Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Efeseni

Efeseni 3:8


3:8 Da, mie, care sunt cel mai neinsemnat dintre toti sfintii, mi-a fost dat harul acesta sa vestesc Neamurilor bogatiile nepatrunse ale lui Hristos,

Cel mai neinsemnat. [,,Mai mic decat cel mai de pe urma”, KJV]. ,,cu mult mai mic decat toti”,

G. Gal.]. Comparati 1 Cor. 15,9.10; 2 Cor. 11,30; 1 Tim. 1,12-16. Recunoasterea harului si favoarei lui Dumnezeu totdeauna aduceau ganduri de umilinta in inima lui Pavel. El era mereu sensibil la faptul ca fusese un persecutor al sfintilor. De aceea, aprecierea din partea sa a marimii chemarii sale si a inferioritatii sale personale era pururea proaspata inaintea lui. Pavel totdeauna parea uimit de faptul ca Dumnezeu putea sa ia pe cineva atat de defectuos, cineva care fusese un razvratit, si sa faca din el un slujitor al harului Sau. El se socotea nu numai mai prejos de profeti si apostoli, dar si mai pe jos si de oricare dintre sfinti. Aceia, care au partea cea mai mare de har dumnezeiesc vor fi cei mai smeriti. Numai in felul acesta, sunt ei bine inzestrati pentru a servi. Totusi, sentimentele trezite in Pavel prin gandirea lui asupra vietii sale trecute trebuie sa fie intelese in legatura cu afirmarea lui ca traieste, ,,cu toata curatia cugetului” sau ,,inaintea lui Dumnezeu” (Fapte 21,1), si indemnul sau adresat convertitilor sai sa ,,calce pe urmele sale” (literal, sa fie imitatori, ai sai) (1 Cor. 4,16; 11,1; Fi. 3,17). Umilinta nu e o calitate negativa, ea e consonanta cu cunoasterea biruintei personale asupra pacatului si cu cresterea in har.

Neamurilor. [,,Printre neamuri”, KJV]. Dovezi textuale favorizeaza (cf. p. 10) exprimarea ,,neamurilor”.

Bogatiile nepatrunse. [,,Bogatiile de nepatruns”, KJV; ,,Neprimitoare de cercetare bogatie”, G. Gal.]. Comparati Iov 5,9; 9,10; 11,7; Rom. 11,33). Bogatiile spirituale ale lui Dumnezeu pot fi vazute numai in parte, deoarece ,,vedem ca intr-o oglinda, in chip intunecos” (1 Cor. 13,12). In Hristos este o indestulare care nu poate fi epuizata, deoarece El nu numai ca poseda bogatii peste puterea noastra de imaginatie – El Insusi este chintesenta acestor bogatii. Si bogatiile acesta nu sunt de nepatruns pentru ca sunt ascunse, ci pentru ca sunt atat de abundente. El este bogat in harul Sau pentru neamuri, iubirea Lui pentru pacatosi si activitatea Lui rascumparatoare. Aceasta inseamna ca in Hristos e de gasit raspunsul la oricare posibila problema omeneasca. Resursele Lui sunt inepuizabile. Nu e de mirare ca Pavel, avand conceptia si convingerea aceasta, declara: ,,N-am avut de gand sa stiu intre voi altceva decat pe Isus Hristos si pe El rastignit” (1 Cor. 2,2).