English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Exod

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Exod, 25


25:1 Domnul a vorbit lui Moise, si a zis:

Verset ce nu a fost comentat.

25:2 Vorbeste copiilor lui Israel: Sa-Mi aduca un dar; sa-l primiti pentru Mine de la orice om care-l va da cu tragere de inima.

Sa-mi aduca un dar. Vointa divina fusese descoperita lui Israel in Decalog. legile si ,,poruncile” din ,,Cartea legamantului” ii fusesera date lui Moise, iar legamantul dintre Dumnezeu si poporul Sau fusese ratificat. Dar nu fusese inca instituita nici o forma permanenta de inchinare. Pana aici, fusese prezentat numai un ,,altar” si date unele directive cu privire la el (cap. 20,24-26), dar nu fusese aranjat nici un sistem complet prin care inchinarea fata de adevaratul Dumnezeu sa poata deveni un mijloc eficace pentru a aduce poporul in partasie stransa si ascultare fata de El si pentru a-l ocroti impotriva inchinarii la numerosii zei ai paganilor. Poporul urma sa aiba privilegiul de a participa la construirea locului care avea sa fie locasul lui Dumnezeu intre ei.

Cu tragere de inima. Literal, ,,cel pe care-l indeamna inima”. Dumnezeu doreste numai acele daruri care vin din inima, nu numai din mana sau punga. El avea sa le primeasca numai pe acelea care erau date ,,cu tragere de inima” (2 Corinteni 9,6-7). Numai acela care da din inima lui isi are numele in scris in inventarul lui Dumnezeu, pentru ca numai el daruieste in spiritul bisericii din Macedonia (2 Corinteni 8,1-5). Faptul ca poporul a raspuns in felul acesta este evident din Exod 35,21-29 si 36,3-7. Ei au raspuns in asa masura, incat au trebuit sa fie ,,opriti sa mai aduca”. In felul acesta, cortul a fost rezultatul darurilor de buna voie. Un spirit asemanator s-a dat pe fata pe vremea lui David, cand a fost cladit templul (1 Cronici 29,1-9) si, de asemenea, cand exilatii reintorsi din robia babiloniana cu Zorobabel au recladit templul (Ezra 2,68.69; Hagai 1,12-14).



25:3 Iata ce veti primi de la ei ca dar: aur, argint si arama;

Aur. Trei metale aveau sa fie folosite la tabernacol si la piesele mobilierului lui. ,,Arama” era un aliaj de cupru si cositor si, de aceea, mai de graba bronz decat arama. Cand evreii au plecat din Egipt, ei ,,imprumutasera” de la egipteni vase scumpe (vezi cap. 3,22; 12,35.36). Poporul a dat lui Dumnezeu ce a avut mai bun. Dumnezeu nu va primi o ,,jertfa” care este ,,oarba”, ,,schioapa”, sau ,,bolnava” (Maleahi 1,8). Aceasta nu inseamna ca Dumnezeu asteapta de la noi sa dam peste puterea noastra, ci mai degraba in masura posibilitatii noastre (2 Corinteni 8,12).

,,Paraua” vaduvei (Marcu 12,41-44) Ii este tot atat de placuta ca ,,vasul de alabastru cu mir foarte scump” (Matei 26,6-13), sau ,,pretul” unei proprietati depuse la picioarele apostolilor (Fapte 5,1.2). Aceasta daruire facuta lui Dumnezeu din cele mai bune lucruri ale noastre se aplica nu numai la posesiunile noastre, ci si la capacitatile, timpul si puterea noastra. Puterile noastre cele mai bune sa fie ale Lui, afectiunile noastre cele mai fierbinti, gandurile noastre cele mai adanci, aspiratiile noastre cele mai inalte. In slujba lui Hristos se cer multe feluri de daruri si nu exista nici unul asa de sarac sau lipsit de capacitate, incat sa nu-si poata face partea. Nu trebuie sa pierdem lectia invatata prin greseala omului cu un singur talant (Matei 25,14.15. 24-30). Izraelitii depun comorile lor in ceruri, consacrandu-le lucrarii si slujirii lui Dumnezeu (Matei 6,19-21). Ei nu erau inselati de ,,motivul profitului” lumii, pentru ca nu si-au pus drept scop s-o ,,castige” pe aceasta, ,,in schimbul” vietii viitoare (vezi Matei 16,25.26).



25:4 materii vopsite in albastru, purpuriu, caramiziu, panza de in subtire si par de capra;

Verset ce nu a fost comentat.

25:5 piei de berbeci vopsite in rosu si piei de vitel de mare; lemn de salcam;

Piei de vitel de mare. Cuvantul redat aici ,,vitel de mare” pare a fi imprumutat din limba egipteana, termen inrudit cu un fel de piele de animale nespecificate. De asemenea, se sustine ca este inrudit cu un cuvant arab folosit pentru ,,foca” sau vitel de mare (vezi PP 347). Acest animal erbivor acvatic, care are o lungime de 3-4 metri, are un cap rotund, mamele pentru alaptarea puilor si o coada bifurcata. Se afla adesea printre stancile de corali ale Marii Rosii. Se presupune ca foca a dat nastere la sirena din legenda. Pieile de ,,vitel de mare” formau acoperisul exterior al tabernacolului (PP 347). Fiind de la animale marine, ele aveau sa fie mai rezistente decat pieile de animale terestre, cand erau supuse la atmosfera pustiului.

Lemn de salcam. Adica, lemn de salcam. Acesta este tare, durabil si foarte fibros, si deci cel mai potrivit pentru lucrari de tamplarie.



25:6 untdelemn pentru sfesnic, mirodenii pentru untdelemnul ungerii si pentru tamaia mirositoare;

Verset ce nu a fost comentat.

25:7 pietre de onix si alte pietre pentru efod (umarar) si pieptar.

Verset ce nu a fost comentat.

25:8 Sa-Mi faca un locas sfant, si Eu voi locui in mijlocul lor.

Sa-Mi faca un locas sfant. Desi iudeii stiau, dupa cat cunoastem, ca Dumnezeul cel mare nu putea ,,sa locuiasca” in nici o cladire facuta de om (1 Regi 8,27; 2 Cronici 2,6; Ieremia 23,23.24), nu se parea potrivita o inchinare fara un templu. Ba mai mult, sanctuarul prezenta un centru vizibil pentru inchinarea la singurul Dumnezeu adevarat, si era, in felul acesta, o aparare impotriva inchinarii la multimea de zei pagani. El Il aducea pe Dumnezeu aproape de poporul Sau si facea reala prezenta Sa in mijlocul lor. Aceasta mai era si o ocrotire impotriva idolatriei (Exod 29,43.45; Numeri 35-34).

Avand in vedere ca pe acea vreme izraelitii erau un popor nomad si peregrin, sanctuarul trebuia sa fie un cort care putea sa fie demontat cu usurinta si mutat din loc in loc. Este semnificativ ca termenul ebraic pentru ,,sanctuar”, nu este niciodata aplicat la un templu pagan.

Si Eu voi locui. Intr-un sens spiritual, Dumnezeu a cautat intotdeauna sa locuiasca cu oamenii si nu poate gasi ,,odihna” pana ce nu I s-a dat o locuinta (Psalmi 132,13-16), mai intai in inima poporului Sau in mod individual (1 Corinteni 3,16.17; 6,19), si apoi in mijlocul gruparii care se aduna sa I se inchine (Matei 18,20). Sistemul care se concentra in tabernacolul pamantesc arata inainte spre Hristos, care mai tarziu ,,a locuit”, literal, printre oameni, fiind ,,facut trup” (Ioan 1,14).

Cuvantul ebraic sakan, ,,locas”, inseamna a fi o resedinta permanenta intr-o comunitate. El este inrudit indeaproape cu cuvantul sekina folosit pentru manifestarea gloriei divine care isi avea locul ei deasupra capacului milei (PP 349). Sekina era simbolul prezentei divine in care Dumnezeu fagaduise sa locuiasca ,,in mijlocul lor” (Exod 25,22).



25:9 Sa faceti cortul si toate vasele lui dupa chipul pe care ti-l voi arata.

Dupa chipul. Aceasta arata ca, desi lucrarea era a omului, planul era al lui Dumnezeu. Intotdeauna, Dumnezeu a tinut seama de uneltele omenesti spre a conlucra la cladirea casei Sale. In aceasta lucrare fiecare individ poate sa aiba satisfactia de a lua parte.

Pe munte, Moise a vazut o ,,reprezentare in miniatura” a sanctuarului ceresc (PP 343; Fapte 2,44; Evrei 8,5), ,,adevaratul cort” (Evrei 8,2). Cel de pe pamant se spune ca este ,,chipul lucrurilor ceresti” (Evrei 9,2.,24), pentru ca a fost facut ,,dupa chipul” aratat lui Moise (Evrei 8,5). El era o ,,copie” a ,,marelui original” din cer (GC 414). In viziune, Ioan a fost dus in sanctuarul ceresc (Apocalipsa 15,5), unde a vazut chivotul (Apocalipsa 11,19), altarul tamaierii (Apocalipsa 8,3-5) si probabil sfesnicul (Apocalipsa 1,12.11.4). In felul acesta, exista ,,dovada indiscutabila a existentei unui sanctuar in ceruri”, unde troneaza Stapanul universului (GC 415) si unde Hristos slujeste ca Marele nostru Preot (Evrei 8,1,2).

Totusi, este zadarnic a se face speculatii cu privire la dimensiunile, infatisarea exacta sau asezarea sanctuarului ceresc, pentru ca nici o constructie pamanteasca n-ar putea reprezenta vastitatea si slava lui (PP 357). Omul este ,,dupa chipul lui Dumnezeu” (Geneza 1,27), totusi numai Hristos este ,,intiparirea Fiintei Lui” (Evrei 1,3).

Tot ce este marginit poate, in cel mai bun caz, sa fie asemenea cu ce este nemarginit, numai in mod intunecos. Lui Moise nu i s-a aratat sanctuarul ceresc insusi, ci numai o imagine a lui. Sanctuarul pamantesc a fost facut dupa chipul celui ceresc, pana la masura in care acesta a fost o vie reprezentare a diferitelor aspecte ale slujbei lui Hristos in folosul omului cazut (PP 357). Noi trebuie sa ne indreptam atentia noastra asupra lucrarii pe care o face pentru noi, asa cum face si Pavel in Evrei (Evrei 3,1; 10,12.19-22).

Sanctuarul din cer, ca si cel de pe pamant, a fost ridicat pentru a se ocupa cu pacatul. Domnul Hristos ,,a implinit lucrarea Sa de mijlocire” dupa invierea Sa si inainte de inaltarea Sa, 40 de zile mai tarziu (DA 819). El a fost pregatit sa ia asupra-Si slujba preoteasca in virtutea faptului ca a obtinut rascumpararea pentru noi prin sangele Sau (Evrei 9,12).

Solomon stia ca pana si Templul lui, care intrecea in marime si frumusete tabernacolul din pustie, nu putea sa-L cuprinda pe Dumnezeu (1 Regi 8,27). Cu toate acestea, Dumnezeu l-a considerat drept de casa a Sa (Isaia 56,7), dupa cum mai tarziu a considerat a fi si Templul lui Irod (Matei 21,13). Si Acela care locuieste ,,in locuri inalte si in sfintenie” va locui si ,,cu omul zdrobit si smerit” (Isaia 57,15).



25:10 Sa faca un chivot de lemn de salcam; lungimea lui sa fie de doua coturi si jumatate, latimea de un cot si jumatate, si inaltimea de un cot si jumatate.

Un chivot. Cuvantul ebraic tradus astfel poate fi de la o radacina care inseamna ,,a colecta”, ,,a aduna”. Daca este asa, un ,,chivot” era o lada in care puteau fi adunate lucruri pentru o pastrare sigura. Un cuvant asirian inrudit aranu ,,cutie”, deriva din radacina aramu ,,a acoperi”.

Un cot. Evreii, ca si egiptenii, foloseau doua feluri de coti: unul lung si unul scurt. Desi lungimea cotului ebraic este o chestiune ipotetica, cotul egiptean obisnuit avea lungimea de cca. 45 cm., iar cotul regal de cca. 52,3 cm. Avand in vedere ca Moise a fost crescut la curte, si robii evrei erau folositi la construirea diferitelor proiecte regale, se poate presupune in mod rezonabil ca unul din cotii folositi de Moise la construirea tabernacolului a fost cotul egiptean regal. In conformitate cu aceasta, chivotul ar fi fost lung de cca. 131 cm si lat si inalt de 78,4 cm.



25:11 Sa-l poleiesti cu aur curat, sa-l poleiesti pe dinauntru si pe din afara, si sa-i faci un chenar de aur de jur imprejur.

Verset ce nu a fost comentat.

25:12 Sa torni pentru el patru verigi de aur, si sa le pui la cele patru colturi ale lui: doua verigi deoparte si doua verigi de cealalta parte.

Patru colturi. Literal, ,,cele patru picioare ale lui”. Verigile nu erau atasate la ,,colturile” de sus, ci la cele patru ,,picioare” sau ,,temelii” (compara cu v.22).

,,Drugii” introdusi prin verigile acestea (v.13) urmau sa se aseze pe umerii barbatilor care purtau chivotul in timpul pelerinajelor lui Israel. Acesti ,,drugi” trebuiau sa ramana pe loc (v.15) spre a evita necesitatea de a atinge vreo parte a chivotului cand era pus jos, sau cand era ridicat. Deoarece acesti drugi nu faceau parte din chivotul insusi, nu se comitea nici un sacrilegiu atingandu-i, sau umbland cu ei (vezi 2 Samuel 6,6,7).



25:13 Sa faci niste drugi de lemn de salcam, si sa-i poleiesti cu aur.

Verset ce nu a fost comentat.

25:14 Sa vari drugii in verigile de pe laturile chivotului, ca sa slujeasca la ducerea chivotului;

Verset ce nu a fost comentat.

25:15 drugii vor ramane in verigile chivotului, si nu vor fi scosi din ele.

Verset ce nu a fost comentat.

25:16 Sa pui in chivot marturia, pe care ti-o voi da.

Marturia. Adica, cele doua table de piatra care contineau cele Zece Porunci (cap. 30,6; 31,18; 32,15.16). Scopul principal al chivotului era sa slujeasca drept depozit pentru sfanta Lege a lui Dumnezeu. Pentru ca tablele de piatra contineau o transcriere a caracterului si vointei lui Dumnezeu, si, mai departe, mai erau scrise si cu propria mana a lui Dumnezeu, ele erau cinstite ca fiind cele mai sfinte obiecte din sanctuar. Acesta din urma a fost numit ,,cortul marturiei” (Exod 38,21; Numeri 9,15, etc.). Legea, de asemenea, a fost cunoscuta ca ,,legamantul” (Deuteronom 4,12.13; 9, 9-15) si, de aceea, chivotul a fost de obicei numit ,,chivotul legamantului” (Deuteronom 31,26; Evrei 9,4, etc.).



25:17 Sa faci un capac al ispasirii de aur curat; lungimea lui sa fie de doi coti si jumatate, si latimea lui de un cot si jumatate.

Capac al ispasirii. Cuvantul tradus astfel deriva dintr-o radacina care inseamna ,,a acoperi”, adica ,,a ierta” pacatul. El reprezenta indurarea divina. In mod semnificativ, el era din ,,aur curat”, ceea ce inseamna ca indurarea este cel mai pretios dintre atributele lui Dumnezeu. Era asezat deasupra legii, avand in vedere ca indurarea este mai presus de dreptate (Psalmi 85,10; 89,14). Atat chivotul cu dreptatea lui, cat si capacul ispasirii cu indurarea lui erau necesare spre a descoperi intregul caracter al legaturilor lui Dumnezeu cu oamenii. Indurarea fara dreptate este un sentimentalism slab, care nimiceste orice ordine morala. Pe de alta parte, dreptate fara indurare este severitate morala, teoretic fara cusur, dar care revolta si pe Dumnezeu si pe om.

Chivotul si capacul ispasirii constituiau insasi inima sanctuarului. Deasupra capacului ispasirii era Sechina, simbolul prezentei divine. Tablele Legii dinauntrul chivotului marturiseau despre faptul ca Imparatia lui Dumnezeu este intemeiata pe un standard imutabil de dreptate (Psalmi 97,2), pe care trebuie sa-l respecte chiar si harul divin. Harul nu poate fi impartit in conditii care sa ,,desfiinteze Legea” (Romani 3,31). Cand este iertat pacatul si cerinta legii fata de pacatos este satisfacuta. Scopul Evangheliei este sa asigure pentru pacatos iertarea pacatelor lui prin credinta, in asa fel incat sa nu ,,desfiintam Legea”, ci s-o ,,intarim”. In timp ce tablele dinauntrul chivotului marturiseau impotriva poporului, capacul indurarii arata spre calea pe care puteau fi intampinate pretentiile Legii, si pacatosul putea fi salvat de la moarte, pedeapsa Legii. Numai pe temeiul Legii nu puteau avea loc nici o reunire intre Dumnezeu si om, deoarece pacatul ne desparte de El (Isaia 59,1.2). Trebuia sa intervina capacul ispasirii stropit cu sange, pentru ca numai pe temeiul mijlocirii lui Hristos in favoarea noastra ne putem apropia de Dumnezeu (Evrei 7,25).



25:18 Sa faci doi heruvimi de aur, sa-i faci de aur batut, la cele doua capete ale capacului ispasirii;

Heruvimi. Mai clar ,,heruvim”, pluralul ebraic pentru ,,heruv”. Originea cuvantului este nesigura. Heruvimii erau atasati la capacul ispasirii, cate unul la fiecare capat (vezi Geneza 3,24). Una din aripile fiecarui inger era intinsa in sus, iar cealalta ii infasura corpul (Ezechiel 1,11) in semn de respect si umilinta. Pozitia heruvimilor cu fetele lor intoarse una catre alta si indreptate in jos spre chivot, reprezinta respectul cu care ostile ceresti privesc Legea lui Dumnezeu si interesul lor fata de Planul Mantuirii.



25:19 sa faci un heruvim la un capat si un heruvim la celalalt capat; sa faceti heruvimii acestia iesind din capacul ispasirii la cele doua capete ale lui.

Verset ce nu a fost comentat.

25:20 Heruvimii sa fie cu aripile intinse pe deasupra, acoperind cu aripile lor capacul ispasirii, si cu fetele intoarse una spre alta; heruvimii sa aiba fata intoarsa spre capacul ispasirii.

Verset ce nu a fost comentat.

25:21 Sa pui capacul ispasirii pe chivot, si in chivot sa pui marturia, pe care ti-o voi da.

Verset ce nu a fost comentat.

25:22 Acolo Ma voi intalni cu tine; si de la inaltimea capacului ispasirii, dintre cei doi heruvimi asezati pe chivotul marturiei, iti voi da toate poruncile Mele pentru copiii lui Israel.

Verset ce nu a fost comentat.

25:23 Sa faci o masa de lemn de salcam; lungimea ei sa fie de doi coti, latimea de un cot, si inaltimea de un cot si jumatate.

O masa din lemn de salcam. Parasind Sfanta Sfintelor, Moise descrie acum mobilierul Locului Sfant. Primul obiect amintit este masa cu ,,painea punerii inainte”, sau ,,painea prezentei” (RSV). Marcu o numeste ,,painea punerii inainte” (Marcu 2,26), literal ,,painea prezentarii”, adica painea prezentata lui Dumnezeu. Pavel foloseste in Evrei 9,2 acelasi cuvant grecesc. Masa aceasta era lunga de cca. 105 cm., lata de cca. 52 cm si inalta de cca. 78 cm (Exod 25,10). Fata de intrarea in tabernacol, aceasta avea sa se afle in partea dreapta, sau in partea de nord a Locului Sfant (cap. 40,22).



25:24 S-o poleiesti cu aur curat, si sa-i faci un chenar de aur de jur imprejur.

Un chenar de aur de jur imprejur. Acesta era o rama, sau pervaz, de jur imprejurul partii de sus spre a impiedica caderea lucrurilor. Josef Flavius aminteste ca cele ,,patru verigi” (v.26) erau fixate in picioarele mesei si prin ele se introduceau drugii pentru a fi purtata (Antiquities iii 6.6).



25:25 Sa-i faci imprejur un pervaz de un lat de mana; peste el sa pui un chenar de aur de jur imprejur.

Verset ce nu a fost comentat.

25:26 Sa faci pentru masa patru verigi de aur, si sa pui verigile in cele patru colturi, care vor fi la cele patru picioare ale ei.

Verset ce nu a fost comentat.

25:27 Verigile sa fie langa pervaz, si in ele se vor vari drugii ca sa duca masa.

Verset ce nu a fost comentat.

25:28 Drugii sa-i faci din lemn de salcam, si sa-i acoperi cu aur; si ei vor sluji la ducerea mesei.

Verset ce nu a fost comentat.

25:29 Sa-i faci farfurii, catui, potire si cesti, ca sa slujeasca la jertfele de bautura: sa le faci de aur curat.

Farfurii. Probabil farfuriile pe care erau asezate painile. ,,Catuile” erau cestile sau vasele in care era arsa tamaia, asa cum se poate vedea in basorelieful mesei de pe Arcul lui Titus, ridicat in Roma spre a comemora lucrarea Ierusalimului in anul 70 d.Hr. ,,Potirele”, literal ,,flacoanele”, sau ,,urcioare” si ,,cestile” erau folosite pentru jertfele de bautura, care insoteau jertfele de mancare (Levitic 23,13.18.37 etc.).



25:30 Sa pui pe masa painile pentru punerea inainte, ca sa fie necurmat inaintea Mea.

Sa pui pe masa. ,,Painea punerii inainte” sau ,,painea prezentei”, care consta din 12 paini sau turte care erau schimbate in fiecare Sabat. Painile care erau indepartate, fiind considerate sfinte, erau mancate de preoti in ,,locul sfant” (Levitic 24,5-9). Aceste 12 paini constituiau o jertfa de multumire vesnica pentru Dumnezeu din partea celor 12 semintii, pentru binecuvantarile vietii, pe care le-au primit zilnic de la El. Intr-un sens mai inalt, painea aceasta arata spre Isus Hristos, Painea spirituala.



25:31 Sa faci un sfesnic de aur curat: sfesnicul acesta sa fie facut din aur batut: piciorul, fusul, potirasele, gamalioarele si florile lui sa fie dintr-o bucata.

Un sfesnic. Preferabil, un ,,felinar”. Asa cum se arata pe Arcul lui Titus si confirmat de Josef Flavius (Antiquities iii 6.7), ,,sfesnicul” consta dintr-un ax vertical din care se inaltau trei perechi de brate (v.35), pana la aceeasi inaltime. Dimensiunile lui nu sunt date, dar era facut din aur masiv. Bratele lui erau decorate cu ,,potirase” sau cesti in chip de floare de migdal (v.33), cu gamalioare sau capiteluri asemenea rodiilor si ,,florilor”, dupa unii comentatori ai Bibliei. Candelele ,,sfesnicului” erau, una cate una, pregatite in fiecare seara la apusul soarelui si din nou dimineata (Exod 27,20.21; 30,7.8; Levitic 24,3.4). Ele nu erau stinse niciodata toate deodata (PP 348). Cand preotul intra in prima despartitura a tabernacolului, sfesnicul avea sa fie la stanga lui, spre sud (Exod 40,24).



25:32 Din laturile lui sa iasa sase brate; trei brate ale sfesnicului dintr-o parte, si trei brate ale sfesnicului din cealalta parte.

Verset ce nu a fost comentat.

25:33 Pe un brat sa fie trei potirase in chip de floare de migdal, cu gamalioarele si florile lor, si pe celalalt brat trei potirase in chip de floare de migdal, cu gamalioarele si florile lor; tot asa sa fie si cele sase brate care ies din sfesnic.

Verset ce nu a fost comentat.

25:34 Pe fusul sfesnicului, sa fie patru potirase in chip de floare cu migdal, cu gamalioarele si florile lor.

Verset ce nu a fost comentat.

25:35 Sa fie o gamalioara sub cele doua brate care ies din fusul sfesnicului, o gamalioara sub alte doua brate, si o gamalioara sub alte doua brate; tot asa sa fie si sub cele sase brate, care ies din sfesnic.

Verset ce nu a fost comentat.

25:36 Gamalioarele si bratele sfesnicului sa fie dintr-o singura bucata; totul sa fie de aur batut, de aur curat.

Verset ce nu a fost comentat.

25:37 Sa faci cele sapte candele, care vor fi puse deasupra, asa ca sa lumineze in fata.

Verset ce nu a fost comentat.

25:38 Mucarile si cenusarele lui sa fie de aur curat.

Mucarile. Acestea erau fie cleste, fie mucari folosite pentru a pregati fitilurile lampilor. ,,Cenusarele” erau receptoare pentru primirea partilor de fitiluri indepartate cu clestele.



25:39 Se va intrebuinta un talant de aur curat pentru facerea sfesnicului cu toate uneltele lui.

Un talant de aur curat. Echivalent cu aproximativ 34 kg. Acesta ar fi 1772,4 cm3. Intr-un sens ,,sfesnicul” ii reprezenta pe cei din poporul lui Dumnezeu ca lumina morala si spirituala a lumii ca indivizi (Matei 5,14-16; Filipeni 2,15) si ca biserica (Apocalipsa 1,12.20). El mai reprezinta puterea Duhului Sfant spre a lumina biserica (Zaharia 4,2-6; Apocalipsa 4,5). In cel mai inalt sens, el arata spre Domnul si Mantuitorul nostru Isus Hristos (Ioan 9,5), care este Lumina Lumii (Ioan 1,4; 8,12; 12,46), si care da sufletului orice ,,bun si orice dar desavarsit, pogorandu-se de la Tatal luminilor” (Iacov 1,17).Comentariile lui Ellen G. White

2 CS 203; PK 61; PP 343; 4T 78

8 DA 23; Ed 35; GC 411, 413, 417; PK 61; PP 313, 343; 4T 78

9 GC 413; SR 153

10,11 GC 412; SR 153, 183

10-15 PP 348

16 PP 349; SR 153, 183

16-21 PP 348

17,18,20 SR 15

21 GC 412

22 FE 252; PP 349

23-25 PP 348

25 SP 153

30 GC 412; PP 354

31 GC 412

31-37 PP 348

37 GC 412

40 AA 564; CT 60; Ed 35, 258; GC 413; PP 343, 356; SR 153; 5T 549



25:40 Vezi sa faci dupa chipul, care ti s-a aratat pe munte.

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: