English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Exod

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Exod, 34


34:1 Domnul a zis lui Moise: Taie doua table de piatra ca cele dintai, si Eu voi scrie pe ele cuvintele care erau pe tablele dintai pe care le-ai sfaramat.

Taie doua table. Literal, ,,Taie pentru tine”. Pentru ca Moise a spart tablele anterioare (cap. 32,19), care ,,fusesera lucrarea lui Dumnezeu” (cap. 32,16), acum era insarcinat pe drept sa taie el insusi cel de-al doilea set. Scrierea, desigur, era a celor Zece Porunci (Exod 34,28; Deuteronom 4,13; 10,4). Moise nu ceruse un set nou de table, ci doar intoarcerea favorii lui Dumnezeu si innoirea legamantului. Dar Dumnezeu nu putea sa acorde favoarea Sa fara a cere ascultare de Lege. Cele doua sunt inseparabile. Oamenii sunt mai doritori sa se bucure de rasplatirea unei vietuiri corecte, decat sa traiasca in mod corect. Dar Dumnezeu insista asupra faptului ca rasplatirea ii poate fi data numai celui ascultator. El poate intra in legamant numai cu aceia care sunt dispusi sa accepte Legea Sa ca regula de viata. Dumnezeu face lucrul acesta mai degraba pentru binele lor, decat pentru al Sau.

Repetarea scrierii Legii pe tablele de piatra dovedeste ca ea este vesnica si neschimbatoare (Matei 5,17-19; Romani 13,8-10; Efeseni 6,2; Iacov 2,8-12; 1 Ioan 2,3.4; 5,2.3). Moise a fost chemat sa repare pierderea celor doua table ale Legii, care a cauzata de propria actiune. Tot asa se intampla si cu noi, atunci cand calcam Legea lui Dumnezeu. Nu putem spera o revenire a favorii divine, daca nu ne asezam din nou pe calea ascultarii depline. Furtul aduce datoria restituirii, insulta, pe aceea a scuzelor, vorbirea de rau, datoria retractarii.



34:2 Fii gata dis-de-dimineata si suie-te de dimineata pe muntele Sinai; sa stai acolo inaintea Mea, pe varful muntelui.

Dis de dimineata. Intarzierea i-a oferit lui Moise timp pentru a pregati noile table de piatra.



34:3 Nimeni sa nu se suie cu tine, si nimeni sa nu se arate pe tot muntele; si nici boi, nici oi sa nu pasca pe langa muntele acesta.

Nimeni. Nici macar Iosua nu avea sa-l insoteasca pe Moise (conform capitolelor 24,13; 32,15-17). Instructiunile date cu privire la aceasta ocazie au fost mai stricte decat cele anterioare (vezi cap. 19,12.13).



34:4 Moise a taiat doua table de piatra ca si cele dintai; s-a sculat dis-de-dimineata, si s-a suit pe muntele Sinai, dupa cum ii poruncise Domnul; si a luat in mana cele doua table de piatra.

Verset ce nu a fost comentat.

34:5 Domnul S-a pogorat intr-un nor, a stat acolo langa el, si a rostit Numele Domnului.

Domnul S-a pogorat. ,,Stalpul de nor” care fusese la intrarea Cortului Intalnirii (cap. 33,10) sa inaltat pe munte, iar cand a ajuns pe varf, norul s-a aflat acolo cu el.



34:6 Si Domnul a trecut pe dinaintea lui, si a strigat: Domnul, Dumnezeu este un Dumnezeu plin de indurare si milostiv, incet la manie, plin de bunatate si credinciosie,

Domnul a trecut pe dinaintea lui. Asa cu i-a fagaduit in cap. 33,22.23. Numele Domnului exprima caracterul Sau, iar aici este descris ca fiind constituit din trei calitati fundamentale – mila, dreptate si adevar. Accentul este pus asupra milei, deoarece relatia lui Dumnezeu cu noi se intemeiaza pe mila (1 Ioan 4,7-12). Cu aceasta ocazie, cand favoarea lui Dumnezeu fusese retrasa, mila a fost deosebit de importanta, deoarece putea fi redata numai datorita milei Sale. Exista sase cai diferite prin care Domnul Isi manifesta iubirea fata de poporul Sau. ,,El este plin de indurare si milostiv, incet la manie, plin de bunatate si credinciosie care Isi tine dragostea pana in mii de neamuri de oameni, iarta faradelegea, razvratirea si pacatul”. Este greu de imaginat o declaratie mai cuprinzatoare cu privire la atentia si iubirea Sa fata de cei pacatosi. Cand Domnul i s-a descoperit lui Moise in rugul aprins, S-a declarat a fi ,,Eu sunt”, sau, ,,Cel care exista prin Sine Insusi”, accentuand in acest fel deosebirea distinctiva dintre El si alti zei.

In starea prezenta de intristarea si umilinta a lui Israel (Exod 33,4-6), era necesar sa li se descopere ceva in plus, care sa le ofere speranta si siguranta. In ea insasi, Legea nu putea sa fie ,,plina de indurare si milostiva”. Singurul ei accent este pus pe corectitudine. Era necesara o revelatie suplimentara cu privire la caracterul plin de bunatate a lui Dumnezeu. Prin descoperirea caracterului Sau fata de Moise, Muntele Sinai proclama nu numai Legea divina, ci si harul divin. Acest fapt dovedeste ca neintemeiata ideea populara ca Sinai reprezinta dreptatea, si nu harul. Inalta proclamatie a harului pe Sinai nu anuleaza in nici un fel Legea si nici nu denatureaza dreptatea divina, ci mai degraba clarifica relatia dintre cele doua. Intr-o situatie de criza ulterioara, Moise I-a amintit lui Dumnezeu despre echilibrul dintre dreptate si har, asa cum a fost proclamat cu aceasta ocazie (Numeri 14,11-19).

Acelasi caracter neschimbator al lui Dumnezeu ii da pacatosului neajutorat si sarman speranta vietii vesnice astazi (Psalmi 103,8-14; 145,8; Ieremia 29,11; 31,3). Avand in vedere ca in cineva care nu este credincios nu se poate avea incredere, Dumnezeu este indreptatit sa aiba increderea noastra, deoarece este plin de adevar. Adevarul sta la radacina caracterului moral. El este opusul categoric al ipocriziei (Psalmi 108,4; 117,2; Ioan 14,6; Iacov 3,14).



34:7 care Isi tine dragostea pana in mii de neamuri de oameni, iarta faradelegea, razvratirea si pacatul, dar nu socoteste pe cel vinovat drept nevinovat, si pedepseste faradelegea parintilor in copii si in copiii copiilor lor pana la al treilea si al patrulea neam!

Iarta faradelegea. Dumnezeu este plin de bunatate fata de pacatosul pocait, dar nu Isi poate permite sa slabeasca propria guvernare, prin injosirea neprihanirii si a dreptatii (Psalmi 85,10; 89,14). Dreptatea lui Dumnezeu este o parte esentiala a naturii Sale, nu mai putin importanta decat mila Sa, deoarece fara ea Dumnezeu nu poate fi Dumnezeu. Dreptatea este, asa cum s-a sustinut,

o consecinta necesara a adevaratei Lui iubiri, deoarece ,,un Dumnezeu care este doar milos este un Dumnezeu nedrept”. Fara dreptate nu poate fi mila. Desi in Biblie citim ca Dumnezeu simte placere in mila (Mica 7,18), nu vom gasi niciodata in Scripturi ca Dumnezeu simte placere sa aduca judecatile Sale asupra oamenilor. Dimpotriva, despre judecatile Sale se spune ca sunt ,,o lucrare ciudata” (Isaia 28,21). Bunatatea Sa iubitoare este abundenta (Isaia 55,7; Romani 5,20). Mila lui Dumnezeu este cea care modereaza judecatile si Il face sa fie ,,indelung rabdator” (Plangeri 3,22; Romani 2,4).

Faptul ca iubirea divina determina atitudinea lui Dumnezeu fata de copiii Sai este aratat cu claritate si de spatiul mai mare alocat in descrierea caracterului Sau, precum si de faptul ca atributele milei le preced pe cele ale dreptatii. Dumnezeu nu numai ca este iubitor, ci ,,Dumnezeu este iubire” (1 Ioan 4,16). Atributul iubirii este o parte veritabila a naturii Sale esentiale, fara ea, El nu ar fi ,,Dumnezeu”. Cand trebuie sa ne pedepseasca, Dumnezeu o face in iubire, pentru binele nostru – nu ca o expresie a furiei. Asemenea chirurgului, Dumnezeu poate sa foloseasca bistriul intristarii pentru a aduce vindecarea bolii sufletului, sau a prejudiciilor rezultate din pacat (Evrei 12,5-11; Apocalipsa 3,19).



34:8 Indata Moise s-a plecat pana la pamant si s-a inchinat.

Verset ce nu a fost comentat.

34:9 El a zis: Doamne, daca am capatat trecere inaintea Ta, Te rog sa mergi in mijlocul nostru, Doamne; poporul acesta este in adevar un popor incapatanat, dar iarta-ne faradelegile si pacatele noastre, si ia-ne in stapanirea Ta!

Daca am capatat trecere. Fiind mult intarit in credinta si curaj de proclamarea caracterului divin, si increzator in harul lui Dumnezeu, Moise Il roaga pe Domnul sa-Si exercite harul, sa ,,ierte nelegiuirile noastre” si sa refaca legamantul rupt. Probabil ca intelegerea spirituala limitata a lui Moise nu reusise sa observe ca Dumnezeu fagaduise acest lucru cu o zi inainte (cap. 33,17).



34:10 Domnul a raspuns: Iata, Eu fac un legamant. Voi face, in fata intregului popor, minuni care n-au avut loc in nici o tara si la nici un neam; tot poporul care este in jurul tau, va vedea lucrarea Domnului, si prin tine voi face lucruri infricosate.

Eu fac un legamant. Dispozitia lui Dumnezeu de a innoi legamantul Sau cu Israel evidentiaza doua lucruri: 1) credinciosia Sa fata de popor, datorita fagaduintelor facute parintilor lui, si 2) puterea biruitoare a rugaciunii de mijlocire. Aici sunt facute angajamente suplimentare, care nu fusesera mentionate in legamantul precedent, cum ar fi minunile, extinderea granitelor, siguranta impotriva invaziilor (v.24). Binecuvantarile cooperarii cu Dumnezeu sunt infinit dincolo de intelegerea limitata.

Minuni. Acestea aveau sa includa uscarea raului Iordan (Iosua 3,14-17), caderea Ierihonului (Iosua 6,15-21) si nimicirea vrajmasilor lor cu ploaia de pietre (Iosua 10,1-11).

Lucruri infricosate. Acestea urmau sa fie facute impotriva vrajmasilor lor (Deuteronom 10,21; Psalmi 106,22; 145,6).



34:11 Ia seama la ceea ce-ti poruncesc azi. Iata, voi izgoni dinaintea ta pe Amoriti, Canaaniti, Hetiti, Fereziti, Heviti si Iebusiti.

Ia seama. Aceasta nu este o referire specifica la cele Zece Porunci, care fusesera impuse din nou prin rescrierea lor pe cele doua table (v.28). Aceasta ,,porunca” include dispozitiile enumerate in v.12-26. Este important sa fie observat faptul ca binecuvantarile sporite ale lui Dumnezeu trebuie sa fie echilibrate de acceptarea de catre popor a unor obligatii mai mari. Fiecare biruinta asupra pacatului aduce cu ea o intelegere mai clara a lui Dumnezeu, ocazii mai mari si responsabilitati mai mari.



34:12 Sa nu cumva sa faci legamant cu locuitorii tarii unde ai sa intri, ca sa nu fie o cursa pentru tine, daca vor locui in mijlocul tau.

Verset ce nu a fost comentat.

34:13 Dimpotriva sa le daramati altarele, sa le sfaramati stalpii idolesti si sa le trantiti la pamant idolii.

Sa le daramati altarele. Aceasta porunca include mai mult decat mentiunea corespondenta din ,,cartea legamantului” (cap. 23,24), care se refera doar la ,,chipuri”. Cu privire la aceste ,,altare”, vezi Numeri 23,1.29.30; Judecatori 2,2; 1 Regi 16,32; 18,26.

Idolii. De la ’asherim. ,,Idolii” par sa fi fost obiectele de cult din lemn, in forma unor copaci taiati. Aceste buturugi de copaci, probabil avand unele ramuri, erau obiecte de inchinare. Binecunoscutul copac sacru al asirienilor a fost un ’asherah.



34:14 Sa nu te inchini inaintea unui alt dumnezeu; caci Domnul se numeste gelos, este un Dumnezeu gelos.

Verset ce nu a fost comentat.

34:15 Fereste-te sa faci legamant cu locuitorii tarii, ca nu cumva, curvind inaintea dumnezeilor lor, si, aducandu-le jertfe, sa te pofteasca si pe tine, si sa mananci din jertfele lor,

Fereste-te sa faci. Aici sunt prezentate cu claritate relele rezultate din tratatele cu popoarele canaanite (v.12; cap. 23,32.33), participarea la sarbatorile lor idolatre si casatoria cu femei pagane (Judecatori 2,2.11-13). Avand in vedere ca Dumnezeu declarase ca poporul Sau era mireasa Lui, idolatria era privita ca adulter (Ieremia 3,1-5; Ezechiel 16; 2 Corinteni 11,2; Apocalipsa 19,7-9; 21,2). ,,Dumnezeii turnati” sunt amintiti aici in special din cauza pacatului recent cu privire la vitelul de aur.



34:16 ca nu cumva sa iei din fetele lor neveste fiilor tai, si astfel, fetele lor, curvind inaintea dumnezeilor lor, sa tarasca si pe fiii tai sa curveasca inaintea dumnezeilor lor.

Verset ce nu a fost comentat.

34:17 Sa nu-ti faci un dumnezeu turnat.

Verset ce nu a fost comentat.

34:18 Sa tii sarbatoarea azimelor: timp de sapte zile, la vremea hotarata, in luna spicelor, sa mananci azime, cum ti-am poruncit, caci in luna spicelor ai iesit din Egipt.

Verset ce nu a fost comentat.

34:19 Orice intai nascut este al Meu, chiar orice intai nascut de parte barbateasca din turmele de vaci sau de oi.

Verset ce nu a fost comentat.

34:20 Sa rascumperi cu un miel pe intaiul nascut al magaritei; iar daca nu-l rascumperi, sa-i frangi gatul. Sa rascumperi pe orice intai nascut al fiilor tai; si sa nu te infatisezi cu mainile goale inaintea Mea.

Verset ce nu a fost comentat.

34:21 Sase zile sa lucrezi, iar in ziua a saptea sa te odihnesti; sa te odihnesti, chiar in vremea aratului si seceratului.

Vremea aratului. Porunca este repetata aici, deoarece vremea aratului si vremea secerisului erau perioadele in care exista cea mai mare ispita de a calca Sabatul.



34:22 Sa tii sarbatoarea saptamanilor, a celor dintai roade din secerisul graului, si sarbatoarea strangerii roadelor la sfarsitul anului.

Sarbatoarea saptamanilor. La prima vedere, s-ar parea ca aici sunt mentionate trei sarbatori diferite. Cu toate acestea, deoarece sarbatoarea ,,primelor roade” este aceeasi cu ,,sarbatoarea saptamanilor” (Levitic 23,15-17; Numeri 28,26), sunt doar doua. Ambele au fost poruncite in ,,cartea legamantului” (Exod 23,16).

34:23 De trei ori pe an, toti cei de parte barbateasca sa se infatiseze inaintea Domnului Dumnezeu, Dumnezeul lui Israel.

Toti cei de parte barbateasca. Vezi comentariul pentru cap. 23,14-17.



34:24 Caci voi izgoni neamurile dinaintea ta, si-ti voi intinde hotarele; si nimeni nu-ti va pofti tara, in timpul cand te vei sui de trei ori pe an, ca sa te infatisezi inaintea Domnului, Dumnezeului tau.

Iti voi intinde hotarele. Prima fagaduire a tarii, facuta lui Avraam si semintei lui, este amintita in Geneza 12,5-7. Dupa aceea, aceasta fagaduinta a fost extinsa pentru a cuprinde intregul teritoriu dintre ,,raul Egiptului” si Eufrat (Geneza 15,18; 1 Regi 4,21; 2 Cronici 9,26).

Vazand superioritatea incomparabila a lui Israel fata de toate celelalte natiuni, multi aveau sa se alature in mod voluntar poporului ales al lui Dumnezeu. Hotarele lui Israel urmau sa fie extinse pana cand, in cele din urma, ,,imparatia lor va cuprinde lumea” (COL 290). Ierusalimul insusi avea sa ramana pentru totdeauna (GC 19) si sa ajunga capitala intregii lumi (DA 577).



34:25 Sa n-aduci cu paine dospita sangele dobitocului jertfit in cinstea Mea; si carnea din jertfa praznicului Pastelor sa nu fie tinuta in timpul noptii pana dimineata.

Verset ce nu a fost comentat.

34:26 Sa aduci in casa Domnului, Dumnezeului tau, parga celor dintai roade ale pamantului. Iedul sa nu-l fierbi in laptele mamei lui.

Parga celor dintai roade. Cea mai buna asigurare impotriva caderii in idolatrie era participarea neincetata, in spirit si in practica, la adevarata inchinare, asa cum fusese randuita de Dumnezeu. Respectarea credincioasa si corespunzatoare a Sabatului, a marilor sarbatori anuale, a legilor de rascumparare, a diferitelor jertfe si a institutiilor similare randuite sa conduca la consacrarea spirituala avea sa-i protejeze de ispitele si pericolele paganismului, pe care le vor intalni in Tara Fagaduintei.

Sa nu fierbi. Vezi comentariul pentru cap. 23,19. Ultima parte a acestei sectiuni este paralela cu ultima sectiune din ,,cartea legamantului” (cap. 23,19).



34:27 Domnul a zis lui Moise: Scrie-ti cuvintele acestea, caci pe temeiul acestor cuvinte inchei legamant cu tine si cu Israel!

Cuvintele acestea. Adica, fragmentul din v.10-26. Pe temeiul. Adica, ,,in armonie cu aceste cuvinte”. Dumnezeu Isi va indeplini partea Sa din contract, daca poporul isi va indeplini cu credinciosie partea lui.



34:28 Moise a stat acolo cu Domnul patruzeci de zile si patruzeci de nopti. N-a mancat deloc paine, si n-a baut deloc apa. Si Domnul a scris pe table cuvintele legamantului, cele zece porunci.

Patruzeci de zile. Aceasta perioada este dubla fata de cea din sederea anterioara a lui Moise pe munte (24,18). Cu aceasta ocazie, poporul a trecut cu succes testul provocat de absenta lui Moise (vezi cap. 34,30-32).

N-a mancat deloc paine. Aceasta este de asemenea o repetare a experientei anterioare (Deuteronom 9,9-12). Intrevederea lui Moise cu Domnul i-a sustinut puterea fizica, fapt ce a facut nenecesar consumul de hrana si apa. Nevoile trupului nu au fost simtite, deoarece dorintele spiritului au fost implinite pe deplin (Psalmi 16,11). Ilie (1 Regi 19,8) si Isus (Matei 4,1.2) sunt singurii din Scriptura despre care se mai spune ca au postit un timp asa de indelungat. ,,El” din ,,El a scris”, aflat la incheierea acestui verset nu se refera la Moise, ci la Dumnezeu (Exod 34,1; Deuteronom 10,1-4).



34:29 Moise s-a pogorat de pe muntele Sinai, cu cele doua table ale marturiei in mana. Cand se pogora de pe munte, nu stia ca pielea fetei lui stralucea, pentru ca vorbise cu Domnul.

Pentru ca vorbise cu Domnul. Fata radioasa a lui Moise era doar o reflectare a slavei divine (2 Corinteni 3,7). In mod asemanator, da schimbarea la fata, divinitatea a strafulgerat prin natura umana (Matei 17,2). Acceptarea lui Moise in prezenta lui Dumnezeu in ocazia precedenta nu lasase nici o urma vizibila pe chipul lui (Exod 24,12-18). Aceasta deosebire se datora in parte faptului ca de la prima sa urcare pe munte Moise fusese greu incercat si iesise din acea experienta amara un om mai bun, mai curat si mai bine pregatit pentru o comuniune mai apropiata cu Dumnezeu si, in parte, faptului ca acum poporul era pocait, si nu razvratit. Moise aratase devotiune, curaj si zel in chemarea de a opri apostazia.

Prin refuzul de a deveni unicul parinte unui popor pe care Dumnezeu ii propusese sa-l adopte in locul Israelului nelegiuit (cap. 32,10), si prin faptul ca s-a oferit ca ispasire pentru nelegiuirile lor (Exod 32,32; Ioan 15,13), el manifestase un spirit de sacrificiu de sine suprem. Dupa aceea, Moise a continuat sa mijloceasca din toata inima si fara egoism pentru compatriotii sai (Exod 33,12-16). In lumina acestei demonstratii a celui mai inalt tip de consacrare religioasa, a reflectarii caracterului lui Dumnezeu, a fost potrivit ca el sa aiba privilegiul unic de a vedea slava Creatorului (cap. 33,18-23; 34,5-8). Nu este de mirare ca fata lui a stralucit dupa o asemenea experienta. Fara indoiala ca Pavel s-a gandit la Moise, cand a scris 2 Corinteni 3,18.

Acela care este plin de Duhul lui Dumnezeu reflecta caracterul slavit al lui Dumnezeu. De la cei care traiesc aproape de Dumnezeu se raspandeste o influenta care, desi nu este cunoscuta de ei, asa cum a fost cu Moise, are un efect covarsitor asupra vietii altora. Pe buna dreptate s-a spus ca, atunci cand vom avea grija sa mergem pe calea lui Dumnezeu, El se va ingriji sa ne duca in siguranta pe caile omenesti. Cea mai mare impresie pe care o putem avea asupra oamenilor nu are loc prin faptul ca ne straduim sa o facem, ci prin ceea ce realizam fara sa ne dam seama.



34:30 Aaron si toti copiii lui Israel s-au uitat la Moise, si iata ca pielea fetei lui stralucea; si se temeau sa se apropie de el.

Si se temeau. Constiinta vinovata i-a facut pe Aaron si pe cei din popor sa simta ca Dumnezeu era inca instrainat de ei, si s-au ferit de infatisarea radioasa a lui Moise. Daca ar fi fost mereu ascultatori fata de Dumnezeu, bucuria ar fi luat locul fricii si ei ar fi primit bine lumina cerului. Aceasta reflectare a slavei si a maiestatii lui Dumnezeu a fost menita sa imprime in mintea celor din Israel convingerea cu privire la caracterul sfant al Legii Sale si cu privire la slava Evangheliei descoperite prin Hristos. Ambele i-au fost prezentate lui Moise pe munte. Acea lumina divina simboliza slava unei dispensatiuni ale carei mijlocitor vizibil era Moise (2 Corinteni 3,7.11.14; PP 330).



34:31 Moise i-a chemat; Aaron si toti fruntasii adunarii s-au intors la el, si el le-a vorbit.

Verset ce nu a fost comentat.

34:32 Dupa aceea, toti copiii lui Israel s-au apropiat, si el le-a dat toate poruncile, pe care le primise de la Domnul, pe muntele Sinai.

Verset ce nu a fost comentat.

34:33 Cand a incetat sa le vorbeasca, si-a pus o marama pe fata.

Cand Moise a incetat sa le vorbeasca. Cuvantul ,,cand” nu se afla in versiunea ebraica. In timp ce Moise ii spunea poporului ,,tot ce ii spusese Domnul” (v.32), fata lui era descoperita. Dupa aceea, el a purtat un val pe fata in prezenta lor. Aceasta acoperire a fetei lui Moise este un tip al lui Isus Hristos, care Si-a acoperit divinitatea prin natura omeneasca, ca sa poata avea partasie cu noi (Filipeni 2,5-11; DA 23). Daca Fiul lui Dumnezeu ar fi venit in slava cerului, oamenii pacatosi nu ar fi putut sa suporte prezenta Sa. Dar, ca Fiu al omului, El a putut sa se asocieze fara retineri cu cei pacatosi si sa-i pregateasca pentru o revenire in prezenta nemijlocita a lui Dumnezeu.



34:34 Cand intra Moise inaintea Domnului, ca sa-I vorbeasca, isi scotea marama pana ce iesea; iar cand iesea, spunea copiilor lui Israel ce i se poruncise.

Cand Moise intra. Adica, intra in ,,Cortul Intalnirii” (cap. 33,7-10). Cand Moise iesea pentru ai adresa poporului cuvintele lui Dumnezeu, fata lui ramanea descoperita, pana dupa ce vestea solia. Lumina sfanta a adaugat autoritate divina la solia lui si a dovedit faptul ca el vorbea ca reprezentant al lui Dumnezeu. Asemenea lunii, ea marturisea despre soarele absent.



34:35 Copiii lui Israel se uitau la fata lui Moise, si vedeau ca pielea fetei lui stralucea; si Moise isi punea iarasi marama pe fata pana ce intra ca sa vorbeasca cu Domnul.

Copiii lui Israel se uitau. Dupa fiecare solie, Moise isi acoperea din nou fata, pana cand intra iarasi in ,,Cortul Intalnirii”.

In 2 Corinteni 3,7-18, apostolul Pavel foloseste aceasta acoperire a fetei lui Moise pentru a simboliza slava acoperita a vechiului legamant, in contrast cu slava descoperita si permanenta a noului legamant. Slava lui Dumnezeu poate fi observata pretutindeni in timpurile Vechiului Testament, desi este acoperita deseori de nedesavarsirile oamenilor prin care El si-a adus la indeplinire planul. Pavel vorbeste aici si despre un ,,val” pus pe ,,inima” iudeilor din zilele sale pentru a reprezenta orbirea lor spirituala, exprimata prin faptul ca nu L-au recunoscut pe Isus din Nazaret ca fiind Mesia din profetie (vezi Matei 15,24; 23,16; Ioan 9,39-41). Domnul nostru a constat ca Ii era dificil sa indeparteze aceasta orbire, chiar si de la proprii ucenici (Luca 24,25).

Inlaturarea valului purtat de Moise simbolizeaza, de asemenea, modul in care crestinul ,,priveste cu fata descoperita” la chipul ,,slavei Domnului”, fiind ,,schimbat in acelasi chip” al Domnului sau, ,,din slava in slava” (2 Corinteni 3,18). ,,Slava reflectata pe chipul lui Moise ilustreaza binecuvantarile ce sunt primite de poporul care respecta poruncile lui Dumnezeu, prin mijlocirea lui Hristos” (PP 330).Comentariile lui Ellen G. White

1-35 PP 329-330

5-7 MB 157

6 DA 19,302; Ed 22,35,40; FE 177; GC 19; MB 39; MH 465; 8T 322

6,7 CH 204; COL 162,285; DA 209; GC 500,541,627; MB 75; MH 508; PK 296,312; PP 628; SC 10; 5T 633; 6T 221

6-8 CT 30; FE 178

6-10 PP 329

7 CH 19,37,49,112; MB 39; PP 469; Te 85; 3T 140

14 3T 238,248

19,20 AA 337; 4T 467

24 PP 537

28 PP 313,329

29 EW 15; GW 143; LS 245; PP 329; 3T 354; 4T 342,533

30 PP 329; 4T 343

30,31 3T 354

33 PP 330; 3T 355; 4T 343


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: