Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Exod

Exod 25:9


25:9 Sa faceti cortul si toate vasele lui dupa chipul pe care ti-l voi arata.

Dupa chipul. Aceasta arata ca, desi lucrarea era a omului, planul era al lui Dumnezeu. Intotdeauna, Dumnezeu a tinut seama de uneltele omenesti spre a conlucra la cladirea casei Sale. In aceasta lucrare fiecare individ poate sa aiba satisfactia de a lua parte.

Pe munte, Moise a vazut o ,,reprezentare in miniatura” a sanctuarului ceresc (PP 343; Fapte 2,44; Evrei 8,5), ,,adevaratul cort” (Evrei 8,2). Cel de pe pamant se spune ca este ,,chipul lucrurilor ceresti” (Evrei 9,2.,24), pentru ca a fost facut ,,dupa chipul” aratat lui Moise (Evrei 8,5). El era o ,,copie” a ,,marelui original” din cer (GC 414). In viziune, Ioan a fost dus in sanctuarul ceresc (Apocalipsa 15,5), unde a vazut chivotul (Apocalipsa 11,19), altarul tamaierii (Apocalipsa 8,3-5) si probabil sfesnicul (Apocalipsa 1,12.11.4). In felul acesta, exista ,,dovada indiscutabila a existentei unui sanctuar in ceruri”, unde troneaza Stapanul universului (GC 415) si unde Hristos slujeste ca Marele nostru Preot (Evrei 8,1,2).

Totusi, este zadarnic a se face speculatii cu privire la dimensiunile, infatisarea exacta sau asezarea sanctuarului ceresc, pentru ca nici o constructie pamanteasca n-ar putea reprezenta vastitatea si slava lui (PP 357). Omul este ,,dupa chipul lui Dumnezeu” (Geneza 1,27), totusi numai Hristos este ,,intiparirea Fiintei Lui” (Evrei 1,3).

Tot ce este marginit poate, in cel mai bun caz, sa fie asemenea cu ce este nemarginit, numai in mod intunecos. Lui Moise nu i s-a aratat sanctuarul ceresc insusi, ci numai o imagine a lui. Sanctuarul pamantesc a fost facut dupa chipul celui ceresc, pana la masura in care acesta a fost o vie reprezentare a diferitelor aspecte ale slujbei lui Hristos in folosul omului cazut (PP 357). Noi trebuie sa ne indreptam atentia noastra asupra lucrarii pe care o face pentru noi, asa cum face si Pavel in Evrei (Evrei 3,1; 10,12.19-22).

Sanctuarul din cer, ca si cel de pe pamant, a fost ridicat pentru a se ocupa cu pacatul. Domnul Hristos ,,a implinit lucrarea Sa de mijlocire” dupa invierea Sa si inainte de inaltarea Sa, 40 de zile mai tarziu (DA 819). El a fost pregatit sa ia asupra-Si slujba preoteasca in virtutea faptului ca a obtinut rascumpararea pentru noi prin sangele Sau (Evrei 9,12).

Solomon stia ca pana si Templul lui, care intrecea in marime si frumusete tabernacolul din pustie, nu putea sa-L cuprinda pe Dumnezeu (1 Regi 8,27). Cu toate acestea, Dumnezeu l-a considerat drept de casa a Sa (Isaia 56,7), dupa cum mai tarziu a considerat a fi si Templul lui Irod (Matei 21,13). Si Acela care locuieste ,,in locuri inalte si in sfintenie” va locui si ,,cu omul zdrobit si smerit” (Isaia 57,15).