English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Exod

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Exod, 30


30:1 Sa faci apoi un altar pentru arderea tamaiei, si anume sa-l faci din lemn de salcam.

Altar pentru arderea tamaiei. Era obiceiul la cele mai vechi popoare sa se aduca tamaie ca parte a inchinarii religioase. In primele zile ale crestinismului, multi credinciosi au fost condamnati la moarte, pentru ca au refuzat sa puna tamaie pe altarul zeilor. In Scriptura, tamaia simbolizeaza rugaciunea care se inalta de pe altarul inimii la Dumnezeu (Psalmi 141,2; Luca 1,10; Apocalipsa 5,8; 8,3.4).



30:2 Lungimea lui sa fie de un cot, iar latimea tot de un cot; sa fie in patru colturi, si inaltimea lui sa fie de doi coti. Coarnele altarului sa fie dintr-o bucata cu el.

In patru colturi. Altarul tamaierii era in multe privinte asemanator cu altarul arderilor de tot (cap. 27,1-8), desi de dimensiune mai mica si material mai scump. In ,,lungime” si ,,latime” el era de 44,45 cm, ,,patrat”, si ,,inaltimea” de 88,9 cm. ,,Coarnele” erau unse cu sangele unor jertfe pentru pacat (Levitic 4,7.18).

Dintr-o bucata. Adica, dintr-o bucata cu partea de sus a altarului. Deoarece coarnele sunt simbolul puterii (vezi comentariul pentru cap. 27,2), pe altarul tamaierii, ele inseamna puterea rugaciunii (vezi Geneza 32,24-30). Rezultatul rugaciunii staruitoare este scos in evidenta in pilda vaduvei staruitoare (Luca 18,3-8).



30:3 Sa-i poleiesti cu aur curat, atat partea de sus, cat si paretii lui de jur imprejur si coarnele; si sa-i faci o cununa de aur de jur imprejur.

O cununa de aur. Aceasta era un chenar sau bordura in jurul partii de sus pentru a preveni sa nu cada ceva de pe el, cat si pentru frumusete ( cap. 25,24).

30:4 Dedesubtul cununii sa-i faci doua verigi de aur de amandoua laturile, in cele doua unghiuri, pentru punerea drugilor, care vor sluji la ducerea lui.

Cele doua unghiuri. De preferat, cele doua laturi opuse ( RSV). Cu alte cuvinte, nu erau decat doua verigi, iar nu patru ca la celelalte lucruri de mobilier, numai una pe fiecare latura, chiar dedesubtul ,,cununii”. Acestea erau intru totul adecvate spre a purta un altar asa de mic.



30:5 Drugii sa-i faci din lemn de salcam, si sa-i poleiesti cu aur.

Drugii. Adica, tarusii folositi pentru purtarea altarului (cap. 25,13.28). Lemnul de salcam simbolizeaza tarie, iar aurul, curatenie. Astfel, rugaciunea trebuia sa iasa din altarul inimii, o inima care este credincioasa, cinstita si hotarata.



30:6 Sa asezi altarul in fata perdelei dinauntru, care este inaintea chivotului marturiei, in fata capacului ispasirii, care este deasupra marturiei, si unde Ma voi intalni cu tine.

In fata perdelei. Altarul tamaierii a fost asezat in locul sfant, langa ”perdea”, sau cortina care il despartea de Sfanta Sfintelor (cap. 40,21-27). Desi era in Sfanta, altarul tamaierii era considerat ca apartinand Sfintei Sfintelor (Evrei 9,3.4). Aceasta conceptie a rezultat din faptul ca, in timp ce preotii se apropiau in slujirea lor de prezenta divina de deasupra scaunului indurarii, locul unde veneau ei era altarul tamaierii (PP 353). Cu exceptia zilei de ispasire, ei nu se puteau apropia mai mult. Acesta era locul unde veneau sa se intalneasca cu Dumnezeu, a carui locuinta era in Sfanta Sfintelor. Tamaia jertfita aici umplea nu numai sfanta, ci se ridica si trecea peste ,,perdea” in Sfanta Sfintelor (vezi comentariul pentru cap. 26,32). Faptul ca altarul era ,,inaintea scaunului indurarii” ne invata ca rugaciunea ne aduce in prezenta lui Dumnezeu. Cu toate ca ,,perdeaua” omenescului (vezi 1 Corinteni 13,12) impiedica ochii nostri fizici sa-L vada pe Dumnezeu, credinta si rugaciunea pot merge acolo unde corpul nu poate merge.



30:7 Aaron va arde pe el tamaie mirositoare; va arde tamaie in fiecare dimineata, cand va pregati candelele;

Tamaie mirositoare. Sau ,,tamaie inmiresmata” (RSV). Versetele 34-38 redau compozitia ei. In fiecare dimineata, imediat dupa aparitia zorilor, lampile erau ingrijite si curatate de preot ( vezi comentariul pentru cap. 27,21).



30:8 va arde si seara cand va aseza candelele. Astfel se va arde necurmat din partea voastra tamaie inaintea Domnului din neam in neam.

Are necurmat. Tamaia trebuia sa fie arsa de doua ori pe zi, la orele de rugaciune de dimineata si de seara (Exod 30,7.8). Altarul tamaierii a reprezentat mijlocire continua, in acelasi fel in care altarul arderilor de tot a reprezentat ispasire continua (PP 353). Totusi, nu exista o declaratie clara, daca tamaia ardea continuu pe acest altar ,,dinaintea perdelei”, desi presupunerea ca ea ardea este puternica (PP 348). Arderea ei ,,continua” ne invata ca trebuie sa venim zi dupa zi inaintea Domnului in rugaciune (Psalmi 16,8; 55,17; 1 Tesaloniceni 5,17.18; PP 354). Trebuie sa ne rugam ,,neincetat” (1 Tesaloniceni 5,17).



30:9 Sa nu aduceti pe altar altfel de tamaie, nici ardere de tot, nici jertfa de mancare, si sa nu turnati pe el nici o jertfa de bautura.

Altfel de tamaie. Adica nici un fel de tamaie preparata altfel decat instructiunile date in versetele 34-38.



30:10 Numai o data in fiecare an, Aaron va face ispasire pe coarnele altarului. Ispasirea aceasta o va face odata pe an cu sangele dobitocului adus ca jertfa pentru ispasirea pacatului, printre urmasii vostri. Acesta va fi un lucru prea sfant inaintea Domnului.

O data pe fiecare an. Aceasta se refera la marea zi de ispasire, a zecea zi a lunii a saptea, cand marele preot trebuia sa ia sangele si sa-l puna pe coarnele altarului tamaierii si ,,sa faca ispasire pentru el” (Levitic 16,18.19). Aceasta nu facea din el un altar de ispasire. Totusi, in cazurile cand pacatuia marele preot (vezi Levitic 4,3-12), sau cand pacatuia intreaga adunare ,,din nestiinta”, sau facea ,,impotriva uneia din poruncile Domnului lucruri care nu trebuie sa fie facute, el avea de-a face cu ispasirea (Levitic 4,13-21). In astfel de cazuri, altarul tamaierii lua locul altarului arderilor de tot, pe care era stropit sangele jertfelor pentru pacate personale (Levitic 4,22-35). Dintre toate obiectele mobilierului din Cortul Intalnirii, altarul tamaierii pare sa fi fost urmatorul ca importanta in ce priveste sfintenia, dupa chivot si scaunul indurarii. Acest fapt sugereaza marea valoare pe care o acorda Dumnezeu rugaciunii (vezi PP 353).



30:11 Domnul a vorbit lui Moise, si a zis:

Verset ce nu a fost comentat.

30:12 Cand vei socoti pe copiii lui Israel si le vei face numaratoarea, fiecare din ei sa dea Domnului un dar in bani, pentru rascumpararea sufletului lui, ca sa nu fie loviti de nici o urgie, cu prilejul acestei numaratori.

Cand vei socoti. Sau vei face ,,recensamantul” (RSV). Populatia fusese considerata pe vremea Exodului ,,in numar de aproape sase sute de mii de oameni care mergeau pe jos, afara de copii” (vezi comentariul pentru cap. 12,37). Acum trebuia sa fie facut un recensamant mai exact.

Rascumpararea. Literal, ,,a acoperi”, in acelasi sens in care o asigurare ,,acopera” un om si-l elibereaza de a orice obligatie. Poporul era obligat fata de Dumnezeu; el putea sa se descarce de aceasta obligatie prin platirea ,,rascumpararii”. Vietile lor erau considerate ca incredintate ca garantie lui Dumnezeu, pana ce era indeplinita cererea lui Dumnezeu cu privire la ele. Prin plata revendicarii, ei recunosteau bunatatea si indurarea lui Dumnezeu.

Pentru sufletul lui. ,,Pentru sine insusi” (RSV), adica pentru ,,duhul, sufletul si trupul” lui (1 Tesaloniceni 5,23). Evident ca acesta este sensul, pentru ca declaratia se refera la un om viu, nu la vreo parte imateriala a fiintei lui, sau la un spirit dezincarnat.

Nici o urgie. Adica, nici o pedeapsa din cauza neglijentei sau neascultarii.



30:13 Iata ce vor da toti cei ce vor fi cuprinsi in numaratoarea aceasta: o jumatate de siclu, dupa siclul sfantului locas, care este de douazeci de ghere; o jumatate de siclu va fi darul ridicat pentru Domnul.

Jumatate de siclu. O jumatate de siclu ar fi aproximativ 5,7 gr., iar o gera, o zecime din aceasta cantitate

Siclul sfantului locas. Probabil o unitate de greutate, nu un siclu deosebit.



30:14 Orice om cuprins in numaratoare, de la varsta de douazeci de ani in sus, va plati darul ridicat pentru Domnul.

Varsta de douazeci de ani. La varsta aceasta se socotea ca israelitul ajungea la majorat, putand fi ales pentru serviciu militar (2 Cronici 25,5) si gata sa-si asume indatoririle de cetatean. Levitii, incepeau la varsta aceasta serviciul lor la sanctuar (1 Cronici 23,24.27; 2 Cronici 31,17; Ezra 3,8).



30:15 Bogatul sa nu plateasca mai mult, si saracul sa nu plateasca mai putin de o jumatate de siclu, ca dar ridicat pentru Domnul, pentru rascumpararea sufletelor.

Sa nu plateasca mai mult. Aceasta era taxa si revenea in mod egal pentru fiecare barbat in varsta de douazeci de ani sau mai mult. Fiind o suma relativ mica, nimeni nu era scutit de taxa aceasta. Ea era o contributie minima pentru sanctuar, multi dadeau mult mai mult. Planul era minunat si sugereaza ideea ca inaintea lui Dumnezeu toate sufletele au aceeasi valoare (Deuteronom 10,17; Fapte 10,34; Romani 3,22). Toti au pacatuit, si Dumnezeu extinde harul Sau asupra tuturor. Observa semnificatia ,,noi” cu care incepe Isaia 53,6, si ,,a noastra a tuturor” cu care incheie.

Pentru sufletele voastre. De preferat: ,,pentru voi insiva” (RSV; vezi v.12).



30:16 Sa ridici de la copiii lui Israel argintul pentru rascumparare, si sa-l intrebuintezi pentru slujba cortului intalnirii; aceasta va fi pentru copiii lui Israel o aducere aminte inaintea Domnului pentru rascumpararea sufletelor lor.

O aducere aminte. Pentru folosirea ,,argintului pentru rascumparare” vezi cap. 38,25-28. Devenind o parte permanenta a sanctuarului, acesta era o continua ,,aducere aminte” cu privire la raspunderile si privilegiile spirituale ale poporului.

Pentru sufletele lor. De preferat: ,,pentru voi insiva” (RSV; vezi v.12).



30:17 Domnul a vorbit lui Moise, si a zis:

Verset ce nu a fost comentat.

30:18 Sa faci un lighean de arama, cu piciorul lui de arama, pentru spalat; sa-l asezi intre cortul intalnirii si altar, si sa torni apa in el,

Un lighean. Nu este aratat nimic cu privire la dimensiunea si forma lui. El era din bronz, facut din oglinzile femeilor lui Israel date ca dar de buna voie (cap. 38,8). In templul lui Solomon, ,,marea turnata” si ,,zece lighene” au inlocuit ligheanul original (1 Regi 7,23-26; 38). El statea pe ,,piciorul” lui, sau suportul lui in curtea intalnirii, intre intrarea in cort si altarul arderilor de tot. Simbolic, ligheanul reprezinta spalarea pacatelor noastre prin credinta in sangele varsat al lui Hristos (Fapte 22,16; 1 Corinteni 6,11; Efeseni 5,26; Apocalipsa 7,14).



30:19 ca sa-si spele in el Aaron si fiii lui mainile si picioarele.

Spele. Spalarea mainilor si picioarelor simboliza schimbarea vietii. Din cauza spalarii rituale a preotilor, a uciderii victimelor de jertfa, a stropirii, varsarii si aruncarii sangelui in legatura cu diferitele slujbe ale serviciului sanctuarului, nevoia de spalare apare evidenta. (Exod 29,4.17; Levitic 8,1-6).



30:20 Cand vor intra in cortul intalnirii, se vor spala cu apa aceasta, ca sa nu moara; si se vor spala si cand se vor apropia de altar, ca sa faca slujba si ca sa aduca Domnului jertfe arse de foc.

Ca sa nu moara. Cuvintele acestea erau o avertizare ca orice calcare a acestei insarcinari din cauza neglijentei sau indiferentei urma sa fie pedepsita foarte sever.



30:21 Isi vor spala mainile si picioarele ca sa nu moara. Aceasta va fi o lege necurmata pentru Aaron, pentru fiii lui si pentru urmasii lor.

Verset ce nu a fost comentat.

30:22 Domnul a vorbit lui Moise, si a zis:

Verset ce nu a fost comentat.

30:23 Ia din cele mai bune mirodenii, cinci sute de sicli de smirna foarte curata, jumatate, adica doua sute cincizeci de sicli, de scortisoara mirositoare, doua sute cincizeci de sicli de trestie mirositoare,

Cele mai bune mirodenii. Mirodeniile jucau un mare rol in viata popoarelor antice, si erau de multe feluri. ,,Smirna curata” este mai exact tradusa ca ,,smirna lichida” (RSV), sau ,,smirna curgatoare”, o mirodenie care se cerea mult. Trestia (calamus) probabil ca era o trestie aromata.



30:24 cinci sute de sicli de casia, dupa siclul sfantului locas, si un hin de untdelemn de maslin.

Casia. Un lemn aromat. Reteta prevedea cate 5,7 kg de smirna si casia si cate 2,9 kg de scortisoara si trestie mirositoare.

Un hin. Acestea erau amestecate intr-un hin de untdelemn de masline (cca. 3,67 litri).



30:25 Cu ele sa faci un untdelemn pentru ungerea sfanta, o amestecatura mirositoare, facuta dupa mestesugul facatorului de mir; acesta va fi untdelemnul pentru ungerea sfanta.

Ungere. Aceasta ,,compozitie” inmiresmata reprezinta un simbol placut al inmiresmatei ,,arome” a dreptatii lui Hristos care trebuie sa se reflecte in viata noastra (Psalmi 45,6-8; Cant. Cant. 3,6; Isaia 61,10; 2 Corinteni 2,14-16).

30:26 Cu el sa ungi cortul intalnirii si chivotul marturiei,

Sa ungi cortul intalnirii. In primul rand trebuiau sa fie unse obiectele Cortului Intalnirii, Cortul Intalnirii insusi, mobilierul Sfintei Sfintelor si al Sfintei si mobilierul curtii. Ungerea preotilor se facea la urma (Levitic 8,10-12).



30:27 masa si toate uneltele ei, sfesnicul si uneltele lui, altarul tamaierii,

Verset ce nu a fost comentat.

30:28 altarul arderilor de tot cu toate uneltele lui si ligheanul cu piciorul lui.

Verset ce nu a fost comentat.

30:29 Sa sfintesti aceste lucruri, si ele vor fi prea sfinte; oricine se va atinge de ele, va fi sfintit.

Verset ce nu a fost comentat.

30:30 Sa ungi de asemenea pe Aaron si pe fiii lui, si sa-i sfintesti, ca sa fie in slujba Mea ca preoti.

Sa ungi pe Aaron. Cand locul in care Aaron si fii sai aveau sa slujeasca fusese sfintit, au fost sfintiti si preotii spre a sluji acolo. Tot asa si Hristos S-a inaltat ,,sa pregateasca un loc” pentru noi, pe care-l vom primi atunci cand va reveni (Ioan 14,1-3).



30:31 Sa vorbesti copiilor lui Israel, si sa le spui: Acesta Imi va fi untdelemnul pentru ungerea sfanta, printre urmasii vostri.

Verset ce nu a fost comentat.

30:32 Sa nu se unga cu el trupul nici unui om, si sa nu faceti un alt untdelemn ca el dupa aceeasi intocmire; el este sfant, si voi sa-l priviti ca sfant.

Trupul nici unui om. Adica, nici un untdelemn sfintit nu trebuia sa fie folosit de nimeni ca ungere obisnuita. El trebuia sa fie pastrat exclusiv pentru uz sfant. Nu trebuia sa fie folosita aceeasi formula pentru nici un alt scop, cu toate ca aceleasi ingrediente puteau fi folosite separat, sau in alte combinatii.



30:33 Oricine va face un untdelemn ca el, sau va unge cu el pe altul, va fi nimicit din poporul lui.

Verset ce nu a fost comentat.

30:34 Domnul a zis lui Moise: Ia mirodenii, stacte, onice mirositoare, halvan, si tamaie curata, in aceeasi masura.

Mirodenii. Versetele 34-38 dau instructiuni cum sa se faca ,,tamaia mirositoare” care trebuia sa fie arsa pe altarul de aur (v.7). Aceasta era un amestec de patru mirodenii, in parti egale. ,,Stacte”, ,,halvan”, ,,tamaia curta” erau rasinoase, in timp ce ,,onice” se pare ca a derivat dintr-o anumita cochilie de molusca.



30:35 Cu ele sa faci tamaie, o amestecatura mirositoare, alcatuita dupa mestesugul facatorului de mir; sa fie sarata, curata si sfanta.

Sa fie sarata. Mai de graba, ,,condimentata cu sare”(RSV). Carbunii pentru altarul tamaierii erau adusi de pe altarul arderii de tot (vezi Levitic 16,12.13), fapt ce descopera adevarul ca inima inchinatorului trebuia sa fie impacata cu Dumnezeu, inainte ca Dumnezeu sa primeasca rugaciunile si consacrarea lui (Iov 27,8,9; Psalmi 66,18, Proverbe 15,29; 28,9; Isaia 1,15; Mica 3,4; Ioan 9,31).



30:36 S-o pisezi marunt, si s-o pui inaintea marturiei, in cortul intalnirii, unde Ma voi intalni cu tine. Acesta va fi pentru voi un lucru prea sfant.

S-o pisezi. O mica parte din preparat trebuia sa fie pisata din cand in cand, cum se cerea, si pusa probabil pe altarul de aur ,,inaintea marturiei”, adica in partea opusa chivotului, dar inaintea perdelei dinauntru. Aceasta apropiere de prezenta divina o facea ,,foarte sfanta”.



30:37 Tamaie ca aceasta, in aceeasi intocmire, sa nu va faceti, ci s-o priviti ca sfanta, si pastrata pentru Domnul.

Sa nu faceti. Interdictia si pedeapsa in legatura cu untdelemnul pentru ungere (v.32 si 33) se aplica si in ce priveste tamaia.

Comentariile lui Ellen G. White

1-10 PP 348

1 SR 154

7,8 ML 217; PP 348, 352, 353; SR 154

8 PP 367

10 PP 352; SR 155

12-16 DA 155; PP 526

17-21 2T 611

18 PP 347

19-21CH 81

21 GW 173



30:38 Oricine va face tamaie ca ea, ca s-o miroase, va fi nimicit din poporul lui.

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: