainele tale, ti-ai facut inaltimi pe care le-ai impodobit cu toate culorile, si ai curvit pe ele: asa cum nu s-a intamplat si nici nu se va mai intampla vreodata.

Inaltimi. Ebraica, hamoth, (vezi comentariul la cap. 6,3).

Nu se va mai intampla. Sensul ultimei expresii a acestui verset este neclar. Expresia zice literal: ,,nu este de venit si nici nu va fi”. Poate ca RSV exprima sensul intentionat in redarea sa: ,,ceva asemanator nu a fost niciodata, si nici nu va fi”.



16:17 Ti-ai luat pana si minunatele tale podoabe de aur si de argint, pe care ti le dadusem, si ti-ai facut niste chipuri de barbati, cu care ai curvit.

Pe care ti le dadusem. Versetele 17-19 aduc acuzatii impotriva lui Israel ca poporul a acordat altora darurile date lor de Dumnezeu. In parabola cu talantii (Matei 25,14-30), Isus a scos in evidenta seriozitatea intrebuintarii pentru scopuri egoiste a talantilor incredintati. Dumnezeu a randuit pentru fiecare om lucrul sau. O lucrare speciala intr-un loc special randuit. El a inzestrat pe fiecare cu insusiri speciale pentru a indeplini acea sarcina. Multi iau darurile imprumutate lor, darurile sanatatii, inteligentei, bogatiei, timpului si le pervertesc pentru scopuri cu totul egoiste. Unii ca acestia sunt la fel de vinovati si vrednici de mustrare ca si Israelul idolatru. Fiecare ar trebui sa se intrebe serios: ,,Fac eu lucrarea pe care mi-a incredintat-o Dumnezeu?”

Multi au pareri distorsionate despre succes. In gandirea lor numai oamenii de anumite ranguri si cu anumite aptitudini au ajuns la succes. Aceasta nu este definitia cerului. Inaintea lui Dumnezeu, orice om este socotit ca avand succes, cu singura conditie: sa-si indeplineasca asa cum trebuie slujba lui anumit randuita de catre cer. Slujba aceea poate fi foarte umila si sarcina modesta, dar rasplatirea in nici un chip nu este restransa.

Chipuri de barbati. Poate chipuri de-ale lui Baal.



16:18 Ti-ai luat si hainele cusute la gherghef, le-ai imbracat cu ele si ai adus acestor chipuri untdelemnul Meu si tamaia Mea.

Verset ce nu a fost comentat.

16:19 Painea pe care ti-o dadusem, floarea fainii, untdelemnul si mierea, cu care te hraneam, le-ai adus inaintea lor, ca niste tamaie cu un miros placut. Iata ce s-a intamplat, zice Domnul Dumnezeu!

Verset ce nu a fost comentat.

16:20 Apoi ti-ai luat fiii si fiicele, pe care Mi-i nascusei, si i-ai jertfit lor, ca sa le slujeasca de mancare. Nu erau oare de ajuns curviile tale,

I-ai jertfit. O referire la cultul lui Moloh, o caracteristica a idolatriilor de mai tarziu ale lui Israel (2Regi 16,3; Psalmi 106,37; Isaia 57,5; Ieremia 7,31.32). In forma aceasta de cult, copiii erau arsi si omorati in bratele idolului. O crima cat se poate de monstruoasa si de ingrozitoare (vezi Levitic 18,21; 1Regi 11,7; 2Regi 16,3).



16:21 de Mi-ai mai junghiat fiii, si i-ai dat, trecandu-i prin foc in cinstea lor?

Verset ce nu a fost comentat.

16:22 Si in mijlocul tuturor uraciunilor si curviilor tale, nu ti-ai adus aminte de vremea tineretii tale, cand erai goala, goala de tot, si te zbateai in sangele tau!

Nu ti-ai adus aminte. Israelul este invinovatit aici de pacatul unei josnice lipse de recunostinta. Natiunea se bucura de orice privilegiu si fusese inaltata pana la ceruri in avantajele ei. Dumnezeu nu trecuse nimic cu vederea din ceea ce ar fi putut sa asigure succesul ei. Printr-un profet de mai inainte, El declarase: ,,Ce as mai fi putut face viei mele si nu i-am facut? Pentru ce a facut ea struguri salbatici cand Eu ma asteptam sa faca struguri buni?” (Isaia 5,4).

Biblia este plina de alte cazuri de lipsa de recunostinta. In fruntea listei este nevrednicul exemplu de nerecunostinta a lui Adam. El, la fel, posedase orice avantaj posibil. Cum a putut el, o fiinta sfanta, sa devina atat de nerecunoscator incat sa se faca vinovat fata de Dumnezeu care planuise numai spre binele lui? Va ramane pururi un mister. Istoria omenirii se va incheia cu un raport de lipsa de recunostinta. In zilele de pe urma, oamenii vor fi ,,nemultumitori” (2Timotei 3,1-5). Crestinii ar trebui sa se fereasca de a nu fi prea zgarciti in aducerea de multumiri. O mult mai mare masura din rugaciunile lor ar trebui sa fie devotata laudarii Aceluia de la care se revarsa toate binecuvantarile.



16:23 Dupa toate aceste rautati ale tale, (vai, vai de tine! zice Domnul Dumnezeu),

Toate aceste rautati. Sau ,,Toate nelegiuirile tale” . Pana la punctul acesta, Ezechiel se ocupase de formele canaanite de idolatrie. El incepe acum sa condamne aliante si idolatrii straine mai departate.



16:24 ti-ai zidit case de curvie, ti-ai facut inaltimi in toate pietele.

Case de curvie. Sau ,,Un loc inalt”. Ebraica, gab¸ explicat de unii comentatori ca fiind ceva arcuit sau rotunjit, de unde, probabil o bolta. Totusi, basoreliefurile de la Ashur par sa arate ca se intemeiaza o anumita platforma inaltata in fata unui altar pe care era savarsit contactul sexual ritual. LXX zice oikema pornikon, ,,casa de desfrau”. In multe forme vechi de cult, prostitutia lua un caracter cvasi-religios.



16:25 La toate colturile ulitelor ti-ai facut inaltimi, ti-ai necinstit frumusetea, ti-ai desfacut picioarele inaintea tuturor trecatorilor, ai facut tot mai multe curvii.

Verset ce nu a fost comentat.

16:26 Ai curvit cu Egiptenii, vecinii tai, cu trupul plin de vlaga, si ti-ai inmultit curviile, ca sa Ma manii.

Egiptenii. Unii gandesc ca aici este o referire la caracterul desfranat al cultului egiptean. Israelul de repetate ori a cautat apropierea de Egipt, indeosebi in ultima parte a monarhiei (1Regi 3,1; 9,16; 10,28; 2Regi 17,4; 18,21; Isaia 30,1-5; 31,1-3; 36,6; Osea 7,11). Chiar in timpul acesta parte din lucrarea lui Ieremia era sa se opuna tendintei de a forma o alianta cu Egiptul (vezi Ieremia 37,5-7). Aliante politice si comerciale sunt reprezentate aici sub simbolul curviei (vezi Isaia 23,17; Naum 3,4).

Trupul plin de vlaga. Sau ,,Mare la carne” . O figura nestilizata a puterii Egiptului si a tariei ostasilor Egiptului. Compara capitolul 23,20.



16:27 Dar iata ca Mi-am intins mana impotriva ta, am micsorat partea de intretinere pe care ti-o randuisem, te-am lasat in voia vrajmaselor tale, fiicele Filistenilor, care au rosit de purtarea ta nelegiuita.

Am micsorat partea de intretinere. Dumnezeu intentiona ca aceasta sa fie o masura disciplinara pentru a aduce sotia necredincioasa la constienta pacatului ei. Oamenii sunt atat de inclinati sa uite ca toate binecuvantarile temporale vin de la Dumnezeu. El face ca soarele lui sa straluceasca atat peste cei drepti cat si peste cei nelegiuiti. Prin puterea Lui nemijlocita exercitata, fiecare samanta rasare la viata si pamantul da belsugul lui pentru intretinerea omului. Dumnezeu doreste ca prin inlaturarea acestor bunuri sa li se aduca aminte oamenilor despre deplina lor dependenta de El.

Filistenii. Din timpul judecatorilor, filistenii fusesera vrasmasii persistenti ai lui Israel. Ei fusesera supusi de David, dar au ajuns din nou sa produca necaz in timpul perioadei regilor de mai tarziu (2Regi 18,8; 2Cronici 26,7; 28,18). Ei au fost deseori subiectul rostirilor profetice (Isaia 9,12; Ieremia 25,20; 47,1.4; Ezechiel 25,15.16; Amos 1,6-8; 3,8; Obadia 19; Zaharia 9,6).

Au reusit. Figura este probabil bazata pe ideea ca filistenii, cel putin, aderasera la dumnezeii lor si nu-i schimbasera pentru altii asa cum facuse Israel (vezi Ieremia 2,10. 11).



16:28 Apoi ai curvit cu Asirienii, pentru ca erai fara sat; ai curvit cu ei, si tot nu te-ai saturat.

Asirienii. Oferte au fost facute Asiriei atat de catre Iuda (2Regi 16,7), cat si de catre Israel (Osea 5,13).



16:29 Ti-ai inmultit curviile cu tara Canaanului si pana in Haldea, dar nici acolo nu te-ai saturat.

Canaan. Ebraica, kena‘an. Aici probabil nu este folosit ca un nume propriu ci in sensul lui secundar de ,,trafic” sau ,,comert” (vezi Isaia 23,8 unde Kena‘an este tradus prin ,,negustori”; comp. Osea 12,7; Zaharia 1,11). In Ezechiel 17,4 Kena‘an este aplicat in sensul acesta la Babilon. Expresia completa ar putea fi tradusa prin ,,cu comerciala tara a Babilonului”, sau ,,cu o tara a negotului, Caldea”. Babilonul incheie lista natiunilor cu care Israel savarsise desfranare.



16:30 Ce slabiciune de inima ai avut, zice Domnul, Dumnezeu, de ai facut toate aceste lucruri, care sunt fapta unei ibovnice dedate la curvie,

Ce slabiciune. O exclamatie care devine nesatul bolnavicios dupa dorinte patimase. Adesea, pacatele repetate slabesc natura morala pana cand puterile vointei sunt distruse. Atunci omul este sclavul patimii sale. Evanghelia lui Isus Hristos are deplina putere ca sa transforme astfel de inimi inasprite de pacat. Prin ingaduirea din partea omului ca puterea dumnezeiasca sa patrunda in viata lui, vointa slabita poate sa fie din nou intarita si fibra morala sa se refaca.



16:31 zidindu-ti case de curvie la toate colturile ulitelor, si facandu-ti inaltimi in toate pietele; n-ai fost nici macar ca o curva care-si cere plata.

Case de curvie. De obicei o prostituata primeste plata, dar Israel da plata ibovnicilor ei, contrar procedurii obisnuite (versetele 31-34). Situata strategic pe drumul dintre natiunile rivale ale Egiptului si Asiriei, Israel, in mod normal ar fi putut cere o plata pentru prietenia ei. In schimb, ea a platit un pret greu pentru ajutorul acestor natiuni. In felul acesta si-a cumparat propria ei ruina (vezi 2Regi 16,8.9; comp. Osea 12,1).



16:32 Ai fost femeia prea curva, care primeste pe straini in locul barbatului ei!

Verset ce nu a fost comentat.

16:33 Tuturor curvelor li se plateste o plata; dar tu ai dat daruri tuturor ibovnicilor tai, i-ai castigat prin daruri, ca sa-i tragi la tine din toate partile si sa curvesti cu ei.

Verset ce nu a fost comentat.

16:34 Ai fost cu totul altfel decat celelalte curve, intrucat nimeni nu umbla dupa tine, ci tu plateai celor ce veneau la tine, in loc ca tu sa fii platita de ei. De aceea ai fost cu totul altfel decat altele.

Verset ce nu a fost comentat.

16:35 De aceea, asculta, curvo, Cuvantul Domnului!

Asculta. De la sarcina de a arata pacatul lui Iuda, profetul trece acum la rostirea pedepsei. Se continua acelasi limbaj figurat.



16:36 Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: Pentru ca ti-ai risipit banii in felul acesta, si ti-ai descoperit goliciunea in curviile tale cu ibovnicii tai si cu toti idolii tai uraciosi, si din pricina sangelui copiilor tai, pe care li i-ai dat,

Banii. Ebraicul nechosheth, potrivit cu unii autori, derivat de la accadianul nuhshu, ,,belsug”, intr-un sens derogatoriu, ,,extravaganta”. Altii deriva pe nechosheth de la accadianul nahshatu, ,,menstruatie”, pentru care ,,murdarie” este un eufemism.

Sangele copiilor tai. Pruncucidere in cultul lui Moloh (vezi comentariul la v. 20).



16:37 de aceea, iata, voi strange pe toti ibovnicii cu care te dezmierdai, pe toti aceia pe care i-ai iubit si pe toti aceia pe care i-ai urat, da, ii voi strange impotriva ta din toate partile, iti voi dezveli goliciunea inaintea lor, si iti vor vedea toata goliciunea.

Toti ibovnicii. Adica natiunile inconjuratoare cu care Israel se aliase.



16:38 Te voi judeca asa cum se judeca femeile prea curve si ucigatoare de copii, si voi face din tine o jertfa sangeroasa a urgiei si geloziei.

Femeile preacurve. Sub vechea lege iudaica, penalitatea pentru ucidere, adulter si aducerea de jertfe lui Moloh, era moartea (Exod 21,12; Levitic 20,2; comp. Ioan 8,5). Acuzatia de varsare de sange poate fi aici extinsa dincolo de pruncucidere in legatura cu jertfele pentru Moloh pentru a cuprinde alte crime, asasinate si ucideri judiciare.



16:39 Te voi da in mainile lor; iti vor surpa casele de curvie, si iti vor nimici inaltimile; te vor dezbraca de hainele tale, iti vor lua toata podoaba de pietre scumpe, si te vor lasa goala, goala de tot.

Inaltimile. Vezi comentariul la v. 24.

16:40 Vor aduce gloata impotriva ta, te vor ucide cu pietre si te vor strapunge cu lovituri de sabie.

Te vor ucide cu pietre. Felul de pedeapsa capitala pentru adulter (vezi comentariul la v. 38). Potrivit randuielii, pedeapsa era executata de adunare (Numeri 15,36), sau de barbatii cetatii (Levitic 20,2). In cazul acesta ,,adunarea”, sau ,,obstea”, este ostirea haldeilor.



16:41 Iti vor arde casele cu foc, si se vor razbuna pe tine, inaintea unei multimi de femei. Voi face sa inceteze astfel curvia ta, si nu vei mai da plata de curva.

Arde casele cu foc. Vezi 2Regi 25,9 si Ieremia 52,13 pentru implinirea literala a acestei preziceri. Aici este o contopire a celor figurate cu cele literale; casa femeii adultere va fi distrusa, si casele Ierusalimului arse cu foc.

Multimi de femei. Natiunile pagane, potrivit cu analogia Ierusalimului ca o sotie necredincioasa.



16:42 Imi voi potoli mania impotriva ta, si nu voi mai fi gelos pe tine; Ma voi linisti, nu voi mai fi suparat.

Ma voi linisti. Ilustratia este aceea a unui sot gelos ducand la capat pedeapsa data de el sotiei sale adultere. Pedeapsa se termina asa cum un foc se stinge dupa ce a consumat combustibilul. Asa cum arata efectele (versetul 53,60-63), judecatile nu vor fi finale, ci pedeapsa se va dovedi corectiva.



16:43 Pentru ca nu ti-ai adus aminte de vremea tineretii tale, ci M-ai atatat prin toate aceste lucruri, iata, voi face ca purtarea ta sa cada asupra capului tau, zice Domnul, Dumnezeu, ca sa nu mai savarsesti alte nelegiuiri cu toate uraciunile tale!

M-ai atatat. Ebraica, ragaz, aici probabil insemnand ,,te-ai infuriat asupra-mi”.



16:44 Iata ca toti cei ce spun zicatori, vor spune despre tine zicatoarea aceasta: Cum este mama asa si fata!

Cum este mama. Un exemplu de tendinta a mentalitatii rasaritene de a exprima intamplarile vietii in forma unor zicatori scurte, concludente. Varianta noastra moderna la proverb este: ,,Aschia nu sare departe de trunchi”. Mustrarea cuprinsa in proverb este ca Israel, in ciuda mandriei cu care se falea pentru niste stramosi superiori, de fapt acum nu este mai bun decat predecesorii lui hetiti (vezi comentariul la v. 3).

16:45 Tu esti fata mamei tale, care s-a dezgustat de barbatul si copiii ei. Tu esti sora surorilor tale, care s-au dezgustat de barbatii si copiii lor. Mama voastra era o Hetita si tatal vostru un Amorit.

o Hetitasi tatal vostru un Amorit.

Dezgustat de barbatii lor. Identificarea acestor soti este neclara. Unii au presupus ca Dumnezeu Se infatiseaza pe Sine ca sotul, nu numai al natiunii Israel, dar si al celorlalte natiuni. In cazul lor, idolatria ar fi de asemenea o apostazie de la Dumnezeu, care le daduse o descoperire a Sa. Dumnezeu este un Dumnezeu al intregii lumi, nu numai al lui Israel. El cere ascultare de la intreaga omenire, intai pentru ca a creat pe om, si apoi pentru ca a dat tuturor o masura de descoperire indestulatoare pentru un cult inteligent. Isus este ,,adevarata Lumina, care lumineaza pe orice om, venind in lume” (Ioan 1,9; comp. Romani 1,20; Fapte 14,17).



16:46 Sora ta cea mai mare, care locuieste la miaza-noapte de tine, este Samaria, ea si fiicele ei; si sora ta cea mai mica este Sodoma si fiicele ei, si locuieste la miaza-zi de tine.

Sora ta cea mai mare. Cronologic, Sodoma nu era mai tanara ca Ierusalimul, si nici Samaria nu era mai varstnica. Mentionarea varstelor respective pentru cele doua surori e probabil de explicat prin faptul ca cuvintele pentru ,,mai mare” si ,,mai tanara” sunt literal ,,mai mare” si ,,mai mica”. Samaria este numita ,,mai mare” pentru ca regatul de la miaza-noapte era mai mare si mai puternic; si Sodoma, cea ,,mai tanara”, pentru ca avea, comparativ, o populatie mai redusa.

Miaza-noapte. Sau ,,Stanga” . Adica ,,nord”. Orientalii descriau pozitiile geografice din punct de vedere al privirii catre rasarit. De unde Samaria, fiind la nord, era la stanga.

Miaza-zi. Literal ,,Dreapta” . Sodoma la sud era la dreapta. Poetic, ea este reprezentata ca inca in existenta.



16:47 Tu nu numai ca ai umblat pe caile lor, si ai savarsit aceleasi uraciuni, ci, ca si cum atat ar fi fost prea putin, ai fost mai stricata decat ele in toate purtarile tale.

Ar fi fost prea putin. Ebraicul me‘atqat. Cel dintai cuvant ebraic insemneaza ,,putin” sau ,,mic”; al doilea este indoielnic in derivarea lui. Pasajul ar putea sa insemne ,,nu ai facut dupa uraciunile lor numai putin, ci ai facut mai stricat ca ele”. Expresia ebraica poate sa insemne si ,,putin timp”. Ideea atunci ar fi ,,nu ai facut dupa uraciunile lor, dar dupa un scurt timp ai facut mai stricat decat ele”.

Pacatul mai mare ar urma sa fie inteles in sensul unei vinovatii mai mari din cauza prilejului mai mare. Acesta era gandul lui Hristos cand a mustrat lipsa de credinciosie a poporului din vremea sa, declarand: ,,In ziua judecatii, va fi mai usor pentru tinutul Sodomei si Gomorei, decat pentru cetatea aceea” (Matei 10,15). Pacatuiesc cel mai mult aceia care pacatuiesc contra celei mai mari lumini. Cea mai grozava pedeapsa vine asupra acelora care au avut cele mai mari ocazii dar au abuzat de indurarile lui Dumnezeu si au trecut cu vederea avertizarile dumnezeiesti. Lumina acumulata a tuturor veacurilor lumineaza asupra timpului nostru. Oamenii care neglijeaza binecuvantarile si ocaziile de azi isi atrag o mai mare vinovatie a omenirii din orice veac de mai inainte. Mania lui Dumnezeu din cele sapte plagi de pe urma, este rezervata pentru aceia care iau hotarare contra lui Hristos in ziua celei mai mari iluminari, cand solia ingerului al treilea se dezvolta ca o mare strigare si intreg pamantul este luminat de slava lui Dumnezeu (Apocalips 18,1-4). Pacatosii veacurilor mai timpurii sufera numai mania care vine dupa mileniu.



16:48 Pe viata Mea, zice Domnul, Dumnezeu ca sora ta Sodoma, si fiicele ei n-au facut ce ati facut voi, tu si fiicele tale.

Verset ce nu a fost comentat.

16:49 Iata care a fost nelegiuirea surorii tale Sodoma: era ingamfata, traia in belsug si intr-o liniste nepasatoare, ea si fiicele ei, si nu sprijinea mana celui nenorocit si celui lipsit.

Ingamfata. Profetul nu arata crimele monstruoase care de obicei sunt intovarasite cu numele Sodomei. El pare mai degraba sa loveasca in cauze si nu in faptele exterioare. Prosperitatea totdeauna se dovedeste daunatoare pentru virtute, si nelucrarea duce la ispita si la orice pacat. Moise avertizase pe Israel de aceste primejdii (Deuteronom 6,10-12; comp. Ieremia 22,21; Osea 13,6). Categoria de pacate include unul negativ; ,,nu sprijinea mana celui nenorocit si lipsit”. Oamenii de obicei sunt preocupati de pacatele de comitere. Dar este tot atat de usor de a pierde cerul prin pacate de omitere. In parabola, Isus porunceste celor de la stanga lui sa se departeze, nu din cauza unor pacate ordinare externe ci din cauza ca s-au neglijat simplele lucrari de iubire (Matei 25,41-46). Invatatura aceasta este in armonie cu afirmatia apostolului: ,,Deci, cine stie sa faca binele si nu-l face, savarseste un pacat” (Iacov 4,19).

Pacatele Samariei nu sunt mentionate, probabil din cauza ca uraciunile ei erau de data atat de recenta ca sa nu mai ceara mentionare, in timp ce istoria Sodomei avea mai mult de un mileniu in trecut.



16:50 Ele s-au semetit, si au facut uraciuni blestemate inaintea Mea; de aceea le-am si nimicit, cand am vazut lucrul acesta.

Cand am vazut lucrul acesta. Expresia trebuie tradusa ,,potrivit cu ceea ce am vazut”, sau ,,potrivit cum am vazut-o”. Dumnezeu mai intai face o cercetare (vezi Geneza 18,21) si apoi pedepseste potrivit cu faptele, lucrarea aceasta este analoga cu judecata finala, cand se va face o cercetare ingrijita a rapoartelor tuturor oamenilor inainte de a se acorda rasplatirile sau pedepsele (2Corinteni 5,10).



16:51 Samaria n-a facut nici jumatate din pacatele tale; uraciunile tale au fost mai multe decat ale ei, asa ca ai usurat vina surorilor tale prin toate uraciunile pe care le-ai facut acum.

Ai usurat vina surorilor tale. Sau ,,Le-ai indreptatit pe surorile tale” . Expresia aceasta ar trebui sa fie inteleasa comparativ. Comparate cu Iuda, Sodoma si Samaria, apareau nevinovate, desi ele nu erau, prin aceasta, achitate. Oamenii adesea cauta sa indreptateasca propria lor purtare imperfecta comparandu-se cu altii care, sustin ei, sunt mai pacatosi ca ei. O astfel de purtare duce la ruine. Ei ar trebui sa se compare numai cu un singur model, si anume, caracterul nepatat al lui Hristos.



16:52 Tu, care usurai vina surorilor tale, prin purtarea ta, sufera acum urmarile rautatii tale; prin pacatele tale, prin care te-ai facut mai uracioasa decat ele, acum le faci mai usoara vina decat a ta; de aceea acopera-te de rusine, si poarta-ti ocara, fiindca ai usurat vina surorilor tale!

Verset ce nu a fost comentat.

16:53 Voi aduce inapoi pe prinsii lor de razboi, pe prinsii de razboi ai Sodomei si ai fiicelor ei, pe prinsii de razboi ai Samariei si ai fiicelor ei, si pe prinsii tai de razboi in mijlocul lor,

Voi aduce inapoi. Literal, ,,intoarce captivii lor”, aici figurat o revenire la starea de mai inainte, intrucat nu avusese loc nici o ducere in captivitate in cazul Sodomei. Textul prezinta o problema prin aceea ca Sodoma si fiicele ei (cetatile invecinate) pierisera impreuna cu toti locuitorii lor cu multe veacuri inainte, fara sa mai ramana cineva (Geneza 19,25; Iuda 7). Atunci cum se putea realiza o restaurare? Poate ca aici Sodoma este folosita simbolic cu privire la popoarele invecinate, ca de pilda Amonitii si Moabitii, descendentii lui Lot, supravietuitorul Sodomei. Glasul lui Dumnezeu de mantuire imbratiseaza toate natiunile. Dar limbajul este extrem de figurat, si scopul comparatiei este ,,ca sa faca pe Israel gelos” (Romani 11,11). In restaurare Iuda este aratat ca ocupand locul al treilea.

16:54 ca sa-ti suferi ocara, si sa rosesti pentru tot ce ai facut, slujindu-le ca o pricina de mangaiere.

o pricina de mangaiere.

Pricina de mangaiere. Faptul ca aceste surori, pe care Ierusalimul le dispretuia, urmau sa participe la restaurare, avea sa fie o ocazie de noua umilire.



16:55 Astfel, surorile tale: Sodoma si fiicele ei, se vor intoarce iarasi la starea lor de mai inainte, si Samaria si fiicele ei se vor intoarce iarasi la starea lor de mai inainte, si tu si fiicele tale va veti intoarce iarasi la starea voastra de mai inainte.

Astfel. Mai degraba ,,si” ebraica avand numai conjunctia simpla. Sodoma si Samaria sunt amintite mai intai, nu din punct de vedere al cronologiei, caci ele urmau sa treaca printr-o reintoarcere mai timpurie, daca este intentionata o aplicare literala (vezi comentariul la v. 53), ci din punct de vedere al argumentului ca mentionarea lor ar putea sa provoace pe Iuda la pocainta.



16:56 Nu vorbeai deloc despre sora ta Sodoma, in vremea mandriei tale,

Nu vorbeai. Literal, ,,de poveste”, aici probabil in sensul de ocara sau de proverb. Expresia este probabil interogativa: ,,Nu era sora ta Sodoma un proverb in gura ta?” (RSV).



16:57 mai inainte de vadirea rautatii tale, cand ai primit batjocurile fiicelor Siriei, ale tuturor vecinilor tai, si ale fiicelor Filistenilor, care te dispretuiesc de jur imprejur!

Siriei. Un numar de manuscrise si Siriaca, zic ,,Edom”. Cele doua nume sunt foarte asemanatoare in scrierea ebraica (vezi comentariul la 2Samuel 8,12). Pasajul se poate referi la tresaltarea de bucurie a lui Iuda la nenorocirile Siriei si Edomului.



16:58 Trebuie sa-ti porti, in adevar, nelegiuirile si uraciunile, zice Domnul.

Verset ce nu a fost comentat.

16:59 Caci asa vorbeste Domnul, Dumnezeu: Iti voi face intocmai cum ai facut si tu, care au nesocotit juramantul, rupand legamantul!

Rupand legamantul. Israel rupsese legamantul facut la Sinai, in care Dumnezeu oferea poporului privilegiul de a fi ,,comoara deosebita” a Sa (Exod 19,5). Ei urmau sa fie depozitarii cuvintelor sfinte si urmau sa raspandeasca cunostinta de legea lui Dumnezeu, mai intai printr-o demonstratie a adevarului in viata lor, si in al doilea rand prin propaganda misionara activa. In amandoua acestea ei au dat gres in chip deznadajduit. Vezi paginile 30-33.



16:60 Dar Imi voi aduce aminte de legamantul Meu facut cu tine in vremea tineretii tale, si voi face cu tine un legamant vesnic.

Un legamant vesnic. Desi Israel rupsese in chip necredincios legamantul, necredinciosia sa nu putea sa schimbe credinciosia lui Dumnezeu. El era gata sa incheie un nou legamant in ziua pocaintei. Din nefericire, din cauza continuei lipse de credinciosie a ramasitei, implinirea a fost amanata pana in era Evangheliei, cand permanenta legamantului a fost asigurata prin aceea ca nu se mai sprijinea pe o baza nationala, ci pe o baza individuala. Cu toate acestea, permanenta mai mare oferita la data reintoarcerii celor exilati n-a fost deloc acceptata.

Biblia prezinta doua legaminte fundamentale, cel vesnic (care mai tarziu a ajuns sa fie cunoscut drept cel nou) si cel vechi. Greseala in definirea corespunzatoare a termenului ,,legamant” si realizarea unei distinctii corecte, vechiul si noul legamant a dat nastere la multa intelegere gresita. Legamantul vesnic este simplu planul lui Dumnezeu pentru salvarea neamului omenesc. Expresia este, din motive practice, sinonima cu ,,planul mantuirii”. Legamantul acesta a fost facut cu Adam in Eden si mai tarziu, reinnoit cu Avraam (vezi PP 370). El reprezenta punerea in lucru a unui plan prin care omul sa poata fi readus la pozitia pe care o pierduse. Omul avea nevoie de iertare pentru calcarea sa de lege. Iertarea a devenit posibila prin lucrarea pe care Fiul lui Dumnezeu avea sa o faca in intruparea Sa, in viata si moartea Sa. Caracterul omului avea nevoie sa fie readus la armonia cu chipul dumnezeiesc. Puterea dumnezeiasca era fagaduita, iar atunci cand era acceptata de om, urma sa alunge pacatul din viata si sa incorporeze in suflet trasaturile caracterului drept.

Legamantul sau planul acesta pentru mantuire a fost facut cu Adam, dar se aplica la fel oamenilor din toate epocile. In timpurile Noului Testament, acelasi legamant a ajuns sa fie cunoscut ca noul legamant, doar pentru ca autentificarea lui prin jertfa lui Hristos a avut loc dupa autentificarea vechiului legamant, care se intamplase la Sinai.

Vechiul legamant a fost facut la Sinai. Pentru ce acest legamant a fost necesar cand un aranjament corespunzator pentru mantuire era in existenta? Vechiul legamant n-a fost intentionat sa ia locul legamantului vesnic; si nici nu avea rostul de a fi un al doilea mijloc de mantuire. O cercetare a fundalului istoric va ajuta sa se clarifice rostul lui. In sclavia lor din Egipt, israelitii pierdusera, in mare masura, cunostinta de Dumnezeu si de cerintele Lui. Readucerea lor ar fi cerut timp. Adevarul spiritual este inteles numai treptat. Acceptarea unui adevar pregateste calea pentru primirea altuia. Dumnezeu Si-a inceput lucrarea de instruire la Sinai, prin informarea poporului Sau ca obiectivul planului Sau era de a aduce viata lor in armonie cu caracterul Sau. Totusi, scopul a fost expus obiectiv: ,,Acum, daca veti asculta glasul Meu, si daca veti pazi legamantul Meu, veti fi ai mei dintre toate popoarele, caci tot pamantul este al Meu. Imi veti fi o imparatie de preoti si un neam sfant”. (Exod 19,5.6). In vremea aceea, israelitii intelegeau destul de putin despre ce era vorba. Ei au fost de acord cu larga expunere a obiectivelor si au raspuns: ,,Vom face tot ce a zis Domnul” (Exod 19,8). Era planul lui Dumnezeu de a merge mai departe de aici si sa instruiasca poporul cu privire la felul cum puteau fi atinse aceste obiective. Treptat, pe masura ce ei urmau sa inteleaga, El avea sa le dezvaluie amanuntele legamantului vesnic (vezi Ellen G. White, Material Suplimentar la Exod 19,3-8).

Din nefericire, poporul niciodata n-a parut ca progreseaza dincolo de intaia lectie in invatatura lor spirituala. Ei au prins ideea necesitatii ascultarii. O astfel de filozofie invatasera in Egipt. Din aceasta cauza ei au cautat favoarea lui Dumnezeu, straduindu-se sa aduca ascultare externa fata de cererile lui Dumnezeu. Toate incercarile facute de Dumnezeu pentru a le arata necesitatea unei inimi noi, si a harului divin pentru a face posibila o astfel de ascultare, au dat gres in mod repetat. Afara de exceptiile individuale, o astfel de atitudine a continuat prin tot Vechiul Testament, si aceasta in ciuda repetatelor apeluri facute de profeti de a accepta o legatura superioara. Cu privire la noul legamant, vezi Ieremia 31,31-34; Ezechiel 8,8-13; PP 370-373.



16:61 Atunci iti vei aduce aminte de purtarea ta, te vei rusina, cand vei primi la tine pe surorile tale, mai mari si mai mici, pe care ti le voi dat ca fiice, dar nu pe temeiul legamantului facut cu tine.

Te vei rusina. Iuda urma sa fie smerit si invatat prin nenorocirile lui si condus sa priceapa scopurile lui Dumnezeu.

Mai mari. In ebraica, adjectivele traduse aici prin ,,mai mari” si ,,mai mici” sunt la plural, aratand nu numai ca sunt avute in vedere Samaria si Sodoma, dar ca acum sunt incluse toate natiunile care ar accepta legatura noului legamant.

Legamantul facut cu tine. Probabil aici prezinta interpretarea din partea lui Iuda a legamantului original al lui Dumnezeu, prin care Domnul intentiona sa imbratiseze lumea, dar de la ale carui beneficii iudeii excludeau toate celelalte natiuni.



16:62 Voi face legamantul Meu cu tine, si vei sti ca Eu sunt Domnul,

Verset ce nu a fost comentat.

16:63 ca sa-ti aduci aminte de trecut si sa rosesti, si sa nu mai deschizi gura de rusine, cand iti voi ierta tot ce ai facut, zice Domnul Dumnezeu.

Ca sa-ti aduci aminte. Iertarea pe care o da Dumnezeu nu sterge amintirea trecutului pacatos. Rusinea care insoteste o astfel de memorie este pavaza necesara in noua experienta. O astfel de cunostinta de asemenea pastreaza in minte marimea mantuirii. Compara PK 78.

Cand iti voi ierta. Ebraicul bekapperi, ,,cand iert”, de la radacina Kaphar, folosit in Vechiul Testament ca termen pentru ,,ispasire”. COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

8, 13–15GC 381

32 GC 382

49 CG 466; CH 629; CT 279; Ed 209; 1T 395; 2T 371; 5T 232

49, 50 PP 156; 4T 96

62, 63 COL 161


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: