English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Exod

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Exod, 9


9:1 Domnul a zis lui Moise: Du-te la Faraon, si spune-i: Asa vorbeste Domnul, Dumnezeul Evreilor: Lasa pe poporul Meu sa plece, ca sa-Mi slujeasca.

Verset ce nu a fost comentat.

9:2 Daca nu vrei sa-l lasi sa plece, si daca-l mai opresti,

Verset ce nu a fost comentat.

9:3 iata, mana Domnului va fi peste turmele tale de pe camp; peste cai, peste magari, peste camile, peste boi si peste oi; si anume va fi o ciuma foarte mare.

Peste turmele tale. Pana acum plagile fusesera indreptate impotriva egiptenilor insisi, mai degraba decat impotriva averii lor. Bunurile lor poate ca au suferit ceva sub plaga precedenta (vezi cap. 8,24), dar altfel diferitele nu calamitati fusesera ceva mai mult decat suparare si amaraciune. Acum aveau sa fie lovite bunurile. Daca Faraon avea sa fie mai impresionat de calamitatile care i-au saracit pe supusii sai, decat prin acelea care le-au pricinuit doar suferinta personala, ramane de vazut. Tinand seama de aceasta, pentru prima data mana lui Dumnezeu a fost peste vitele lor, sau mai degraba, peste toate animalele lor domestice.

Caii. Caii, care nu fusesera cunoscuti inainte de invazia hicsosilor si prin urmare nu apar in lista animalelor prezentate lui Avraam (Geneza 12,16), au ajuns obisnuiti sub dinastia a optsprezecea. Se pare ca au fost folositi mai ales in razboi.

Camile. Camila nu prea era folosita in Orientul Apropiat inainte de sec. al XIII-lea i.Hr. Drept, urmare ea este amintita numai in mod sporadic in primele rapoarte biblice. Totusi, reprezentari de camile aflate in Egipt, Siria-Palestina si Mesopotamia din al treilea si al doilea mileniu i.Hr. arata ca avusese loc domesticirea sporadica a acestui animal cu mult inainte de sec. al XIII-lea i.Hr. (vezi comentariul pentru Geneza 12,16; 24,11).

Ciuma (Murrain). Termenul obisnuit ebraic pentru ,,plaga”, redat astfel in RSV. Avand in vedere ca boala speciala amintita aici a lovit numai animalele, cuvantul poate fi redat prin ,,ciuma animala”. Bolile epidemice la animale in Egipt nu sunt neobisnuite si uneori au secerat un mare numar de animale. Totusi, caracterul miraculos al acestei incercari a fost indicat prin anuntarea ei anterioara, prin aparitia ei in ziua hotarata, prin severitatea ei si prin faptul ca animalele evreilor au ramas neatinse.



9:4 Dar Domnul va face deosebire intre turmele lui Israel si turmele Egiptenilor, asa ca nu va pieri nimic din tot ce este al copiilor lui Israel.

Verset ce nu a fost comentat.

9:5 Domnul a hotarat vremea, si a zis: Maine, va face Domnul lucrul acesta in tara.

Maine. Pentru caderea plagii a fost fixat un timp hotarat, ca in cazul celei de dinaintea ei (cap. 8,23), pentru ca Faraon sa poata recunoaste in ea judecata lui Dumnezeu. De asemenea, ar fi fost timp pentru aceia care l-ar fi crezut pe Moise sa-si aduca animalele din camp acasa (vezi cap. 9,3).



9:6 Si Domnul a facut asa, chiar de a doua zi. Toate turmele Egiptenilor au pierit, dar n-a pierit nici o vita din turmele copiilor lui Israel.

Toate turmele egiptenilor. Adica, toate acelea care erau pe camp (v.3). In timpul plagii urmatoare, multi egipteni mai aveau animale (v.19). Faptul ca multi egipteni au adus vitele acasa arata cat de adanc fusesera impresionati de puterea lui Dumnezeu si de catastrofele care au urmat

una dupa alta, in rapida succesiune.

N-a murit nici una. Despre deosebirea dintre izraeliti si egipteni vezi cap. 8,32.



9:7 Faraon a trimis sa vada ce se intamplase: si iata ca nici o vita din turmele lui Israel nu pierise. Dar inima lui Faraon s-a impietrit, si n-a lasat pe popor sa plece.

Faraon a trimis. Faraon isi manifesta pentru prima data curiozitatea cu privire la plagi. Desi a descoperit ca faptele corespund cu anuntul facut de Moise, el n-a fost serios impresionat. Intr-un fel, se pare ca a fost miscat mai putin de aceasta plaga decat de celelalte. Dupa cat se pare, el nu suferise o pierdere prea mare, iar pierderea baneasca a supusilor lui era de mica importanta pentru el. Poate ca el a atribuit salvarea animalelor izraelitilor aerului sanatos din Gosen, sau unei mai mari cunostinte a proprietarilor lor cu privire la cresterea de animale, deoarece ei erau pastori de meserie. O inima impietrita gaseste intotdeauna motive pentru lucrurile pe care prefera sa le creada.



9:8 Domnul a zis lui Moise si lui Aaron: Umpleti-va mainile cu cenusa din cuptor, si Moise s-o arunce spre cer, sub ochii lui Faraon.

Umpleti-va. Plaga a sasea, ca si a treia, a venit neanuntata, desi minunea trebuia sa fie indeplinita in prezenta regelui. Poate ca aceasta a avut loc in timp ce el se afla in drumul spre rau, in vederea ritualurilor zilnice pe care le indeplinea acolo (vezi cap. 7,15; 8,20).

Cu cenusa din cuptor. Cercetatorii sunt impartiti cat priveste intelesul cuvantului ebraic ,,cenusa”. Unii considera ca ar trebui sa fie redat prin ,,funingine”. Cuptorul era un cuptor de topit. Plaga ceasta in mod deosebit pare sa fie o implinire a fagaduintei facuta lui Avraam cu patru sute de ani mai inainte (PP 267).



9:9 Ea se va preface intr-o tarana, care va acoperi toata tara Egiptului; si va da nastere, in toata tara Egiptului, pe oameni si pe dobitoace, la niste bube pricinuite de niste besici fierbinti.

Bube. Poate ,,abcese” sau ,,niste basici fierbinti”. Natura exacta a acestei boli nu este clara. Unii cred ca este vorba de asa numitele abcese de Nil, de care oamenii din Egipt sufera mult spre sfarsitul inundatiei anuale si care pricinuiesc o mancarime aproape insuportabila. Deoarece boala aceasta este obisnuita in Egipt, cu greu ar putea fi considerata supranaturala, afara doar daca ea a venit cu gravitate nemaipomenita. Altii cred ca plaga a fost variola, sau o boala de piele asemanatoare cu lepra.



9:10 Ei au luat cenusa din cuptor, si s-au infatisat inaintea lui Faraon; Moise a aruncat-o spre cer, si ea a dat nastere, pe oameni si pe dobitoace, la niste bube pricinuite de niste besici fierbinti.

Verset ce nu a fost comentat.

9:11 Vrajitorii nu s-au putut arata inaintea lui Moise, din pricina bubelor; caci bubele erau pe vrajitori, ca si pe toti Egiptenii.

Vrajitorii nu s-au putut arata. Se pare ca, pana la aceasta data, vrajitorii fusesera intotdeauna de fata cand au fost savarsite minunile, desi de la un timp ei n-au mai reusit sa produca o contrafacere a minunilor. De data aceasta, plaga a cazut asupra lor cu atata gravitate, incat ei n-au putut sa se prezinte la rege, ci au alergat la casele lor pentru ocrotire si tratament.



9:12 Domnul a impietrit inima lui Faraon, si Faraon n-a ascultat de Moise si de Aaron, dupa cum spusese Domnul lui Moise.

Domnul a impietrit. Vezi comentariul pentru cap. 4,21.



9:13 Domnul a zis lui Moise: Scoala-te dis-de-dimineata, du-te inaintea lui Faraon, si spune-i: Asa vorbeste Domnul, Dumnezeul Evreilor: Lasa pe poporul Meu sa plece, ca sa-Mi slujeasca.

Inaintea lui Faraon. Plaga a sasea n-a avut efect asupra inimii impietrite a lui Faraon, care na fost miscat nici de suferintele poporului sau, nici de propria nenorocire. De aceea, Moise a primit porunca sa se infatiseze inca o data inaintea lui spre a-l avertiza despre alte manifestari supranaturale si mai inspaimantatoare.

Spune-i. Moise trebuia sa repete aceeasi solie, exact in aceleasi cuvinte ca inainte, aratand ca Dumnezeu nu se schimba (vezi cap. 8,1.20; 9,1 etc.). Solia lunga care urmeaza, fara a fi egalata de cele de mai inainte, contine avertizari menite sa-l impresioneze chiar si pe cel mai impietrit pacatos.



9:14 Fiindca, de data aceasta, am sa trimit toate urgiile Mele impotriva inimii tale, impotriva slujitorilor tai si impotriva poporului tau, ca sa stii ca nimeni nu este ca Mine pe tot pamantul.

Toate urgiile Mele impotriva inimii tale. Acest anunt energic a pus in contrast viitorul imediat cu trecutul apropiat si i-a facut cunoscut regelui ca Dumnezeu avea sa aduca asupra lui judecati si mai aspre decat in trecut. Acum putea sa se astepte la urgii de o intensitate mai mare si intr-o mai rapida succesiune, indreptate in primul rand spre spiritul sau impietrit si incapatanat. Pierderea intaiului nascut, viitorul print de coroana, avea sa supuna inima lui inasprita si el urma chiar sa-i roage pe izraeliti sa plece, implorand pe conducatorii lor, cei mai mari vrajmasi ai lui, sa-i dea binecuvantarea lor (cap. 12,32).



9:15 Daca Mi-as fi intins mana, si te-as fi lovit cu ciuma, pe tine si pe poporul tau, ai fi pierit de pe pamant.

Daca Mi-as fi intins mana (engleza ,,Voi intinde mana Mea”). In ebraica, verbele acestui verset sunt la timpul trecut si nu la viitor, asa cum sunt redate in RSV, creand astfel, cel putin o contradictie aparenta (vezi mai departe la v.16).



9:16 Dar te-am lasat sa ramai in picioare, ca sa vezi puterea Mea, si Numele Meu sa fie vestit in tot pamantul.

Ca sa vezi. Dumnezeu continua sa explice motivul pentru care n-a nimicit deja pe Faraon, a carui incapatanare atrasese de mult o astfel de pedeapsa. Motivul prezentat aici este dublu: (1) pentru ca Faraon sa poata experimenta si astfel sa ajunga sa recunoasca puterea adevaratului Dumnezeu si sa fie constrans in mod repetat sa-I dea slava lui Iehova; (2) pentru ca numele lui Dumnezeu sa fie facut cunoscut pe tot pamantul. Lucrul acesta a fost adus la indeplinire intru totul si Faraon a fost obligat sa admita nu numai superioritatea puterii lui Dumnezeu, ci si dreptatea Lui (vezi v.27). Grandioasele evenimente care au precedat si au insotit Exodul au ajuns sa aiba faima mondiala. Conform obiceiului lor de a nu raporta intamplarile care le erau adverse, egiptenii n-au lasat nici o urma a experientei Exodului pe monumentele lor. Dar n-au putut opri raspandirea istoriei acestor puternice evenimente la alte natiuni (vezi Exod 15,14; Iosua 2,10, etc.). Si astazi, desi au trecut mai bine de trei milenii de cand s-au intamplat aceste minuni in tara Egiptului, in campia Toan” (Psalmi 72,12), cele intamplate sunt citite in mai mult de o mie de limbi, in orice tara din lume, proclamate de nenumarate mii de predicatori si crezute inca de milioane de evrei si crestini. Ar fi putut fi vreo profetie implinita in mai literal decat aceasta spusa regelui Egiptului?

Timpul viitor folosit de KJV in redarea textului din Exod 9,15.16 (vezi comentariul pentru v.15) a dus la intelegerea gresita a caracterului lui Dumnezeu si a naturii lucrarii Lui cu oamenii. ESTE facut sa para ca Dumnezeu l-a predestinat pe Faraon sa urmareasca politica lui de opozitie fata de Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu sa poata beneficia de impietrirea inimii lui. Mai departe, se trage concluzia ca, fie Dumnezeu l-a adus la existenta, fie ca l-a pus pe tronul Egiptului tocmai pentru acest scop si l-a sortit sa actioneze in ciuda vointei divine. Un astfel de amestec este in dezacord cu multe afirmatii clare ale Scripturii, care spun ca Dumnezeu nu predestineaza soarta nici unui om, nici nu constrange vointa omeneasca (vezi Iosua 24,15; Isaia 55,1; Ioan 1,12; 3,16; 7,37; Apocalipsa 22,17; etc.). Ideea din originalul ebraic al v.15 si 16 este exprimata mult mai potrivit astfel: ,,Eu as fi putut sa-Mi intind mana sa te lovesc cu ciuma pe tine si pe poporul tau, si tu ai fi putut fi nimicit de pe pamant; dar te-am lasat sa traiesti cu scopul ca sa vezi puterea Mea, ca Numele Meu sa fie vestit pe tot pamantul” (RSV; vezi Ed. 174-178, 238, 304).



9:17 Daca te mai ridici impotriva poporului Meu, si daca nu-l lasi sa plece,

Daca te mai ridici. Prin aceasta se intelege ca, chiar in acest ultim ceas, ar fi putut sa evite dezastrele majore care au cazut asupra lui si a poporului lui. Faraon trebuia sa mai aiba ocazia sa hotarasca el insusi daca va conlucra cu Dumnezeu sau nu. In ebraica, versetul acesta nu este o intrebare (ca in engleza n.trad.), ci o simpla declaratie de fapt, desi prin aceasta sensul nu este schimbat: ,,Te mai ridici impotriva”.



9:18 iata, maine, la ceasul acesta, voi face sa bata o piatra asa de mare, cum n-a mai fost in Egipt, din ziua intemeierii lui si pana azi.

Maine la ceasul acesta. Faptul ca a fost fixat timpul pentru inceperea plagii avea sa dovedeasca regelui ca Iehova era Domnul cerului si al pamantului si ca fortele naturii, toate obiecte ale idolatriei egiptene, erau creaturile puterii Sale si supuse vointei Lui. Departe de a fi in stare sa le ajute, elementele acestea, privite de egipteni ca zei ai lor, erau sub controlul Dumnezeului vrajmasilor lor, si acum El le va folosi ca instrumente pentru pedepsirea acelora care se inchina la ele. Cat de mult detesta Dumnezeu idolatria.

O piatra asa de mare. Ploaia si mai ales grindina sunt relativ rare in Egipt. In regiunea Cairo sunt numai doua ploi pe an, si la sud de Cairo ploaia este un eveniment rar. Uneori nu cade timp de ani de zile nici un strop de ploaie. De aceea este de inteles ca o furtuna cu grindina ca aceea descrisa in v.23 si 24 a fost o experienta atat de extraordinara incat sa fie considerata ca un act de pedepsire divina (vezi v.27).

Din ziua intemeierii. Aceasta este redata de Moise in ebraica dintr-o alta expresie tipic egipteana, care impreuna cu multe altele, arata ca autorul era un bun cunoscator al limbii egiptene. In v.24 este exprimata aceeasi idee, prin cuvintele ,,de cand este el locuit de oameni”. Multe inscriptii egiptene se refera la trecutul antic, cand primul lor rege a unit mai multe triburi intr-o natiune.



9:19 Pune-ti dar la adapost turmele si tot ce ai pe camp. Piatra are sa bata pe toti oamenii si toate vitele de pe camp, care nu vor fi intrat in case; si vor pieri.

Pune-ti dar la adapost turmele. Chiar in plina judecata, Dumnezeu a mai dovedit indurare, avertizandu-i pe egipteni despre soarta lor iminenta si sfatuindu-i sa se apere atat pe ei, cat si proprietatile lor. Daca Faraon si supusii lui ar fi primit avertizarea data cu atata indurare, vietile oamenilor si ale animalelor ar fi fost crutate. Dimpotriva, ei n-au tinut seama de avertizare, si a avut loc o mare pierdere (v.25).



9:20 Aceia dintre slujitorii lui Faraon, care s-au temut de Cuvantul Domnului, si-au adunat in case robii si turmele.

Aceia care s-au temut. Pentru prima data se face o instiintare ca egiptenii au fost aceia care au invatat sa se teama de Domnul. Dupa cat se pare, efectul plagilor ii convinsese treptat pe multi dintre ei ca Dumnezeul evreilor era intr-adevar un Dumnezeu puternic. Probabil ca ei inca nu-L cunosteau ca pe singurul Dumnezeu adevarat, ci numai ca pe Unul care era facut sa fie mai vrednic de respect. La Exod, ,,o adunatura de oameni”, care nu erau evrei, dupa cum s-ar parea (Numeri 11,4) au parasit Egiptul impreuna cu robii (Exod 12,38). Ca rezultat al plagilor, multi egipteni trebuie sa fi ajuns la concluzia ca ar fi in folosul lor sa se uneasca cu evreii dispretuiti si sa traga foloase cel putin dintr-o credinta cu numele fata de Dumnezeul lor. Aici, pe timpul plagii a saptea, este prima indicatie despre disensiunea dintre egipteni, care par sa fi fost departe de a fi uniti in opozitia lor fata de izraeliti. Unii dintre ,,slujitorii lui Faraon” (oficiali), au profitat de avertizarea data de Moise (cap. 9,19) si au adunat in case vitele si pastorii lor in asteptarea furtunii ce avea sa vina.



9:21 Dar cei ce nu si-au pus la inima Cuvantul Domnului, si-au lasat robii si turmele pe camp.

Cei ce nu si-au pus la inima. O furtuna cu piatra de proportii suficiente spre a periclita vietile oamenilor si ale animalelor era dincolo de orice experienta a egiptenilor si se parea o imposibilitate absoluta. De aceea, Moise si Aaron trebuie sa fi aparut marii mase a egiptenilor ca si Lot in fata ginerilor lui care ,,credeau ca glumeste” (Geneza 19,14).



9:22 Domnul a zis lui Moise: Intinde-ti mana spre cer; si are sa bata piatra in toata tara Egiptului pe oameni, pe vite, si pe toata iarba de pe camp in tara Egiptului!

Spre cer. Actiunea de a intinde mana spre cer era potrivita, pentru ca plaga avea sa vina din cer. Mana lui Aaron fusese intinsa asupra apelor intr-un fel asemanator pentru prima si a doua plaga (cap. 7,19.20; 8,6), si asupra ,,taranii pamantului” pentru plaga a treia (cap. 8,17).



9:23 Moise si-a intins toiagul spre cer; si Domnul a trimis tunete si piatra, de cadea foc pe pamant. Domnul a facut sa bata piatra peste tara Egiptului.

Moise. Incepand cu plaga a saptea, Moise paseste inainte ca singurul trimis al lui Dumnezeu. Chemandu-i pe delegatii izraelitilor, Faraon inca a mai trimis dupa Moise si Aaron (v.27; cap. 10,8) ca fiind cei doi cu care el a avut de-a face de pe vremea cand au inceput plagile. Dar acum, Moise devenise purtatorul de cuvant al lui Dumnezeu in fata regelui si executorul judecatilor divine. Acum, trebuie ca el si-a pierdut timiditatea si teama si a devenit campionul neinfricat pentru cauza lui Dumnezeu, ceea ce el a si ramas pana la sfarsitul vietii lui.

Tunete si piatra de cadea foc. Desi fusese prezisa numai piatra, in climatele calde o furtuna cu grindina este de obicei insotita de fulgere si tunete. Manifestarea electrica speciala descrisa aici ca ,,foc care cadea pe pamant” pare sa fi fost ceva corespunzator cu ,,meteoritii”.



9:24 A batut piatra, si focul se amesteca cu piatra; piatra era asa de mare incat nu mai batuse piatra ca aceea in toata tara Egiptului de cand este el locuit de oameni.

Verset ce nu a fost comentat.

9:25 Piatra a nimicit, in toata tara Egiptului, tot ce era pe camp, de la oameni pana la dobitoace; piatra a nimicit si toata iarba de pe camp, si a frant toti copacii de pe camp.

Piatra. Oricat ar fi putut fi de teribile fulgerele, piatra a produs o distrugere mai mare. Conform cu avertizarea data (v.19), pastorii si vitele care au ramas pe camp au fost omorate.

A nimicit si toata iarba. Nu in sensul absolut, deoarece conform celor din cap. 10,5, o parte din vegetatie a scapat. Aceasta indica mai degraba orice fel de cereale si pomi fructiferi. Din cap. 9,31 este evident ca au fost distruse total numai doua culturi, inul si orzul, in timp ce celelalte au suferit stricaciuni intr-o masura mai mica.



9:26 Numai in tinutul Gosen, unde erau copiii lui Israel, n-a batut piatra,

Numai in tinutul Gosen. Vezi cap. 8,22; 9,4; 10,23.



9:27 Faraon a trimis sa cheme pe Moise si pe Aaron, si le-a zis: De data aceasta, am pacatuit; Domnul are dreptate, iar eu si poporul meu suntem vinovati.

Am pacatuit. Plaga cu piatra a facut o impresie mai puternica asupra regelui decat oricare din judecatile anterioare. Aceasta a fost prima plaga care a pricinuit moartea oamenilor si a fost cea mai uimitoare si teribila manifestare a puterii divine pe care el o experimentase (v.24). De aceea Faraon, a fost mult mai smerit decat inainte, si desi a chemat pe Moise de doua ori si a cerut indepartarea plagilor (cap. 8,8.28), aceasta a fost prima data cand ingamfatul rege a admis greseala comportamentului lui. Oricat a fost de remarcabila o astfel de marturisire, totusi ea n-a reprezentat o pocainta sincera, dupa cum indica expresia ,,de data aceasta”. Aceasta a fost mai degraba efectul groazei pricinuite mai mult de fulgerele teribile si de piatra nimicitoare, decat de o sincera parere de rau de pacat.



9:28 Rugati-va Domnului, ca sa nu mai fie tunete si piatra; si va voi lasa sa plecati, si nu veti mai fi opriti.

Sa nu mai fie. Din nou regele si-a dat cuvantul ca lasa pe evrei sa plece, daca plaga avea sa inceteze.



9:29 Moise i-a zis: Cand voi iesi din cetate, voi ridica mainile spre Domnul, tunetele vor inceta si nu va mai bate piatra, ca sa stii ca al Domnului este pamantul!

Cand voi iesi din cetate. Este posibil ca Memphis sau Tamis, mai probabil ca ultima cetate (vezi comentariul pentru cap. 7,15), unde isi avea regele resedinta si unde au plecat Moise si Aaron, cand au fost trimisi de Dumnezeu sa se intrevada cu regele, sau cand erau chemati de el.

Voi ridica mainile. Acesta este unul din multele texte in care este amintit obiceiul ridicarii mainilor in rugaciune. Nu numai Moise s-a rugat in felul acesta, ci si Iov (Iov 11,13), Solomon (2 Cronici 6,13) si Ezra (Ezra 9,5).

Al Domnului este pamantul. Desi cuvantul tradus ,,pamant” ar putea fi tradus si ,,tara”, si astfel aplicat la Egipt, probabil ca primul este corect, pentru ca intotdeauna scopul lui Dumnezeu a fost sa-i invete pe oameni sa-L cunoasca nu ca pe un zeu regional, ci ca pe Stapanul cerului si al pamantului.



9:30 Dar stiu ca tu si slujitorii tai tot nu va veti teme de Domnul Dumnezeu.

Dar stiu ca nu va veti teme. Moise, stiind ca atitudinea regelui avea sa ramana tot asa de impietrita ca intotdeauna, de indata ce va veni potolirea plagii, a fost destul de indraznet sa exprime convingerea sa despre acest fapt in prezenta regelui. Adevarata temere de Dumnezeu se arata prin ascultare de poruncile Sale, dar teama lui Faraon era de felul aceleia pe care o au si demonii, pentru ca si ei ,,cred, dar se infioara” (Iacov 2,19). Teama sincera duce la ascultare, dar teama inimii lui Faraon l-a condus la fagaduinte false si pacat mai mare. Adevarata ,,temere de Domnul” nu este teama umilitoare pe care a simtit-o Faraon, ci un spirit de teama respectuoasa, rezultand din cunoasterea puterii si maiestatii sublime a lui Dumnezeu.



9:31 Inul si orzul se prapadisera, pentru ca orzul tocmai daduse in spic, iar inul era in floare;

Inul. Informatia cu privire la culturile care au suferit indica timpul aproximativ al omului cand a avut loc plaga. Egiptenii cultivau inul, pentru ca preferau imbracamintea de panza. Preotii nu purtau altceva decat imbracaminte de panza.

,,Era in floare”. Aceasta ar indica spre sfarsitul lui ianuarie, sau spre inceputul lui februarie.

Orz. Cam pe acea vreme orzul era in spic, in mod obisnuit fiind secerat prin martie. Orzul era cultivat pe scara larga pentru fabricarea berii, o bautura obisnuita la vechii egipteni. Mai era folosit si ca hrana pentru cai, si clasele mai sarace faceau paine din el.



9:32 graul si ovazul nu se stricasera, pentru ca erau tarzii.

Graul. In Egipt, secerisul graului incepea aproximativ cu o luna mai tarziu decat secerisul orzului si continua pana in primele zile ale lui aprilie. Secara (tr. engleza ,,Rye”). Secara nu crestea in Egipt si parerea generala este ca aici cuvantul ebraic tradus ,,rie” (in engleza) era in realitate spelta, un fel de grau inferior cultivat acum

in Egipt, de obicei dupa seceris. Dupa cum dovedesc monumentele, el a fost cultivat in mod mai mult in vremurile antice decat astazi. Fiind semanat o data cu graul, el avea sa se coaca in acelasi timp, la sfarsitul lui martie.

Observatia ca inul si orzul fusesera distruse, dar ca graul si speltul scapasera de o vatamare majora, dovedeste ca plaga cu piatra trebuie sa fi avut loc fie la sfarsitul lui ianuarie, sau la inceputul lui februarie. Ar mai fi fost doua sau trei luni pana la Exod. Despre durata plagilor, vezi cap. 7,25 si 9,31.



9:33 Moise a plecat de la Faraon, si a iesit afara din cetate; si-a ridicat mainile spre Domnul, tunetele si piatra au incetat, si n-a mai cazut ploaia pe pamant.

Verset ce nu a fost comentat.

9:34 Faraon, vazand ca ploaia, piatra si tunetele incetasera, n-a contenit sa pacatuiasca si si-a impietrit inima, el si slujitorii lui.

N-a contenit sa pacatuiasca. In nepocainta incapatanata, regele ,,si-a impietrit inima” cum prezisese Moise. Dupa cat s-ar parea, slujitorii lui au stat alaturi de aceasta hotarare, totusi plaga urmatoare i-a convins de zadarnicia unei rezistente in continuare (cap. 10,7). Daca l-au sprijinit pe Faraon din slugarnicie, sau pentru ca inca nu erau convinsi de puterea lui Dumnezeu, este nesigur.

Ca si unele din plagile precedente, cea de-a saptea a dovedit din nou lipsa de valoare a pocaintei nascuta din frica. In felul acesta, Dumnezeu ar putea sa-Si asigure supunerea tuturor oamenilor, dar victoria ar fi fara valoare, pentru ca inimile oamenilor n-ar fi castigate. Dumnezeu nu se afla in teama de furtuna si foc, ci in glasul care vorbeste in soapta inauntrul inimii omului. Multi pacatosi trec prin portile groazei, unde aud glasul Lui, marturisesc puterea Lui si recunosc propria nimicnicie, dar oamenii vor fi schimbati in caracter numai dupa ce linistea sufletului a ajuns sa distinga acel glas.Comentariile lui Ellen G. White

1-35 PP 267-270

3 PP 267

3-11SR 117

6-8,10 PP 267

11 1T 292

11,12, 14 PP 267

16 PK 368; PP 267

18-21 PP 269

23-25 SR 117

24-26 PP 269

27 SR 117; 5T 637

27-30,33-35 PP 270



9:35 Lui Faraon i s-a impietrit inima si n-a lasat pe copiii lui Israel sa plece, dupa cum spusese Domnul prin Moise.

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: