Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Exod

Exod 26:37


26:37 Pentru perdeaua aceasta sa faci cinci stalpi de salcam si sa-i imbraci cu aur; stalpii acestia sa aiba carlige de aur, si sa torni pentru ei cinci picioare de arama.

Cinci stalpi. Exista unele pareri cu privire la acoperisul cortului, si anume, daca era orizontal sau inclinat. Dovezile duc la concluzia ca era orizontal:

1. 1. Covoarele exterioare (v.8) erau lungi de 30 de coti, lungimea exacta cerea sa se prevada un acoperis orizontal si sa fie intinsa fiecare latura, ca un acoperis pentru peretii de scandura poleite cu aur. Un acoperis inclinat ar mari lungimea acoperitoarei cerute de acoperis si, drept urmare, ar scadea lungimea care mai ramane la dispozitie spre a acoperi laturile. Mai mult sau mai putin, partea inferioara a scandurilor poleite cu aur ar fi lasate dezgolite. Dar aurul era de altfel rezervat pentru interiorul constructiei. Faptul ca covorul interior a fost cu doi coti mai scurt decat cele trei exterioare, inseamna ca covoarele exterioare erau destinate sa-l protejeze si ca ajungeau probabil pana aproape de pamant.

2. 2. Nu este amintit nici un stalp de coama, nici nu reiese folosirea vreunuia. Ba mai mult, nu exista nimic spre a arata ca acei cinci ,,stalpiā€ variau in lungime.

3. 3. Nu este facuta nici o mentiune despre capetele frontale ale uni acoperis triunghiular si ar fi foarte improbabil ca aceste capete sa fie lasate deschise. In mod incidental, perdeaua care despartea Locul Sfant de Locul Prea Sfant nu se intindea pana la varful constructiei (PP 353), astfel ca putea fi vizibila parte din lumina Sechinei pe deasupra acesteia, din prima incapere a sanctuarului.

4. 4. Vechile cladiri mesopotamiene, egiptene si palestiniene aveau acoperisul orizontal. Primele dovezi arheologice despre corturi cu acoperisuri inclinate vin din Mesopotamia, secole mai tarziu. Schitele care arata cortul cu acoperis inclinat se intemeiaza pe conceptia imaginativa a artistului despre el.

5. 5. Cortul era o constructie portabila temporara, destinata spre a fi folosita in timpul peregrinarilor prin pustie, pana la ridicarea unei cladiri mai statornice in Tara Fagaduintei. Cantitatea de ploaie din pustia arida nu avea sa faca din acoperisul orizontal un inconvenient.

Comentariile lui Ellen G. White

1-37 PP 347, 348

1 GC 412; PP 347; SR 154

7,14 GC 412; PP 347

31,33 PP 347; SR 154

33 GC 412

34,35 PP 348

36 PP 347