Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Exod

Exod 20:2


20:2 Eu sunt Domnul, Dumnezeul tau, care te-a scos din tara Egiptului, din casa robiei.

Eu sunt Domnul. Literal, ,,Eu sunt Yahweh, un nume propriu derivat din verbul “a fi”, “a deveni” (vezi comentariul pentru Exod 3,14.15). El inseamna “Cel care exista”, “Cel viu”, “Cel vesnic”. De aceea, cand Isus le-a spus iudeilor din zilele Sale, care Ii faceau sicane, “Inainte de Avraam, Eu sunt” (Ioan 8,58), ei au inteles ca El sustinea ca este “Domnul” din Vechiul Testament. Aceasta explica ostilitatea si incercarea lor de a-L omori (Ioan 8,59). Isus Hristos, cea de-a doua persoana a Dumnezeirii, este Acela care a fost Dumnezeul izraelitilor in decursul istoriei lor (Exod 32,34; Ioan 1,1-3, 14; 6,46.62; 17,5; 1 Corinteni 10,4; Coloseni 1,13-18; Evrei 1,1-3; Apocalipsa 1,17.18; PP 366). El a fost Acela care le-a dat Decalogul; El a fost Acela care S-a declarat pe Sine ca este ,,Domn si al Sabatului” (Marcu 2,28). Grecescul he zoe, ,,Cel viu” (Apocalipsa 1,18, RSV), este echivalent cu ebraicul Eyer ’asher ’ehyeh, ,,Eu sunt” din Exod 3,14.

Casa robiei. Dumnezeu a proclamat sfanta Sa Lege in mijlocul tunetului si al fulgerului, al caror rol pare sa-si gaseasca un ecou in imperativul ,,sa” si ,,sa nu”. Groaza de la Sinai a fost destinata sa prezinte in mod viu in fata poporului infricosatoarea solemnitate a zile judecatii de apoi (PP 339). Preceptele precise ale Decalogului accentueaza dreptatea Autorului lor si strictetea cererilor Sale. Dar Legea mai era si un monument de aducere aminte a harului Sau, pentru ca Dumnezeul care a rostit Legea este chiar Acela care a scos pe poporul Sau din Egipt si l-a eliberat de jugul robiei. El este Acela care a dat pretioasele fagaduinte lui Avraam, Isaac si Iacov.

Deoarece Scripturile fac din Egipt un simbol al starii de pacat (vezi Apocalipsa 11,8), eliberarea lui Israel din Egipt poate fi potrivit comparata cu eliberarea intregului popor al lui Dumnezeu de sub puterea pacatului. Domnul a eliberat pe poporul Sau din tara lui Faraon, ca sa-i poata da Legea Sa (Psalmi 105,42-45). Tot asa, prin Evanghelie, Hristos ne elibereaza din robia pacatului (Ioan 8,34-36; 2 Petru 2,19), ca sa putem respecta Legea Sa, care este tradusa in ascultare adevarata (Ioan 15,10; Romani 8,1-4). Fie ca aceia care invata ca Evanghelia lui Hristos ne scuteste de sfanta porunca a Decalogului sa cugete asupra acestui adevar. Eliberarea din Egipt a avut loc pentru a produce motivul de a asculta de Legea lui Dumnezeu. A se observa ordinea de aici, mai intai Domnul salveaza pe Israel, apoi le da Legea Sa ca s-o respecte. Aceeasi ordine este adevarata si sub Evanghelie. Mai intai, Hristos ne salveaza din pacat (vezi Ioan 1,29; 1 Corinteni 15,3; Galateni 1,4), apoi traieste in noi Legea Sa (Galateni 2,20; Romani 4,25; 8,1-3; 1 Petru 2,24).