Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Exod

Exod 6:3


6:3 Eu M-am aratat lui Avraam, lui Isaac si lui Iacov, ca Dumnezeul Cel Atotputernic; dar n-am fost cunoscut de el sub Numele Meu ca Domnul.

Dumnezeul cel atotputernic. In Raportul Sacru sunt relatari diferite despre descoperirea lui Dumnezeu sub acest nume, ’El-Shaddai, fata de Avraam (Geneza 17,1) si fata de Iacov (Geneza 35,11). Numele intreg nu este folosit de Dumnezeu in nici o descoperire raportata cu privire la Isaac, desi Isaac insusi l-a folosit in binecuvantarea de ramas bun adresata lui Iacov (Geneza 28,3).

N-am fost cunoscut de el sub numele meu ca ,,Domnul”. Intelesul acestei declaratii nu este clar pe deplin. In conformitate cu Geneza 15,7, Dumnezeu Se descoperise lui Avraam ca Iehova, chiar mai inainte de a face cunoscut numele Lui de ’El-Shaddai, Dumnezeul cel Atotputernic. Mai tarziu, El S-a descoperit lui Iacov ca Iehova (Geneza 28,13). Faptul ca Avraam cunostea acest nume este de asemenea evident din numele Iehova-ire pe care l-a dat locului unde a mers sa-l jertfeasca pe Isaac (Geneza 22,14). Iar faptul ca Moise socotea acest nume ca fiind cunoscut de la inceputul istoriei este evident din Geneza 2,4 si 4,1 si 26. De aceea, intelesul aparent al acestei afirmatii nu poate fi intelesul ei adevarat, pentru ca nici un scriitor inspirat nu s-ar contrazice pe sine astfel.

Evreii au considerat intotdeauna ca numele indica fie caracteristicile personale ale celui numit, fie gandurile si emotiile celui care da numele, sau imprejurarile prezente la data atribuirii numelui. Acum, Dumnezeu avea intentia sa Se descopere mai mult decat in trecut, eliberand pe poporul Lui cu ,,mana puternica” (Exod 6,1), primindu-l ca popor al Sau (v.7), incheind legamantul cu ei si dandu-le tara Canaanului (v.4). Avand in vedere acest fapt, se pare ca in versetul 3 Dumnezeu trebuie sa se refere la intelesul cel nou pe care experienta eliberarii il va aduce numelui, mai degraba decat la numele insusi (vezi v.1-7).

O problema asemanatoare apare in Apocalipsa 19,11-16. In v.12 se declara ca ,,nimeni nu stia (greceste ,,stie” ca in RSV)” numele cel nou al lui Hristos, cand El apare calare pe un ,,cal alb”, comandand ostile din cer. Totusi in v.11 El Se numeste ,,Cel credincios” si ,,Cel adevarat” si in v.13 numele Lui este: ,,Cuvantul lui Dumnezeu”. Acestea erau nume prin care Hristos era deja cunoscut in caracter de poporul Sau, cel putin intr-o anumita masura. Cu toate acestea, in v.16 Ioan vorbeste despre Hristos ca ,,Imparatul imparatilor si Domnul domnilor” si descrie in mod specific acest titlu ca un nou ,,nume scris pe care nimeni nu-l stie decat numai El singur” (v.12). Din 1 Timotei 6,15 rezulta clar ca titlul acesta era aplicat la Hristos in trecut, pana in vremurile apostolice. Fara indoiala, declaratia lui Ioan ca ,,nimeni nu stia” numele, se refera nu la titlul in sine, ci mai degraba la rolul cel nou in care apare Hristos in calitate de conducator al poporului Sau asediat, ca sa ,,carmuiasca toate neamurile cu un toiag de fier” (Apocalipsa 12,5; compara cu 19,15).