Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Deuteronom

Deuteronom, 9


9:1 Asculta, Israele! Astazi vei trece Iordanul, ca sa te faci stapan pe niste neamuri mai mari si mai puternice decat tine, pe cetati mari si intarite pana la cer,

Astazi. Timpul fixat pentru luarea in stapanire a Canaanului era aproape. Israel trebuia sa se pregateasca sa treaca in viitorul apropiat. Inainte de trecerea cu adevarat a Iordanului mai urmau sa aiba loc moartea lui Moise si o jelire pentru el.



9:2 pe un popor mare si inalt la statura, pe copiii lui Anac, pe care-i cunosti si despre care ai auzit zicandu-se: Cine va putea sa stea impotriva copiilor lui Anac!

Popor. Vezi Numeri 13,28.32.

Anac. Literal, ,,cei cu gatul lung”. Ei par sa fi fost descendentii lui Arba, intemeietorul Hebronului (Iosua 14,15; 15,13). Ei erau raspanditi in regiunile muntoase ale Iudeii (vezi Numeri 13,22; 28,33).

Copiii lui Anac. Dupa cucerirea izraelita n-a mai ramas in Iudea nici un Anachim, dar o mica ramasita a supravietuit in Filistia (Iosua 11,22; 2 Samuel 21,16; 1 Cronici 20,4). Se crede ca Goliat a fost un descendent al lui Anac (Numeri 13,33; Iosua 11,22; 1 Samuel 17,4).



9:3 Sa stii azi ca Domnul, Dumnezeul tau, va merge El insusi inaintea ta, ca un foc mistuitor; El ii va nimici, El ii va smeri inaintea ta; si tu ii vei izgoni, ii vei pierde curand, cum ti-a spus Domnul.

El ii va nimici. Pronumele ,,El” este emfatic; ,,El care merge inaintea ta”, ,,El ii va nimici”, si ,,El va smeri”. Cucerirea Canaanului avea sa fie adusa la indeplinire prin puterea LUI – ,,si tu (Israel) ii vei izgoni”. Slava avea sa fie a Lui, nu a lor (vezi Iosua 3,1-11; 11,21-23).



9:4 Cand ii va izgoni Domnul, Dumnezeul tau, dinaintea ta, sa nu zici in inima ta: Pentru bunatatea mea m-a facut Domnul sa intru in stapanirea tarii acesteia. Caci din pricina rautatii neamurilor acelora le izgoneste Domnul dinaintea ta.

Bunatatea mea. Purtarea lor rea de cand au parasit Egiptul dovedea clar ca nu li s-a dat tara Canaanului pentru ca au meritat-o (v.7-27).

Rautatii. Cand Avraam se afla in Canaan ,,nelegiuirea amoritilor nu si-a ajuns inca varful” (Geneza 15,16). In timpul celor 215 ani al lor din Canaan, Avraam si urmasii lui au depus o marturie credincioasa pentru Dumnezeul cel adevarat, asa ca locuitorii tarii sa poata avea ocazia sa-si indrepte caile. Numai cand natiunile din Canaan pacatuisera iremediabil pana ce a trecut ziua lor de har, Dumnezeu i-a deposedat de tara lor (vezi Levitic 18,24-28; 1 Regi 14,23.24; 21,26).



9:5 Nu, nu pentru bunatatea ta, nici pentru curatia inimii tale intri tu in stapanirea tarii lor; ci din pricina rautatii acestor neamuri le izgoneste Domnul, Dumnezeul tau, dinaintea ta, si ca sa implineasca astfel cuvantul prin care Domnul S-a jurat parintilor tai, lui Avraam, lui Isaac si lui Iacov.

Le izgoneste. La inceput, Dumnezeu repartizase Canaanul amoritilor si altor triburi pe care izraelitii le-au gasit acolo (Deutronom 32,8; Fapte 17,26), dar ei au pierdut dreptul lor asupra lui din cauza caii lor rele. Daca Israel ar fi imitat caile acestor natiuni ei ar fi fost izgoniti la fel. Aceasta s-a si intamplat pana la urma (vezi Exod 34,24; Deutronom 4,38; 11,23; Iosua 23,5.9).



9:6 Sa stii dar ca nu din pricina bunatatii tale iti da Domnul, Dumnezeul tau, acea tara buna ca s-o stapanesti; caci tu esti un popor tare incapatanat.

Incapatanat. Cuvantul tradus cu ,,incapatanat” provine dintr-o radacina semnificand ,,a fi tare”, ,,a fi greu” si astfel, figurat, ,,a fi incapatanat”. Un gat ,,teapan” este un gat care a fost intepenit (2 Regi 17:14; Neemia 9:16, 17, 29; Proverbe 29:1). Acelasi cuvant este folosit in dreptul lui Faraon, descriind ,,impietrirea” inimii lui (Exod :3). Dumnezeu cere poporului Sau sa nu-si ,,impietreasca” inima (Psalmi 95:8). Totusi aceasta s-a intamplat adesea (Exod 32:9; 33:3, 5; 34:9; vezi comentariul la Exod 4:21). /IND



9:7 Adu-ti aminte, si nu uita cum ai atatat mania Domnului, Dumnezeului tau, in pustie. Din ziua cand ai iesit din tara Egiptului pana la sosirea voastra in locul acesta, tot razvratiti impotriva Domnului ati fost!

Razvratiti. La cea mai mica provocare inchipuita ei se rasculau impotriva lui Dumnezeu in asa masura incat Moise i-a numit ,,razvratiti” (Numeri 20,10).



9:8 La Horeb, atata ati atatat mania Domnului, incat Domnul S-a maniat pe voi si voia sa va nimiceasca.

La Horeb. Razvratirea de la muntele Sinai a fost cea mai condamnabila avand in vedere dovezile impresionante pe care le daduse Dumnezeu cu putin timp in urma (Exod 32,7.8). Ei s-au razvratit chiar in prezenta Lui.



9:9 Cand m-am suit pe munte, ca sa iau tablele de piatra, tablele legamantului pe care l-a facut Domnul cu voi, am ramas pe munte patruzeci de zile si patruzeci de nopti, fara sa mananc paine si fara sa beau apa;

M-am suit. Vezi Exod 24,18; 34,28.

Fara sa mananc paine si fara sa beau apa. Exod nu aminteste postul in legatura cu primele 40 de zile si nopti ale lui Moise pe Sinai, ci il aminteste in legatura cu a doua urcare (Exod 34,28). Adesea postul insoteste perioade consacrate meditatiei asupra subiectelor sacre, pentru ca el tinde sa clarifice vedenia spirituala.



9:10 si Domnul mi-a dat cele doua table de piatra, scrise cu degetul lui Dumnezeu, si cuprinzand toate cuvintele pe care vi le spusese Domnul pe munte, din mijlocul focului, in ziua cand tot poporul era adunat.

Table de piatra. Vezi si Exod 31,18; 32,15.16. Ziua cand poporul era adunat. O referire la ocazia insemnata cand Israel a fost adunat sa auda pe Dumnezeu proclamand sfanta Sa Lege (cap. 10,4; 18,16).



9:11 Dupa acele patruzeci de zile si patruzeci de nopti Domnul mi-a dat cele doua table de piatra, tablele legamantului.

Verset ce nu a fost comentat.

9:12 Domnul mi-a zis atunci: Scoala-te si pogoara-te in graba de aici; caci poporul tau, pe care l-ai scos din Egipt, s-a stricat. S-au abatut curand de la calea pe care le-am aratat-o; si-au facut un chip turnat.

Verset ce nu a fost comentat.

9:13 Domnul mi-a zis: Eu vad ca poporul acesta este un popor tare incapatanat.

Verset ce nu a fost comentat.

9:14 Lasa-ma sa-i nimicesc si sa le sterg numele de sub ceruri; iar pe tine te voi face un neam mai puternic si mai mare la numar decat poporul acesta.

Sa-i nimicesc. Indepartarea intentionata a lui Israel de voia descoperita a lui Dumnezeu i-a lasat fara scuza inaintea Lui, si ei nu mai meritau indurarea Lui. Pacatul deliberat, premeditat, poate sa aduca pe neasteptate incheierea zilei de proba. Trebuie sa aiba loc un inceput nou, o reforma adevarata spre a abate ceasul judecatii (vezi Exod 32,10).



9:15 M-am intors si m-am pogorat de pe munte care era tot numai foc, cu cele doua table ale legamantului in amandoua mainile mele.

Verset ce nu a fost comentat.

9:16 M-am uitat, si iata ca pacatuiserati impotriva Domnului, Dumnezeului vostru, va facuserati un vitel turnat, va departaserati curand de la calea pe care v-o aratase Domnul.

Vitel turnat. Vezi Exod 32,19. Va departaserati. Numai cu cateva saptamani mai inainte poporului i se poruncise sa nu-si faca chipuri cioplite (Exod 20,4) si fagaduise sa asculte (Exod 24,3).



9:17 Am apucat atunci cele doua table, le-am aruncat din mainile mele, si le-am sfaramat sub ochii vostri.

Le-am sfaramat. Sfaramarea tablelor de piatra simbolizeaza sfaramarea si ruperea legamantului (Exod 32,19). Dumnezeu a rupt legaturile cu Israel, si legamantul care fusese ratificat cu o luna mai inainte, a devenit nul si neavenit. Numai datorita mijlocirii lui Moise Israel a fost primit din nou in favoarea divina si aceasta pe baza conditionata si doveditoare (Exod 32,10-14, 32-34).



9:18 M-am aruncat cu fata la pamant inaintea Domnului, ca mai inainte, patruzeci de zile si patruzeci de nopti, fara sa mananc si fara sa beau apa, din pricina tuturor pacatelor pe care le savarsiserati, facand ce este rau inaintea Domnului, ca sa-L maniati.

M-am aruncat cu fata la pamant. Pentru mijlocire in favoarea poporului. In tarile orientale chiar si astazi prosternarea este o atitudine de supunere completa. Ca mai inainte. Adica, ca in timpul primelor 40 de zile si nopti. Aceasta a fost dimineata dupa ce sfaramase vitelul de aur (Exod 32,30-32). Pacatelor care le savarsiserati. De trei ori inainte de aceasta, existasera neascultari majore din partea lui Israel - la Mara (Exod 15,23), in pustia Sin (Exod 16,2.3) si la Masa (Exod 17,2-7).



9:19 Caci ma ingrozisem la vederea maniei si urgiei de care era cuprins Domnul impotriva voastra, pana acolo incat voia sa va nimiceasca. Dar Domnul m-a ascultat si de data aceasta.

Verset ce nu a fost comentat.

9:20 Domnul de asemenea era foarte maniat si pe Aaron, asa incat voia sa-l piarda, si eu m-am rugat atunci si pentru el.

Aaron. Aaron a considerat pe Moise ca prea sever cu poporul si a crezut ca este mai bine sa fie mai conciliant si sa vina in intampinarea in parte a dorintelor lui. Dar un astfel de compromis cu pacatul a fost dezastruos. Nu este de mirare ca Dumnezeu a fost gata sa-l nimiceasca; vina lui a fost mai mare decat cea a poporului. De ce n-a facut Dumnezeu asa nu este spus. Faptul ca i-a ingaduit sa traiasca si sa ajunga mare preot marturiseste despre indurarea si indelunga rabdare a lui Dumnezeu.



9:21 Am luat vitelul pe care-l facuserati, isprava pacatului vostru, l-am ars in foc, l-am sfaramat pana s-a facut praf, si am aruncat praful acela in paraul care curgea din munte.

Pacatul vostru. Sau, ,,lucrul pacatos (RVS), ideea evidenta (Isaia 31,7)”. L-am ars. Asa cum este raportat in Exod 32,20. Vitelul fusese probabil scos din foc (v.24) si de aceea era numai potrivit incredintat flacarilor inca o data. Paraul. Adica paraul care curgea din stanca Horeb, pe care o lovise Moise cu toiagul sau (Exod 17,6) si care alcatuia aprovizionarea lor cu apa.



9:22 Apoi la Tabeera, la Masa, si la Chibrot-Hataava, voi iarasi ati atatat mania Domnului.

Tabeera. Vezi Numeri 11,1-3.

Masa. Vezi Exod 17,2-7.

Chibrot-Hataava. Vezi Numeri 11,4-34.

9:23 Si cand v-a trimis Domnul de la Cades-Barnea, zicand: Suiti-va, si luati in stapanire tara pe care v-o dau! voi v-ati razvratit impotriva poruncii Domnului, Dumnezeului vostru, n-ati avut credinta in El, si n-ati ascultat glasul Lui.

Cades-Barnea. Vezi Numeri 13 si 14.



9:24 V-ati tot razvratit impotriva Domnului de cand va cunosc.

Adu-ti aminte de robii Tai. Un apel la legamantul fagaduintelor ca un motiv de a nu lepada inca pe Israel, in ciuda stricaciunii lui (Exod 32,13).



9:25 M-am aruncat cu fata la pamant inaintea Domnului: patruzeci de zile si patruzeci de nopti, m-am aruncat cu fata la pamant, pentru ca Domnul spusese ca vrea sa va nimiceasca.

Verset ce nu a fost comentat.

9:26 M-am rugat Domnului, si am zis: Stapane Doamne, nu nimici pe poporul Tau, mostenirea Ta, pe care ai rascumparat-o, in marimea Ta, pe care ai scos-o din Egipt, prin mana Ta cea puternica.

Verset ce nu a fost comentat.

9:27 Adu-ti aminte de robii tai, Avraam, Isaac si Iacov. Nu cauta la indaratnicia acestui popor, la rautatea lui si la pacatul lui,

Verset ce nu a fost comentat.

9:28 ca nu cumva tara din care ne-ai scos sa zica: Pentru ca Domnul n-avea putere sa-i duca in tara pe care le-o fagaduise si pentru ca-i ura, de aceea i-a scos ca sa-i omoare in pustie.

N-avea putere. Vezi comentariul pentru Exod 32,12.

Comentariile lui Ellen G. White

1 PP 487

7-29 3T 319

10 PP 314

18 PP 329; 3T 319

20 PP 323

21 PP 313, 320

24 3T 319



9:29 Totusi ei sunt poporul Tau si mostenirea Ta, pe care ai scos-o din Egipt cu mana Ta cea puternica si cu bratul Tau cel intins.

Verset ce nu a fost comentat.