Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Estera

Estera 1:3


1:3 In al treilea an al domniei lui, a dat un ospat tuturor domnitorilor si slujitorilor sai. Capeteniile ostirii Persilor si Mezilor, mai marii si capii tinuturilor, s-au strans inaintea lui.

Al treilea an. Anul acesta a inceput la 14 aprilie 483 i.Hr. si s-a incheiat la 2 aprilie 482 i.Hr. Poate ca "ospatul" care a tinut sase luni, a inceput in primele zilei ale primaverii acelui anului, cand ploile trecusera si calatoria ar fi fost mai usoara si mai placuta.

Un ospat. Sau "banchet". Cuvantul original insemna "intrecere la bautura". Avand in vedere faptul ca Ahasveros a parasit Susa la un an sau doi dupa aceea pentru a navali in Grecia (vezi introducerea la Estera), s-a sugerat ca domnitorii, guvernatorii si capeteniile ostirii au fost convocati din toate partile imparatiei pentru a participa la ceea ce se dorea sa fie o campanie total stralucita si reusita. Herodot (vii. 8) raporteaza ca Xerxe a convocat un astfel de consiliu. Poate ca slujitorii au fost convocati in serii, pe parcursul celor sase luni, fiecare cu scopul de a discuta cu imparatul despre raspunderea speciala legata campanie. Asadar, ar fi aproape imposibil sa-i gasim pe toti slujbasii de seama ai vastului imperiu adunati laolalta decat cu scopul specific al unor discutii politice si militare.

Domnitorilor. Sau "slujbasilor [numiti]".

Slujitorilor. Adica "curtenilor".

Capeteniilor ostirii. Ebr. Chayil, "oastea" (Exod 14,4), "ostirea" (v. 9), "om tare" (1 Samuel 16,18) etc. Daca unul dintre obiectivele ospatului a fost, asa cum a fost sugerat, stabilirea planurilor privind campania greceasca viitoare, Ahasveros i-ar fi chemat cu siguranta si pe capeteniilor ostirii sale.

Persilor si mezilor. Ordinea aceasta, inversul celei din Daniel (cap. 5,28; 6,8.12.15; 8,20) apare de repetate ori in relatarile Esterei (cap. 1,3.14.18.19) si da de inteles ca raportul apartine timpului cand Persia inlocuise Media ca partener principal in imperiul dualist (vezi Daniel 7,5; 8,3). In Estera 10,2 este data ordinea initiala, poate din cauza ca in "Cronici", imparatii mezi veneau primii.

Mai marii. [Nobilii, KJV.] De la un cuvant persan adoptat in limba ebraica, insemnand "cei dintai [oameni]".

Capii tinuturilor. [Principii provinciilor, KJV.] Adica guvernatorii sau satrapii care erau in fruntea teritoriilor cucerite. Istoria atesta prezenta satrapilor la o mare adunare, inainte de campania dezastruoasa impotriva Greciei.