English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Ecclesiast

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Ecclesiast, 4


4:1 M-am uitat apoi la toate asupririle care se fac sub soare; si iata ca cei apasati varsa lacrimi, si nu este nimeni sa-i mangaie! Ei sunt prada silniciei asupritorilor lor, si n-are cine sa-i mangaie!

M-am uitat apoi. [M-am intors si am privit, KJV]. O expresie ebraica echivalenta cu "am reconsiderat" sau "am vazut din nou" (RSV).

Asupririle. Ebr. 'ashuqim, dintr-o radacina care inseamna "a oprima", "a nedreptati", "a stoarce". E inrudit cu un cuvant arab care inseamna "asprime" sau "nedreptate". Solomon se refera aici la lucrurile care au fost partea celor saraci si a celor slabi in tot cursul istoriei (vezi Iov 35,9; Amos 3,9; cf. 1 Samuel 12,4).

Lacrami. Lacrimile celor asupriti induioseaza inima lui Dumnezeu (Psalm 39,12; 56,9; Isaia 38,5). Prin contrast, lacrimile fatarnicului Ii sunt neplacute (Maleahi 2,13).

Cine sa-i mangaie. [Mangaietor, KJV]. De la verbul "a consola", "a mangaia". Inima oamenilor aflati intr-un necaz mare doreste cuvinte de consolare de la cineva care intelege, iar durerea lor se adanceste cand nu e nimeni care sa-i mangaie (vezi Psalm 69,20; Plangeri 1,2).

Salnicie. [Putere, KJV]. Cuvantul ebraic e folosit pentru tarie fizica, de felul celei a lui Samson (Judecatori 16,5.6), dar si intr-un sens mai larg, pentru capacitate si destoinicie in orice directie (Proverbe 24,5). Aici descrie procedeele nemiloase ale oamenilor mai tari cu cei slabi si lipsiti de aparare.



4:2 Si am gasit ca mortii, care au murit mai inainte, sunt mai fericiti decat cei vii, care sunt inca in viata.

Am gasit... mai fericiti. [Am laudat, KJV] Sau "am felicitat".

Decat cei vii. Compara cu Iov 3,13 si cu cuvintele lui Hristos cu privire la Iuda (Matei 26,24). In anumite imprejurari rele si din anumite puncte de vedere ar fi mai bine sa fii mort decat sa continui sa traiesti. Din acest punct de vedere scrie Solomon. Este vorba o stare sufleteasca trezita de inegalitatile si relele care au decurs din mii de ani de pacat. Astazi mai mult ca inainte, barbatii si femeile simt zadarnicia vietii.



4:3 Dar mai fericit decat amandoi am gasit pe cel ce nu s-a nascut inca, fiindca n-a vazut toate relele care se petrec sub soare.

Mai fericit. Pesimismul, care vine de la cel rau, e cel mai bine infruntat prin credinta in Dumnezeu si prin incredere neclintita in Mantuitorul (Matei 11,28). Compara cu incredere linistita a lui Pavel (Romani 5,1).



4:4 Am mai vazut ca orice munca si orice iscusinta la lucru isi are temeiul numai in pizma unuia asupra altuia. Si aceasta este o desertaciune si goana dupa vant.

Munca. Literal, "necaz", "munca", "osteneala".

Iscusinta la lucru. Literal, "orice indemanare lucrului". Expresia poate sa insemne si "lucru reusit" sau "lucru avantajos".

Pizma. [E pizmuit, KJV] Rivalitatea starneste invidie si dusmanie cand concurenta devine mai stransa. Principiul prezentat aici se aplica la conditiile de munca, la rivalitati in afaceri si probleme internationale, precum si la legaturile personale.

Goana dupa vant. O figura de stil care descrie zadarnicia succesului lumesc ca garantie a fericire.



4:5 Nebunul isi incruciseaza mainile, si isi mananca insasi carnea lui.

Isi incruciseaza mainile. O expresie ebraica pentru lene (vezi Proverbe 6,10; 24,33).

Isi mananca insasi carnea lui. Comentatorii iudei folosesc cuvantul "mancare" in loc de "carne" si in felul acesta sugereaza imaginea unei persoane nesimtitoare, care se aseaza sa manance, preocupata doar de placerile vietii. Ei citeaza Exod 16,8 si Isaia 22,13 in sprijinul acestei interpretari. Probabil o explicatie mai plauzibila a acestei expresii este ca neghiobul lenes ajunge sarac lipit, si familia lui odata cu el.



4:6 Mai bine o mana plina de odihna, decat amandoi pumnii plini de truda si goana dupa vant.

O mana plina de odihna. Literal, "o umplere a mainii cu liniste." Ebraica indica mana facuta caus. Fara indoiala, "odihna" de aici se refera la pacea sufleteasca. Cuvantul apare in cap. 6,5 ca "mai bine" [odihna, KJV] insemnand bunastare si in cap 9,17 ca "liniste", insemnand blandete (vezi Isaia 30,15).

Plini de truda. Activitate intensa, goana nebuna in stradania de a face cat mai multe lucruri in fiecare zi pentru a culege recompensa maxima. O viata plina si fericita nu depinde de o abundenta de lucruri ale vietii acesteia.



4:7 Am mai vazut o alta desertaciune sub soare.

Alta desertaciune. Solomon vorbeste despre cercetarea unui alt fenomen la vietii: avaritia.



4:8 Un om este singur singurel, n-are nici fiu, nici frate, si totusi munca lui n-are sfarsit, ochii nu i se satura niciodata de bogatii, si nu se gandeste: Pentru cine muncesc eu, si-mi lipsesc sufletul de placeri? Si aceasta este o desertaciune si un lucru rau.

Singur singurel. Tabloul este al unei persoane retrase, singure si fara prieteni sau tovarasi apropiati. Ea nu are nici rude, nici prieteni, nici mostenitori care sa-l mosteneasca sau sa duca mai departe ostenelile lui.

Nici fiu, nici frate. Un tablou patetic al singuratatii, fara nimic care sa-l imbarbateze in straduintele lui. Munca de agonisire a celor necesare pentru cei iubiti e o sarcina nobila, care produce satisfactii. Responsabilitatea fata de cei iubiti este un mijloc eficient pentru dezvoltarea caracterului. Fara astfel de preocupari omul devine egocentric, iar izvoarele binefacerii din el seaca.

Sfarsit. Sau "incetare", de la radacina verbala "a taia". Desi e singuratic si nu are o responsabilitate fata de altii, omul acesta continua sa munceasca si sa acumuleze cu un zel vrednic de scopuri mai laudabile.

Nu i se satura niciodata de bogatii. Cu cat aduna mai mult, cu atat ravneste mai mult. Pentru el acumulare de bunuri devine o obsesie (vezi Proverbe 27,20). Putini oameni sunt multumiti cu viata lor.

Imi lipsesc sufletul. [Imi amarasc sufletul, KJV]. Adica "ma lipsesc" (vezi la Psalm 16,10 pentru aceasta folosire a cuvantului nephesh). Aceasta persoana avara niciodata nu se intreaba pentru munceste atat de mult. El este orbit de dorinta si de aceea se dedica acumularii de bogatii, totusi fara sa gaseasca multumire. A fi harnic este o virtute crestina, insa total multumit sub mana lui Dumnezeu (Romani 12,11; Efeseni 4,28; 1 Timotei 6,8; Evrei 13,5). Crestinul lenes nu este laudat (Proverbe 12,24; Eclesiast 10,18).

Un lucru rau. [O truda trista, KJV]. Mai bine "o treaba rea" sau "o sarcina nenorocita".



4:9 Mai bine doi decat unul, caci iau o plata cu atat mai buna pentru munca lor.

Mai bine doi. Doi lucratori angajati intr-un efort conjugat pot adesea sa castige un salariu mai mult decat dublul celui al unei singure persoane. Cuvantul tradus "simbrie" este termenul ebraic obisnuit pentru salariu. E folosit pentru servitori (Genesa 30,28.32.33), pentru soldati (Ezechiel 29,18.19) si pentru inchirierea animalelor (Zaharia 8,10).



4:10 Caci, daca se intampla sa cada, se ridica unul pe altul; dar vai de cine este singur, si cade, fara sa aiba pe altul care sa-l ridice!

Cada. Verbul ebraic poate fi aplicat la o cadere fizica, la moarte, la caderea sub puterea altuia sau la esecul in lucrarea cuiva. Aici e de preferat ultimul inteles, referindu-se la circumstante rele care pot sa se abata asupra cuiva si la partenerul lui care vine sa-l salveze. Conditiile calatoriei in vremurile stravechi erau de obicei deosebit de primejdioase din cauza lipsei de inlesniri si a talharilor. Doi puteau sa faca in siguranta o calatorie, dar unul putea sa aiba de suferit. Conlucrarea e inestimabila, iar izolarea este adesea primejdioasa. Compara cu trimiterea ucenicilor (Luca 10,1). Asocierea si bucuria intr-o lucrare bine facuta sunt binecuvantari valoroase (Fapte 13,2; 14,27).



4:11 Tot asa, daca se culca doi impreuna, se incalzesc unul pe altul, dar cum are sa se incalzeasca daca e singur?

Se culca doi impreuna. Versetul 10 vorbeste despre ajutor si sprijin in greutati; acesta vorbeste despre mangaiere. Solomon se gandeste aici la arsita zilei urmata de frigul noptii si la saracia omului de rand, ale carui asternut si invelitoare de pat constau adesea din vesmantul lui exterior (vezi Exod 22,26.27).



4:12 Si daca se scoala cineva asupra unuia, doi pot sa-i stea impotriva; si funia impletita in trei nu se rupe usor.

Daca se scoala cineva asupra unuia. Aici se accentueaza binecuvantarea ajutorului si a ocrotirii. Acelasi adevar se exprima in aforismul "unirea face puterea". Funia impletita in trei. Separate, trei fire de sfoara pot fi rupte cu usurinta, dar daca sunt impletite ca sa alcatuiasca o singura funie, ele nu pot fi rupte asa de usor.

Unii comentatori au mers nejustificat de departe in interpretarea acestui verset, sustinand ca vad aici o aluzie la Trinitate. Ei citeaza incidente precum ca iubirea si relatia dintre Lazar si cele doua surori, Maria si Marta, si faptul ca Hristos a ales trei ucenici care sa-L insoteasca in gradina Ghetsemani. O astfel de exegeza fantezista ar trebui evitata.



4:13 Mai bine un copil sarac si intelept decat un imparat batran si fara minte, care nu intelege ca trebuie sa se lase indrumat;

Copil. Poate de preferat "tanar". Acest cuvant ebraic este folosit pentru Iosif la varsta de saptesprezece ani (Genesa 37,30) si pentru "tineri" in multe locuri (1 Regi 12,8.10.14; 2 Cronici 10,8.10.14).

Si fara minte. [Nebun, KJV]. Mai bine "dar fara minte."

Indrumat [Mustrat, KJV]. Cuvantul tradus astfel vine din radacina "a indruma", "a lumina", "a sfatui", "a avertiza". La varsta inaintata pe care o avea, imparatul devenise incapatanat si neclintit in purtarea lui. In incapatanarea lui el nu accepta sfatul si prin aceasta devenise o sursa de primejdie pentru sine, pentru popor si pentru stat.

4:14 caci el poate sa iasa din temnita ca sa domneasca, macar ca poate chiar sa se fi nascut sarac in imparatia celui din urma.

Din temnita. Literal, "din casa inchisilor", poate simbolic, din mijlocul situatiilor nefavorabile. Intelesul este ca un tanar poate birui dezavantajele care ii stau in fata si, daca e intelept si dispus sa se lase invatat, poate ajunge sa aiba succes in viata. El poate sa ajunga chiar sa ocupe cea mai inalta pozitie in tara (vezi 1 Regi 11,26-28).

Sarac. Un imparat care nu e nici intelept si nici preocupat de binele supusilor sai poate sa fie detronat, sa intampine mari greutati si sa-si piarda viata.



4:15 Am vazut pe toti cei vii, care umbla sub soare, inconjurand pe copilul, care avea sa urmeze dupa imparat si sa domneasca in locul lui.

Am vazut. O expresie de tranzitie.

Copilul. [Al doilea copil, KJV]. Versetul acesta s-ar putea sa se refere la entuziasmul care insoteste urcarea pe tron a noului conducator care ia locul celui detronat.



4:16 Fara sfarsit era tot poporul, in fruntea caruia mergea el. Si totusi, cei ce vor veni dupa el nu se vor bucura de el. Caci si aceasta este o desertaciune si goana dupa vant.

Fara sfarsit. O continuare a descrierii entuziasmului multimii mentionate in v. 15. Aceasta se deduce din ebraica expresiei urmatoare, care este mai bine inteleasa ca insemnand "chiar toti aceia peste care el era carmuitor."

Dupa el. [inaintea lor, KJV]. Literal, "toti aceia in fruntea carora era", care inseamna "peste care domnea". Ebraica foloseste expresia "a merge inainte" in sensul conducerii (1 Samuel 18,16; 2 Cronici 1,10).

Nu se vor bucura de el. Aclamarea publica de azi poate deveni maine acuzare publica maine. Iosif in Egipt ilustreaza nestatornicia opiniei multimii (Exod 1,8).


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: