English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Efeseni

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Efeseni, 3


3:1 Iata de ce eu, Pavel, intemnitatul lui Isus Hristos pentru voi, Neamurilor

Iata de ce. Expresia aceasta se refera evident la enuntarea imediat precedenta cu privire la neamurile care nu mai sunt straini si locuitorii vremelnici, ci sunt si ei ziditi intr-un templu sfant, dar si la scopul mai general al lui Dumnezeu. In felul acesta, Pavel atrage cu tact atentia lor la niste lucruri mai importante pe care doreste sa le spuna. Cu privire la importanta invataturii din acest capitol vezi TM 391.

Eu, Pavel. Comparati 2Cor 10:1; Gal 5:20; Cols 1:23.24; Fil 19. Accentul este fara indoiala cu privire la marea lui insarcinare. El insusi este uimit ca urma sa fie instrumentul lui Dumnezeu in a face cunoscut marea lucrare rascumparatoare pe care o descrisese pana acum.

Intemnitatul. Cu privire la intemnitarea lui Pavel de la data aceasta vezi p. 30. Pavel adesea se refera la intemnitarea sa, de fapt, de trei ori in aceasta epistola (cf. cap. 1:1; 6:20). E mai bine de a fi la inchisoare pentru o cauza buna decat de a fi liber si a da gres in ce priveste datoria si privilegiile.

Lui Isus Hristos. Adica, un intemnitat care apartine lui Hristos, sau din cauza lui Hristos.

Pentru voi, neamurile. Pavel era in inchisoare din cauza straduintelor lui pentru neamuri (Fapte 21:28), mai ales din cauza sustinerii lui ca ei erau la fel mostenitori ai fagaduintelor. In felul acesta dobandise el ura conationalilor lui. Intinderea viziunii misionare a lui Pavel trecea peste toate barierele nationale.



3:2 (Daca cel putin ati auzit de ispravnicia harului lui Dumnezeu, care mi-a fost data fata de voi.

Daca cel putin ati auzit. Aici incepe o digresiune care tine poate pana la vers. 14, unde cuvintele ,,iata ce zic” (vers. 1) sunt repetate pentru a relua firul gandirii. In digresiunea aceasta Pavel se ocupa cu doua subiecte strans legate intre ele: descoperirea tainei ascunse ca neamurile urmeaza sa fie impreuna mostenitori, si propria lui chemare la apostolie pentru a le face cunoscut taina aceasta.

Incertitudinea exprimata in propozitia, ,,daca cel putin ati auzit,” a fost prezentata ca dovada ca scrisoarea nu fusese adresata efesenilor. Se sustine ca Pavel nu ar fi vorbit astfel unui grup in mijlocul caruia lucrase timp de trei ani. Au fost oferite mai multe explicatii: 1) Ca afirmatia este o referire delicata pe jumatate ironica la ceva ce nu e indoielnic; 2) ca scrisoarea nu era intentionata numai pentru efeseni, ci pentru bisericile din Asia in general; 3) ca intrucat trecusera vreo cinci ani de cand Pavel vizitase Efesul, compozitia bisericii se schimbase in asa masura incat Pavel alegea sa vorbeasca cu mai putina precizie. El considera ca membrii cei noi auzisera ceea ce el povestise membrilor mai vechi. In ce priveste o tratare a acestei probleme vezi p. 993.

Ispravnicia. [,,Dispensatiunea,” KJV; ,,Iconomia,” G. Galaction]. Vezi cap. 1:10. Ideea esentiala a acestui cuvant este ispravnicia (Efes 3:2; Cols 1:25).

Harului. In ce priveste o definitie a ,,harului” vezi la Rom 3:24. Pavel inalta slujba sa si se smereste pe sine ca un instrument sau ispravnic. Cand Domnul ne pune la lucru prin aceasta ne onoreaza.

Fata de voi. Adica, fata de neamuri (vezi Fapte 9:15; 22:21). Viata si activitatea sa au constat dintr-o intreaga predare in slujba altora (Fapte 26:17.18; Rom 1:5).



3:3 Prin descoperire dumnezeiasca am luat cunostinta de taina aceasta, despre care va scrisei in putine cuvinte.

Prin descoperire. Vezi la Gal 1:11.12; cf. AA 386. Pavel avea un profund simt al chemarii sale. El era un apostol, dar nu unul lasat pe seama propriilor sale planuiri. El era instruit, insarcinat, luminat si descoperirea aceasta explica deplina lui cunoastere a tainei Evangheliei.

Taina. Gr. musterion (vezi la Rom 11:25; cf. cele de la Efes 1:7).

Va scrisei. [,,Am scris mai inainte” KJV]. Referirea e probabil nu la o epistola anterioara, ci la ceea ce el scrisese anterior mai la inceputul acestei epistole (cap. 1:9-13; 2:11; etc). Noi am putea zice: ,,Cum am scris mai sus.” Totusi, unii argumenteaza ca el se refera la o scrisoare anterioara.



3:4 Citindu-le, va puteti inchipui priceperea pe care o am eu despre taina lui Hristos,

Va puteti inchipui. [,,Intelege,” KJV]. Sau ,,pricepe,” ,,a intelege cu mintea.”

Priceperea. [,,Cunostinta,” KJV]. Sau, ,,patrunderea,” ,,intelegerea.” Pavel nu scoate in evidenta propria sa inteligenta, ci faptul ca Dumnezeu ii acordase o anumita pricepere care putea fi verificata de cititorii cu preocupari spirituale ai scrisorii sale. El asigura pe acesti cititori ca era pe deplin informat despre lucrurile cu privire la care scria, si astfel increderea in el nu era rau plasata. Fiecare martor pentru Dumnezeu poate avea convingerea aceasta ca solia lui e adevarata si valabila.

Taina. Gr. musterion (vezi la Rom 11:25; cf. cele de al Efes 1:9).



3:5 care n-a fost facuta cunoscut fiilor oamenilor in celelalte veacuri, in felul cum a fost descoperita acum sfintilor apostoli si proroci ai lui Hristos, prin Duhul.

Fiilor oamenilor. Omenirea in general, toti oamenii. Expresia traduce un idiom ebraic obisnuit.

Celelalte veacuri. Literal, ,,alte generatii.” Fiecare generatie a avut revelatia ei, dar niciodata in masura si forma in care au avut-o generatiile incepand de pe vremea lui Hristos. Revelatia a fost intr-un sens progresiva, calculata pe de-o parte pentru a servi interesele supreme ale fiecarei generatii, limitata pe de alta parte de ignoranta voita a oamenilor, pana la masura deplina a revelatiei aratate in persoana lui Isus Hristos.

Descoperita acum. Taina poate fi cunoscuta numai in masura in care Dumnezeu o descopera. Dumnezeu nu incearca sa o tina secret. El doreste sa o faca cunoscut. In ce priveste intelesul ,,tainei” vezi la Rom 11:25.

Sfintilor apostoli si prooroci. Comparati cele de la cap. 2:20. Folosirea lui ,,sfinti” in legatura cu aceasta e de luat in seama. Criticii au pus la indoiala folosirea de catre Pavel a acestui cuvant, cu privire la apostoli, dintre care el era unul, dar credinciosii sunt si ei numiti sfinti (Deu 7:6; Mar 6:20; Cols 1:22; Evr 3:1).

Prin Duhul. Vezi la 2Pet 1:21.



3:6 Ca adica Neamurile sunt impreuna mostenitoare cu noi, alcatuiesc un singur trup cu noi si iau parte cu noi la aceeasi fagaduinta in Hristos Isus, prin Evanghelia aceea,

Impreuna mostenitoare. Comparati Rom. 8,17; Gal. 3,29; 4,7; Evrei 11,9. Nici una din binecuvantarile mantuirii nu urma sa fie retinuta de la neamuri; in felul acesta urma sa fie implinita fagaduinta data lui Avraam ca in el toate familiile pamantului aveau sa fie binecuvantate (Gen. 12,2.3).

Istoria lor nationala arata clar ca iudeii nu au inteles extinderea planului pentru neamuri si universalitatea Evangheliei; intrucat neamurile ramaneau in ignoranta in comparatie cu iudeii. Totusi, in tot VT erau sugestii despre slava pe care Dumnezeu intentiona sa o descopere (Gen. 18,18; Ps. 22,27 etc.; vezi vol. IV, p. 26-30).

Un singur trup. [,,Acelasi trup”, LJV]. Vezi cap. 2,16. A aduce laolalta intr-un trup pe aceia care prin teama si animozitate erau separati de sute de ani, acesta este scopul declarat al lui Dumnezeu prin Isus Hristos. Toate diferentele istorice de rasa, de natiune, si de situatie sociala urmeaza sa fie desfiintate, nu prin unificare politica, ci prin puterea covarsitoare a iubirii si o supunere comuna fata de persoana lui Hristos. Toate eforturile valoroase, dar disperate ale oamenilor de a armoniza deosebirile dau gres pentru ca nu sunt dirijate potrivit cu principiile fundamentale ale Imparatiei lui Dumnezeu – principiile respectului si iubirii. Lucrul acesta, Pavel a venit sa-l vesteasca atat iudeilor, cat si neamurilor.

Iau parte cu noi. [,,Participanti”, KJV]. Literal, ,,impreuna partasi”. Cuvantul tradus astfel apare numai aici si in cap. 5,7. Aceeasi fagaduinta. [,,Fagaduinta lui”, KJV]. Dovezi textuale favorizeaza (cf. p.10) exprimarea ,,fagaduinta”. Adica, fagaduinta mantuirii.

In Hristos. Expresia cheie (vezi la cap. 1,1). Dovezi textuale atesta (cf. p. 10) exprimarea ,,in Hristos Isus”. Toate fagaduintele pretioase ale lui Dumnezeu catre Israel si acum si catre neamuri, au fost implinite in Hristos (2 Cor. 1,20). Expresia ,,in Hristos Isus prin Evanghelie” se refera nu numai la ,,fagaduinta”, dar si la ,,impreuna mostenire” si la ,,partas” [iau parte cu noi].

Prin Evanghelia aceasta. Sau ,,prin mijlocirea Evangheliei. Comparati afirmatia ,,nascut... prin Evanghelie” (1 Cor. 4,15; cf., Rom. 10,8-15; 16,25.26). Vestea ca oamenii nu trebuie sa fie pierduti, ca ei pot fi uniti laolalta intr-un singur trup pentru Hristos, spre mantuire vesnica, este Evanghelia.



3:7 al carei slujitor am fost facut eu, dupa darul harului lui Dumnezeu, dat mie prin lucrarea puterii Lui.

Slujitor. Gr. diakonos (vezi la Marcu 9,35). Cuvantul sugereaza activitate, subordonare si serviciu. Harului. Aici un dar specific pentru scopul de a savarsi lucrarea si apostolia sa (vezi la Rom. 3,24). Pavel era totdeauna recunoscator pentru privilegiul sau si chemarea sa.

Lucrarea puterii. [,,Lucrarea efectiva”, KJV]. Comparati cu cap. 1,19. Lucrarea plina de putere a lui Pavel era rezultatul puterii care-i fusese data. Darul divin al harului era insotit de o energie divina.



3:8 Da, mie, care sunt cel mai neinsemnat dintre toti sfintii, mi-a fost dat harul acesta sa vestesc Neamurilor bogatiile nepatrunse ale lui Hristos,

Cel mai neinsemnat. [,,Mai mic decat cel mai de pe urma”, KJV]. ,,cu mult mai mic decat toti”,

G. Gal.]. Comparati 1 Cor. 15,9.10; 2 Cor. 11,30; 1 Tim. 1,12-16. Recunoasterea harului si favoarei lui Dumnezeu totdeauna aduceau ganduri de umilinta in inima lui Pavel. El era mereu sensibil la faptul ca fusese un persecutor al sfintilor. De aceea, aprecierea din partea sa a marimii chemarii sale si a inferioritatii sale personale era pururea proaspata inaintea lui. Pavel totdeauna parea uimit de faptul ca Dumnezeu putea sa ia pe cineva atat de defectuos, cineva care fusese un razvratit, si sa faca din el un slujitor al harului Sau. El se socotea nu numai mai prejos de profeti si apostoli, dar si mai pe jos si de oricare dintre sfinti. Aceia, care au partea cea mai mare de har dumnezeiesc vor fi cei mai smeriti. Numai in felul acesta, sunt ei bine inzestrati pentru a servi. Totusi, sentimentele trezite in Pavel prin gandirea lui asupra vietii sale trecute trebuie sa fie intelese in legatura cu afirmarea lui ca traieste, ,,cu toata curatia cugetului” sau ,,inaintea lui Dumnezeu” (Fapte 21,1), si indemnul sau adresat convertitilor sai sa ,,calce pe urmele sale” (literal, sa fie imitatori, ai sai) (1 Cor. 4,16; 11,1; Fi. 3,17). Umilinta nu e o calitate negativa, ea e consonanta cu cunoasterea biruintei personale asupra pacatului si cu cresterea in har.

Neamurilor. [,,Printre neamuri”, KJV]. Dovezi textuale favorizeaza (cf. p. 10) exprimarea ,,neamurilor”.

Bogatiile nepatrunse. [,,Bogatiile de nepatruns”, KJV; ,,Neprimitoare de cercetare bogatie”, G. Gal.]. Comparati Iov 5,9; 9,10; 11,7; Rom. 11,33). Bogatiile spirituale ale lui Dumnezeu pot fi vazute numai in parte, deoarece ,,vedem ca intr-o oglinda, in chip intunecos” (1 Cor. 13,12). In Hristos este o indestulare care nu poate fi epuizata, deoarece El nu numai ca poseda bogatii peste puterea noastra de imaginatie – El Insusi este chintesenta acestor bogatii. Si bogatiile acesta nu sunt de nepatruns pentru ca sunt ascunse, ci pentru ca sunt atat de abundente. El este bogat in harul Sau pentru neamuri, iubirea Lui pentru pacatosi si activitatea Lui rascumparatoare. Aceasta inseamna ca in Hristos e de gasit raspunsul la oricare posibila problema omeneasca. Resursele Lui sunt inepuizabile. Nu e de mirare ca Pavel, avand conceptia si convingerea aceasta, declara: ,,N-am avut de gand sa stiu intre voi altceva decat pe Isus Hristos si pe El rastignit” (1 Cor. 2,2).



3:9 si sa pun in lumina inaintea tuturor care este ispravnicia acestei taine, ascunse din veacuri in Dumnezeu, care a facut toate lucrurile;

Sa pun in lumina inaintea tuturor. [,,Sa fac pe toti oamenii sa vada” KJV; ,,Sa invederez tuturor”, G. Gal.]. Literal, ,,sa lumineze [sau iluminez] pe toti [oamenii]”. Evanghelia aduce la lumina tainele care erau ascunse (vers. 3-5). Prin Evanghelie, intreaga familie omeneasca, neamuri, si iudei, urma sa vada scopurile lui Dumnezeu. Orice biserica sau orice actiune de predicare care nu realizeaza lucrul acesta da gres in lucrarea ei. Comparati cap. 1,18 (marginal, KJV) ,,ochii inimii voastre fiind iluminati”.

Ispravnicia. [,,Comuniunea”, KJV]. Dovezile textuale atesta (cf. p. 10) exprimarea ,,dispensatiunea”, insemnand ,,plan”, ,,administratie”, sau ,,ispravnicie” (vezi la cap. 1,10; cf. Cap. 3,2). Intelepciunea lui Dumnezeu urmeaza sa fie aratata de biserica, in calitate de administratoroare a tainei. Planul ascuns este dat acum la iveala.

Din veacuri. [,,De la inceputul lumii”, KJV]. Literal, ,,din veacuri”. Planul rascumpararii a fost facut inainte de intemeierea lumii (vezi la cap. 1,4). Aducerea istorica la indeplinire a planului a fost

o exprimare a bunatatii vesnice a lui Dumnezeu. In Dumnezeu. Sau ,,prin Dumnezeu”. E o usoara dovada textuala (cf. p. 10) care sa sustina exprimarea ,,prin Dumnezeu”.

A facut toate. [,,A creat toate lucrurile”, KJV]. Probabil Pavel adauga ideea puterii creatoare pentru a impresiona pe ascultatorii sai cu marimea temei. Creatiunea si creatiunea din nou sunt totdeauna strans legate in Evanghelie si ambele sunt realizate in si prin Fiul (vezi Ioan 1,3; Col. 1,20; Evrei 1,2). Dumnezeul care a creat toate lucrurile e la fel de puternic pentru a aduce la indeplinire scopurile Sale in rascumparare.

[,,Prin Isus Hristos”, KJV]. Dovezi textuale atesta (cf. p. 10) omiterea acestei expresii. Totusi adevarul acesta e din plin scos in evidenta in alta parte (Ioan 1,3; Col. 1,20 etc.).



3:10 pentru ca domniile si stapanirile din locurile ceresti sa cunoasca azi, prin Biserica, intelepciunea nespus de felurita a lui Dumnezeu,

Domniile si stapanirile. Vezi la cap. 1,21. Scopul universal in rascumparare include indreptatirea numelui si caracterului lui Dumnezeu, care au fost contestate de Satana si puse la indoiala de ingeri (cf. cele de la cap. 1,6). Acesta este cel mai mare spectacol pe care-l pot contempla fiintele inteligente ceresti (cf. 1 Cor. 4,9). Cum trebuie sa le apara lor cursul istoriei, cand din punctul lor avantajos pot sa observe reactia reciproca a fortelor si evenimentelor?

Din locurile ceresti. Vezi la cap. 1,3.

Sa cunoasca. [,,Sa poata fi cunoscute”, KJV]. Mai degraba, ,,sa poata fi facute cunoscute”, ,,sa poata fi declarate”.

Prin biserica. Sau ,,prin mijlocirea bisericii”. Biserica era intentionata sa fie o demonstratie vie a intelepciunii lui Dumnezeu, la fel cum un bolnav vindecat este o marturie cu privire la iscusinta medicului. Intr-adevar, se poate spune ca biserica nu e atat de mult un agent al puterii si intelepciunii lui Dumnezeu, cat este o proba sau o dovada a ei. Biserica da cea mai buna marturie atunci cand se foloseste de toate darurile membrilor ei.

Intelepciunea nespus de felurita. In deosebi asa cum e manifestata in lucrarea de rascumparare. Intelepciunea lui Dumnezeu este de asemenea, aratata in felurite forme din lumea materiala, in complexitatile mintii omului, si in nenumaratele metode pe care El le foloseste pentru a ajunge la inima oamenilor si a efectua mantuirea lor. Deplina extindere a intelepciunii acesteia nu va fi inteleasa pana nu va fi dus la capat planul mantuirii.



3:11 dupa planul vesnic, pe care l-a facut in Hristos Isus, Domnul nostru.

Planul vesnic. Literal ,,scopurile veacurilor”. Scriptura si viata ne vorbesc impreuna despre aducerea la indeplinire a scopului vesnic. Dumnezeu nu a creat lumea in zadar; si desi pentru un timp planurile Lui sunt stingherite, in cele din urma vor triumfa.

Hristos Isus, Domnul nostru. Vezi cap. 1,10.22,23. Pavel reaminteste cititorilor sai ca Isus cel istoric pe care ei Il recunosteau ca Domn era Hristosul planurilor vesnice ale lui Dumnezeu pentru aducerea la indeplinire a mantuirii omului si pentru indreptatirea caracterului Sau. Unitatea pe care scopul Lui o reclama cere deplina supunere a fiecarui credincios fata de Domnul si Invatatorul lui. Unitatea este asemenea aceleia pe care un dirijor de orchestra o asteapta de la diferitele instrumente ale orchestrei sale. Biserica aceea care nu se poate contopi in unire si devotiune comuna fata de Domnul ei e pandita de o infrangere si lepadare sigura. Argumentatia lui Pavel este 1) ca voia lui Dumnezeu ne-a fost descoperita, 2) ca voia Lui se aduce la indeplinire, 3) si ca va avea ca rezultat restatornicirea armoniei in universul sfasiat al lui Dumnezeu.



3:12 In El avem, prin credinta in El, slobozenia si apropierea de Dumnezeu cu incredere.

Credinta in El. [,,Credinta despre El”, KJV]. Insemnand fara indoiala credinta noastra in El. Venim la Hristos in primul rand prin credinta si continuam prin credinta sa traim viata ceruta de El. Putem veni la Dumnezeu cu indrazneala numai pe temeiul faptului ca avem credinta in Hristos ca Mijlocitor al nostru. El a fost Singurul care a intins o punte peste prapastia care despartise pe om de Dumnezeu de la intrarea pacatului in lume (Isa. 59,1.2).

Indrazneala. Gr. parresia, ,,libertatea de vorbire” (vezi la fapte 4,13).

Apropierea. [,,Acces”, KJV]. Vezi cap. 2,18. Adam avusese acea legatura neimpiedicata cu Dumnezeu la inceput, dar, pierzand-o, s-a ascuns printre pomii gradinii, pentru ca nu mai putea da fata cu Dumnezeu in chip deschis si cu o constiinta curata. Efectul rascumpararii este de a readuce pe om la o apropiere noua si indrazneata de Dumnezeu fara teama sau restrictie, si fara nevoia vreunui intermediar ca de pilda preoti sau sfinti, sau ritual. Dumnezeu este imediat accesibil sufletului plin de incredere, prin meritele lui Hristos.



3:13 Va rog iarasi sa nu va pierdeti cumpatul din pricina necazurilor mele pentru voi: aceasta este slava voastra).

Iarasi. [,,De aceea”, KJV]. Din cauza ca neamurile apartin acum trupului lui Hristos, pentru ca se implineste scopul vesnic, pentru ca avem intrare libera la Dumnezeu si pentru ca s-au implinit lucruri atat de mari si minunate, Pavel adreseaza o cerere delicata cititorilor sai si anume ca ei sa nu fie prea mult ingrijorati de necazurile care se abatusera asupra lui din cauza ca el le adusese binecuvantarile Evangheliei.

Pierdeti cumpatul. [,,Lesinati”, KJV]. Gr. egkakeo, ,,a obosi”, ,,a se descuraja”. S-ar putea ca Pavel sa vrea sa spuna: ,,Rog [pe Dumnezeu] sa nu lesin...” sau ,,[Va rog sa nu lesinati”]. Intelesul ultim se incadreaza mai bine in contextul si stilul general al lui Pavel. Apostolul din inchisoare era ingrijorat ca nu cumva turma lui sa fie tulburata din cauza suferintelor lui. El era ingrijorat nu atat de mult de sine, cat de ei. Ei ar fi putut trage concluzia ca ceea ce predicase el avea doar o mica putere salvatoare; ca Dumnezeul in care se increzuse Pavel nu Se gandea la soarta servului Sau credincios; ca ei insisi s-ar putea ca in curand sa aiba sa dea piept cu incercari similare, cum de fapt si urma sa se intample. Acesta e un caz miscator de solicitudine a apostolului pentru copiii sai in credinta. Pavel stia prea bine ca necazul e o punere la proba pentru cei care il privesc ca si pentru cei care trec prin el. Suferinta indurata curajos e de doua ori plina de slava. Atat cei care o privesc precum si cei care o indura, primesc tarie din ea.

Slava voastra. Pavel, ca bun pastor, se identifica cu turma sa. Daca el capata slava prin necazul sau, ei o vor avea. El sufera din cauza inaltei sale slujbe ca apostol si ambasador al lui Dumnezeu. Si efesenii sunt roada apostoliei aceleia. Deci ei sunt indreptatiti sa reflecte slava. Cand

o parte a trupului lui Hristos e in durere, intregul trup sufera prin simpatie.



3:14 Iata de ce, zic, imi plec genunchii inaintea Tatalui Domnului nostru Isus Hristos,

Iata de ce. [,,Din cauza aceasta”, KJV]. Vezi vers. 1. Gandul care fusese intrerupt in prima parte a versetului e reluat aici, venind dupa o extinsa paranteza. Imi plec genunchii. In ce priveste ingenuncherea ca o postura obisnuita de rugaciune vezi Luca 22,41; Fapte 7,60; 20,36; 21,5; Rom. 14,11; Fil. 2,10. Domnului nostru Isus Hristos. Dovezi textuale favorizeaza (cf. p. 10) omiterea acestei expresii.



3:15 din care isi trage numele orice familie, in ceruri si pe pamant,

Orice familie. [,,Intreaga familie”, KJV; ,,Orice neam”, G. Gal.]. A fost multa discutie cu privire la faptul daca aceasta expresie ar trebui sa fie tradusa. ,,intreaga familie”, sau ,,fiecare familie”. Textul grecesc poate fi redat in ambele feluri, desi normal o constructie ca aceasta ar trebui tradusa ,,fiecare” si nu ,,intreaga”. Totusi, un numar de exceptii pot fi citate in care o constructie de felul aceleia care e folosita aici este redata ca ,,toata” sau ,,intreaga” (Mat.3,15; 28,18; Fapte 1,21, etc.). O exceptie vrednica de notat este Ef. 2,21, unde aceeasi constructie e redata ,,toata cladirea”, sau ,,intreaga structura” (RSV) in timp ce in cap. 3,15 RSV zice ,,fiecare familie”. Intrucat textul grec aici nu e clar definit, contextul trebuie sa decida cu privire la ce traducere trebuie sa fie adoptata. Pavel pare sa vorbeasca despre unire si pare sa conceapa fiintele din cer si sfintii de pe pamant ca fiind o singura mare familie. Daca e adoptata traducerea ,,fiecare familie”, pare necesar a concepe ca sunt mai multe familii in cer. Asa ceva Scripturile nu descriu. Pare mai bine deci sa se adopte exprimarea ,,intreaga familie”, care transmite intelesul de unitate si totalitate a comunitatii lui Dumnezeu, Parintele tuturor, o tema la care apostolul revine adesea.



3:16 si-L rog ca, potrivit cu bogatia slavei Sale, sa va faca sa va intariti in putere, prin Duhul Lui, in omul dinauntru,

Bogatia slavei Sale. Comparati cap. 1,18. Aceasta este norma pe temeiul careia Dumnezeu acorda binecuvantarile sale omenirii, de unde resursele nelimitate stau la indemana copiilor lui Dumnezeu. Omul da potrivit propriei sale slabiciuni si lipsei de insemnatate; Dumnezeu, dupa bogatiile si slava Sa nelimitata. Pavel nu e multumit ca fratii sai sa ramana doar crestini cu numele. El doreste ca ei sa primeasca abundent virtuti sa cunoasca adancimile si sa urce pe inaltimile vietii spirituale, sa participe la bogatiile pline de slava ale Imparatiei lui Dumnezeu.

Sa va intariti in putere. Puterea care intareste e puterea lui Dumnezeu. Puterea este transmisa prin lucrarea Duhului Sfant. Aceeasi putere care converteste oamenii trebuie sa lucreze mai departe in ei cresterea crestina. Aici dau gres multi crestini. Ei nu recunosc ca dezvoltarea spirituala cere tot atat de mult har de la Dumnezeu ca si convertirea initiala. Dupa cum puterea fizica este sporita prin hrana si viata intelectuala prin gandire. Tot asa viata spirituala este sustinuta de prezenta imediata si de puterea Duhului Sfant.

In omul dinauntru. Textul grec sugereaza ca puterea patrunde si ramane acolo. Puterile spirituale vitale dinauntrul unui om nu au pornit din propria sa natura; el nu are nimic de oferit, nimic cu care sa se laude.



3:17 asa incat Hristos sa locuiasca in inimile voastre prin credinta; pentru ca, avand radacina si temelia pusa in dragoste,

Sa locuiasca. Gr. katoikoe, ,,a locui”, ,,a ramane”, ,,a fi acasa”, ,,a se aseza”, ,,a salaslui”. Ideea permanentei este acum adaugata la aceea a imputernicirii (vers. 16). Hristos nu este un vizitator ocazional, ci locuieste in inima, o putere constant la indemana pentru iluminarea si purificare (cf. Ioan 14,23; Apoc. 3,20).

Prin credinta. Credinta este cea care deschide inima fata de Hristos. Credinta este o incredere puternica in Dumnezeu si fagaduintele Lui si este un principiu continuu sustinator al vietii (vezi la Rom. 4,3).

Avand radacina si temelia. [,,Inradacinat si intemeiat”, KJV]. Aceste doua imagini distincte sunt folosite adesea de Pavel si de alti scriitori biblici (Ps. 1,3; Ier. 17,8; Col. 1,23; 2,7). Pavel adesea combina metaforele pentru a-si sublinia mai bine subiectul (1 Cor. 3,9).

In dragoste. In textul grec cuvintele acestea sunt in pozitia accentuata, la inceput. In felul acesta ele pot fi intelese ca fiind prima parte a vers. 17, care suna literal ,,ca Hristos sa poata locui prin credinta in inimile voastre in iubire”. Sau ele pot fi intelese ca fiind in legatura cu ,,inradacinat si intemeiat”, adica ,,inradacinat si intemeiat in iubire”. Iubirea care e ,,inradacinata” merge adanc in solul sufletului, angajand toate facultatile mintii, in timp ce iubirea este ,,intemeiata” este fundamentul ferm pe care se afla toate legaturile noastre. Nu e nici un argument impotriva iubirii de astfel fel, deoarece nu e nimic mai mare (1 Cor. 13). Iubirea rasare direct din experienta locuirii launtrice a lui Hristos, si devine inradacinarea si intemeierea unirii dintre Dumnezeu si om, si dintre om si semenul sau.



3:18 sa puteti pricepe impreuna cu toti sfintii, care este largimea, lungimea, adancimea si inaltimea;

Sa puteti. Subiectul de inteles e dincolo de puterea de pricepere obisnuita; de aceea Pavel se

roaga ca ascultatorii sai sa poata primi o putere speciala care-i face in staresa inteleaga.

Pricepe. [,,Intelege”, KJV]. Literal ,,a prinde”, metaforic ,,a pricepe”.

Toti sfintii. Vezi cap. 1,1. Sunt anumite lucruri spirituale care au loc numai in inima individului,

dar sunt alte lucruri care apartin comunitatii lui Dumnezeu si aceasta intelegere a iubirii lui Hristos este una din ele. Ea este valoarea comuna care leaga laolalta pe credinciosi.

Largimea. Pavel nu arata la ce se aplica dimensiunile mentionate in aceasta propozitie. Comentatorii au dat felurite interpretari. Poate ca explicatia cea mai simpla este ca Pavel intrerupe propozitia ca si cum ar fi fost coplesit de maretia subiectului pe care il contempla. El este miscat simplu, dar profund, cand contempla taina – Hristos locuind launtric, iubirea lui Dumnezeu, unitatea trupului lui Hristos, sau specific iubirea lui Hristos (vers. 19). E ca si cum intr-o noapte instelata, un spectator priveste la universul nemarginit al lui Dumnezeu in toate directiile, pierdut in uimire.



3:19 si sa cunoasteti dragostea lui Hristos, care intrece orice cunostinta, ca sa ajungeti plini de toata plinatatea lui Dumnezeu.

Dragostea lui Hristos. Aici, se pare, nu iubirea noastra pentru Hristos, ci iubirea Lui pentru noi.

Care intrece orice cunostinta. [,,Care depaseste cunostinta”, KJV; ,,cea mai presus de cunostinta”, G. Gal.]. Iubirea lui Hristos e dincolo de cunostinta omeneasca, deoarece este nemarginita si libera, niciodata istovita si pururea prezentand domenii noi de intelegere. Ea este izvorul iubirii noastre mereu in crestere (1 4,19). Oamenii de abia au atins cu varful degetelor lor puterea de vietuire care se gaseste in experimentarea pe deplin a iubirii lui Hristos.

Plinatatea lui Dumnezeu. Vezi la cap. 1,23. Aceasta este incheierea glorioasa a lucrarii lui Hristos locuind in viata. Biserica, asemenea unui vas, urmeaza sa fie umpluta pana la refuz cu har ceresc, asa incat membrii in parte care alcatuiesc trupul lui Hristos sa dea pe fata sau sa reflecte franturi din ,,plinatatea lui Dumnezeu”. Pavel prezinta aici o parere inalta despre natura omului si despre posibilitatile lui de crestere in har. Omul a fost facut dupa chipul lui Dumnezeu. Lui i-au fost date capacitati de dezvoltare si inaltul privilegiu de a deveni partas de ,,natura divina” [fire dumnezeiasca] (2 Petru 1,4). Binecuvantarile lui Dumnezeu nu sunt date cu economie. Ele conduc la o intelegere tot mai cuprinzatoare a gandului lui Dumnezeu, pana la umplerea deplina a locurilor lipsite si goale din viata oamenilor. Intrucat Hristos este Cel in care se gaseste faptic plinatatea lui Dumnezeu (Col. 2,9), ,,plinatatea” divina o dobandeste omul prin salasluirea lui Hristos in inima (vezi Ef. 3,17).



3:20 Iar a Celui ce, prin puterea care lucreaza in noi, poate sa faca nespus mai mult decat cerem sau gandim noi,

Celui. Intreaga chestiune pe care Pavel a prezentat-o pana acum in epistola e rezumata intr

o mareata doxologie (vers. 20, 21). Lauda lui Dumnezeu izbucneste spontan din inima convertita. Sunt multe doxologii in Scriptura (Rom. 16,25-27; 1 Tim. 6,15.16; Apoc. 1,6), fiecare cu aspectul ei distinctiv. La acest punct apostolul este coplesit de un nou inteles al puterii indescriptibile a lui Dumnezeu, si al iubirii Lui nemarginite fata de oameni.

Poate. Pavel scoate adesea in evidenta capacitatea lui Dumnezeu de a savarsi ceea ce El a pornit sa indeplineasca (Rom. 4,21; 11,23; 2 Cor. 9,8). El vede lucrul acesta ca o mare incurajare pentru credinciosul obosit, care este asigurat ca nu-si sprijineste credinta pe vreun obiect slab si defectuos.

Nespus mai mult. Gr. huperekperissou, ,,cu totul deasupra tuturor legaturilor”. Lui Pavel ii place cuvintele compuse. Aici el atrage atentia la o supraabundenta, mai pe sus de plinatate si care da pe deasupra (cf. 1 Tes. 3,10; 5,13). Aceasta abundenta este deosebit de manifesta la data celei mai adanci nevoi (cf. Rom. 5,20) si credinciosul nu are decat sa si-o insuseasca.

Puterea. Vezi la ef. 3,16; cf. Ef. 1,19.20; Col. 1,29).

Cerem. Mai degraba, ,,cerem pentru noi”. Intreaga expresie fara indoiala se refera in deosebi la virtutile spirituale ,,plinatatea lui Dumnezeu” (vers. 19). Pavel da un accent in plus gandului supraabundentei harului si daruirii lui Dumnezeu. Sunt izvoare de putere spirituala ce ne sunt la indemana dincolo de gandul nostru cel mai extrem. Noi nu le folosim asa cum am putea. Comparati indemnul Domnului (vezi la Mat. 7,7).



3:21 a Lui sa fie slava in Biserica si in Hristos Isus, din neam in neam, in vecii vecilor! Amin.

Slava. [,,Slava”, KJV]. Literal, ,,slava”. Numai lui Dumnezeu I se cuvine pretuirea, recunoasterea si onoarea pentru lucrarea mantuitoare a harului. Nu e loc pentru asumare de virtute si slava din partea bisericii sau a membrilor ei.

In Biserica si in Hristos Isus. [,,In biserica prin Hristos Isus”, KJV]. Dovezi textuale favorizeaza (cf. p. 10) exprimarea ,,in biserica si in Isus Hristos”. Motivele deci pentru proslavirea lui Dumnezeu se gasesc in aceste doua locuri: in biserica, deoarece acolo e reflectata slava Lui; in Hristos, deoarece El este Capul bisericii.

Din neam in neam, in vecii vecilor. [,,Pana la... sfarsit”, KJV; ,,in toate neamurile si in veacul

veacului”, G. Gal.]. Literal, ,,la toate generatiile veacului, veacurilor”, adica in vesnicie. Amin. Vezi la Mat. 5,18. Asa se sfarseste rugaciunea apostolului si prima parte a epistolei. Slava si maiestate uimitoare

intrupate in fagaduintele lui Dumnezeu pentru cei gresiti, dar plini de nadejde fusese tema, depasind puterea de exprimare a graiului omenesc. Ea lasa inima inaltata, spiritul purificat, si da o nadejde vie in ce priveste venirea Imparatiei lui Dumnezeu in plinatatea ei.

COMENTARII ELLEN G. WHITE

5T 730

1-21 TM 391

AA 302

5-11 AA 159

6 AA 19;

6, 7 2T 609

8 AA 134, 567, 600; GC 471; SL 17, 84; 5T 74, 730, 731

8-10 6T 13

8-11 TM 292

9 AA 527; GW 186; 2T 609

9, 10 ML 368

10 AA 9; Ed 308

10, 11 DA 26

11 COL 397

13-21 LS 439; RC 71

14 GW 178; PK 48; SL 84

14, 15 AA 11; DA 25; 6T 366

14-19 MH 426; 8T 289; 9T 183

15 Ed 306; GC 677

16 DA 200; GW 262; 8T 132

16-19 CH 593; GC 476; SL 84; 2T 522

16-21 FE 180

17 CT 223; Ev 367

17-19 AA 334; TM 387; 3T 213

18, 19 AA 469; COL 129; DA 670; FE 178; MB 34, 76; 3T 213, 266; 5T 264, 740; 7t 214

18-20 8T 335

19 AA 308; PP 64; 2T 215; 3T 467; 5T 105

19, 20 GW 262

20 COL 147, 397; CSW 108; DA 200, 249, 421, 679; Ed 307; GC 351; GW 38; MB 20; MM 203; PP 554; TM 208; 5T 50; 7T 273.


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: