English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Exod

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Exod, 3


3:1 Moise pastea turma socrului sau Ietro, preotul Madianului. Odata a manat turma pana dincolo de pustie, si a ajuns la muntele lui Dumnezeu, la Horeb.

Ietro. Un alt nume pentru Reuel (vezi comentariul pentru cap 2,18).

Despre preotia lui, vezi cap. 2,16; despre asezarea Madianului, vezi cap. 2,15.

Dincolo de pustie. Muntele Horeb trebuie sa fie cautat in partea centrala a peninsulei Sinai, si conform cu acest verset, patria lui Ietro era despartita de el printr-un desert. De aceea, locuinta lui trebuie sa fi fost la est sau sud-est de Horeb, si nu spre nord-est, asa cum considera unii. Numai in felul acesta este posibil a se explica urmatoarele doua fapte: (1) Cand s-a intors din Madian in Egipt, Moise a mers pe drumul Horebului, unde l-a intalnit Aaron, venind din Egipt (cap. 4,27). (2) In calatoria lor, izraelitii n-au intalnit nici un fel de madianiti prin desert, desi drumul spre patria lui Hobab, madianitul, i-a despartit de al lor, cand au plecat de la Sinai (Numeri 10,30). Cuvantul tradus ,,spre partea dinapoi” inseamna uneori ,,apus”, ca in RSV din Judecatori 18,12; Ezechiel 41,15; Zaharia 14,8; Isaia 9,12. Aceasta se datora faptului ca evreii erau de obicei, cu fata spre rasarit cand indicau directiile si, de aceea, apusul era ,,inapoia” lor in timp ce rasaritul era ,,inainte”. Aceasta reiese clar din LXX, Isaia 9,12. Mai departe este evident ca Horeb se afla la apus de locul natal al lui Ietro. Cuvantul tradus ,,spre partea dinapoi” (engleza) este redat ,,partea de apus” in RSV.

Muntele lui Dumnezeu. Exodul a fost scris dupa aratarea lui Dumnezeu la Horeb, care i-a dat numele de ,,Muntele lui Dumnezeu”. Horeb si Sinai sunt doua nume pentru acelasi munte (vezi Exod 19,11; Deuteronom 4,10). Prin secolul al cincilea d.Hr., Horeb a fost identificat cu unul din piscurile muntelui din partea centrala de sud a lui Sinai numit Jebel Musa, ,,Muntele lui Moise”. Este inalt de 2544 m si se ridica la vreo 500 m deasupra vailor inconjuratoare. Totusi s-a observat ca acest munte este invizibil din cea mai mare campie din vecinatate, er-Raha, care este considerata ,,pustia Sinai” (cap. 19,2). Aceasta campie ofera loc pentru o mare multime de oameni si, cu unele vai mici care-i apartin, ea are un numar de izvoare. Totusi, din sesul er-Raha, piscul invecinat Ras es-Safsaf de 2213 m inaltime, poate fi vazut cu usurinta. Din motivul acesta multi cercetatori care accepta identificarea traditionala a sesului er-Raha cu pustia Sinai, cred ca Muntele Sinai trebuie sa fie identificat cu Ras es-Safsaf mai degraba, decat cu Jebel Musa.

Altii au identificat muntele Legii cu Jebel Serbal, care se afla la vreo 15 mile spre nord-vest de, cel mai impresionant munte din intreaga peninsula Sinai. Jebel Serbal, cu o inaltime de numai 2287 m, este departe de a fi unul din cei mai inalti munti din regiune, dar se inalta prapastios din Wadi Feiran, care are o inaltime medie de 667 m. Marea diferenta de altitudine justifica aspectul impresionant al lui Jebel Serbal. Acesta este unul din motivele pentru care unii cercetatori vad in el Horebul, si in Wadi Feiran, ,,pustia Sinai” din Exod. Al doilea motiv este ca traditia care leaga Jebel Serbal cu muntele Sinai pare sa fie mai timpurie decat aceea care identifica pe Jebel Musa cu Muntele Sinai. Deoarece nu exista nici o dovada hotarata spre a sprijini vreuna din identificari, acum nu se poate determina daca Horeb este Jebel Musa, la poalele caruia este faimoasa manastire Sf. Ecaterina, unde Tischendorf a gasit Codex Sinaiticus, sau invecinatul Ras es-Safsaf, ori chiar Jebel Serbal (vezi comentariul pentru cap. 19,1.20).

3:2 Ingerul Domnului i S-a aratat intr-o flacara de foc, care iesea din mijlocul unui rug. Moise s-a uitat; si iata ca rugul era tot un foc, si rugul nu se mistuia deloc.

Ingerul Domnului. Contextul (v.4-6, 14) arata clar ca acest ,,inger al Domnului” era Insusi Domnul, a doua Persoana a Dumnezeirii (vezi PP 252, 311, 366). Deja pe vremea lui Avraam, Domnul se descoperise in acest fel si cu acest nume (vezi Geneza 22,11).

Flacara de foc. Textul ebraic se citeste literal ,,din mijlocul rugului”, nu in sensul ca nu exista decat un singur rug langa Muntele Horeb, ci mai degraba ca acesta era singurul rug care avea o insemnatate deosebita. Rugul aprins era o reprezentare vizibila potrivita a soliei pe care Dumnezeu a facut-o cunoscuta lui Moise. In contrast cu copacii mai semeti si mobili (Judecatori 9,15), rugul aprins poate fi comparat cu poporul lui Israel in smerenia lui, dispretuit de lume. Focul, arzand, dar neconsumand rugul, poate fi considerat ca reprezentand durerea curatitoare a robiei. Dar rugul n-a fost consumat si in flacara curatitore Domnul nu lasa pe poporul Sau prada mortii (Psalmi 118,18).



3:3 Moise a zis: Am sa ma intorc sa vad ce este aceasta vedenie minunata, si pentru ce nu se mistuie rugul.

Verset ce nu a fost comentat.

3:4 Domnul a vazut ca el se intoarce sa vada; si Dumnezeu l-a chemat din mijlocul rugului, si a zis: Moise! Moise! El a raspuns: Iata-ma!

Verset ce nu a fost comentat.

3:5 Dumnezeu a zis: Nu te apropia de locul acesta; scoate-ti incaltamintele din picioare, caci locul pe care calci este un pamant sfant.

Nu te apropia. Cand Moise s-a apropiat de rug, el nu s-a asteptat sa aiba o vedenie, nici nu era constient de prezenta lui Dumnezeu. De aceea, cand s-a apropiat spre a examina ,,aceasta vedenie minunata” (v.3), el a fost sfatuit sa ramana la o distanta neprimejdioasa de rug.

Scoate-ti incaltamintele. Deoarece incaltamintea asa cum o cunoastem noi astazi nu era purtata nici de egipteni, nici de locuitorii pustiului rasaritean, este mai bine a traduce cuvantul ebraic na‘al prin ,,sandale”. Practica de a le scoate inainte de intrarea intr-un templu, palat sau chiar case particulare, a fost intotdeauna un obicei general in Orientul Apropiat. Deoarece ghetele sau sandalele poarta praf sau alte impuritati, spiritul reverentios oriental considera drept sacrilegiu a intra cu incaltamintea in picioare intr-un loc curat sau sfant. Aceeasi porunca data acum lui Moise a fost repetata mai tarziu lui Iosua (Iosua 5,15).

Pamant sfant. Locul unde statea Moise era sfant, nu pentru ca era un sanctuar vechi sau loc sfintit necunoscut, asa cum considera unii comentatori, ci din cauza prezentei lui Dumnezeu.



3:6 Si a adaugat: Eu sunt Dumnezeul tatalui tau, Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov. Moise si-a ascuns fata, caci se temea sa priveasca pe Dumnezeu.

Dumnezeul tatalui tau. Trecerea de la ,,ingerul Domnului” (v.2) la ,,Domnul”, Iehova (v.4) si apoi la ,,Dumnezeu” (v.4, 6) exclude ideea ca Iehova este numai un Dumnezeu national, dupa cum pretinde inalta critica. Aceasta dovedeste ca cele trei expresii sunt mai mult sau mai putin sinonime. Dupa ce Moise a facut cunostinta cu faptul prezentei Sale, Dumnezeu se prezinta pe Sine ca Dumnezeul parintilor lui, Avraam, Isaac si Iacov. In felul acesta, Dumnezeu ii aminteste de fagaduintele facute patriarhilor, pe care era aproape sa le duca la indeplinire fata de samanta lor, copiii lui Israel. In expresia ,,tatalui tau” sunt clasificati ca unul singur cei trei patriarhi, din cauza legaturilor personale de care s-au bucurat fiecare din ei cu Dumnezeu, si a fagaduintelor pe care fiecare le-a primit direct de la Dumnezeu.

Moise si-a ascuns fata. Slava Dumnezeului celui Sfant nu o poate suporta nici un om pacatos, deci, pentru Moise era numai firesc sa-si ascunda fata. Mai tarziu, Ilie a facut la fel in acelasi loc (1 Regi 19,13), si chiar sfintii ingeri fac la fel inaintea tronului lui Dumnezeu din ceruri (Isaia 6,2).



3:7 Domnul a zis: Am vazut asuprirea poporului Meu, care este in Egipt, si am auzit strigatele pe care le scoate din pricina asupritorilor lui; caci ii cunosc durerile.

Verset ce nu a fost comentat.

3:8 M-am pogorat ca sa-l izbavesc din mana Egiptenilor, si sa-l scot din tara aceasta si sa-l duc intr-o tara buna si intinsa, intr-o tara unde curge lapte si miere, si anume, in locurile, pe care le locuiesc Canaanitii, Hetitii, Amoritii, Ferezitii, Hevitii si Iebusitii.

Sa-i scot. Expresia aceasta, ,,sa-i aduc sus” este literal corecta, pentru ca Palestina este asezata la un nivel mai inalt decat Egiptul. Scriitorii biblici sunt foarte grijulii in aceasta privinta si intotdeauna indica diferentele de inaltime prin expresii ca ,,s-a suit” sau ,,s-a pogorat (vezi Geneza 12,10; 13,1; 37,25; 39,1; 42,2; 46,3.4; 50,25).

O tara buna. Tara in care urmau sa fie dusi izraelitii este numita o ,,tara buna” din cauza marii ei fertilitati (vezi Deuteronom 8,7-9) si ,,intinsa” in contrast cu tara Gosen. Chiar daca fertilitatea Palestinei nu o egala pe aceea a Egiptului, totusi ea era mare. Pamantul bogat de la rasarit de Iordan produce enorme recolte de cereale primavara si da pasune tot anul. Regiunea de apus este mai putin productiva, dar daca este cultivata cu grija aduce excelente recolte de masline, smochine si orz. Din punct de vedere modern, Canaanul apare ca o tara mica, nefiind mai intinsa decat statul Vermont din Statele Unite si ceva mai mare decat Belgia din Europa. Dar pentru izraelitii de pe vremea lui Moise, ea parea intinsa, fiind considerabil mai mare decat toata regiunea de delta din Egipt, din care ei ocupasera doar o mica parte. Tara fagaduita in legamantul facut de Dumnezeu cu Avraam (Geneza 15,18-21) si in realitate stapanita de David si Solomon (1 Regi 4,21) includea nu numai Palestina ci si o regiune considerabila din Siria (vezi harta colorata).

Tara unde curge lapte si miere. Folosita aici pentru prima oara, dar obisnuita in cartile de mai tarziu (Numeri 13,27 Deuteronom 26,15; 31,20; Ieremia 11,5; 32,22; Ezechiel 22,6), aceasta a devenit o expresie proverbiala pentru o tara a abundentei, si nu trebuie sa fie impinsa pana la sensul exact literal. S-a vrut a se face prin ea o descriere figurativa a marii fertilitati si a frumusetii naturale a tarii Canaanului. Laptele si mierea sunt cele mai simple si mai alese produse ale unei tari bogate in iarba si flori, iar in Palestina ele se aflau in mare abundenta.

In locurile pe care le locuiesc canaanitii. Pentru explicarea originii si istoriei diferitelor natiuni amintite, vezi comentariul pentru Geneza 10,15-17. Enumerarea natiunilor din Palestina, facuta aici, este incompleta, fiind amintite in mod expres numai cinci din cele zece al caror tinut fusese fagaduit lui Avraam (Geneza 15,19-21). Totusi, mai este adaugat unul, acela al hevitilor. Este posibil ca ei succedasera chenizitilor sau cadmonitilor in timpul lui Avraam.



3:9 Iata ca strigatele Israelitilor au ajuns pana la Mine, si am vazut chinul cu care ii chinuiesc Egiptenii.

Verset ce nu a fost comentat.

3:10 Acum, vino, Eu te voi trimite la Faraon, si vei scoate din Egipt pe poporul Meu, pe copiii lui Israel.

Verset ce nu a fost comentat.

3:11 Moise a zis lui Dumnezeu: Cine sunt eu, ca sa ma duc la Faraon, si sa scot din Egipt pe copiii lui Israel?

Cine sunt eu? Cu Moise se petrecuse o mare schimbare. Inainte cu patruzeci de ani el se prezentase ca un eliberator voluntar. Mersese la fratii lui si omorase pe unul din asupritorii lor, socotind ca ei vor pricepe ca ,,Dumnezeu, prin mana lui le va da izbavirea” (Fapte 7,25). Totusi, pe vremea aceea, el nu era calificat pentru pozitia de conducere la care aspira, si nici copiii lui Israel nu erau gata pentru eliberare. Cei 40 de ani din Madian l-au invatat umilinta si l-au umplut cu o totala neincredere in sine insusi. Printul adoptiv al casei regale a Egiptului a devenit un pastor, avand o ocupatie dispretuita de egipteni (Geneza 46,34), si se simtea atat de nesigur de sine insusi, incat sa se teama de Faraon. Ce influenta se putea astepta el sa aiba, un pastor dispretuit din partea estica a pustiului, in fata puternicului rege al celei mai tari natiuni de pe pamant? Ba mai mult, ce influenta avea sa aiba el asupra propriului sau popor? Cand a fost un barbat puternic, ei il respinsesera; vor accepta ei conducerea lui ca un fugar reintors? Astfel de ganduri puteau sa treaca prin mintea lui Moise cand i s-a facut chemarea sa se intoarca in Egipt sa elibereze pe poporul lui. Impotrivirea lui de a accepta chemarea, neincrederea in sine si in poporul lui pot fi usor intelese.



3:12 Dumnezeu a zis: Eu voi fi negresit cu tine; si iata care va fi pentru tine semnul ca Eu te-am trimis: dupa ce vei scoate pe popor din Egipt, veti sluji lui Dumnezeu pe muntele acesta.

Eu voi fi cu tine. Dumnezeu n-a respins argumentele lui Moise, ci l-a asigurat de insotirea si ajutorul divin. Nici o dibacie omeneasca, nici o putere pamanteasca, sau simpla ingeniozitate nu pot face ceea ce este posibil prin conlucrarea cu Dumnezeu. Unui conducator al poporului lui Dumnezeu nu-i poate fi facuta o fagaduinta mai mare decat aceea data lui Moise atunci cand a fost chemat.

Semnul. Dumnezeu a dat lui Moise un semn ca nu este trimis intr-o misiune fara succes, ci acesta era un semn a carui implinire va veni mai tarziu, ca si acela dat lui Ezechia prin Isaia (2 Regi 19,29). Totusi, inainte ca semnul sa poata fi implinit, Moise trebuia sa asculte si sa indeplineasca sarcina pe care era imputernicit sa o intreprinda.



3:13 Moise a zis lui Dumnezeu: Iata, cand ma voi duce la copiii lui Israel, si le voi spune: Dumnezeul parintilor vostri m-a trimis la voi; si ma vor intreba: Care este Numele Lui? ce le voi raspunde?

Care este numele lui. Pe punctul de a accepta chemarea divina, Moise a intrebat ce trebuia sa spuna in cazul cand poporul va intreba despre scrisorile lui de acreditare divina. Presupunerea ca poporul putea sa puna aceasta intrebare nu trebuie sa fie atribuita necunoasterii numelui Dumnezeului lor. Numele prin care Se descoperise parintilor lor nu putea sa dispara intru totul din amintire si simpla mentiune a numelui lui Dumnezeu nu putea sa-i fi fost de mult ajutor lui Moise. Totusi, natura si puterea Aceluia care-l trimitea pe Moise, aveau sa fie exprimate in acel nume si, deoarece numele inseamna atat de mult pentru spiritul semitic, era important pentru Moise sa descopere poporului sau adevarata natura a Dumnezeului lor, care acum era gata sa-i elibereze din robie.



3:14 Dumnezeu a zis lui Moise: Eu sunt Cel ce sunt. Si a adaugat: Vei raspunde copiilor lui Israel astfel: Cel ce se numeste Eu sunt, m-a trimis la voi.

Eu sunt cel ce sunt. De aceea, Dumnezeu s-a descoperit lui Moise, sau mai degraba i-a explicat numele prin care Se facuse cunoscut lui Avraam la facerea legamantului (Geneza 15,7). In ebraica si in engleza (in limba romana la fel), numele acesta este o forma a verbului ,,a fi” si inseamna ca posesorul lui este cel vesnic, cel existent prin sine (vezi Ioan 8,58; DA 469). Universalitatea lui atotcuprinzatoare exclude orice comparatie a Dumnezeului izraelitilor cu zeitatile Egiptului, sau a altor natiuni. S-a intentionat a se asigura lui Moise si poporului sau o puternica mangaiere in suferinta lor si un sprijin puternic pentru increderea lor in realizarea scopului Lui de a-i elibera.

,,Eu sunt” m-a trimis. ,,Eu sunt” este o forma prescurtata pentru ,,Eu sunt Cel ce sunt”, si are de scop sa exprime aceeasi idee.



3:15 Dumnezeu a mai zis lui Moise: Asa sa vorbesti copiilor lui Israel: Domnul, Dumnezeul parintilor vostri, Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov, m-a trimis la voi. Acesta este Numele Meu pentru vesnicie, acesta este Numele Meu din neam in neam.

Acesta este numele Meu. Tradus din cuvantul ebraic ca ,,Eu sunt”, rezulta forma derivata Yahweh. Yahweh este mai potrivit redat ,,Domnul” de catre KJV, cu intreg cuvantul in majuscule si litere majuscule mici, cum apare aici. Traducerea ASV din 1901, translitereaza pe Yahweh ca ,,Iehova”. Pentru evrei, acesta a fost intotdeauna numele sacru prin care a fost deosebit adevaratul Dumnezeu de toti zeii falsi. Vezi p.172,173.



3:16 Du-te, strange pe batranii lui Israel, si spune-le: Mi s-a aratat Domnul, Dumnezeul parintilor vostri, Dumnezeul lui Avraam, lui Isaac si lui Iacov. El a zis: V-am vazut, si am vazut ce vi se face in Egipt,

Strange pe batrani. Dumnezeu continua sa-i dea mai departe instructiuni lui Moise cu privire la aducerea la indeplinire a misiunii sale. La sosirea lui in Egipt, in primul rand, el trebuia sa-i informeze pe batrani, ca reprezentanti ai natiunii, si anume, pe capii de familie si de triburi, despre planul lui Dumnezeu de a-i elibera. ,,Batranii” nu erau in mod necesar de varsta inaintata, ci aceia care erau recunoscuti drept conducatori de popor (vezi cap. 6,14.15; 12,21).

V-am vazut. O repetare a cuvintelor folosite de Iosif pe patul lui de moarte (Geneza 50,24). Ele pot sa insemne: ,,Am facut cum a profetizat Iosif, si puteti fi siguri ca tot ce a fagaduit el se va implini”.



3:17 si am zis: Va voi scoate din suferinta Egiptului, si va voi duce in tara Canaanitilor, Hetitilor, Amoritilor, Ferezitilor, Hevitilor si Iebusitilor, intr-o tara unde curge lapte si miere.

Vezi comentariul pentru versetul 8.



3:18 Ei vor asculta de glasul tau; si te vei duce, tu si batranii lui Israel, la imparatul Egiptului, si ii veti spune: Domnul, Dumnezeul Evreilor, s-a intalnit cu noi. Da-ne voie sa mergem cale de trei zile in pustie, ca sa aducem jertfe Domnului, Dumnezeului nostru.

Ei vor asculta. Moise credea ca ei il vor dispretui, vor avea urechi surde pentru cuvintele sale si vor refuza conducerea lui. Dar Dumnezeu i-a spus ca de data aceasta primirea lui se va deosebi mult de aceea care i s-a facut cu 40 de ani inainte. Inimile oamenilor sunt in mana lui Dumnezeu, si Dumnezeu Insusi condusese treburile poporului Sau asa fel incat sa fie gata sa-l recunoasca pe Moise ca unealta aleasa de Dumnezeu pentru eliberarea lor.

Da-ne voie sa mergem. Cererea pentru ingaduinta lui Faraon de a parasi tara este formulata in asa fel incat sa exprime legatura precisa fata de el. El n-avea nici un drept sa-i retina, dar consimtamantul pentru plecarea lor era necesar tot asa cum a fost acela al unui rege de mai inainte pentru asezarea lor in tinutul Gosen (Geneza 45,16-20). El n-avea nici un motiv intemeiat sa refuze cererea lor de a face o calatorie de trei zile in pustie, pentru ca intoarcerea lor la sfarsitul acestei perioade era cuprinsa in cerere. Era aceasta inselaciune? Nicidecum. Dumnezeu cunostea inima lui Faraon si l-a instruit pe Moise sa nu ceara deocamdata mai mult decat putea fie sa acorde, fie – prin refuz – sa-si descopere asprimea inimii. Daca Faraon ar fi consimtit, probabil ca Dumnezeu i-ar fi facut atunci cunoscut intregul Sau plan si ar fi cerut eliberarea definitiva a poporului Sau. Cand Faraon a refuzat prima cerere rezonabila (Exod 5,2), Moise a trebuit sa demonstreze puterea Dumnezeului evreilor prin minuni si judecati. Prin urmare, Moise a persistat in cererea de a ingadui poporului sa mearga sa slujeasca Dumnezeului lor (cap. 7,16; 8,1; 9,1.13; 10,3). Numai cand regele le-a dat ingaduinta de a sacrifica in Egipt, Moise a adaugat la cerere lui semnificatia expresiei ,,dupa cum ne va spune” (cap. 8,27), care inseamna ca ei nu se mai puteau intoarce. Desigur, ca acest era motivul de care se temea Faraon.



3:19 Stiu ca imparatul Egiptului n-are sa va lase sa plecati decat silit de o mana puternica.

Silit de o mana puternica. Faraon nu avea sa binevoiasca a lasa pe popor sa plece, chiar daca mana puternica a lui Dumnezeu era asupra lui (vezi cap. 8,15.19.32; 9,12.35; 10,20.27). Dumnezeu a prevazut rezistenta lui si a facut planul in conformitate cu aceasta. Citirea marginala a traducerii KJV, ,,decat prin mana puternica”, este intemeiata pe LXX si urmata de RSV, dar nu este favorizat de textul ebraic.



3:20 Eu Imi voi intinde mana, si voi lovi Egiptul cu tot felul de minuni, pe care le voi face in mijlocul lui. Dupa aceea, are sa va lase sa plecati.

Dupa aceea. Declaratia aceasta nu este in dezacord cu v.19. Intelesul v.19 si 20 este ca Faraon nu avea sa vrea sa lase pe Israel sa plece, chiar fiind lovit de mana puternica a lui Dumnezeu, dar avea sa fie constrans sa faca asa, impotriva vointei sale. Chiar dupa plaga a noua, Faraon inca mai refuza sa-i lase sa plece (cap. 10,27). In cele din urma, dupa moartea intaiului sau nascut, cand a dat ingaduinta, de fapt i-a alungat (cap. 12,31-33) si curand si-a schimbat hotararea, urmarindu-i (cap. 14,5-9). Mana puternica a lui Dumnezeu nu a infrant vointa regelui, dar a contribuit la eliberarea lui Israel.



3:21 Voi face chiar ca poporul acesta sa capete trecere inaintea Egiptenilor; si, cand veti pleca, nu veti pleca cu mainile goale.

Verset ce nu a fost comentat.

3:22 Fiecare femeie va cere de la vecina ei si de la cea care locuieste in casa ei, vase de argint, vase de aur, si haine, pe care le veti pune pe fiii si fiicele voastre. Si veti jefui astfel pe Egipteni.

Fiecare femeie va cere. Fara indoiala ca evreii n-au avut de gand sa restituie ce incercau sa obtina de la egipteni. Prin urmare, au fost invinuiti de frauda si Dumnezeu este blamat nu numai pentru iertarea faptei de inselaciune, ci si pentru planuirea si dirijarea ei. Insa verbul tradus cu ,,imprumuta” (engleza) trebuie sa fie tradus ,,cere” ca in RSV (si in traducerea Cornilescu). Izraelitii trebuiau sa ceara daruri de la vecinii lor egipteni ca o contributie pentru cheltuielile necesare lungii calatorii. Ei muncisera zeci de ani ca robi in folosul egiptenilor, a caror impozite fusesera mai usoare, proportional cu valoarea muncii gratuite facuta de evrei. Ultima avea sa fie, desigur, indreptatita numai la o mica rasplatire pentru indelungatii ani de munca facuta. Izraelitii au cerut fara intentia de a restitui si egiptenii au aprobat cererea lor fara a se astepta sa primeasca inapoi, pentru ca Dumnezeu a facut ca inimile lor sa fie deschise fata de izraeliti (v.21). Egiptenii ii jefuisera pe evrei, iar acum evreii au scos jaful din Egipt ca o compensare partiala (PP 281).Comentariile Ellen G. White

1-22 PP 251-253

1 CT 406, 417; Ed 62; FE 342, 360; GW 333; MH 474; PP 247, 251; 4T 343, 442, 611

1,2 DA 23

1-3 PP 251

2 SR 110

2-5 MH 212

4,5 MH 508

4-6PP 251

5 CS 83; Ed 243; FE 192; GW 179; PK 49; PP 350; TM 60; 5T 711

5,6 MH 436; 8T 284

7,8 PP 252

7-10 SR 111, 147

10 FE 287; MH 475

10,11 4T 611

10-13 PP 252

12 CH 313; DA 641; 7T 221; 8T 144

14 DA 24; 1T 292; 5T 704, 725; 6T 20; 9T 260

14-22 PP 253


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: