Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Exod

Exod 14:2


14:2 Spune copiilor lui Israel sa se intoarca, si sa tabarasca inaintea Pihahirotului, intre Migdol si mare, fata in fata cu Baal-Tefon: in dreptul locului acestuia sa tabarati, langa mare.

Sa se intoarca si sa tabarasca. Pana aici marsul izraelitilor fusese in general in directia sud-estica. O alta zi de calatorie in aceeasi directie i-ar fi dus mult dincolo de frontiera estica a Egiptului. Dar Dumnezeu a poruncit sa se faca o schimbare care trebuie sa le fi parut ciudata si inexplicabila. Ei trebuiau sa apuce calea intr-o directie sud-vestica, care in curand avea sa plaseze Marea Rosie intre ei si destinatia lor. Desi asezarea geografica a locului de tabara urmator este descris aici cu multe amanunte, pana acum n-a fost identificat nici unul din locurile numite. Numele Pihahirot este, dupa cat se pare, egiptean, dar insemnatatea si asezarea lui raman nesigure.

Intre Migdol si mare. Migdol inseamna ,,cetate” sau ,,fortareata”. Fara indoiala ca aceasta se refera la un numar de localitati de-a lungul frontierei estice a Egiptului (vezi Numeri 33,7; Ieremia 44,1; 46,14; Ezechiel 29,10; 30,6). Probabil ca ,,migdol-urile” acestea nu erau orase diferite, ci puncte intarite care faceau parte din sistemul de fortificatii al frontierei (vezi Exod 13,20).

Fata-n fata cu Baal-Tefon. Locul acesta nu este cunoscut, desi numele Baal-Tefon era dat si unei zeitati canaanite. El inseamna, literal ,,Baal”-ul sau ,,domnul nordului”, un zeu amintit pe monumentele egiptene, ca in inscriptiile canaanite. Un text fenician il declara a fi zeul principal al orasului Daphanae (biblicul Taphanhes, Tel Defenneh modern) din delta egipteana. Locul amintit aici poate sa fi primit numele lui de la acest zeu canaanit, al carui altar, sau sanctuar, la care veneau popoarele din partea estica a pustiei sa se inchine, era in oras.

O astfel de descriere geografica exacta, unica in Pentateuc, sugereaza in primul rand, ca Pihahirot insusi nu era bine cunoscut, si in al doilea rand, ca autorul Exodului cunostea geografia tarii. Nici un scriitor de mai tarziu nu putea risca sa dea astfel de amanunte locale.