Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Deuteronom

Deuteronom, 8


8:1 Sa paziti si sa impliniti toate poruncile pe care vi le dau astazi, ca sa traiti, sa va inmultiti, si sa intrati in stapanirea tarii pe care a jurat Domnul ca o va da parintilor vostri.

Toate poruncile. Literal, ,,fiecare porunca”, probabil accentuand-o pe fiecare in parte (vezi comentariul pentru cap 7,11).



8:2 Adu-ti aminte de tot drumul pe care te-a calauzit Domnul, Dumnezeul tau, in timpul acestor patruzeci de ani in pustie, ca sa te smereasca si sa te incerce, ca sa-ti cunoasca pornirile inimii si sa vada daca ai sa pazesti sau nu poruncile Lui.

Adu-ti aminte tot drumul. Dovezile calauzirii lui Dumnezeu sunt si multe si importante incat copilul smerit al lui Dumnezeu nu trebuie sa-si piarda niciodata increderea sau se descurajeze.

Primii pasi pe care ii facem de indepartare de El in tara uitarii se datoreaza uitarii atat de multor lucruri pe care le-a facut Dumnezeu pentru noi (Romani 1,21; LS 196).



8:3 Astfel, te-a smerit, te-a lasat sa suferi de foame, si te-a hranit cu mana, pe care nici tu n-o cunosteai si nici parintii tai n-o cunoscusera, ca sa te invete ca omul nu traieste numai cu paine, ci cu orice lucru care iese din gura Domnului traieste omul.

Numai cu paine. Aceasta declaratie a lui Moise a fost aceea din care a citat Isus ca raspuns la prima ispita a lui Satana in pustie (Matei 4,4; Luca 4,4).



8:4 Haina nu ti s-a invechit pe tine, si nici nu ti s-au umflat picioarele, in timpul acestor patruzeci de ani.

Haina nu ti s-a invechit. O interventie miraculoasa din partea lui Dumnezeu (vezi Deutronom 29,5; Neemia 9,21). Dupa cat se pare ei nu aveau mijloace sa-si asigure imbracamintea; altfel Dumnezeu n-ar fi intreprins nici un pas neobisnuit spre a satisface cerintele lor. Dumnezeu a asigurat hrana, bautura, ocrotire si alte lucruri cand ei nu se puteau ajuta singuri.

Umflat. Cuvantul tradus astfel apare in alta parte numai in Neemia 9,21, si intelesul lui este mai de graba obscur. El ar putea sa insemne, poate, ,,a se spuzi”. Totusi substantivul din aceeasi radacina este tradus ,,coca” (Exod 12,34,39; Ieremia 7,18; Osea 7,4), fara indoiala pentru ca ea se umfla ca rezultat al fermentatiei drojdiei.



8:5 Recunoaste dar in inima ta ca Domnul, Dumnezeul tau, te mustra cum mustra un om pe copilul lui.

Te mustra. Disciplina lui Dumnezeu intotdeauna este educativa, niciodata pentru a produce doar suferinta si durere (Evrei 12,5-11; Apocalipsa 3,19). Cuvantul grecesc tradus ,,incercare” sau ,,cercetati” din 2 Corinteni 8,8; 1 Timotei 3,10, inseamna aproape in mod inevitabil proba facuta cu scopul de a pune aprobare pe ceea ce este probat. Asa este cu mustrarea lui Dumnezeu (Iov 23,10; Ieremia 9,7).



8:6 Sa pazesti poruncile Domnului, Dumnezeului tau, ca sa umbli in caile Lui, si sa te temi de El.

Sa umbli in caile lui. Mai de graba decat in caile propriei noastre alegeri (vezi Exod 18,20; 1 Regi 3,14).



8:7 Caci Domnul, Dumnezeul tau, are sa te duca intr-o tara buna, tara cu paraie de apa, cu izvoare si cu lacuri, care tasnesc din vai si munti;

O tara buna. Palestina moderna este foarte neasemanatoare cu aceasta descriere. Poate din cauza folosirii cu nepasare a pamantului timp de secole si a despuierii de lemnul lui de constructie, care stapanea apa si eroziunea, fertilitatea lui a fost consumata. Descrierile contemporane egiptene ale tarii ofera un tablou mult mai atractiv decat il prezinta ea astazi.



8:8 tara cu grau, cu orz, cu vii, cu smochini si cu rodii; tara cu maslini si cu miere;

Grau cu orz. Recoltele cu cereale de baza. Smochini si cu rodii. Impreuna cu maslinii acestia erau principalii pomi fructiferi ai vechii Palestine.



8:9 tara unde vei manca paine din belsug, unde nu vei duce lipsa de nimic; tara, ale carei pietre sunt de fier, si din ai carei munti vei scoate arama.

Pietre sunt de fier. Fierul se gasea in regiunea muntoasa de la sud de Marea Moarta. Astazi fierul este exportat din aceasta regiune. Pe timpul judecatorilor, filistenii detineau monopolul asupra fabricarii fierului (1 Samuel 13,19-22). Probabil ca fierul lor venea din Asia Mica. Numai pe timpul lui David, cand puterea Filistenilor a fost franta, s-a ajuns la folosirea obisnuita a fierului in Israel.

Arama. Mai de graba ,,cupru” sau ,,bronz”, un aliaj de cupru si cositor. Arama, un aliaj de cupru si zinc, era necunoscuta in vremurile cele vechi. Descoperirile recente includ rafinariile de cupru ale lui Solomon aflate la Etion-Gheber. Topitoriile producatoare de la Etion-Gheber erau echipate cu multe tuburi si pentru curentii lor se foloseau puternicele vanturi nordice care suflau prin Arabia dinspre regiunea Marii Moarte.



8:10 Cand vei manca si te vei satura, sa binecuvantezi pe Domnul, Dumnezeul tau, pentru tara cea buna pe care ti-a dat-o.

Sa binecuvantezi pe Domnul Dumnezeul tau. Recunostinta trebuie sa fie exprimata tot asa cum este simtita. Fara recunostinta omul este ceva mai bun decat o bruta necuvantatoare. Adevarata noblete a sufletului incepe cu aprecierea pentru binecuvantarile Cerului si amabilitate pentru semenii nostri (Psalmi 103,2).



8:11 Vezi sa nu uiti pe Domnul, Dumnezeul tau, pana acolo incat sa nu pazesti poruncile, randuielile si legile Lui, pe care ti le dau azi.

Sa nu uiti. Compara cu cap. 6,12.



8:12 Cand vei manca si te vei satura, cand vei zidi si vei locui in case frumoase,

Case frumoase. Bunurile materiale adesea duc la preocuparea excesiva cu lucrurile acestei lumi. Crestinul trebuie sa aiba in vedere pe Dumnezeu in primul rand, si sa se increada in El pentru nevoile vietii (Matei 6,33). Prea adesea noi suntem inclinati sa punem aceste ,,lucruri” pe intaiul loc si sa nadajduim ca pe o cale oarecare ni se va ,,adauga” si cerul.



8:13 cand vei vedea inmultindu-ti-se cirezile de boi si turmele de oi, marindu-ti-se argintul si aurul, si crescandu-ti tot ce ai,

Tot ce ai. Bogatia in sine nu este un rau. Totusi, tendinta omeneasca este sa devina absorbita in incercarile de a acumula si a o pastra pentru placere personala, si sa uite pe Dumnezeu din socoteala. Atunci cand Avraam si Lot au ajuns bogati s-a iscat cearta intre ei (Geneza 13,6,7). Atunci cand crestinii ajung ,,bogati cu multe bunuri” si sunt multumiti de ele, tocmai atunci ajung saraci in lucruri de o valoare mai permanenta (Apocalipsa 3,17). Adesea, cei ,,saraci in ochii lumii acesteia”, se dovedesc a fi ,,bogati in credinta” (Iacov 2,5).



8:14 ia seama sa nu ti se umfle inima de mandrie si sa nu uiti pe Domnul, Dumnezeul tau, care te-a scos din tara Egiptului, din casa robiei;

Umfle inima. Adica de mandrie ca bogatia si prosperitatea se datoreaza propriilor eforturi ale cuiva (vezi v.18). Ia act de sfatul dat cu privire la indatoririle unui rege (cap. 17,20) si compara cu Osea 13,6.



8:15 care te-a dus in acea pustie mare si grozava, unde erau serpi infocati si scorpioni, in locuri uscate si fara apa, care a facut sa-ti tasneasca apa din stanca cea mai tare,

Pustie...grozava. Vezi comentariul pentru cap. 1,19.

Serpi infocati. Vezi despre Numeri 21,6.

Scorpioni. O pacoste obisnuita in regiunea pustie la sud de Iudea si mai putin asa in alta parte din Palestina. Acolo exista vreo opt varietati, cel mai mare fiind de vreo 20 cm. lungime. Muscaturile de scorpion pot fi extrem de dureroase.

Locuri uscate. Literal, ,,pamant insetat” (vezi Psalmi 107,33; Isaia 35,7).

Stanca ... tare. Se afla si in Deutronom 32,13 si Psalmi 114,8. Asa cum este folosit in Biblie ,,cremene” se poate referi la orice stanca tare. Unele cutite au fost facute din cremene (Iosua 5,2). In mod figurat, cremenea reprezinta loialitate si devotiune fata de datorie (Isaia 50,7).



8:16 si care ti-a dat sa mananci in pustie mana aceea necunoscuta de parintii tai, ca sa te smereasca si sa te incerce, si sa-ti faca bine apoi.

Sa-ti faca bine. Adica, ,,la urma”, cu referire aici a asezarea lui Israel in Tara Fagaduintei. Aceasta stabileste in mod simplu un contrast intre lectiile dureroase ale celor 40 de ani de peregrinaj comparati cu pacea si siguranta Canaanului (vezi Evrei 12,11). Aici expresia nu se refera la sfarsitul lumii.



8:17 Vezi sa nu zici in inima ta: Taria mea si puterea mainii mele mi-au castigat aceste bogatii.

Taria mea. Omul este inclinat sa-si acrediteze sie-si buna lui stare si sa se mandreasca prin faptul ca este o persoana care s-a ridicat prin sine insusi.



8:18 Ci adu-ti aminte de Domnul, Dumnezeul tau, caci El iti va da putere sa le castigi, ca sa intareasca legamantul incheiat cu parintii vostri prin juramant, cum face astazi.

Iti va da putere. Tot ceea ce suntem si tot ceea ce avem sunt de la Dumnezeu. Constienta acestui fapt il face pe om smerit si-l face in stare sa priveasca lucrurile vremelnice din perspectiva lor adevarata.



8:19 Daca vei uita pe Domnul, Dumnezeul tau, si vei merge dupa alti dumnezei, daca le vei sluji si te vei inchina inaintea lor, va spun hotarat azi ca veti pieri.

Daca vei uita. Literal, ,,daca uitand vei uita”, un idiom tipic ebraic asemanator cu ,,vei muri negresit” (vezi Geneza 2,17) si ,,sa mananci dupa placere” (Geneza 2,16). Aceasta expresie idiomatica este folosita pentru accentuare.

Va spun. Literal ,,va afirm astazi”. In ziua judecatii ei nu vor putea pretinde ca Dumnezeu nu i-a avertizat (cap. 30,19; 32,46).



8:20 Veti pieri ca si neamurile pe care le-a pierdut Domnul dinaintea voastra, pentru ca nu veti asculta glasul Domnului, Dumnezeului vostru.

Nu veti asculta. Cuvantul tradus ,,asculta” inseamna a auzi si a face in consecinta (cap. 7,12).

Comentariile lui Ellen G. White

1-20 TM 420

2 Ed 39; 5T 49

2,3 DA 121; PP 407

3 CH 371; CSW 27; DA 386; Ed 171; MB 83; 6T 347

4 PP 429

5 Ed 39; PP 407

7,8 PP 128

7-9 PP 465

11-14 COL 291

15 COL 287; PP 428

17 COL 52, 291; 1T 562

17,18 1T 536; 2T 652

18 AA 75; COL 351; CS 47, 138, 148; Ed 138; MH 212; PP 525; 3T 549; 5T 481; 6T 452; WM 15

19 PK 296

19,20 COL 291