English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Estera

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Estera, 1


1:1 Era pe vremea lui Ahasveros, al acelui Ahasveros care domnea de la India pana in Etiopia peste o suta douazeci si sapte de tinuturi.

Ahasveros. Ebr. 'Achashwerosh, o transliterare a persanului Khshayarsha. Pe unele tablite babiloniene, ortografierea este Achshiyarshu. In alfabetul consonantic al papirusurilor elefantine, numele apare Chshy'rsh si Chshyrsh. Insemnatatea cuvantului nu este cunoscuta. In greceste, Khshayarsha a devenit Xerxe, iar in latina, Assuerus. Numele Xerxe si Ahasuerus [Ahasveros] sunt deci echivalente, unul venind din persana prin limba greaca si celalalt, atat prin ebraica, cat si prin latina (vezi PK 598).

Al acelui. [Acesta este, KJV.] Scriitorul cartii Estera pare sa fi cunoscut mai multi carmuitori cu numele Ahasveros. Ahasveros din Estera nu trebuie sa fie confundat cu Ahasveros din Daniel 9,1, care a trait cu o jumatate de secol inainte. Cu privire la Ahasveros din Ezra 4,6, vezi nota suplimentara de la Ezra 4.



1:2 Imparatul Ahasveros sedea atunci pe scaunul lui imparatesc la Susa, in capitala.

Scaunul lui imparatesc. Monarhul persan isi avea resedinta o parte din an la Ecbatana si uneori vizita Persepolis si Babilon, dar Susan (Susa) era la vremea aceasta sediul guvernarii (vezi Daniel 8,2; Estera 9,12).

La Susa, in capitala. [Susan, palatul, KJV.] Susan (Susa) era in provincia Elam (vezi Daniel 8,2), cam la 161 km nord de vechiul tarm al Golfului Persic si cu putin mai mult de 322 km est de Babilon. Initial, capitala Elamului, cu sute de ani inainte de vremea Esterei, cetatea era situata la capatul rasaritean al vaii Tigrului, acolo unde acesta urca pentru a intalni dealurile iraniene. In mijlocul

intinselor daramaturi care acopera o suprafata de peste 4.8 km2, se poate vedea ce a ramas din palatul maret in care a avut loc cea mai mare parte din dramatica relatare a cartii Estera. Palatul acesta, ridicat pe locul fostei fortarete elamite, fusese la origine construit de Dariu Histaspe, predecesor al lui Xerxe. Pentru o scurta scurta descriere a acestuia, vezi la v. 5.6.



1:3 In al treilea an al domniei lui, a dat un ospat tuturor domnitorilor si slujitorilor sai. Capeteniile ostirii Persilor si Mezilor, mai marii si capii tinuturilor, s-au strans inaintea lui.

Al treilea an. Anul acesta a inceput la 14 aprilie 483 i.Hr. si s-a incheiat la 2 aprilie 482 i.Hr. Poate ca "ospatul" care a tinut sase luni, a inceput in primele zilei ale primaverii acelui anului, cand ploile trecusera si calatoria ar fi fost mai usoara si mai placuta.

Un ospat. Sau "banchet". Cuvantul original insemna "intrecere la bautura". Avand in vedere faptul ca Ahasveros a parasit Susa la un an sau doi dupa aceea pentru a navali in Grecia (vezi introducerea la Estera), s-a sugerat ca domnitorii, guvernatorii si capeteniile ostirii au fost convocati din toate partile imparatiei pentru a participa la ceea ce se dorea sa fie o campanie total stralucita si reusita. Herodot (vii. 8) raporteaza ca Xerxe a convocat un astfel de consiliu. Poate ca slujitorii au fost convocati in serii, pe parcursul celor sase luni, fiecare cu scopul de a discuta cu imparatul despre raspunderea speciala legata campanie. Asadar, ar fi aproape imposibil sa-i gasim pe toti slujbasii de seama ai vastului imperiu adunati laolalta decat cu scopul specific al unor discutii politice si militare.

Domnitorilor. Sau "slujbasilor [numiti]".

Slujitorilor. Adica "curtenilor".

Capeteniilor ostirii. Ebr. Chayil, "oastea" (Exod 14,4), "ostirea" (v. 9), "om tare" (1 Samuel 16,18) etc. Daca unul dintre obiectivele ospatului a fost, asa cum a fost sugerat, stabilirea planurilor privind campania greceasca viitoare, Ahasveros i-ar fi chemat cu siguranta si pe capeteniilor ostirii sale.

Persilor si mezilor. Ordinea aceasta, inversul celei din Daniel (cap. 5,28; 6,8.12.15; 8,20) apare de repetate ori in relatarile Esterei (cap. 1,3.14.18.19) si da de inteles ca raportul apartine timpului cand Persia inlocuise Media ca partener principal in imperiul dualist (vezi Daniel 7,5; 8,3). In Estera 10,2 este data ordinea initiala, poate din cauza ca in "Cronici", imparatii mezi veneau primii.

Mai marii. [Nobilii, KJV.] De la un cuvant persan adoptat in limba ebraica, insemnand "cei dintai [oameni]".

Capii tinuturilor. [Principii provinciilor, KJV.] Adica guvernatorii sau satrapii care erau in fruntea teritoriilor cucerite. Istoria atesta prezenta satrapilor la o mare adunare, inainte de campania dezastruoasa impotriva Greciei.



1:4 El le-a aratat bogatia stralucita a imparatiei lui si slava minunata a marimii lui, in multe zile, timp de o suta optzeci de zile.

S-a aratat bogatia. Laudarosia era o caracteristica a lui Xerxe. Etalarea vanitoasa a caracterizat uriasa ostire cu care el a invadat Grecia. Bogatia fabuloasa a Persiei este comentata de scriitorii contemporani de diferite nationalitati. Printre maretiile palatului persan erau zidurile imbracate in aur, stalpii de marmura si draperiile bogate, un platan de aur si o vita de vie de aur. Sapaturile facute la Susa (Susan) au dovedit ca scriitorul cartii Estera cunostea bine palatul, obiceiurile si randuielile curtii persane, intrucat descrierile facute de el concorda pana la ultimul detaliu cu rezultatele cercetarii arheologice. Impresionati de faptul acesta, cercetatorii afirma ca numai cineva care cunostea palatul imparatesc in mod personal, sau care cunostea pe cineva care-l cunoscuse, ar fi putut sa dea istorisirii cadrul ei exact.

O suta optzeci de zile. Nu e nevoie sa se presupuna ca aceste persoane au fost ospatate pe parcursul intregii perioade. Ar fi greu de crezut ca guvernatorii de provincii si-au parasit toti teritoriile in acelasi timp si au ramas departe pentru o perioada atat de lunga. Probabil ca Ahasveros i-a ospatat pe invitati in mod succes, pe parcursul celor sase luni, cat a tinut "ospatul".



1:5 Dupa ce au trecut aceste zile, imparatul a dat intregului popor care se afla in capitala Susa, de la cel mai mare pana la cel mai mic, un ospat, care a tinut sapte zile, in curtea gradinii casei imparatesti.

Un ospat. Poate ca scopul lui Ahasveros era de a asigura loialitatea supusilor capitalei sale, pe timpul indelungatei sale absente datorate plecarii in Grecia. Daca lucrurile au stat asa, acesta a fost un gest politic iscusit. Natural, au fost primiti numai barbati, deoarece imparateasa Vasti a dat un banchet separat pentru femei (v. 9).

Curtea gradinii. Ruinele palatului lui Xerxe sunt suficient de bine pastrate pentru a putea realiza o descriere a unora din partile lui. Poarta imparatului la care sedea Mardoheu, curtea unde Estera s-a prezentat neinvitata - acestea si alte cateva parti ale palatului au fost identificate.

Palatul ocupa un spatiu de aproximativ 270 m pe fiecare latura. Poarta principala se afla la sud.

Spre partea de nord-est a palatului propriu-zis se afla spatioasa apadana sau sala tronului. La aceasta imensa cladire, cu latura de 99 m, se ajungea probabil pe scari de dimensiuni gigantice. Acoperisul plat al partii centrale era sprijinit pe 36 de coloane zvelte, ornamentate cu capiteluri sculptate si aranjate in 6 siruri de cate 6 coloane fiecare. Partea din fata a cladirii era probabil deschisa, in timp ce zidul din spate si cele laterale erau din caramida, avand fata emailata si cu figuri. Aurul, argintul si pietrele pretioase au fost folosite cu risipa la decorarea salii tronului. Scriitorii greci povestesc despre un platan de aur si o vita de vie de aur, care se aflau in curtea aceasta. Spre nord-vestul palatului propriu-zis, se crede ca era "gradina" sau parcul. Multe din intamplarile povestite in cartea Estera au avut loc in interiorul si in preajma spatiului numit apadana.



1:6 Covoare albe, verzi si albastre, erau legate cu funii de in subtire si de purpura de niste verigi de argint si de niste stalpi de marmura. Paturi de aur si de argint stateau pe o podea de porfir, de marmura, de sidef si de pietre negre.

Covoare albe, verzi si albastre. Literal "stamba alba si [material] violet". Cuvantul tradus "verde" in KJV deriva din cuvantul sanscrit care inseamna stamba. Observati ca cuvantul "covoare" este adaugat. Aceste "covoare" sau prelate erau probabil facute din stamba alba sau violeta. Violetul si albul erau culorile imperiale.

Funii de in subtire si de purpura. Era nevoie de "funii" tari ca sa sustina prelata, daca era intinsa, asa cum au considerat unii, din sala centrala cu stalpi peste curtea pavata cu mozaic, un spatiu de aproape 18.3 m.

Stalpi de marmura. Stalpii de la Susa erau din calcar de culoare albastru inchis. Cuvantul ebraic shesh, "marmura", se refera probabil la acest calcar sau alabastru si nu la ceea ce consideram noi astazi de obicei "marmura".

Podeala. Cele patru cuvinte ebraice traduse [in KJV] prin "rosu", "albastru", "alb" si "negru" nu reprezinta culori, ci diferite feluri de pietre si alte materiale din mozac. Calcarul albastru inchis este amintit ca fiind folosit atat la pavaj, cat si la stalpi.



1:7 Iar de baut turnau in vase de aur, de felurite soiuri. Era belsug de vin imparatesc, multumita darniciei imparatului.

Vase de aur. Grecii victoriosi au gasit un numar considerabil de cupe mari de aur in tabara persana din apropiere de Plataea.

De felurite soiuri. [Deosebite unul de altul, KJV.] Amanuntul acesta trebuie sa fi venit de la un martor ocular sau de la cineva care primise un raport al banchetului de la un astfel de martor ocular.

Vin imparatesc. Sau "vin al imparatiei", din pivnita imparateasca.



1:8 Dar nimeni nu era silit sa bea, caci imparatul poruncise tuturor oamenilor din casa lui sa faca dupa voia fiecaruia.

Dupa voia fiecaruia. [Dupa lege, KJV.] S-ar parea ca imparatul a poruncit ca fiecare sa bea atat cat dorea si sa nu se ia la intrecere in ce priveste bautura.



1:9 Imparateasa Vasti a dat si ea un ospat femeilor, in casa imparateasca a imparatului Ahasveros.

Imparateasa Vasti. Singura sotie a lui Xerxe despre care au scris grecii a fost Amestris. Xerxe a luat-o de sotie inainte de a ajunge pe tron, cand a ajuns la varsta casatoriei. Herodot si Ctesias vorbesc despre cruzimea si purtarile ei dezmatate. Totusi nu se poate dovedi ca Amestris si Vasti au fost una si aceeasi persoana. Ca si Estera (vezi cap. 2,7), imparateasa s-ar fi putut sa fie cunoscuta sub mai multe nume.



1:10 A saptea zi, pe cand inima imparatului era vesela de vin, a poruncit lui Mehuman, Bizta, Harbona Bigta, Abagta, Zetar si Carcas, cei sapte fameni care slujeau inaintea imparatului Ahasveros,

Fameni. Literal, "eunuci", singurii care ar fi avut intrare in apartamentele femeilor. Provenienta si insemnatatea numelor acestor eunuci sunt indoielnice. Eunucii erau adesea sclavi straini, anume mutilati pentru vanzare pe piata persana. Persii considerau numarul sapte ca fiind sacru.



1:11 sa aduca in fata lui pe imparateasa Vasti, cu cununa imparateasca, pentru ca sa arate frumusetea ei popoarelor si mai marilor sai, caci era frumoasa la chip.

Sa aduca... pe imparateasa Vasti. Dupa ce isi etalase bogatia si slava imparatiei sale, gandurile lui Ahasveros s-au indreptat in cele din urma spre frumoasa lui imparateasa. Expunerea frumusetii ei, gandea el, ar fi fost punctul culminant al tuturor celor etalate.



1:12 Dar imparateasa Vasti n-a vrut sa vina, cand a primit prin fameni porunca imparatului. Si imparatul s-a suparat foarte tare, s-a aprins de manie.

Vasti n-a vrut sa vina. Motivul refuzului imparatesei nu e clar. Unii au sugerat ca Ahasveros intentiona o etalare nerusinata a frumusetii lui Vasti, dar contextul nu ofera nici un indiciu ca aceasta ar fi fost intentia lui. Targumurile iudaice sustin, totusi, ca motivul refuzul de a se arata a fost dorinta ei de a evita o astfel de expunere. Iosif Flavius atribuie in mod gresit refuzul ei unui asa-zis obicei persan, care se presupune ca interzicea femeilor casatorite sa stea in societatea persoanelor straine. Alti scriitori vechi iudei prezinta tot felul de explicatii imaginare sau absurde, nici una neputand fi considerata justificata.

Ordinul lui Ahasveros, care preciza ca Vasti sa poarte coroana imparateasca (v. 11), da de inteles ca el o considera nu numai o femeie frumoasa, ci si prima doamna a tarii. Faptul ca totusi era permis ca femeile persane sa apara la masa banchetului, unde erau si straini, reiese din Estera 5,4. De asemenea, sotiile si concubinele caldeene participau cu sotii lor la petrecerile udate cu vin din belsug (Daniel 5,2). Conform Neemia 2,1-6, imparateasa fiului succesorului lui Ahasveros, Artaxerxs I, il insotea pe domnul ei la petreceri cu vin. Mai multi scriitori greci confirma prezenta femeilor persane la petreceri. Herodot, un contemporan al lui Ahasveros, vorbeste despre Amestris (vezi la Estera 1,9) ca participand la petrecerea zilei de nastere a imparatului (ix. 110). Nu exista motiv ca sa se considere ca obiceiul persan contemporan le tinea pe femei separat si ca deci nu s-ar fi cuvenit ca Vasti sa se arate cand a fost chemata, in ciuda faptului ca barbatii beau (vezi cap. 7,7).

Faptul ca Vasti a tinut un banchet pentru femeile din Susa, odata cu acela al lui Ahasveros pentru barbati, lasa se inteleaga conlucrarea cu politica lui de a promova loialitatea populara fata de tron. Nimic din raport nu da un indiciu al refuzului lui Vasti de a asculta de porunca imparatului.

S-a aprins de manie. Vezi la Genesa 4,5.



1:13 Atunci imparatul a vorbit cu inteleptii care cunosteau obiceiurile vremii. Caci asa se puneau la cale treburile imparatului: inaintea tuturor celor ce cunosteau legile si dreptul.

Inteleptii. Adica sfetnicii imparatului. Oricat este de furios, Ahasveros cauta sfat. In prezenta intregii sale curti, ar fi fost nepotrivit pentru el sa dea frau liber pasiunii sale in cuvinte si amenintari violente. In loc sa dea o porunca pripita, el procedeaza cumpanit la cercetarea masurilor care trebuie luate. Se pare ca Ahasveros se sprijinea temeinic pe consilierii sai (vezi cap. 3,8-10; 8,1-8; 9,12-14), iar acum solicita parerea "inteleptilor" sai cu privire la felul cum sa procedeze cu Vasti.

Cunosteau obiceiurile vremii. [Cunosteau vreme, KJV.] Persoane invatate si pline de experienta care aveau cunostinta de precedente si care stiau ce se cuvenea sa se faca in orice anume imprejurare.

Asa se puneau la cale treburile imparatului. [Felul imparatului, KJV.] Adica metoda lui de a proceda. Orice chestiune care il privea pe imparat, el o supunea oamenilor invatati ca acestia sa-si spuna parerea inainte de a lua decizia sa. Probabil aici scriitorul face referire la o metoda general folosita de monarhia persana, si nu numai o practica lui Ahasveros.



1:14 Avea langa el pe Carsena, pe Setar, pe Admata, pe Tarsis, pe Meres, pe Marsena, pe Memucan, sapte domnitori ai Persiei si Mediei, care vedeau fata imparatului si care aveau locul intai in imparatie.

Sapte domnitori. [Cei sapte principi, KJV.] Si Ezra ii atribuie monarhului persan sapte sfetnici speciali (vezi Ezra 7,14), care ar fi putut fi socotiti cabinetul imparatului. Herodot observa ca erau sapte familii conducatoare in Persia, ai caror capi aveau privilegii speciale.

Vedea fata imparatului. Printre privilegiile speciale ale acestor barbati, unul dintre cele mai pretuite era acela al liberei intrari la monarh la orice vreme.



1:15 Ce trebuie, a zis el, sa se faca imparatesei Vasti, dupa lege, pentru ca n-a implinit ce i-a poruncit imparatul Ahasveros prin fameni?

Dupa lege. Imparatul nu dorea sa apara razbunator. In plus, carmuitorii Persiei erau intr-un anumit sens monarhi ingraditi (vezi Estera 1,19; 8,8; cf. Daniel 6,8-16). E ca si cum imparatul spunea: sa lasam sentimentele la o parte si sa vedem doar ce cere legea. Daca o imparateasa nu asculta de imparat in mod deschis, inaintea curtii, potrivit procedurii legale, ce trebuie sa se faca cu ea? In spatele acestei evidentieri a legii se afla fala carmuirii medo-persane ca legile medo-persane sunt de neschimbat.



1:16 Memucan a raspuns inaintea imparatului si domnitorilor: Nu numai fata de imparat s-a purtat rau imparateasa Vasti; ci si fata de toti domnitorii si toate popoarele care sunt in toate tinuturile imparatului Ahasveros.

Memucan a raspuns. Memucan e purtatorul cuvantului al intregului grup de sapte consilieri speciali. In raspunsul sau, el da de inteles ca legea persana nu prevede nici o pedeapsa pentru cazul de fata. De fapt nu fusese prevazut un caz de felul acesta. Nu exista precedent.

Nu numai fata de imparat. In numele celor sapte consilieri, Memucan muta chestiunea de pe planul unei nemultumiri personale din partea imparatului la nivelul unei probleme de stat. In acest fel, il exonereaza pe imparat de dorinta de razbunare si procura o baza din dreptul civil pentru tratarea cazului.



1:17 Caci fapta imparatesei va ajunge la cunostinta tuturor femeilor, si le va face sa-si nesocoteasca barbatii. Ele vor zice: Imparatul Ahasveros a poruncit sa i se aduca inainte imparateasa Vasti, si ea nu s-a dus.

Sa-si nesocoteasca barbatii. Literal "va face sa fie dispretuiti domnii lor in ochii lor". Memucan lasa aici sa se inteleaga ca Vasti il dispretuia pe Ahasveros. Nu e clar daca el se refera la motivul lui Vasti de a refuza sa asculte de porunca imparatului sau doar la fapt in sine.



1:18 Si in ziua aceasta craiesele Persiei si Mediei, care vor afla de fapta imparatesei, vor vorbi tot asa tuturor capeteniilor imparatului: de aici va veni mult dispret si manie.

Craiesele. Ebr. śaroth, pluralul de la śarah, "printesa" (vezi la Genesa 17,15). "Craiesele" ar fi vorbit nepoliticos fata de sotii lor, printii. Scriitorul are grija sa se refere la Persia inainte de Media (vezi la Estera 1,3).

Mult dispret si manie. Sau "dispret si manie din plin" (RSV), adica dispret din partea sotiilor si manie din partea sotilor.

1:19 Daca imparatul gaseste cu cale, sa se dea porunca din partea lui si sa se scrie in legile Persilor si Mezilor, cu aratare ca nu trebuie sa se calce, o porunca imparateasca, dupa care Vasti sa nu se mai arate inaintea imparatului Ahasveros. Iar imparatul sa dea vrednicia de imparateasa alteia, mai buna decat ea.

O porunca din partea lui. [Porunca imparateasca, KJV.] Literal, "o porunca a imparatiei". In circumstante obisnuite, o astfel de chestiune a dispretului unei sotii favorite ar fi fost rezolvata in intimitatea haremului, fara a atrage atentia generala asupra ei. Dupa parerea lui Memucan, caracterul public al neascultarii lui Vasti a facut necesara rezolvarea ei in mod public.

Sa se scrie. Un edict cu privire la o persoana nu era deloc potrivit sa fie adaugat la un cod national de legi, dar decrete de natura temporara erau uneori atasate codului, se pare cu scopul explicit de a le imprima forta, facandu-le neschimbatoare (Daniel 6,8.9).

Sa nu se mai arate. Vasti urma sa fie indepartata nu de la palat, ci de la fata imparatului. Aceasta, impreuna cu pierderea pozitiei ei favorite, ca imparateasa, urma sa aduca suprema dezonoare. Frumusetea singura n-a putut s-o salveze (vezi la v. 12).



1:20 Porunca imparatului se va vesti astfel in toata imparatia lui, caci este mare si toate femeile vor da cinste barbatilor lor, de la mare pana la mic.

Porunca imparatului. [Decretul imparatului, KJV.] Aici "porunca" din versetul anterior este numita "decret" in KJV. Caci este mare. Sau "atat de intinsa cat este" (RSV).



1:21 Parerea aceasta a fost primita de imparat si de domnitori, si imparatul a lucrat dupa cuvantul lui Memucan.

Imparatul a lucrat. Vasti a fost separata, dar nu divortata de imparat. Motivele acestui act au fost vestite in toate provinciile, astfel incat nimeni sa nu inteleaga gresit. Grija lui Ahasveros in tratarea cazului sugereaza ideea ca Vasti era fiica unui persan de frunte, pe al carui sprijin imparatul cauta sa-l pastreze, sau poate fiica unui print al unuia dintre popoarele supuse.



1:22 A trimis scrisori tuturor tinuturilor din imparatia lui, fiecarui tinut dupa scrierea lui, si fiecarui popor dupa limba lui; ele spuneau ca orice barbat trebuie sa fie stapan in casa lui, si ca va vorbi limba poporului sau.

A trimis. Pe langa publicarea decretului, Xerxe a trimis o scrisoare insotitoare, urmarind sa apere imparatia de primejdia aratata de Memucan (vezi v. 18).


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: