Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Exod

Exod 12:7


12:7 Sa ia din sangele lui, si sa unga amandoi stalpii usii si pragul de sus al caselor unde il vor manca.

Sa ia din sangele lui. Sangele reprezinta viata (Levitic 17,11) si ca esenta a sacrificiului, intotdeauna a fost considerat ca simbol special al ispasirii, pe care o simbolizau jertfele. Deoarece ,,mielul” pascal avea sa salveze ,,casa”, care in ebraica mai inseamna si ,,familie”, semnul ispasirii trebuia sa fie aratat in mod vizibil.

Sa unga. Acest lucru trebuia sa fie facut prin inmuierea unui buchet de isop (p.101) in sange si astfel sa-l stropeasca pe tocul usii (vezi Exod 12,22). Faptul ca aceasta stropire a sangelui mielului pascal era un simbol al jertfei si ispasirii facuta prin moartea lui Isus Hristos este clar inteles in Noul Testament (vezi 1 Petru 1,2; Romani 5,8.9; Evrei 9,13.14; 13,12). Este de observat ca pe pragul de jos nu era stropit sange, poate ca in armonie cu gandirea ca un om nu trebuie sa calce ,,in picioare pe Fiul lui Dumnezeu”, nici sa pangareasca ,,sangele legamantului cu care a fost sfintit” (Evrei 10,29). Ca stropirea sangelui trebuia sa fie privita ca un act de curatire, este evident din faptul ca un manunchi de isop era folosit pentru acest scop (Exod 12,22). Stropirea cu isop este prescrisa numai in legatura cu curatirea (Levitic 14,49-52; Numeri 19,18.19; Psalmi 51,7; PP 275).

In Egipt, izraelitii nu avusesera un altar comun si, din aceasta cauza, casele in care s-au adunat pentru Paste au fost consacrate si persoanele care se aflau in ele au fost ocrotite cand a trecut Nimicitorul. Astfel, stropirea sangelui pe usiorii usii si pe pragul de sus a devenit un semn al eliberarii. Dumnezeu a fagaduit sa crute fiecare casa insemnata in felul acesta prin credinta in fagaduinta. Dupa asezarea in tara Canaanului, mielul pascal trebuia sa fie junghiat si Pastele sarbatorit de tot poporul intr-un singur loc, pe care avea sa-l aleaga Dumnezeu, mai degraba decat in diferitele cetati si sate (Deuteronom 16,5.6). Orice parte barbateasca in varsta de peste 12 ani trebuia sa vina pentru acest scop la Ierusalim. Evident ca in Egipt Pastele a fost sarbatorit in imprejurari neobisnuite. Daca ritualul stropirii cu sange s-a perpetuat, poate in forma modificata, nu se stie.