English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Exod

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Exod, 32


32:1 Poporul, vazand ca Moise zaboveste sa se pogoare de pe munte, s-a strans in jurul lui Aaron, si i-a zis: Haide! fa-ne un dumnezeu care sa mearga inaintea noastra; caci Moise, omul acela care ne-a scos din tara Egiptului, nu stim ce s-a facut.

Moise zaboveste. In timp ce Moise a intarziat mai multe saptamani pe munte, poporul i-a cerut lui Aaron sa le faca ,,dumnezei” (Deuteronom 9,9-12). Absenta prelungita a lui Moise i-a tulburat pe izraeliti si i-a facut sa fie nelinistiti si nerabdatori. Lor le lipsea credinta lui Moise si a parintilor lor, care ,,au ramas neclintiti, ca si cum ar fi vazut pe Cel ce este nevazut” (Evrei 11,27).

Este demn de observat faptul ca aparenta intarziere a lui Moise a devenit o ocazie de alunecare a unora din poporul lui Dumnezeu (vezi Ezechiel 12,21-28; Habacuc 2,2-4; Matei 25,1-13). In mod asemanator, unii vor da gres in a fi gata pentru venirea Domnului, cand El se va arata ,,a doua oara” (vezi Evrei 9,28). Multi vor zice in ziua aceea: ,,Stapanul meu intarzie sa vina” si se vor deda la nelegiuire (Matei 24,45-51; Luca 12,37-48; 2 Petru 3,3-18).

Izraelitii s-au temut ca acel conducator de care ajunsesera sa depinda ii parasise. Atata vreme cat il aveau pe Moise cu ei, ca sa-i incurajeze prin indemnurile lui si sa-i sustina prin exemplul lui, izraelitii reuseau sa pastreze o viata spirituala inalta, sa ,,umble prin credinta, nu prin vedere” (2 Corinteni 5,7). Cand el nu a mai fost prezent, s-a starnit o reactie, iar ,,firea” a triumfat asupra ,,duhului”. Desi din vale putea fi vazut norul intunecos in care intrase Moise cand se urcase impreuna cu Iosua si care statea pe varful muntelui, iluminat din cand in cand de fulgerele prezentei divine, totusi multora din tabara li s-a parut ca Moise ii parasise, ori fusese nimicit de focul distrugator. Era pregatita calea pentru o manifestare dureroasa a idolatriei.

Aceasta experienta prezinta unul dintre acele contraste izbitoare asa de caracteristice in Biblie, asemenea celui in care, de exemplu, Domnul Hristos era proslavit pe muntele schimbarii la fata, in timp ce ucenicii din vale erau suparati si infranti (Matei 17,1-19). Aici, in timp ce Moise era pe munte, primind tablele Legii si indrumarile cu privire la adevarata inchinare si la slujba inalta si sfanta a marelui preot, poporul de jos savarsea un act de neascultare flagranta a Domnului. Paradoxal, poporul era condus in idolatrie chiar de omul chemat sa-I slujeasca Domnului.

Lui Aaron. Daca fratele lui Moise ar fi avut o credinta si un caracter puternic, acest incident nefericit din istoria lui Israel ar fi putut fi evitat. Slabiciunea de caracter si spiritul de caracter al lui Aaron nu numai ca au facut conducerea lui spirituala sa fie ineficienta, ci l-au si asezat in pozitia de conducator al razvratirii.

Fa-ne un Dumnezeu (dumnezei – in engleza, n.trad.). Deoarece sederea in Egipt ii obisnuise cu formele materiale ale zeitatilor, evreilor le era dificil sa se increada intr-un Dumnezeu invizibil. Desi termenul pentru ,,dumnezei” in limba ebraica este ’Elohim, adica forma la plural, unii cercetatori ai Bibliei afirma ca aici si in v.4, 8 si 31 cuvantul ,,dumnezei” trebuie sa fie tradus prin ,,un Dumnezeu”, considerand ca forma la plural este folosita intentionat spre a accentua faptul ca vitelul de aur era un dumnezeu fals, in contrast cu Domnul, adevaratul Dumnezeu.

Sa mearga inaintea noastra. Obosit de atata asteptare la Sinai si dornic de a-si continua calatoria spre Tara Fagaduita, poporul a cerut un dumnezeu vizibil, care sa le inspire incredere si curaj (vezi 1 Samuel 3,3-8). Cat de bine ar fi fost daca ei ar fi folosit acest timp de asteptare pentru a medita la Legea lui Dumnezeu, pregatindu-si in felul acesta inima spre a primi si alte descoperiri de la El. Daca ar fi procedat asa, ei ar fi fost in stare sa se opuna acestei ispite. Spiritul de apostazie a fost generat in cea mai mare masura de ,,multimea de amestecatura”, care se asociase izraelitilor pentru a scapa de plagile Egiptului. Acesti oameni trebuie sa fie comparati cu ,,oamenii fara capatai” din Fapte 17,5.



32:2 Aaron le-a raspuns: Scoateti cerceii de aur din urechile nevestelor, fiilor si fiicelor voastre, si aduceti-i la mine.

Scoate-ti. Alarmat de atitudinea necugetata si amenintatoare a poporului si temandu-se pentru propria siguranta, Aaron a cedat in fata cererilor multimii, in loc sa inalte cu noblete si fermitate onoarea lui Dumnezeu (vezi cap. 23,2). In speranta ca oamenii vor refuza sa renunte la proprietatile indragite, el a poruncit sa fie adunati ,,cerceii de aur”. Dar, sperand asa, el a gresit. Dupa ce a facut primul pas al compromisului, nu a mai putut sa se retraga.



32:3 Si toti si-au scos cerceii de aur din urechi, si i-au adus lui Aaron.

Verset ce nu a fost comentat.

32:4 El i-a luat din mainile lor, a batut aurul cu dalta, si a facut un vitel turnat. Si ei au zis: Israele! iata dumnezeul tau, care te-a scos din tara Egiptului.

Iata Dumnezeul tau. ,,Vitelul” avea o semnificatie fireasca pentru izraeliti, deoarece in Egipt asistasera la inchinarea inaintea lui Apis, taurul. Dar vitelul de aur a fost o presupusa reprezentare materiala a adevaratului Dumnezeu, nu a vreunei zeitati pagane (vezi v.5).



32:5 Cand a vazut Aaron lucrul acesta, a zidit un altar inaintea lui, si a strigat: Maine, va fi o sarbatoare in cinstea Domnului!

A strigat. Vazand aprobarea populara, Aaron a continuat sa se implice in aceasta apostazie, anuntand o ,,sarbatoare”. Destul de ciudat, aceasta avea sa fie ,,o sarbatoare in cinstea Domnului”. Acest spirit de compromis, incercarea de a armoniza inchinarea la Dumnezeu cu inchinarea la idoli, nu a fost manifestat de Israel doar in acest caz, ci a motivat o mare parte din idolatria care i-a afectat in viitor (1 Regi 12,26-33; 2 Regi 17,32.33; Tefania 1,5).



32:6 A doua zi, s-au sculat dis-de-dimineata, si au adus arderi de tot si jertfe de multumire. Poporul a sezut de a mancat si a baut; apoi s-au sculat sa joace.

Dis de dimineata. Asa de entuziasmati si de hotarati erau oamenii pentru religia lor nou-descoperita, incat s-a sculat cat mai devreme cu putinta, ca sa inceapa actul de inchinare. A sezut de a mancat. Din jertfele aduse, numai o parte era arsa de obicei pe altar, restul fiind mancat de cel ce le aducea. S-au sculat sa joace. Aceasta era o manifestare a senzualitatii. Sarbatorile pagane se incheiau cu orgiile cele mai desfranate (Numeri 25,1-9; 1 Corinteni 10,7.8). Acest episod ilustreaza

lupta care se da fara incetare in natura omeneasca, intre fire si Spirit (Romani 7,23; 8,1-13). Din momentul plecarii lor din Egipt, izraelitii dusesera o viata spirituala, in care depinsesera de Dumnezeul nevazut si fusesera protejati de El. Cu toate acestea, in cele din urma, cand influenta restrictiva a exemplului si a calauzirii lui Moise incetase sa fie prezenta, raul a biruit. Ei s-au intors la idolatrie si la imoralitatea care era legata inseparabil de inchinarea pagana. Placerile senzuale erau deghizate in religie (2 Timotei 3,4.5). O asemenea religie este pe placul multimilor si acum, asa cum a fost in zilele lui Israel. Exista inca unii conducatori inclinati sa cedeze in fata dorintelor celor neconsacrati si sa-i incurajeze la pacat (PP 317).



32:7 Domnul a zis lui Moise: Scoala si pogoara-te; caci poporul tau, pe care l-ai scos din tara Egiptului, s-a stricat.

Poporul tau. Dumnezeu il dezmostenise pe Israel. El nu a mai vorbit despre el ca fiind ,,poporul Meu” (Exod 3,10; etc.; in conformitate cu Matei 21,13; 23,28). Izraelitii rupsesera legamantul cu El si se ,,despartisera” de grija si calauzirea Sa (Isaia 59,2). Resentimentul fata de pacat este o parte inseparabila a caracterului divin. Dumnezeu il iubeste pe cel pacatos, dar uraste pacatul. Deoarece era departe de tabara, Moise nu a stiut ce sa intampla jos.



32:8 Foarte curand s-au abatut de la calea, pe care le-o poruncisem Eu; si-au facut un vitel turnat, s-au inchinat pana la pamant inaintea lui, i-au adus jertfe, si au zis: Israele! iata dumnezeul tau, care te-a scos din tara Egiptului!

Foarte curand s-au abatut. Doar cu cateva saptamani in urma, poporul intrase intr-un legamant solemn cu Dumnezeu si se angajase sa-L asculte (cap. 19,8; 24,3). Acum, acel legamant era calcat (PP 320). Pentru ca nu avea ,,radacini”, cand a venit ispita, poporul a cazut repede in pacat (vezi Matei 13,20.21). Multi din popor, indeosebi cei din ,,multimea de amestecatura”, nu s-au putut abtine de la vechile lor practici idolatre (vezi 2 Petru 2,22). Cuvantul ,,incapatanat” (,,cu gatul intepenit” – n.trad.) transmite ideea de perversitate, asemenea unui cal care isi intepeneste gatul, cand vizitiul il mana in dreapta, sau in stanga, si refuza sa mearga in directia in care ar trebui.



32:9 Domnul a zis lui Moise: Vad ca poporul acesta este un popor incapatanat.

Verset ce nu a fost comentat.

32:10 Acum, lasa-Ma; mania Mea are sa se aprinda impotriva lor: si-i voi mistui; dar pe tine te voi face stramosul unui neam mare.

Lasa-ma. Dumnezeu il punea la incercare pe Moise si il pregatea pentru evenimentele viitoare (vezi Geneza 18,23-32; 32,26-28). Aceasta nu a fost ultima ocazie cand a fost confruntat cu

o astfel de experienta (Numeri 16,21.45). Moise a inteles ca propunerea lui Dumnezeu nu era finala si a inceput sa mijloceasca pentru poporul sau.

Pe tine te voi face. Domnul ii oferea lui Moise o ocazie de a alege intre propria slava, sau onoarea lui Dumnezeu si bunastarea acelora care se aflau in grija lui (vezi Matei 4,8-10). El s-a ridicat cu noblete la inaltimea ocaziei si, in acest fel, si-a dovedit devotamentul plin de loialitate fata de Dumnezeu si fata de sarcina care ii fusese incredintata.



32:11 Moise s-a rugat Domnului, Dumnezeului sau, si a zis: Pentru ce sa se aprinda, Doamne, mania Ta impotriva poporului Tau, pe care l-ai scos din tara Egiptului cu mare putere si cu mana tare?

Moise s-a rugat. Moise protesteaza, spunand ca Israel inca este poporul lui Dumnezeu – nu al sau (vezi v.7). Dumnezeu facuse asa de mult pentru ei si, cu siguranta, nu ii va respinge acum, deoarece prin acest fapt ar recunoaste ca planul Sau a dat gres. Primul argument al lui Moise a fost ca Dumnezeu nu-si putea permite sa faca asa, pentru onoarea Numelui Sau. Moise nu putea sa scuze pacatul poporului sau, dar putea sa mijloceasca pentru iertarea lui (vezi Iov 42,10; Ieremia 14,19-21; Ezechiel 14,14.20; Daniel 9,4-11).



32:12 Pentru ce sa zica Egiptenii: Spre nenorocirea lor i-a scos, ca sa-i omoare prin munti, si ca sa-i stearga de pe fata pamantului? Intoarce-Te din iuteala maniei Tale si lasa-Te de raul acesta, pe care vrei sa-l faci poporului Tau.

De ce sa zica. Popoarele inconjuratoare auzisera despre eliberarea minunata a evreilor din Egipt si, ca rezultat, se temeau de ce ar putea sa faca Domnul in continuare pentru Israel. Prin urmare, daca Israel ar fi fost nimicit acum, paganii s-ar fi bucurat si Dumnezeu ar fi fost dezonorat. In acest fel, s-ar fi dovedit adevarate acuzatiile egiptenilor ca, in loc de a-Si conduce popor in pustie pentru a aduce jertfe (cap. 5,1-5), Dumnezeu ii adusese acolo ca sa-i nimiceasca (cap. 10,10). Al doilea argument al lui Moise a fost evitarea triumfului paganilor asupra lui Israel.



32:13 Adu-ti aminte de Avraam, de Isaac si de Israel, robii Tai, carora le-ai spus, jurandu-Te pe Tine insuti: Voi inmulti samanta voastra ca stelele cerului, voi da urmasilor vostri toata tara aceasta, de care am vorbit, si ei o vor stapani in veac.

Adu-ti aminte de Avraam. Al treilea argument a fost rugamintea adresata lui Dumnezeu de a-Si aduce aminte de Avraam (Geneza 15,5; 17,2-8), Isaac (Geneza 26,4) si Iacov (Geneza 28,14; 35,11). Aceste fagaduinte fusesera implinite partial, cu siguranta ca Dumnezeu nu va da gres in a-Si implini pana la capat cuvantul Sau.



32:14 Si Domnul S-a lasat de raul, pe care spusese ca vrea sa-l faca poporului Sau.

Domnul S-a lasat (,,S-a cait” [versiunea engleza], n.trad.). Domnul a fost impresionat de rugaciunea staruitoare si altruista a slujitorului Sau credincios. El nu putea sa refuze rugamintea aceluia care se gandea mai mult la poporul lui, decat la propria inaltare si onoare. Ce tribut uimitor a fost acesta pentru caracterul lui Moise si ce descoperire a iubirii divine (Ioan 3,16; Filipeni 2,5-8).

Cuvintele ,,Domnul S-a cait” sunt o slaba incercare de a exprima vointa divina in limbajul omenesc. Strict vorbind, Dumnezeu nu Isi poate schimba planul, deoarece El cunoaste ,,sfarsitul de la inceput” (1 Samuel 15,29; Isaia 46,9.10; 55,11). Cu toate acestea, cand cei pacatosi renunta la pacat si se intorc la El, cand copiii Sai Ii cer mila si iertare, Dumnezeu ,,Se caieste”. El trece de la manie la mila, de la dreptate la iertare plina de har (Psalmi 106,44.45; Ieremia 18,5-10; 26,3; Ioel 2,12-14; Iona 3,9.10; 4,2).



32:15 Moise s-a intors si s-a pogorat de pe munte, cu cele doua table ale marturiei in mana. Tablele erau scrise pe amandoua partile, pe o parte si pe alta.

In mana. Adica in maini (Deuteronom 9,15).



32:16 Tablele erau lucrarea lui Dumnezeu, si scrisul era scrisul lui Dumnezeu, sapat pe table.

Verset ce nu a fost comentat.

32:17 Iosua a auzit glasul poporului, care scotea strigate, si a zis lui Moise: In tabara este un strigat de razboi!

Iosua a auzit. In timp ce cobora de pe munte, Moise l-a intalnit pe Iosua, in locul unde il lasase cu sase saptamani inainte (vezi cap. 24,12-18). Ei s-au indreptat spre tabara impreuna. Fiind soldat, Iosua a crezut ca zgomotul din tabara era de razboi, dar Moise fusese avertizat de Domnul ca se intampla ceva gresit si suspecta natura zgomotului. Ultima parte a coborarii de pe Muntele Sinai nu permite vederea campiei de la poale, asa ca zgomotele se auzeau inainte sa poata fi vazuta cauza lor. Probabil ca movilele de pamant de la piciorul muntelui constituiau o piedica in calea vederii (vezi comentariul pentru cap. 19,1).

32:18 Moise a raspuns: Strigatul aceasta nu-i nici strigat de biruitori, nici strigat de biruiti; ce aud eu, este glasul unor oameni care canta!

Verset ce nu a fost comentat.

32:19 Si, pe cand se apropia de tabara, a vazut vitelul si jocurile. Moise s-a aprins de manie, a aruncat tablele din mana, si le-a sfaramat de piciorul muntelui.

Pe cand se apropia. La natiunile din vechime, ceremoniile religioase includeau dansul. La evrei, dansul era uneori solemn si demn, asa cum a fost cazul lui David (2 Samuel 6,14), alteori era festiv si plin de bucurie (vezi comentariul pentru Exod 15,20). Cu toate acestea, la pagani si indeosebi printre natiunile orientale, astfel de dansuri aveau un caracter lasciv si desfranat. Dansatorii egipteni erau o categorie profesionala inferioara, iar dansul lor era senzual si indecent. In Siria, Asia Mica, si in Babilon, dansul era o orgie salbatica. Acesta fusese felul de dans pe care si-l ingaduisera izraelitii acum, fapt ce justifica furia lui Moise. Era un act de idolatrie in cel mai josnic grad. Nu este ciudat ca el a izbit cu violenta tablele si le-a spart. Prin acest gest, el a indicata faptul ca izraelitii rupsesera legamantul cu Dumnezeu, iar Dumnezeu rupsese legamantul Sau cu ei (Deuteronom 9,17; PP 320).



32:20 A luat vitelul, pe care-l facusera ei, si l-a ars in foc; l-a prefacut in cenusa, a presarat cenusa pe fata apei, si a dat-o copiilor lui Israel s-o bea.

A luat vitelul. Compara acest fapt cu actiunea similara a lui Iosia (2 Regi 23,1-27).

A presarat cenusa. Adica, ,,a imprastiat-o”. Avand in vedere ca ,,apa” era ,,paraul” care cobora de pe munte (Deuteronom 9,21) si era singura apa existenta, cand au beau din ea, izraelitii riscau sa inghita particule de aur. In felul acesta, obiectul pacatului lor a devenit si obiectul pedepsei lor. Pacatul rasplateste in moneda proprie (Psalmi 7,15.16; 9,15; Proverbe 1,31.32; 5,22). Prin nimicirea completa a vitelului de aur, Moise i-a aratat poporului inutilitatea si nimicnicia unui idol (1 Corinteni 8,4). Daca vitelul nu se putea salva singur, cu siguranta ca nu-i putea salva nici pe inchinatorii lui (Psalmi 115,3-9; Isaia 46,5-7).



32:21 Moise a zis lui Aaron: Ce ti-a facut poporul acesta, de ai adus asupra lui un pacat atat de mare?

Lui Aaron. Dupa ce a nimicit idolul, Moise s-a adresat in mod firesc aceluia pe care il lasase sa conduca poporul si care, in aceasta calitate, ar fi trebuit sa se opuna apostaziei si sa o opreasca (cap. 24,14). Moise nu a vrut sa sugereze ca poporul ii facuse ceva lui Aaron, ci intrebarea pe care i-a pus-o era o mustrare si un repros. Daca Aaron ar fi luat o pozitie ferma, aceasta nelegiuirea nu s-ar fi petrecut (PP 316,317).



32:22 Aaron a raspuns: Sa nu se aprinda de manie domnul meu! Tu singur stii ca poporul acesta este pornit la rau.

Tu singur stii. In loc sa accepte cu umilinta responsabilitatea pentru idolatria lor, Aaron s-a justificat asezand vina asupra poporului. Prin acest act, el s-a dovedit un adevarat urmas al lui Adam si Eva (Geneza 3,12.13). Ce contrast fata de spiritul lui Moise (vezi comentariul pentru Exod 32,10-14.32).



32:23 Ei mi-au zis: Fa-ne un dumnezeu, care sa mearga inaintea noastra; caci Moise, omul acela care ne-a scos din tara Egiptului, nu stim ce s-a facut!

Verset ce nu a fost comentat.

32:24 Eu le-am zis: Cine are aur, sa-l scoata! Si mi l-au dat; l-am aruncat in foc, si din el a iesit vitelul acesta.

Din el a iesit. Pentru a-si justifica si mai mult comportamentul, Aaron a sugerat ca avusese loc o minune, ca o putere supranaturala transformase aurul aruncat ,,in foc” in ,,acest vitel”. Puterea amagitoare a pacatului ii face pe oamenii care, de altfel, au o gandire sanatoasa, sa se angajeze in rationamente ce indreptatesc comportamentul lor. Aaron ar fi fost nimicit pentru pacatul lui, daca nu ar fi fost mijlocirea staruitoare a lui Moise pentru el (Deuteronom 9,20). Din cauza pozitiei lui de conducator, in absenta lui Moise, nelegiuirea lui Aaron a fost mai reprobabila. Dumnezeu asteapta mult de la cei carora le incredinteaza mult (Luca 12,48).

32:25 Moise a vazut ca poporul era fara frau, caci Aaron il facuse sa fie fara frau, spre batjocura vrajmasilor sai;

Poporul era fara frau. Poporul se lasase in voia pasiunilor salbatice. Restrictiile morale fusesera abandonate complet. Poporul era practic intr-o stare de revolta, ajungand la o stare de turbare. Ei ajunsesera o gloata salbatica. Aaron era raspunzator pentru orgie, deoarece el facuse vitelul si proclamase sarbatoarea.

Spre batjocura vrajmasilor. Probabil ca unii amaleciti (vezi Exod 17,8-16) inca se aflau in apropiere si fusesera martori la aceasta ocazie zgomotoasa si la faptele indecente.



32:26 s-a asezat la usa taberei, si a zis: Cine este pentru Domnul, sa vina la mine! Si toti copiii lui Levi s-au strans la el.

Moise s-a asezat. Pentru ca nu reusea sa opreasca aceasta demonstratie nelegiuita si, intelegand ca trebuia sa intreprinda ceva, Moise s-a asezat personal la ,,intrarea in tabara” si i-a convocat pe toti care vor sa faca la fel sa i se alature pentru a opri tulburarea. In razboiul dintre bine si rau nu exista neutralitate. Fie suntem de partea lui Dumnezeu, fie de partea lui Satana. Nu exista pozitie de mijloc (Iosua 24,14.15; 1 Regi 18,21; Matei 6,24). Testul final al faptului ca suntem de partea lui Dumnezeu este sa ramanem credinciosi, cand toti cei din jur apostaziaza. Caracterele slabe trec de partea multimii (Matei 7,13.14). Evlavia hotarata se da pe fata prin faptul ca este in stare sa reziste influentei molipsitoare a multimii. Este nevoie de curaj pentru a ramane singur (vezi Daniel 3,14-18). Singuri printre fratii lor, ,,fiii lui Levi” au trecut de ,,partea Domnului”. Ei nu participasera la inchinarea idolatra.



32:27 El le-a zis: Asa vorbeste Domnul, Dumnezeul lui Israel: Fiecare din voi sa se incinga cu sabia; mergeti si strabateti tabara de la o poarta la alta, si fiecare sa omoare pe fratele, pe prietenul si pe ruda sa.

Fiecare sa se incinga cu sabia. Ori cand vedeau vreo continuare a ritualului nelegiuit, levitii trebuiau sa-i ,,ucida” pe participanti cu sabia, ignorand orice legatura de familie sau de prietenie (Deuteronom 33,8.9; Ezechiel 9,6). Pentru stingerea razvratirii era necesara o actiune hotarata. Domnul Isus a spus cu claritate ca nici unei legaturi pamantesti nu trebuie sa i se ingaduie sa stea intre noi si datoria noastra fata de El (Matei 8,21.22; 10,37). In felul acesta, locul de sarbatoare a devenit un loc al mortii. Aceasta executare rapida a celor care au condus idolatria in popor a fost necesara pentru a le dovedi natiunilor inconjuratoare dispretul categoric al lui Dumnezeu fata de inchinarea pagana. In ce il privea pe poporul Sau, Domnul trebuia sa-l convinga de faptul ca o astfel de nelegiuire nu avea sa fie tolerata. Daca Dumnezeu ar fi ingaduit ca aceasta nelegiuire sa treaca fara a fi pedepsita sever, in viitor, iudeii ar fi fost mai dispusi sa cedeze la ispita idolatriei. Ca protector iubitor al lui Israel, Dumnezeu i-a inlaturat din mijlocul poporului pe cei care erau hotarati sa continue pe calea lor razvratita, ca sa nu-i duca si pe altii la ruina. Sunt situatii cand, din mila, Dumnezeu ingaduie sa piara un numar mic, pentru a-i salva pe cei multi. Mai mult, daca pacatul ar fi continuat, Dumnezeu nu ar mai putut sa-l protejeze si poporul ar fi cazut fara aparare in fata vrajmasilor lor.



32:28 Copiii lui Levi au facut dupa porunca lui Moise; si aproape trei mii de oameni au pierit in ziua aceea din popor.

Verset ce nu a fost comentat.

32:29 Moise a zis: Predati-va azi in slujba Domnului, chiar cu jertfa fiului si fratelui vostru, pentru ca binecuvantarea Lui sa vina astazi peste voi!

Predati-va azi. Moise declara favoarea Cerului asupra levitilor, care i s-au alaturat cu atata sinceritate in pedepsirea idolatrilor. Cuvantul ebraic pentru ,,consacrare” transmite ideea hirotonirii pentru o slujba sfanta. Aici implica de asemenea ,,binecuvantarea” speciala pe care Dumnezeu o avea pregatita pentru leviti, onoarea de a fi alesi sa slujeasca in sanctuar (Numeri 3,5-9; 18,1-7; Deuteronom 10,8).

32:30 A doua zi, Moise a zis poporului: Ati facut un pacat foarte mare. Am sa ma sui acum la Domnul: poate ca voi capata iertare pentru pacatul vostru.

A doua zi. Acest verset sugereaza ca, in cele din urma, poporul si-a inteles marea vinovatie si era ingrozit de faptul ca aveau sa fie ucisi toti cei ce pacatuisera. Iubirea si mila lui Moise fata de poporul sau l-au determinat sa mijloceasca din nou pentru el inaintea Domnului. Aici se afla o lectie adanca la care slujitorii Evangheliei trebuie sa mediteze. Desi, ca pastori ai turmei, ei trebuie sa-si iubeasca membrii si sa-i apropie de Dumnezeu, totusi nu trebuie sa evite a le arata oamenilor pacatele lor (Isaia 58,1). In acelasi timp, ei trebuie sa mijloceasca staruitor inaintea lui Dumnezeu pentru iertarea pacatului prin harul lui Hristos.



32:31 Moise s-a intors la Domnul, si a zis: Ah! poporul acesta a facut un pacat foarte mare! Si-au facut un dumnezeu de aur.

Poporul acesta. Moise ii vorbise lui Dumnezeu despre izraeliti, numindu-i ,,poporul Tau” (v.11). Aici, gandindu-se la gravitatea pacatului care ii facuse nevrednici de a fi numiti popor al lui Dumnezeu, el se refera la ei ca ,,poporul acesta”.



32:32 Iarta-le acum pacatul! Daca nu, atunci, sterge-ma din cartea Ta, pe care ai scris-o!

Iarta-le acum pacatul. Moise a fost asa de emotionat in apelul lui catre Dumnezeu, incat nu si-a incheiat prima parte a frazei conditionale. Aceasta omisiune ar fi putut fi ,,Atunci voi fi multumit”, sau ,,Nu voi mai avea nimic de spus”. Omisiuni asemanatoare se afla in Luca 13,9; 19,42.

Sterge-ma. Iubirea lui Moise fata de fratii lui gresiti era asa de mare incat, daca nu putea sa impiedice nimicirea lor, nu voia sa o vada (vezi Numeri 11,15). El era dispus sa nu fie scris ,,in cartea vietii” (vezi Isaia 4,3). El voia sa-si dea propria viata, daca ar fi putut sluji ca ispasire pentru pacatul lor. El era doritor sa poarte vina lor acum si in vesnicie pentru a asigura iertarea lor. Pavel a manifestat o lipsa de egoism asemanatoare fata de iudeii din zilele sale (Romani 9,1-3). Moise a indeplinit multe acte nobile, dar acesta a fost cel mai nobil dintre toate. Nu este usor sa apreciezi masura iubirii unor astfel de oameni ca Moise si Pavel, deoarece capacitatea noastra limitata de gandire nu o intelege mai mult decat poate un copilas sa inteleaga curajul eroilor. Moise este un tip al Bunului Pastor, care Si-a dat viata pentru oile Lui (Ioan 10,11.15) si care a fost ,,sters din numarul celor vii, pentru nelegiuirea” poporului Sau (Isaia 53,8; Daniel 9,26; Ioan 15,13).

Din cartea Ta. Aceasta se refera la ,,cartea vietii”, in care sunt scrise numele tuturor celor ce au marturisit a fi copii ai lui Dumnezeu (Psalmi 69,28; Daniel 12,1; Filipeni 4,3; Apocalipsa 3,5; 13,8; 17,8; 20,12.15; 21,27). Cei care se indeparteaza de Dumnezeu si care, din cauza faptului ca nu au fost dispusi sa renunte la pacat, au ajuns sa fie impietriti fata de influenta Duhului Sfant (Geneza 6,3; Efeseni 4,30; Evrei 10,29; 1 Tesaloniceni 5,19), isi vor avea numele sterse din cartea vietii si vor fi nimiciti.



32:33 Domnul a zis lui Moise: Pe cel ce a pacatuit impotriva Mea, pe acela il voi sterge din cartea Mea.

Pe cel ce a pacatuit. In general, Biblia ne invata ca fiecare trebuie sa suporte propria pedeapsa (Deuteronom 24,16; 2 Regi 14,6; Psalmi 49,7; Ieremia 31,29.30; Ezechiel 18,20). Exista o singura ispasire inlocuitoare acceptata de Cuvantul lui Dumnezeu, iar aceasta este ispasirea facuta de Isus Hristos care, fiind fara pacat, putea sa fie pedepsit pentru pacatele altora (Isaia 53,5.6; Ioan 1,29; 1 Corinteni 15,3; Evrei 9,28; 1 Petru 2,24). In mijlocirea sa pentru Israel, Moise reprezinta mijlocirea lui Hristos pentru cei pacatosi. Totusi, el nu a putut sa poarte vina celor nelegiuiti, asa cum a purtat-o Domnul Hristos.

32:34 Du-te dar, si du poporul unde ti-am spus. Iata, Ingerul Meu va merge inaintea ta, dar in ziua razbunarii Mele, ii voi pedepsi pentru pacatul lor!

In ziua razbunarii Mele. S-a sugerat ca aceasta expresie se refera la declaratia ca nici unul dintre cei care parasisera Egiptul nu va intra in Canaan (Numeri 14,26-35).



32:35 Domnul a lovit cu urgie poporul, pentru ca facuse vitelul faurit de Aaron.

Domnul a lovit cu urgie. Dupa uciderea celor 3000 (v.28), in tabara a izbucnit o urgie. Chiar si aceasta era o dovada a milei divine, spre a evidentia pericolul pacatuirii. Desi Dumnezeu era dispus sa ierte pe poporul Sau, daca iertarea era obtinuta prea usor, poporul ar fi fost incurajat sa comita nelegiuirea din nou. El trebuia sa fie sensibilizat fata de efectele rele ale nelegiuirii. Mangaierea a fost amanata, pentru ca aceasta convingere sa fie intiparita mai adanc.

In toate modalitatile prin care Dumnezeu ne trateaza astazi, trebuie sa cautam sa intelegem planul Sau divin si sa invatam lectiile pe care El intentioneaza sa ni le dea. In felul acesta, El va dezvolta si va intari caracterul.

Comentariile lui Ellen G. White 1-35 PP 315-327; TM 99-103; 3T 296-304, 339-341 1 PP 316; 3T 296,339,340; 4T 514 1-6 PP 296 2,3 PP 317 3,4 4T 514 4 PP 323; TM 99; 3T 296,300,340 4-6 PP 317 5 3T 340 5,6 TM 100 6 CT 367; 3T 296,340; 8T 66 7,8 PP 318 9,10 3T 297 10-12 PP 318 10-14 TM 100 11 PK 16 11-14 3T 297,340 14 PP 319; 3T 298 19 EW 163; 3T 298,301,341 19,20 PP 320 20-23 TM 101 21-24 PP 320; 3T 298 25 TM 101 26 PK 148; 1T 337; 2T 262,607; 3T 272,279,528; 4T 447; 5T 541; 6T 465; 7T 10,106 26-28 PP 324; TM 102 26-29 3T 301 27,28 PP 323 28 3T 303,342 30-34 PP 326 30-35 3T 303 31,32 EW 163 32 DA 422; SR 206 33 GC 483; PP 327; 3T 354


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: