English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ecclesiast

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Ecclesiast, 9


9:1 Da, mi-am pus inima in cautarea tuturor acestor lucruri, am cercetat toate aceste lucruri, si am vazut ca cei neprihaniti si intelepti, si faptele lor, sunt in mana lui Dumnezeu, atat dragostea cat si ura. Oamenii nu stiu nimic mai dinainte; totul este inaintea lor in viitor.

Tuturor acestor. Adica problema necazului celor drepti si a prosperitatii celor nelegiuiti.

Cautarea. Solomon si-a pus mintea la lucru in dorinta arzatoare de a rezolva problema.

Cei neprihaniti. [Cei drepti, KJV]. Faptele unui om vorbesc despre cum e el. Dupa roadele lui va fi cunoscut (Matei 7,15-20).

Mana lui Dumnezeu. Vointa Lui e suprema. Mana este simbolul puterii si autoritatii (Deuteronom 33,3; Isaia 62,3).

Atat dragostea cat si ura. Adesea e dificil sa cunosti ce se ascunde in spatele diferitelor intamplari ale vietii. In cea mai mare parte a lor, aceste intamplari ilustreaza principiul cauzei si al efectului (vezi Galateni 6,7). Din cand in cand este posibil ca Dumnezeu sa intervina pentru realizarea a ceea ce, in intelepciunea Lui, stie ca e cel mai bine. Dar orice experienta, in providenta lui Dumnezeu, poate sa devina o ocazie de dezvoltare a caracterului.

Totul este inaintea lor. Ratiunea omeneasca singura nu poate sa inteleaga rostul vicisitudinlor vietii, natura planurilor lui Dumnezeu pentru viata sau ceea ce sta ascuns in viitor. Cateva versiuni vechi iau primul cuvant ebraic al v. 2 hakkol in mod literal, "total", ca ultim cuvant al v. 1 si il citesc ca hebel, "desertaciune". In textul ebraic consonantic aceasta reprezinta schimbarea unei singure litere, b in k, litere care sunt foarte asemanatoare (vezi vol. I, 22) si pot fi confundate foarte usor intre ele. In consecinta, asemenea versiuni suna astfel: "totul inaintea lor e desertaciune" (RSV). Vezi la v. 2.



9:2 Tuturor li se intampla toate deopotriva: aceeasi soarta are cel neprihanit si cel rau, cel bun si curat ca si cel necurat, cel ce aduce jertfa, ca si cel ce n-aduce jertfa; cel bun ca si cel pacatos, cel ce jura ca si cel ce se teme sa jure!

Tuturor. [Toate lucrurile, KJV]. In cea mai mare parte, toti oameni au parte de aceleasi experiente de baza. Natura ofera tuturor din belsugul ei (Matei 5,45). Ploaia si soarele, furtuna si linistea vin deopotriva peste buni si peste rai (vezi Iov 9,22).

Aceeasi soarta. In Rut 2,3 acelasi cuvant este tradus "s-a intamplat", in 1 Samuel 6,9 "intamplare", iar in 1 Samuel 20,26 "s-a intamplat".

Cel neprihanit. [Cel drept, KJV]. Adica drept din punct de vedere moral.

Cel bun. Toate versiunile vechi, cu exceptia Targumilor, adauga "si cel rau", expresie ce pare necesar pentru intregirea paralelei.

Curat. Probabil o referire la curatia ceremoniala.

Cel ce aduce jertfa. Adica omul, care e scrupulos in ascultarea de cerintele exterioare, rituale ale vietii religioase.

Cel bun. In sensul cel mai larg, mai cuprinzator.

Cel ce jura. Vezi la Levitic 19,12; vezi si Deuteronom 6,13; Psalm 63,11; Isaia 65,16. Omul care se teme de un juramant legal e, in general, o persoana care n-are de gand sa-si implineasca obligatiile si a carui constiinta il face sa se teama "sa jure" (vezi Numeri 5,19-22). Compara si cu invatatura lui Hristos (Matei 5,33-37) si aceea a apostolului Iacov (Iacov 5,12).



9:3 Iata cel mai mare rau in tot ce se face sub soare: anume ca aceeasi soarta au toti. De aceea si este plina inima oamenilor de rautate, si de aceea este atata nebunie in inima lor tot timpul cat traiesc. Si dupa aceea? Se duc la cei morti.

Cel mai mare rau. Solomon e tot neimpacat cu gandul ca si oamenii buni si cei rai mor la fel.

Plina inima oamenilor de rautate. Orice pacat este lipsit de ratiune si de judecata sanatoasa. Este incredibil faptul ca majoritatea prefera distractiile acestei vieti in locul vesniciei pe noul pamant.

Se duc la cei morti. Literal, "apoi la [cei] morti" (vezi Iov 30,23; Isaia 14,9; 38,18; Ezechiel 32,18).



9:4 Caci cine este scutit? Oricine traieste, tot mai trage nadejde; caci un caine viu face mai mult decat un leu mort.

Nadejde. Acest cuvant emfatic in ebraica tradus "nadejde" este redat "incredere" in 2 Regi 18,19 si in Isaia 36.4. Radacina verbala are sensul de "incredere" (vezi Psalm 25,2; 26,1; 28,7).

Un caine viu. In Biblie cainele este cel mai dispretuit dintre toate animalele (Exod 22,31; 1 Samuel 17,43, Proverbe 26,11; 2 Petru 2,22) si asa e privit si astazi in tarile rasaritene. Cainele este un simbol al omului nelegiuit, plin de vicii (Psalm 22,16; 59,2.6.14; Isaia 56,10.11; Apocalipsa 22,14.15).

Un leu mort. Leul este prezentat ca simbol al maiestatii si puterii (Proverbe 30,30) si, prin urmare, al lui Dumnezeu si al lui Hristos (Apocalipsa 5,5; cf. Osea 13,4-7).



9:5 Cei vii, in adevar, macar stiu ca vor muri; dar cei morti nu stiu nimic, si nu mai au nici o rasplata, fiindca pana si pomenirea li se uita.

Cei vii... stiu. Ei pot sa faca planuri si pregatiri pentru moarte, pe care stiu ca urmeaza sa o intalneasca. Cei morti nu stiu. Vezi Psalm 88,10-12; 115,17.

Rasplata. Nu e o referire la rasplatirile vesnice, fie moarte pentru cei nelegiuiti (Apocalipsa 20,11-15), fie nemurire pentru cei neprihaniti (vezi Apocalipsa 21,1-4; cf. Matei 16,27; 1 Corinteni 15,51-54). Solomon vorbeste aici despre gustarea din roadele muncii in aceasta viata.

Pomenirea. Adica pomenirea lor in mintea celor vii, nu propria lor capacitate mentala de a-si aduce aminte. Lucrul acesta este clar din sensul cuvantului zeker, "amintire", "memorial" si din intrebuintarea lui in VT. Fara exceptie, el se refera la "pomenirea" persoanelor sau a evenimentelor, niciodata la memorie (Iov 18,17; Psalm 31,12; 112,6).

Uita. Adica se pierde.



9:6 Si dragostea lor, si ura lor, si pizma lor, de mult au si pierit, si niciodata nu vor mai avea parte de tot ce se face sub soare.

Si dragostea lor. Iubirea, ura si invidia sunt in general sentimentele cele mai puternice si mai importante in cursul vietii, dar in moarte ele nu mai exista.

Pierit. In ebraica verbul acesta este la singular, lucru prin care se atrage atentia asupra fiecarei pasiuni in mod individual.

Parte. Cand un om este viu, el are un rol de indeplinit si poate sa se bucure de rasplata ostenelilor sale. Dar moartea pune capat rolului lui in viata. Iov exprima acelasi adevar (Iov 14,10-14), asa cum face si psalmistul (Psalm 30,9) si profetul Isaia (Isaia 38,10).

9:7 Du-te, dar, de mananca-ti painea cu bucurie, si bea-ti cu inima buna vinul; caci de mult a gasit Dumnezeu placere in ce faci tu acum.

Du-te. Fa in viata tot ce poti mai bine, sfatuieste Solomon; nu sta inactiv, meditand la aparentele nedreptati si zadarnicii ale vietii. Mananca-ti painea. Painea si vinul sunt folosite aici in mod figurat pentru necesitatile si pentru extravagantele vietii (vezi Genesa 14,18; Deuteronom 33,28).

Ce faci tu. [Lucrarile tale, KJV]. Dumnezeu ofera din belsug binecuvantarile vietii acesteia, si e voia Lui ca oamenii sa se bucure de ele. Dar vine o zi cand trebuie sa se faca deosebire intre cei drepti si cei nelegiuiti (Maleahi 3,18), avandu-se in vedere daca au folosit aceste binecuvantari pentru satisfacerea placerilor personale sau ca sa slujeasca nevoilor semenilor (Matei 25,31-46).



9:8 Hainele sa-ti fie albe, in orice vreme, si untdelemnul sa nu-ti lipseasca de pe cap.

Hainele. Hainele albe era purtate la sarbatori si erau socotite ca simbol al bucuriei si veseliei. Ingerii s-au aratat imbracati in alb (Marcu 16,5; Ioan 20,12), iar Ioan i-a vazut astfel imbracati pe sfintii nemuritori (Apocalipsa 6,11; 7,9; 19,8), ca simbol al curatiei de caracter si al starii de bucurie.

Untdelemnul. [Alifia, KJV]. Literal, "uleiul." Era un obicei oriental de a aplica untdelemn pe cap pentru a racori trupul si ca parfum (vezi Psalm 23,5; Amos 6,6). Neungerea capului era considerata un semn de doliu sau de post (2 Samuel 14,2; Matei 6,17). Untdelemnul este folosit si ca simbol pentru binecuvantarile cele mai bogate ale lui Dumnezeu (Psalm 92,10; 104,15; cf. Isaia 61,3).



9:9 Gusta viata cu nevasta, pe care o iubesti, in tot timpul vieti tale desarte, pe care ti-a dat-o Dumnezeu sub soare, in aceasta vreme trecatoare; caci aceasta iti este partea in viata, in mijlocul trudei cu care te ostenesti sub soare.

Gusta viata. [Traieste vesel, KJV]. Propozitia spune literal: "vezi viata cu o femeie pe care o iubesti". Casatoria a fost randuita sa aduca bucuriile cele mai mari, iar caminul sa fie un colt de cer pe pamant (vezi Proverbe 5,18.19; 18,22).

Iti este partea. Adica un barbat sa aiba o casatorie fericita. Era planul lui Dumnezeu acela ca omul sa traiasca o viata fericita, avand constiinta pe deplin curata. Omul trebuie sa se foloseasca pe deplin de privilegiile si raspunderile pe care i le ofera viata.



9:10 Tot ce gaseste mana ta sa faca, fa cu toata puterea ta! Caci, in locuinta mortilor, in care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici intelepciune!

Tot. Cel intelept se va angaja cu toata energia in implinirea sarcinilor pe care i le cere viata, binestiind ca dupa moarte nu vor mai putea rascumpara ocaziile neglijate in viata aceasta (Ioan 9,4; cf. Galateni 6,10).

Locuinta mortilor. [Mormant, KJV]. Ebr. she'ol, imparatia simbolica a celor morti (vezi la 2 Samuel 12,23; Proverbe 15,11). Aceasta este singura mentionare in Eclesiast a cuvantului she'ol. Este evident ca Solomon credea intr-o stare de inconstineta in she'ol (vezi la Eclesiast 3,19-21).

In care mergi. Moartea este soarta tuturor oamenilor, deoarece "toti mor in Adam" (1 Corinteni 15,22; vezi la Eclesiast 3,19-21).



9:11 Am mai vazut apoi sub soare ca nu cei iuti alearga, ca nu cei viteji castiga razboiul, ca nu cei intelepti castiga painea, nici cei priceputi bogatia, nici cei invatati bunavointa, ci toate atarna de vreme si de imprejurari.

Cei iuti. Spre deosebire de oameni, Domnul nu depinde de calitati omenesti precum forta fizica si mentala (1 Samuel 14,6; 17,47). Tot astfel, in ceea ce-l priveste omul, nu calitatile exterioare, care par sa ofere unora un avantaj, sunt cele mai de seama in viata.

Vreme... si imprejurari. Exista o vreme potrivita, o clipa adecvata pentru o anumita lucrare. Cand un om lasa sa treaca vremea potrivita, eforturile lui vor da gres, total sau partial, in indeplinirea lucrurilor posibil de realizat, indiferent de zelul ulterior pe care il pune el la lucru.



9:12 Caci omul nu-si cunoaste nici macar ceasul, intocmai ca pestii prinsi in mreaja nimicitoare, si ca pasarile prinse in lat; ca si ei sunt prinsi si fiii oamenilor in vremea nenorocirii, cand vine fara veste nenorocirea peste ei.

Omul. Prin articolul hotarat se subliniaza legatura fiecarui om cu problema mortii.

Ceasul. [Timpul sau, KJV]. Se presupune ca este o referire la moarte (vezi cap. 7,17), cu toate ca ar putea avuta in vedere si oricare alta nenorocire.

Mreaja. O imagine care descrie un dezastru ivit pe neasteptate (Psalm 91,3; 124,7; Proverbe 1,17; 6,5; Osea 7,12).



9:13 Am mai vazut urmatoarea intelepciune sub soare, si mi s-a parut mare.

Mi s-a parut mare. Literal, "era mare", adica a facut o impresie adanca.



9:14 Era o mica cetate, cu putini oameni in ea; si a venit asupra ei un imparat puternic, a impresurat-o, si a ridicat mari intarituri impotriva ei.

O mica cetate. Dimensiunile cetatii erau nesemnificative, de aceea aparatorii ei, care erau putini, n-ar fi putut sa se opuna atacatorilor decat pentru putin timp.

Un imparat puternic. [Un imparat mare, KJV]. Comentatorii au facut speculatii multe cu privire la care cetate se refera Solomon, in cazul ca se referea la vreuna. Totusi, nu exista nici o baza pentru a determina care ar fi putut sa fie cetatea la care s-a gandit scriitorul sau cine ar fi fost "imparatul puternic". Aceasta ar putea fi vreo aluzie voalata la vreun eveniment istoric.



9:15 In ea se afla un om sarac dar intelept, care a scapat cetatea cu intelepciunea lui. Si nimeni nu se gandise la omul acela sarac.

Se afla. Literal, "a aflat," probabil referindu-se la carmuitorul cetatii.

Un om sarac, dar intelept. Literal, "un om, unul sarac si intelept".

A scapat. Compara cu 2 Samuel 20,14-22, unde o femeie inteleapta a scapat o cetate de la distrugere.

Nu-l asculta. [Nu l-a pastrat in amintire, KJV]. Dupa ce criza trecuse, eliberatorul a fost uitat si ignorat. Compara cu experienta lui Iosif (Genesa 40,23). Ovatiile publice sunt nestatornice si nevrednice de incredere. Acest intelept sarac a fost lasat sa se afunde din nou in anonimat.



9:16 Atunci am zis: Mai buna este intelepciunea decat taria! Totusi intelepciunea saracului este dispretuita, si nimeni nu-l asculta.

Mai buna este intelepciunea. Vezi cap. 7,19. Cuvantul tradus "tarie" e folosit de obicei pentru puterea unui razboinic (vezi Ieremia 9,23, unde e tradus "tarie"). Dispretuita. Intelepciunea acestui sarac nu a fost dispretuita, in sensul de a fi ignorata, ci el insusi a fost dispretuit si dat la o parte, de indata ce si-a indeplinit slujba. Nu-l asculta. [Cuvintele lui nu sunt ascultate, KJV]. El daduse dovada ca are o judecata sanatoasa; dar cuvintele suplimentare de sfat, poate nebinevenite, nu au fost acceptate.

9:17 Cuvintele inteleptilor, ascultate in liniste, sunt mai de pret decat strigatele unuia care stapaneste intre nebuni.

Liniste Vezi Isaia 30,15.

Stapaneste intre nebuni. Intr-un moment de entuziasm, un demagog poate fi ascultat si urmat, spre marea paguba a natiunii.



9:18 Intelepciunea este mai de pret decat sculele de razboi; dar un singur pacatos nimiceste mult bine.

Sculele de razboi. Lumea de astazi are nevoie de intelepciune dumnezeiasca mai mult decat de o rezerva de bombe atomice si cu hidrogen. Nimiceste. Un singur om poate aduce o mare paguba unei natiuni (Iosua 7,1.4).

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 3�

PK 78

5�



AA 289; EW 59, 87, 262; GC 546; LS 48; 1T 39

5.6�



COL 270; DA 558; Ev 249; PP 685; 1T 298

6�



GC 546

10�

COL 346; Ed 267; FE 301, 316; GC 546; MH 153, 473; ML 131; 2T 504; 6T 432; 9T 127, 129

11�



AA 313; 4T 410; 5T 180

12�



AH 331

18�



PK 85; PP 118; 3T 125


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: