Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Deuteronom

Deuteronom, 7


7:1 Cand Domnul, Dumnezeul tau, te va aduce in tara in care vei intra si o vei lua in stapanire, si va izgoni dinaintea ta multe neamuri: pe Hetiti, pe Ghirgasiti, pe Amoriti, pe Canaaniti, pe Fereziti, pe Heviti si pe Iebusiti, sapte neamuri mai mari la numar si mai puternice decat tine;

o vei lua in stapanire, si va izgoni dinaintea ta multe neamuri: pe Hetiti, pe Ghirgasiti, pe Amoriti, pe Canaaniti, pe Fereziti, pe Heviti si pe Iebusiti, sapte neamuri mai mari la numar si mai puternice decat tine;

Multe neamuri. Hetitii sunt amintiti de multe ori in Scripturi (vezi Geneza 10,15).

Ghirgasiti. Un trib canaanit din Palestina de vest (vezi Geneza 10,16; Iosua 24,11).

Amoritii. Vezi comentariul pentru Geneza 10,16. Acest popor numeros si mult raspandit este

adesea amintit in Scriptura (Geneza 14,7,13; 15,16,21; 48,22; etc.). Numele lor apare in 18 carti ale Vechiului Testament.

Fereziti. Un popor din partea centrala a Palestinei de Vest (vezi comentariul pentru Geneza 13,7).

Heviti. Vezi comentariul pentru Geneza 10,17. Se cunoaste prea putin despre ei.

Iebusiti. Vezi comentariul pentru Geneza 10,16. Poporul acesta detinea fortareata de pe inaltimea Iebus, numita si Ierusalim sau Salem (Iosua 15,63; 18,28; Judecatori 1,21; 2 Samuel 5,6.8). Numele de Ierusalim este atestat de rapoartele egiptene ale sec. al XIX-lea i.Hr.



7:2 cand Domnul, Dumnezeul tau, ti le va da in maini, si le vei bate, sa le nimicesti cu desavarsire, sa nu inchei legamant cu ele, si sa n-ai mila de ele.

Nu inchei legamant. Vezi Exod 23,32; 34,12. Scopul lui Dumnezeu nu era ca Israel sa ramana pentru totdeauna izolat de alte neamuri. Dar pana ce ei aveau sa se increada si sa-I slujeasca cu toata inima, asocierea cu idolatrii era plina de pericole. Dumnezeu a intentionat ca poporul evreu sa fie o lumina pentru lume, dar atat timp cat ei erau inclinati sa-si insuseasca intunericul altora, era cel mai bine pentru ei sa ramana la o parte. Trecut de acest pericol, Israel avea sa fie in pozitia de a da marturie despre adevaratul Dumnezeu neamurilor pagane din jurul lor (vezi Exod 24,12; Numeri 33,52).

7:3 Sa nu te incuscresti cu popoarele acestea, sa nu mariti pe fetele tale dupa fiii lor, si sa nu iei pe fetele lor de neveste pentru fiii tai;

Sa nu te incuscresti. Legaturi intime ca in camin cu idolatrii aveau sa afecteze nu numai pe individ ci si natiunea (vezi Exod 34,15.16). Solomon a calcat acest principiu cu nespus de mare pierdere personala si nationala ca rezultat (1 Regi 11,1). Nu este nici o fericire sau siguranta in legaturile cu cei ce nici nu iubesc, nici nu slujesc lui Dumnezeu (1 Corinteni 6,14-17). Experientele tragice a lui Esau (Geneza 26,34.35), Samson (Judecatori 14,1) si ale altora sunt revelatoare in marturia lor favorizand indemnul de a ramane separati.



7:4 caci ar abate de la Mine pe fiii tai, si ar sluji astfel altor dumnezei; Domnul S-ar aprinde de manie impotriva voastra si te-ar nimici indata.

Ar abate. Iubirea unui barbat pentru sotia lui idolatra, de obicei, daca nu intotdeauna, avea sa abata inima lui de la Dumnezeu. Acesta a fost un pericol deosebit impotriva caruia a avertizat Iosua (Iosua 23,11-13).



7:5 Dimpotriva, iata cum sa va purtati cu ele: sa le surpati altarele, sa le sfaramati stalpii idolesti, sa le taiati pomii inchinati dumnezeilor lor si sa ardeti in foc chipurile lor cioplite.

Sa le taiati pomii. Acesti aserim probabil ca erau stalpi de lemn sculptati, inchinati lui Azera,

o zeita canaanita (vezi Deutronom 16,21; Judecatori 6,25-30).

Sa ardeti. Pentru o porunca asemanatoare vezi Numeri 33,52. Vezi si zelul lui David in legatura cu chipurile Filistenilor (1 Cronici 14,12).



7:6 Caci tu esti un popor sfant pentru Domnul, Dumnezeul tau; Domnul Dumnezeul tau te-a ales, ca sa fii un popor al Lui dintre toate popoarele de pe fata pamantului.

Un popor sfant. Vezi Levitic 11,44-45; 19,2; 20,7,26. Sfintenia pentru Iehova trebuia sa fie chiar constitutia si norma de purtare a poporului. Intelesul initial al cuvantului tradus ,,sfant” este acela de separare fizica. El a dezvoltat apoi ideea de ,,consacrare” sau ,,dedicare”, Un popor ,,sfant” era un popor ,,separat”, adica separat de obiceiurile neamurilor din jurul lor si consacrati exclusiv slujirii lui Dumnezeu (vezi 1 Petru 2,9).

Un popor al lui. Literal, ,,un popor de proprietate speciala”. Cuvantul tradus ,,special” este dintr-o radacina care inseamna ,,a achizitiona proprietate”.



7:7 Nu doar pentru ca intreceti la numar pe toate celelalte popoare S-a alipit Domnul de voi si v-a ales, caci voi sunteti cel mai mic dintre toate popoarele.

Intreceti la numar. Compara cu fagaduinta facuta lui Avraam (Geneza 12,1-3; 15,1-2). Chiar dupa 200 de ani de cand se facuse fagaduinta, in ramura aleasa a familiei lui erau numai 70 de barbati (Geneza 46,26-27).



7:8 Ci, pentru ca Domnul va iubeste, pentru ca a vrut sa tina juramantul pe care l-a facut parintilor vostri, pentru aceea v-a scos Domnul cu mana Lui puternica, si v-a izbavit din casa robiei, din mana Lui Faraon, imparatul Egiptului.

Domnul va iubeste. Literal, ,,Iehova, care este iubitorul vostru”. Iubirea lui Dumnezeu poate fi comparata cu aceea a unui parinte pentru copiii lui.

Cu mana lui puternica. ,,Mana puternica” a lui Iehova este mana puterii divine, folosita pentru a elibera pe poporul Sau si pentru a-i imputernici sa implineasca adevaratul lor destin. Aceasta se vede in dezvoltarea semintei lui Avraam intr-o natiune puternica. Poporul lui Dumnezeu a coborat in Egipt o familie de 70, cu toate acestea, la timp cuvenit Domnul i-a facut ,,o multime ca stelele cerului (Deutronom 10,22).



7:9 Sa stii dar ca Domnul, Dumnezeul tau, este singurul Dumnezeu. El este un Dumnezeu credincios si Isi tine legamantul si indurarea pana la al miilea neam de oameni fata de cei ce-L iubesc si pazesc poruncile Lui.

Dumnezeu credincios. Cuvantul tradus cu ,,credincios” este o forma de participiu a verbului ’aman, din care, pe filiera greaca avem cuvantul “amin”. Sensul verbului ebraic este ,,a sta”, ,,a sustine”, ,,a fi tare, solid, sigur” accentuand astfel ideea dependentei totale.

Indurarea. Traducerea termenului chesed, un cuvant fara echivalent in limba engleza. El reflecta conceptele iubirii arzatoare, dorintei profunde, bunatatii altruiste, harului, favorii si milei. Termenul reprezinta culmea altruismului la Dumnezeu sau om. Versiunea RVS a Bibliei reda termenul cu ,,iubire neclintita”.

Al miilea neam. Echivalent in sens cu expresia ,,vesnic”. Referirea este la multimile care intra in legamant in decursul istoriei.



7:10 Dar rasplateste indata pe cei ce-L urasc, si-i pierde; nu da nici o pasuire celui ce-L uraste, ci-i rasplateste indata.

Rasplateste. Nu din dusmanie, ci ca Unul care rasplateste pe fiecare om exact dupa meritele lui (Eclesiast 11,9; Romani 2,6-11; Apocalipsa 22,12). Dumnezeu este extrem de drept si rabdator, dar indurarea Sa (vezi comentariul pentru vers 9) fata de vreun individ este limitata de bunastarea tuturor. Pacatul se plateste, si acela care merita se poate astepta la plata deplina. Cei care cu incapatanare resping cu dispret indurarea Lui (v.9), vor avea parte pana in cele din urma si in mod inevitabil de mania Sa.



7:11 De aceea pazeste poruncile, legile si randuielile pe care ti le dau azi, si implineste-le.

Pazeste poruncile. Literal, ,,pazeste porunca”, probabil ca referire la Decalog, ca intreg sau la vreunul din preceptele lui cu aplicatie la imprejurari.



7:12 Daca veti asculta aceste porunci, daca le veti pazi si implini, Domnul, Dumnezeul tau, va tine fata de tine legamantul si indurarea cu care S-a jurat parintilor tai.

Daca veti asculta. Cuvantul tradus ,,daca” este in realitate un substantiv care inseamna ,,consecinta”. El este folosit de obicei ca adverb care inseamna ,,ca o consecinta a”, ,,din cauza”. Prin urmare, traducerea de aici ar fi nu ,,daca”, ci ,,ca o consecinta a”, indicand spre rasplatirile pentru faptul ca se tine seama de poruncile Domnului.



7:13 El te va iubi, te va binecuvanta si te va inmulti; va binecuvanta rodul trupului tau si rodul pamantului tau, graul tau, mustul si untdelemnul tau, rodul cirezilor tale de vite si rodul turmelor tale de oi, in tara pe care a jurat parintilor tai ca ti-o va da.

Te va binecuvanta. Aceste bogate fagaduinte sunt o repetare a celor facute stramosilor lor (Geneza 15,5; 22,17; 28,14; Levitic 26,4-5; Ieremia 31,12).



7:14 Vei fi binecuvantat mai mult decat toate popoarele; si la tine nu va fi nici barbat, nici femeie stearpa, nici vita stearpa in turmele tale.

Stearpa. Vezi Exod 23,26. Rodnicia era considerata cea mai mare dintre binecuvantarile pamantesti, dupa cum sterilitatea era cel mai mare blestem.



7:15 Domnul va departa de tine orice boala; nu-ti va trimite nici una din acele molime rele din Egipt pe care le cunosti, ci va lovi cu ele pe toti cei ce te urasc.

Molime rele din Egipt. In Scripturi, despre cele mai dezgustatoare boli se spune ca fiind identificate cu Egiptul (Exod 15,26; Deutronom 28,27,35). Daca Israel ar fi conlucrat cu principiile vietuirii sanatoase date lor de Dumnezeu, ,,debilitatea si boala n-ar fi fost cunoscute printre ei” (PP 378). Ei ar fi devenit modele de sanatate si vigoare fizica, si de tarie morala si mintala marita.



7:16 Sa nimicesti toate popoarele pe care ti le va da in mana Domnul, Dumnezeul tau; sa n-arunci nici o privire de mila spre ele, si sa nu slujesti dumnezeilor lor, caci aceasta va fi o cursa pentru tine.

O cursa. Literal, ,,o momeala”, de la radacina verbului ,,a pune o momeala”. In Amos 3,5 cuvantul tradus ,,cursa” este cu totul diferit de cel folosit aici, si cuvantul tradus acolo ,,lat” este cel care aici este tradus ,,cursa”.



7:17 Poate ca vei zice in inima ta: Neamurile acestea sunt mai mari la numar decat mine; cum voi putea sa le izgonesc?

Verset ce nu a fost comentat.

7:18 Sa nu te temi de ele. Adu-ti aminte ce a facut Domnul, Dumnezeul tau, lui Faraon si intregului Egipt;

Sa nu te temi. Generatia cea noua trebuia sa se fereasca de spiritul de teama aratat de parintii lor, care a avut ca rezultat pieirea lor in pustie (Numeri 14,35). Teama, contrarul credintei, nu este in masura sa colaboreze cu Dumnezeu. Aceasta explica faptul ca Dumnezeu n-a putut conduce generatia de mai inainte in tara cum de altfel ar fi putut fi privilegiul lor de care sa se bucure (Evrei 3,12.19).



7:19 adu-ti aminte de marile incercari pe care ti le-au vazut ochii, de minunile si semnele, de mana tare si de bratul intins, cu care te-a scos Domnul, Dumnezeul tau. Asa va face Domnul, Dumnezeul tau, tuturor popoarelor de care te temi.

Incercari. Literal, ,,probe” sau ,,necazuri” dar in Biblie niciodata ,,ispite” in sensul de seduceri la pacat. Aici referirea este la dovezile puterii divine prin care Dumnezeu a cautat sa aduca pe Faraon sa elibereze pe poporul Sau. Prin acestea Dumnezeu a prezentat regelui dovada cuprinzatoare a faptului ca El era Dumnezeu, punandu-l astfel fata in fata cu incercarea care ii cerea sa aleaga intre conlucrarea cu voia lui Dumnezeu sau sa i se impotriveasca.



7:20 Domnul, Dumnezeul tau, va trimite chiar si viespii bondaresti impotriva lor pana la deplina nimicire a celor ce vor scapa si se vor ascunde de tine.

Viespii bondaresti. Folosit probabil intr-un sens figurat (vezi comentariul pentru Exod 23,28; vezi si Iosua 24,12).



7:21 Sa nu te inspaimanti de ei; caci Domnul, Dumnezeul tau, este in mijlocul tau, Dumnezeul cel mare si infricosat.

Dumnezeul tau este in mijlocul tau. Compara cu intrebarea lui Moise inaintea stancii Horeb (Exod 17,6-7).



7:22 Si Domnul, Dumnezeul tau, va izgoni incetul cu incetul aceste neamuri dinaintea ta: nu le vei putea nimici indata, ca sa nu se inmulteasca fiarele campului impotriva ta.

Incetul cu incetul. Adica, pe masura ce ei erau pregatiti sa o ocupe (Exod 23,29). Daca tarii i s-ar ingaduit sa revina la pustietate, dificultatea care ar fi confruntat poporul lui Israel ar fi crescut prin aceasta enorm de mult.



7:23 Dar Domnul, Dumnezeul tau, le va da in mana ta; si le va pune cu totul pe fuga, pana vor fi nimicite.

Le va da in mana ta. Compara cu expresia varianta a aceleiasi cugetari din Exod 23,27.



7:24 Pe imparatii lor ii va da in mainile tale, si le vei sterge numele de sub ceruri; nici unul din aceste popoare nu va putea sa stea impotriva ta, pana le vei nimici.

Pe imparatii lor ii voi da. Iosua enumara o lista de 31 de imparati subjugati in timpul cuceririi Canaanului (Iosua 12,7-24).



7:25 Chipurile cioplite ale dumnezeilor lor sa le ardeti in foc. Sa nu poftesti si sa nu iei pentru tine argintul si aurul de pe ele, ca nu cumva aceste lucruri sa ajunga pentru tine o cursa; caci ele sunt o uraciune inaintea Domnului, Dumnezeului tau.

Argintul si aurul. Metale folosite spre a imbraca idoli de lemn si ornamente adorate (vezi Isaia 30,22). Acestea aveau sa devina numai o cursa pentru Israel (Iosua 7,21-22) si in orice caz nu aveau valoare permanenta.



7:26 Sa nu aduci nici un lucru uracios in casa ta, ca sa nu fii nimicit cu desavarsire, tu si lucrul acela; sa-ti fie groaza de el sa-ti fie scarba de el, caci este un lucru blestemat.

Un lucru blestemat, adica, dat pentru nimicire. A atinge sau a adaposti aceea ce era hotarat pentru nimicire insemna sa sufere aceeasi soarta. Compara cu solia lui Dumnezeu catre Ahab (1 Regi 20,42).

Comentariile lui Ellen G. White

1-26 TM 141, 420

2 PK 570; PP 492

2-4 PK 568

3 PP 369; 4T 508; 5T 363

3,4 5T 328

4 4T 508; 5T 363

6 COL 288; MM 26; PK 18; TM 420; 5T 363; 6T 12

6, 7 1T 283

6-8 TM 141; 2T 109; 5T 328

6-11 FE 413

6-14 6T 222

7-9 PP 464

9 COL 288; PP 118

9,10 5T 363; 9T 251

11 TM 141

11-15 COL 288

14 MH 283

15 DA 824; MH 114

26 MH 280