Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Exod

Exod 26:1


26:1 Cortul sa-l faci din zece covoare de in subtire rasucit, si din materii vopsite in albastru, purpuriu si caramiziu; pe el sa faci heruvimi lucrati cu maiestrie.

Cortul. Din miskan, ,,locas”, un cuvant care deriva din sakan, ,,a locui”. El este inrudit cu Sechina, prezenta slavita a lui Dumnezeu (vezi Exod 25,8 si Geneza 3,24) in Sfanta Sfintelor (Exod 25,22). Cuvantul ,,tabernacol” poate fi redat mai clar astazi prin ,,cort” sau ,,locas”.

Mobilierul sacru al cortului a fost descris, cu exceptia altarului tamaierii. Acesta este luat in considerare in cap. 30,1-10. Capitolul 26 se ocupa cu directivele pentru construirea sfantului ,,cort” insusi. Acesta avea doua parti principale:

a. O incapere patrulatera de 30 coti lungime, pe 10 coti latime si 10 coti inaltime (13,34 m pe 4,45 m; vezi cap. 25,10), deschisa la unul din capete. Cele trei parti erau facute din scanduri de salcam acoperite cu aur si acesta era cortul propriu zis.

b. Un covor din par de capra era intins, probabil orizontal, pe deasupra cortului. Cuvantul ,,cort” este gresit tradus ca ,,acoperis” in versetul 7, apare corect in alta parte a capitolului (v.11-14, 36). Un acoperis exterior din ,,piei de berbeci vopsita in rosu”, sau piei de berbeci tabacite, si ,,piei

de vitel de mare” (vezi cap. 25,5) peste covorul de par de capra. Existau si parti secundare ale constructiei, precum:

a. ,,Imbucaturile” sau pridvoarele care trebuiau sa tina si sa sprijine in pozitie verticala scandurile care includeau cortul.

b. ,,Drugii” spre a fi folositi sa tina scandurile impreuna.

c. ,,Perdeaua” sau cortina intinsa pe stalpi de la o margine la cealalta a cortului, despartindu-l astfel in doua incaperi. Incaperea din fata, ,,locul sfant”, sau ,,intaiul cort” era de doua ori mai lunga decat ,,Sfanta Sfintelor”. (Exod 26,15-25, 33; vezi 1 Regi 6,16–20; Evrei 9,2–7) era de 20 coti in lungime si 10 coti in latime (8,89 m pe 4,46 m).

d. ,,Perdeaua” sau cortina care acoperea partea deschisa a cortului, care nu avea scanduri.

Zece covoare. Incheiate impreuna ca ,,latime” acestea au format partea interioara a celor patru ,,acoperisuri” (Exod 26,7.14), si astfel tavanul celor doua incaperi. Covoarele acestea erau cu doi coti mai scurte decat covoarele exterioare (v.7), facand astfel acoperisul interior cu un cot mai scurt de fiecare parte decat acoperisul exterior.

Heruvimi. Deoarece materialele folosite de Oholiab in broderia lui erau identice cu cele numite aici, este rezonabil a crede ca acesti ,,heruvimi” au fost brodati in ,,covoare” (cap. 35,35; 38,23). Acesti heruvimi reprezentau ostirea ingerilor care sunt in prezenta Domnului si indeplinesc porunca Lui (Psalmi 103,20.21; Evrei 1,13.14; vezi Geneza 3,24).