English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Exod

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Exod, 5


5:1 Moise si Aaron s-au dus apoi la Faraon, si i-au zis: Asa vorbeste Domnul, Dumnezeul lui Israel: Lasa pe poporul Meu sa plece, ca sa praznuiasca in pustie un praznic in cinstea Mea.

S-au dus la Faraon si i-au zis. Dupa ce Moise si Aaron fusesera acceptati de batranii lui Israel spre a fi conducatorii lor numiti de Dumnezeu, cei doi barbati au mers la Faraon si au obtinut o audienta inaintea regelui. Rapoartele vechi arata ca nu era asa usor pentru un om din clasa de jos sa obtina o audienta la rege. Experienta lui Moise la curte i-a fost acum de mare folos, pentru ca stia cum sa se apropie de rege.

Un praznic. Cererea prezentata lui Faraon era o cerere rezonabila. Izraelitii nu puteau aduce animalele de jertfa in prezenta egiptenilor, fara sa provoace o explozie de animozitate religioasa, deoarece printre animalele care urmau sa fie ucise erau unele pe care egiptenii le considerau sfinte si de aceea nu trebuiau sa fie omorate in nici un fel de imprejurari. Spre a evita acest pericol, praznicul izraelitilor trebuia sa fie tinut in pustie, dincolo de granitele Egiptului.



5:2 Faraon a raspuns: Cine este Domnul, ca sa ascult de glasul Lui, si sa las pe Israel sa plece? Eu nu cunosc pe Domnul, si nu voi lasa pe Israel sa plece.

Cine este Domnul? Faraon fie ca nu cunostea numele Dumnezeului izraelitilor, fie ca pretindea a nu-l cunoaste. Oricum ar fi putut sa fie, el se socotea superior oricarui Dumnezeu strain. Nu i-au asuprit tatal si bunicul lui pe izraeliti fara ca Dumnezeul lor sa intervina? De ce sa se deranjeze el sa ia seama la un Dumnezeu atat de evident dezinteresat de treburile propriului Lui popor, si, dupa cum s-ar parea, neinstare sa-l ajute.



5:3 Ei au zis: Ni S-a aratat Dumnezeul Evreilor. Da-ne voie sa facem un drum de trei zile in pustie, ca sa aducem jertfe Domnului, pentru ca sa nu ne bata cu ciuma sau cu sabie.

Ca sa nu ne bata. Refuzul lui Faraon nu i-a inspaimantat pe Moise si Aaron pentru ca increderea lor era in puterea Aceluia care va implini, la timp, scopul Sau milostiv. Totusi, cunoasterea faptului ca ei erau aliati cu puterea divina nu i-a facut sa fie ingamfati. Ei au ramas politicosi si respectuosi si au depus toate eforturile spre a-l convinge pe rege sa-si schimbe hotararea. Ei au aratat cat era de necesar pentru popor sa se supuna fata de cererile lui Dumnezeu si sa serbeze praznicul poruncit. In loc sa-l ameninte pe rege cu pedeapsa daca va persista sa refuze a lasa pe Israel sa plece, ei au protestat inaintea lui Faraon pentru ca pedeapsa va veni asupra izraelitilor, daca nu vor asculta de o porunca atat de clara a Dumnezeului lor.



5:4 Si imparatul Egiptului le-a zis: Moise si Aaron, pentru ce abateti poporul de la lucrul lui? Plecati la lucrarile voastre.

Plecati la lucrarile voastre. Faraon nici nu voia sa auda de asa ceva si n-a dat nici un raspuns direct la cererea lor. Banuind ca Moise si Aaron complotau in taina o revolta din cauza slujbei lor, el le-a poruncit sa se intoarca inapoi la indatoririle lor de robi. Aceasta dovedeste clar ca identitatea lui Moise n-a fost recunoscuta. Regele nu stia ca Moise traise pe vremuri la curte, sau ca locul lui recent de domiciliu nu era Egiptul, ci tara Madian.



5:5 Faraon a zis: Iata ca poporul acesta s-a inmultit acum in tara, si voi mai voiti sa-l faceti sa-si inceteze lucrarile?

Poporul acesta. Era ca si cum regele ar fi spus: ,,Turma de jos deja nu mai este buna de nimic, si voi voiti sa-i opriti sa nu mai lucreze deloc?” Moise si Aaron instituisera o reforma in pazirea Sabatului si lucrul acesta ajunsese in atentia regelui (PP 258). Poporul era inactiv si avea nevoie de munca mai multa spre a le consuma energiile. Asa rationa el.



5:6 Si chiar in ziua aceea, Faraon a dat urmatoarea porunca ispravniceilor norodului si logofetilor:

Ispravniceilor norodului. Cuvantul tradus aici ,,ispravnicei” nu este acelasi ca acela din cap. 1,11 si probabil ca indica o alta clasa de slujbasi. ,,Ispravniceii” din textul de mai inainte erau supraveghetorii muncii, probabil putini la numar si mari in grad, in timp ce ,,ispravniceii” erau egipteni din clasa de jos si mult mai numerosi. ,,Logofetii”, literal ,,scribii”, fara indoiala ca erau evrei, dupa cum reiese din expresia ,,logofetii copiilor lui Israel” din cap. 5,14 si din tratamentul crud pe care l-au primit. Probabil ca ei erau folositi ca sefi si trebuiau sa dea socoteala de munca facuta.



5:7 Sa nu mai dati poporului paie ca mai inainte pentru facerea caramizilor; ci sa se duca singuri sa stranga paie.

Paie pentru facerea caramizilor. Neavand de gand sa se lase intimidat de Dumnezeul evreilor, si mandru de siguranta propriei puteri, Faraon era hotarat sa-si impuna vointa. Banuind ca dorinta lor de a merge in pustie nu era altceva decat un motiv inventat de cei lenesi si insuflat de setea lor de libertate, care putea pagubi regatul, el a nascocit un plan pentru a face asuprirea mai cruda decat era deja.

In vechiul Egipt, caramizile erau facute exact asa cum sunt si astazi, uneori cu paie, alteori fara paie. In mod mai obisnuit, caramizile contineau un soi de planta legata impreuna cu lutul, de obicei paie, numita teben in ebraica biblica si tibn in araba egipteana de astazi. Procesul de facere a caramizilor in vechiul Egipt este reprezentat de mai multe matrite gasite in mormintele egiptene, precum si pe o pictura murala din mormantul vizirului Rekhmire, care a trait sub Thutmose III in mijlocul sec. al 15-lea i.Hr. Ea arata barbati scotand apa dintr-o balta, amestecand noroi cu o sapa, carand amestecatura in vase la cei ce fac caramizile, si caramidarii dand forma caramizilor in matrite de lemn. Un sef cu un baston in mana vegheaza asupra grupei de muncitori. Barbatii care poarta caramizile sunt descrisi drept ,,captivi pe care i-a adus maiestatea sa pentru muncile templului lui Amon”. Unii dintre captivii zugraviti sunt semiti si se aseamana cu evreii.

Moise nu prezinta pe evrei ca facand ,,caramizi fara paie”, dupa cum s-a afirmat uneori in mod eronat. Mai degraba, decretul lui Faraon le cere in mod special sa foloseasca paie, dar sa si le asigure singuri. Daca evreii ar fi continuat sa confectioneze caramizi fara paie, ei ar fi calcat decretul si acest lucru cu greu ar fi fost ingaduit de ispravnicei. Astfel de caramizi ar fi fost in mod categoric de o calitate inferioara, deoarece paiele tocate maresc de mai multe ori rezistenta caramizilor de pamant. Aceasta se datoreaza in parte prezentei firului de paie si in parte actiunii chimice de putrezire a materiilor vegetale asupra amestecului de caramida. Cand amestecul este lasat sa stea cateva zile, caramizile sunt si mai rezistente si mai usor de facut. Unii au interpretat in mod eronat prezenta caramizilor fara paie in zidurile unor vechi cladiri egiptene drept dovada care confirma istorisirea din cap. 5,7.8. Astfel de relatari, insa, sunt intemeiate pe intelegerea gresita a raportului biblic si necunoasterea felului de a face caramizi, asa cum se practica in valea Nilului. (vezi The Biblical Archaeologist, vol.13, nr. 2 [Mai 1950], p. 22-28).



5:8 Totusi sa le cereti acelasi numar de caramizi, pe care le faceau mai inainte; sa nu le scadeti nimic din ele, caci sunt niste lenesi; de aceea striga mereu: Haidem sa aducem jertfe Dumnezeului nostru.

Acelasi numar de caramizi. (,,The tale of the bricks” – engleza). Cuvantul tradus aici ,,tale”, inseamna mai degraba ,,numarul cerut zilnic”, si arata ca evreilor li se cerea sa produca in fiecare zi un numar fix de caramizi. Cu toate ca acum trebuiau sa-si asigure ei insisi paiele, strangandu-le de pe camp, numarul de caramizi cerut trebuia sa ramana acelasi ca mai inainte.



5:9 Sa se dea mult de lucru oamenilor acestora, ca sa aiba de lucru, si sa nu mai umble dupa naluci.

Verset ce nu a fost comentat.

5:10 Ispravniceii poporului si logofetii au venit si au spus poporului: Asa vorbeste Faraon: Nu va mai dau paie;

Verset ce nu a fost comentat.

5:11 duceti-va singuri de va luati paie de unde veti gasi; dar nu vi se scade nimic din lucrul vostru.

Verset ce nu a fost comentat.

5:12 Poporul s-a raspandit in toata tara Egiptului, ca sa stranga miriste in loc de paie.

Verset ce nu a fost comentat.

5:13 Ispravniceii ii sileau, zicand: Ispraviti-va lucrul, zi de zi, ca si atunci cand erau paie!

Verset ce nu a fost comentat.

5:14 Au batut chiar pe logofetii copiilor lui Israel, pusi peste ei de ispravniceii lui Faraon. Pentru ce, li se zicea, n-ati ispravit ieri si azi, ca mai inainte, numarul de caramizi, care va fusese hotarat?

Logofetii. Supraveghetorii egipteni, de obicei, sunt zugraviti cu bastoane in mainile lor. O pictura de pe un zid de templu din Teba de pe vremea lui Thutmose III arata un ispravnicel cu un baston ridicat in mana lui, zicand catre muncitor: ,,Bastonul este in mana mea; nu fii lenes”. Cand noua porunca a regelui a intrat in vigoare, curand a fost imposibil pentru izraeliti sa produca numarul de caramizi cerut. Drept urmare, logofetii evrei a caror treaba era sa dea zilnic socoteala de lucrarea facuta, au fost pedepsiti de ispravniceii egipteni.



5:15 Logofetii copiilor lui Israel s-au dus sa se planga la Faraon, si i-au zis: Pentru ce te porti asa cu robii tai?

Sa se planga la Faraon. Dupa cum se pare, logofetii evrei aveau acces la rege. Cand oamenii acestia au fost batuti pe nedrept pentru neputinta lor de a-i obliga pe oamenii lor sa produca numarul de caramizi cerut, ei s-au plans la rege, crezand ca sunt de vina ispravniceii.



5:16 Robilor tai nu li se mai dau paie ca mai inainte, si totusi ni se spune: Faceti caramizi! Ba inca, robii tai sunt si batuti, ca si cand poporul tau ar fi vinovat.

Verset ce nu a fost comentat.

5:17 Faraon a raspuns: Sunteti niste lenesi si niste trantori! De aceea ziceti: Haidem sa aducem jertfe Domnului!

Sunteti niste lenesi. Se pare ca Faraon a fost satisfacut de ideea fericita de a interpreta ca lenevie dorinta izraelitilor de a se inchina Dumnezeului lor. Dupa cat se pare, el a considerat un lucru intelept sa acuze poporul suprasolicitat ca este lenes si foloseste religia ca scuza pentru aceasta.



5:18 Acum, duceti-va indata de lucrati; nu vi se vor da paie, si veti face acelasi numar de caramizi.

Verset ce nu a fost comentat.

5:19 Logofetii copiilor lui Israel au vazut in ce stare nenorocita erau, cand li se zicea: Nu vi se scade nimic din numarul de caramizi; ci in fiecare zi sa faceti lucrul cuvenit unei zile.

Verset ce nu a fost comentat.

5:20 Cand au iesit de la Faraon, au intalnit pe Moise si pe Aaron, care ii asteptau.

Verset ce nu a fost comentat.

5:21 Si le-au zis: Sa va vada Domnul, si sa judece! Voi ne-ati facut urati lui Faraon si slujitorilor lui; ba inca le-ati dat sabia in mana ca sa ne omoare.

Urati. Neplacute au fost cuvintele pe care logofetii evrei le-au spus solilor lui Dumnezeu. Cuvintele de manie de obicei sunt nerationale. Aceasta poate sa explice metafora lor incurcata, facand aluzie la efectul ,,mirosului” lor urat pe care avea sa-l aiba in ,,ochii”, in loc de in nasul lui Faraon. Ei au mers chiar mai departe, acuzand in mod figurat de punerea unei sabii in mainile egiptenilor pentru a-i omori. Ei au presupus ca Moise si Aaron l-au facut pe rege si sfetnicii lui sa-i banuiasca de trandavie. La drept vorbind, logofetii fara indoiala ca n-ar fi suferit o bataie severa (v.14), probabil administrata prin lovituri de baston, obisnuita forma de pedeapsa corporala din Egipt. Aceasta bataie pe talpile goale ale picioarelor este extrem de dureroasa si nu rareori duce la moarte.



5:22 Moise s-a intors la Domnul, si a zis: Doamne, pentru ce ai facut un astfel de rau poporului acestuia? Pentru ce m-ai trimis?

Moise s-a intors la Domnul. Cei doi frati n-au dat nici un raspuns cuvintelor logofetilor. Poate ca inimile lor au fost prea pline pentru a vorbi, dar in orice caz, nu stiau ce sa spuna. In schimb, s-au intors la Dumnezeu, singurul lor izvor de mangaiere si calauzire.

Doamne, pentru ce. Cuvintele lui Moise nu reflecta un spirit de nemultumire sau nesupunere, ci de incurcatura uluitoare si de informare. Intrebarea si plangerea proveneau dintr-o credinta care nu putea sa inteleaga procedeele lui Dumnezeu. In acelasi timp, el a apelat dupa ajutor in acest ceas de nevoie si pentru indepartarea a ceea ce se parea contrar naturii si vointei lui Dumnezeu. Comentariile lui Ellen G. White

1-23 PP 257-259; SR 112-115

1,2 PP 333

1-5 PP 257

2 DA 51; Ev 560; GC 269; PP 280; SR 117

10-17,21 PP 258

22,23 PP 259



5:23 De cand m-am dus la Faraon ca sa-i vorbesc in Numele Tau, el face si mai rau poporului acestuia; si n-ai izbavit pe poporul Tau.

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: