Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Estera

Estera 2:5


2:5 In capitala Susa era un Iudeu numit Mardoheu, fiul lui Iair, fiul lui Simei, fiul lui Chis, barbat din Beniamin,

Un iudeu. Deodata decorul se schimba de la curtea Persiei intr-un modest camin iudeu, undeva in capitala. Pe cat se stie, nu fusesera niciodata dusi captivi iudei la Susa, iar iudeii care locuiau acolo, probabil faceau aceasta dupa propria lor alegere. Conform traditiei iudaica, Mardoheu a fost angajat intr-o activitate comerciala inainte ca destinul sa-l fi legat de curtea persana.

Mardoheu. Cu privire la posibila identificare a lui Mardoheu cu Marduka dintr-o tablita cuneiforma, vezi introducerea, p. 458.

Mardoheu a fost un iudeu din semintia lui Beniamin, sortit sa ocupe un loc de cinste in analele poporului sau. Nu e sigur daca stramosul lui Mardoheu, "luat din Ierusalim [si dus la Babilon] printre robii stramutati" (vers. 6) a fost Chis sau Iair; sintaxa ebraica ar admite pe oricare dintre ei. Daca era Chis, atunci Chis era bunicul lui Mardoheu. Trei sau patru generatii ar cuprinde cei 18 ani care au trecut. Daca, pe de alta parte, era Iair, atunci Simei si Chis erau stramosi dinainte de captivitate ai lui Mardoheu, a carui legatura precisa nu e cunoscuta. In acest caz din urma, genealogia data aici nu ar reprezenta stramosii imediati, ci pe altii mai indepartati, indicati pentru a identifica descendenta familiei lui. Practica aceasta este in acord cu obiceiul ebraic (vezi la Matei 1,8.17). In Biblie, termenii "tata" si "fiu" nu arata totdeauna o legatura imediata, ci uneori arata numai stramosii si descendentii (vezi vol. I, p. 181 si la Genesa 37,35). E posibil ca Chis sa fi fost un stramos indepartat al lui Mardoheu.

Aproape cu 60 de ani inainte de intamplarile povestite in cartea Esterei, Cir decretase ca toti iudeii care doreau, puteau sa se intoarca in Palestina, dar parintii lui Mardoheu alesesera sa ramana in tara robiei lor. Acesta pare sa fi fost cazul cu marea majoritate a poporului iudeu. (vezi PK 598). Cand verisoara lui Mardoheu, Hadasa (Estera; vezi introducere, p. 457) a ramas orfana, el a adoptat-o si a crescut-o ca si cum ar fi fost propriul sau copil.

Unii l-au identificat pe Mardoheu cu Matacas (sau Natacas), despre care istoricul grec Ctesias vorbeste ca fiind un ministru influent al lui Xerxe. In timp ce lucra la unele tablite cuneiforme din Muzeul din Berlin, prof. A. Ungnad a gasit un text care mentioneaza pe un anume om numit Marduka (transliterare babiloniana a lui Mardoheu) ca unul dintre inaltii functionari de stat din Susa, in cursul domniei lui Xerxe. Titlul lui, sipir, denota un rang si o influenta superioare (vezi introducere, p. 458). Prezenta unui om cu influenta, purtand acelasi nume, traind in aceeasi cetate, in acelasi timp, este insemnata.