English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Exod

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Exod, 1


1:1 Iata numele fiilor lui Israel, intrati in Egipt; au intrat cu Iacov fiecare cu familia lui:

Iata. Din particula ebraica we, care este mai obisnuit tradusa ,,si”. Acesta este primul loc al folosirii ei la inceputul cartii. Dintre toate cartile istorice ale Vechiului Testament, numai patru incep astfel.

Fiilor lui Israel. Despre numele fiilor lui Iacov, vezi comentariul pentru Geneza 29,32 la 30,24; 35,18; 46,8-26; 49,3-27.



1:2 Ruben, Simeon, Levi, Iuda,

Verset ce nu a fost comentat.

1:3 Isahar, Zabulon, Beniamin,

Verset ce nu a fost comentat.

1:4 Dan, Neftali, Gad si Aser.

Verset ce nu a fost comentat.

1:5 Sufletele iesite din coapsele lui Iacov erau saptezeci de toate. Iosif era atunci in Egipt.

Sufletele erau saptezeci. Raportul despre cei putini care au migrat cu Iacov in Egipt este dat aici pentru a sublinia remarcabila crestere numerica a copiilor lui Israel in timpul anilor lor de sedere (in Egipt, n.trad.). Cresterea aceasta a fost implinirea fagaduintelor facute lui Avraam (Geneza 15,14). Si lui Iacov (Geneza 46,3). Despre numarul de 70, in care se cuprinde si Iacov, vezi comentariul pentru Geneza 46,27.



1:6 Iosif a murit, si toti fratii lui, si toata varsta aceea de oameni.

Verset ce nu a fost comentat.

1:7 Fiii lui Israel s-au inmultit, s-au marit, au crescut si au ajuns foarte puternici. Si s-a umplut tara de ei.

Fiii lui Israel s-au inmultit. Familia lui Iacov a crescut in mod miraculos atat in timpul vietii celor 12 patriarhi, cat si dupa moartea lor. Binecuvantarile rostite asupra neamului omenesc la creatiune (Geneza 1,28) si fagaduinta facuta mai tarziu lui Avraam (Geneza 22,17) era acum realizata in mare masura.

S-a umplut tara de ei. Aceasta se refera mai ales la tinutul Gosen ,unde locuiau evreii (Geneza 47,11). Clima Egiptului, fertilitatea pamantului si binecuvantarea lui Dumnezeu au dat nastere la o extraordinara crestere de populatie.



1:8 Peste Egipt s-a ridicat un nou imparat, care nu cunoscuse pe Iosif.

Un nou imparat. Nu numai o alta persoana, ci o noua dinastie. Deoarece acest comentariu adopta mijlocul secolului al XV-lea ca data a Exodului, se poate presupune ca Iosif a trait in timp ce in Egipt stapaneau hicsosii (vezi comentariul pentru Geneza 39,1; precum si PP 191, 492. In conformitate cu acestea, regii dinastiei a optsprezecea, care au eliberat Egiptul de stapanirea hicsosilor, au fost faraonii apasarii. Hicsosii erau asiatici ca evreii si, desi egiptenizati, ei aveau sa fie prietenosi fata de Iosif si familia sa. Dar alungarea hicsosilor a dus la un nou spirit de nationalism si toti strainii erau priviti cu suspiciune, mai ales cei care au fost favorizati de hicsosi. Contributia adusa de Iosif la bunastarea poporului avea sa fie uitata, mai ales pentru ca el a fost un asiatic si ministru al unui rege strain. Generatia care a trecut prin experienta celor sapte ani de foamete murise, si urmasii fiilor lui Iacov au fost confruntati cu o situatie cu totul noua, o populatie de bastinasi egipteni si o dinastie care ura pe izraeliti.



1:9 El a zis poporului sau: Iata ca poporul copiilor lui Israel este mai mare si mai puternic decat noi.

El a zis. ,,El” ar fi primul rege al dinastiei a optsprezecea, fie Ahmose, marele eliberator al Egiptului, fie fiul sau Amenhotep I (1546-1525), in cazul in care n-a fost aceeasi persoana cu regele care a trait pe timpul nasterii lui Moise. Insa, daca el a fost regele in palatul caruia a fost crescut Moise, atunci este vorba de Thutmose I (1525-1508 i.Hr.), tatal lui Hatshepsut.

Poporului sau. Fara indoiala ca regele a conferit cu ministrii si sfetnicii sai. In putinele documente care arunca ceva lumina asupra razboiului de eliberare, este facuta de doua ori declaratia ca regii Sekenenre si Kamose au adunat pe sfetnicii lor inainte de a porni la actiune. Cu toate ca Kamose luase deja hotararea sa si n-a urmat sfatul lor, el a discutat problema cu ministri sai.

Mai mare si mai puternic. Probabil ca Faraon exagera, deoarece Egiptul fusese timp de secole o mare natiune. Acesta era felul de exagerare pe care si-l ingaduiau oamenii neprincipiali in scopul de a justifica o actiune extrema si nerezonabila.



1:10 Veniti sa ne aratam dibaci fata de el, ca sa nu creasca, pentru ca nu cumva, daca se va intampla un razboi, sa se uneasca si el cu vrajmasii nostri, sa ne bata si sa iasa apoi din tara.

Sa ne aratam dibaci. Faraon a sugerat un expedient politic dibaci spre a evita pericolul de revolta si posibilitatea ca izraelitii sa faca o cauza comuna cu vrajmasii lui, hicsosii, si apoi sa paraseasca Egiptul. Poate ca nu se temea asa de mult de cucerirea regatului lui de care se temea, cat de o alianta cu vrajmasii sai. Printre evrei erau multi muncitori iscusiti si de aceea Faraon a propus sa-i retina ca robi pe care sa-i poata folosi la diferitele lui proiecte de constructii. Se poate ca el a adoptat aceasta politica fata de evrei fie in timpul, fie curand dupa revolta impotriva hicsosilor, rudele lor rasiale.



1:11 Si au pus peste ei ispravnicei, ca sa-i asupreasca prin munci grele. Astfel a zidit el cetatile Pitom si Ramses, ca sa slujeasca de hambare lui Faraon.

Ispravnicei. Literal, ,,supraveghetori de munca (fortata si neplatita)”. Faraon a sperat ca un tratament de asuprire va frange taria fizica a izraelitilor si va intarzia remarcabila lor crestere in numar. El se astepta la mai mult, sa zdrobeasca spiritul lor de independenta si respect de sine. In cele din urma, el va fi in stare sa-si duca la indeplinire vastele lui planuri de constructie fara sa puna vreo sarcina pe poporul sau.

Cetatile hambare. Deoarece tinutul Gosen era situat in delta estica, Faraon i-a pus pe izraeliti sa lucreze la temple si alte constructii guvernamentale pe malul de rasarit al regiunii. In vremurile vechi, bogatia nationala era adesea inmagazinata in temple, presupuse a fi sub ocrotirea zeilor.

Pitom. Acest nume este explicat ca redarea ebraica a egipteanului Per-Atum, ,,Casa (soarelui-zeu) Atum”. Unii cercetatori l-au identificat cu actualul Tell el-Maskhuta din Wadi Tumilat, vreo 20 de mile vest de Lacul Timsah, in regiunea estica a Deltei, unde in 1833 Naville a descoperit mari magazii pentru cereale. Afland ca aceasta cetate fusese cladita de Ramses II, la care se pare ca se refera numele celei de-a doua, Naville a crezut ca el este Faraonul asupririi. In privinta aceasta Naville a avut multi urmasi. Altii au identificat pe Tell el-Maskhuta cu Sucot-ul biblic (cap.12,37), de unde izraelitii au plecat din Egipt, avand in vedere ca inscriptiile descopera ca numele egiptean al locului fusese Tjeku. Totusi, pana nu apare la lumina o dovada mai hotarata, asezarea Pitom-ului ramane nesigura.

Si Ramses. Aceasta cetate a fost identificata de Flinders Petric cu Tell el-Retabeth din Wadi Tumilat, 8 mile spre vest de Tell el-Maskhuta. Alti cercetatori ar identifica, totusi, pe ,,Ramses” cu Tanis, Toan-ul biblic (Numeri 13,22), numit mai inainte Avaris, capitala hicsosilor. Mult timp dupa alungarea lor din Egipt, Ramses II l-a marit si infrumusetat, si l-a numit dupa numele lui.

Totusi Ramses II nu se poate sa fie Faraonul asupririi. Cronologia biblica de la Exod la monarhia lui Israel cere cel putin secolul al XV-lea pentru Exod (vezi 1 Regi 6,1), care de aceea a avut loc cu doua secole mai devreme decat domnia lui Ramses II. Numele cetatii, hambar, numita aici ,,Ramses” trebuie sa fie inteles ca modernizarea unui vechi nume. O alta ilustrare a acestei practici se intalneste in Geneza 47,11, unde tinutul Gosen este numit ,,Tinutul lui Ramses”. Nimeni nu va sustine ca intrarea lui Iacov in Egipt a avut loc sub domnia lui Ramses II; de aceea, vechiul nume al regiunii numita ,,Ramses” in Geneza 47,11 pare sa fi cazut in favoarea unuia mai modern (vezi comentariul pentru Geneza 47,11). Vechea cetate Lais (Iosua 19,47), de asemenea este numita Dan in Geneza 14,14 (vezi comentariul pentru acest text), cu toate ca ea a primit acest nume la multe secole dupa ce murisera atat Avraam cat si Moise. Cea mai rezonabila explicatie pentru aceste texte si altele in care numele moderne de cetati sunt aplicate in naratiune la timpuri mai timpurii este a se presupune ca copisti de mai tarziu au schimbat vechile nume iesite din uz cu altele mai moderne, in incercarea de a lamuri naratiunile pentru generatiile urmatoare.



1:12 Dar cu cat il asupreau mai mult, cu atat se inmultea si crestea; si s-au scarbit de copiii lui Israel.

Cu atat se inmultea. Primul plan al lui Faraon nu si-a ajuns scopul. Evreii cresteau la numar proportional cu gradul de asuprire si fireste ca egiptenii au fost nelinistiti de o astfel de crestere fara precedent. S-a dovedit ca persecutia si incercarile n-au putut zadarnici planul lui Dumnezeu si masurile care urmareau sa nimiceasca pe poporul sau, s-au dovedit a fi izvor de mai mare tarie.

S-au scarbit. Nelinistea egiptenilor se datora nereusitei planului lor. Prezenta unui vrajmas inauntrul hotarelor lor, care nu putea fi subjugat, ii incurca si-i irita.



1:13 Atunci Egiptenii au adus pe copiii lui Israel la o aspra robie.

Verset ce nu a fost comentat.

1:14 Le-au facut viata amara prin lucrari grele de lut si caramizi, si prin tot felul de lucrari de pe camp: in toate muncile acestea pe care-i sileau sa le faca, erau fara nici un pic de mila.

Le-au facut viata amara. Neinfricati, egiptenii au depus un efort mai mare sa inrobeasca pe Israel. Versetele 13 si 14 nu relateaza despre o asuprire noua, ci continuarea si intensificarea programului de munca grea deja in vigoare.

In lut si caramizi. In timp ce piatra era materialul principal folosit de egipteni pentru marile lor temple, palate si alte cladiri publice, caramida era folosita intr-o mare masura pentru cladiri mai mici, pentru ziduri de cetati, pentru forturi, pentru imprejmuiri de templu si pentru hambare asemenea celor amintite in v.11.

Tot felul de lucrari. La inceput, evreii au fost folositi sa pasca turmele si cirezile regale (Geneza 47,6), dar mai tarziu s-au ocupat si cu agricultura (Deuteronom 11,10). Nu exista tara unde se cere o atat de constanta grija si munca asidua de-a lungul anului ca in Egipt. Revarsarea anuala a Nilului necesita o vigilenta extrema, pentru a salva vitele si a preveni inundarea caselor si satelor si surparea digurilor raului. Cultivarea pamantului este continua peste an si reusita depinde de un sistem de irigatii care cere munca permanenta si o neincetata atentie. Daca ,,lucrarile de pe camp” ar fi cuprins si saparea de canale (Josephus II 9.1), viata evreilor ar fi fost facuta intr-adevar mai amara. A lucra sub arzatorul soare egiptean fara nici o umbra si aproape fara o adiere de vant, de la rasaritul soarelui pana la apusul lui, si cu picioarele in apa (Deuteronom 11,10), este cea mai zdrobitoare experienta. Cand Mehmet Ali a construit canalul alexandrin aproximativ pe la mijlocul secolului al XIX-lea, a pierdut 20.000 de muncitori din 150.000. Procentul de pierdere poate sa fi fost aproximativ acelasi si in timpurile vechi. Dar in ce il privea pe Faraon, cu cat piereau evrei mai multi, cu atat lucrul acesta convenea mai bine planului lui rau.



1:15 Imparatul Egiptului a poruncit moaselor Evreilor, numite una Sifra, si cealalta Pua,

A poruncit moaselor evreilor. A doua incercare a lui Faraon de a controla inmultirea evreilor n-a avut pretentia de a ascunde adevaratul lui obiectiv. De la asuprire cruda, el a mers la ucidere pe fata. S-a pus la indoiala daca moasele erau intr-adevar evreice, deoarece in cazul acesta regele nu putea fi sigur de cooperarea lor. Expresia tradusa ,,moasele evreice” poate fi redata si "moasele femeilor evreice”, care inseamna moase care asistau pe femeile evreilor la nastere. Dar numele lor sunt in mod hotarat semite si nu egiptene, Sifra insemnand ,,frumusete” si Pua ,,splendoare” sau ,,stralucire”. Aceasta confirma redarea din KJV (vezi comentariul pentru v.17).

1:16 si le-a zis: Cand veti implini slujba de moase pe langa femeile Evreilor, si le veti vedea pe scaunul de nastere, daca este baiat, sa-l omorati; iar daca este fata, s-o lasati sa traiasca.

Scaunul de nastere. Literal, ,,doua pietre”. Au fost date diferite explicatii neconvingatoare acestui termen, nefiind nevoie sa fie repetata aici vreuna, avand in vedere ca adevaratul inteles al lui a fost descoperit de egiptologul Spiegelberg. In Egipt era folosit scaunul de nastere care consta fie din doua pietre, fie din pietre asezate in forma de potcoava. Obisnuita expresie egipteana ,,a sedea pe caramizi” pentru ,,a naste” cum se afla pe diferite inscriptii vechi, descopera intelesul cuvintelor regelui, ,,Paziti-le cand sunt pe cele doua pietre”. Folosirea acestei expresii egiptene confirma paternitatea mozaica a Exodului.

Daca este baiat. Era o practica obisnuita in toata lumea veche a scapa de copii nedoriti lasandu-i sa moara, sau, mai obisnuita, sa fie mancati de pasari sau animale salbatice. Porunca regelui reflecta si obiceiul pagan de ucidere a tuturor vrajmasilor de sex masculin si a forta pe femei si fete sa devina roabe servitoare ale cuceritorilor. In multe razboaie antice de cucerire, toata populatia barbateasca era trecuta astfel prin sabie. Dupa cum s-ar parea, Faraon a intentionat sa foloseasca barbatii in viata pentru planurile de constructii pe care le avea in minte, dar sa lase pe evrei sa piara ca popor o data cu acea generatie. In felul acesta a planuit sa scape de un vrajmas puternic dinauntrul granitelor sale si, in acelasi timp, sa asigure sclave pentru familiile egiptene.



1:17 Dar moasele s-au temut de Dumnezeu, si n-au facut ce le poruncise imparatul Egiptului: ci au lasat pe copiii de parte barbateasca sa traiasca.

Moasele s-au temut. Este clar ca moasele au fost evreice, pentru ca ele ,,s-au temut de Dumnezeu” si stiau ca El a interzis uciderea. Desi nu aveau cunostinta de cuvintele poruncii a sasea a Decalogului, ,,Sa nu ucizi”, ele erau familiarizate cu regula: ,,Daca varsa cineva sangele omului, si sangele lui sa fie varsat de om” (Geneza 9,6). Temandu-se de Dumnezeu mai mult decat de regele tiran (vezi Fapte 4,19; 5,29), aceste femei curajoase au indraznit sa nesocoteasca porunca regala. Teama de oameni face pe om victima imprejurarilor, dar teama de Dumnezeu aduce odihna in mijlocul tumultului si pace in fata pericolului de moarte. Aceasta trebuie sa fi fost experienta celor doua moase evreice principale, pe umerii carora zacea o asa raspundere grava.



1:18 Imparatul Egiptului a chemat pe moase, si le-a zis: Pentru ce ati facut lucrul acesta, si ati lasat pe copiii de parte barbateasca sa traiasca?

Verset ce nu a fost comentat.

1:19 Moasele au raspuns lui Faraon: Pentru ca femeile Evreilor nu sunt ca Egiptencele; ele sunt vanjoase si nasc inainte de venirea moasei.

Femeile evreilor. Femeilor evreice fara indoiala ca li se cerea sa lucreze la camp impreuna cu barbatii. Deoarece erau obisnuite sa munceasca din greu in aer liber, probabil ca nasterea de copii era comparativ usoara pentru ele. Femeile arabe, inrudite rasial cu evreii, duc o viata istovitoare si au nevoie doar de putina asistenta la nastere. Faptul acesta explica veridicitatea scuzei prezentate lui Faraon de moasele evreice. In orice caz, nu este nici o dovada ca istorisirea lor a fost pusa la indoiala.

Ele sunt vanjoase. Literal, ,,ele sunt viguroase”. Rezultatul a fost ca moasele erau chemate rar. Era mica cererea dupa serviciile lor, deoarece orice femeie, ruda sau cunostinta putea de obicei sa asigure toata ajutorul necesar. Lucrul acesta poate sa explice de ce au fost necesare la evrei numai doua moase, in ciuda numarului mare al lor.



1:20 Dumnezeu a facut bine moaselor; si poporul s-a inmultit si a ajuns foarte mare la numar.

Verset ce nu a fost comentat.

1:21 Pentru ca moasele se temusera de Dumnezeu, Dumnezeu le-a facut case.

Le-a facut case. Dumnezeu le-a rasplatit pe moase pentru credinciosia lor dandu-le familii si pastrand urmasii lor. Faptul ca acesta este intelesul textului, este clar din texte paralele in care acesta este folosit in acest sens (vezi Rut 4,11; 2 Samuel 7,11.27). Nesocotind nemiloasa porunca a regelui, ele au ajutat la intemeierea familiilor lui Israel si astfel au fost intemeiate de Dumnezeu propriile lor familii. Ele au riscat propria viata pentru a salva poporul lor.



1:22 Atunci Faraon a dat urmatoarea porunca la tot poporul lui: Sa aruncati in rau pe orice baiat care se va naste, si sa lasati pe toate fetele sa traiasca.

Faraon a dat urmatoarea porunca la tot poporul lui. Esecul tuturor planurilor de a slabi pe poporul evreu a dus pe rege la fapte de violenta pe fata. Acest decret nou a pus asupra fiecarui egiptean responsabilitatea de a-si insusi porunca regelui. Sarcina de a-i extermina pe evrei era acum transferata de la ispravnicei si moase, la poporul de rand.

Orice baiat. S-a sustinut ca marele numar de izraeliti la Exod exclude ca vreun astfel de ordin criminal sa fi fost emis vreodata. Totusi, este probabil ca multi egipteni care n-au fost ostili izraelitilor l-au nesocotit, sau ca el a ramas in vigoare numai un timp scurt. Poate ca Faraon a anulat edictul, dupa ce a inteles mai bine avantajele care decurgeau din munca de rob gratuita, sau cand planurile lui de constructii s-au extins. Deoarece 80 de ani mai tarziu au fost asa de multi barbati maturi care au parasit Egiptul, aceasta porunca cruda n-a putut sa ramana mult timp in vigoare.

Uneori se ridica obiectiunea ca este foarte putin probabil ca vreun monarh sa fi ordonat cu atata sange rece o nimicire totala de copii nevinovati. Trebuie sa fie observat, totusi, ca in vremurile cele vechi, viata, mai ales a celui de alta rasa sau natiune, era privita fara valoare. Era un lucru obisnuit sa se masacreze prizonierii luati in razboi, sa se nimiceasca populatii intregi si sa se sacrifice zeilor copiii nedoriti. Comentariile lui Ellen G. White

1-22 PP 241-242; SR 104-106

6-10 SR 104

7-10 PP 241

11-14 SR 105

12-14 PP 242

13,14 SR 147

16 SR 105

22 PP 242; SR 106


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: