English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Deuteronom

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Deuteronom, 4


4:1 Acum, Israele, asculta legile si poruncile pe care va invat sa le paziti. Impliniti-le, pentru ca sa traiti, si sa intrati in stapanirea tarii pe care v-o da Domnul, Dumnezeul parintilor vostri.

Asculta. In sensul de ,,ia aminte”. Capitolul al treilea a facut un rezumat al calatoriei lui Israel de la Horeb la raul Iordan inainte de a-l trece. Capitolul al patrulea consta in mare masura dintr-un indemn la ascultare.

Legile. Adica prevederile codului civil care reglementeaza comportamentul, in contrast cu ,,poruncile” care se refera la administrarea ,,legilor” in mod deosebit cu privire la sentintele judecatoresti. Cuvantul redat prin ,,porunci” este uneori tradus ,,drept”, in sensul de ,,dreptate” sau ,,sentinta dreapta” (Geneza 18,25; Iov 34,6.7; 35,2; Psalmi 9,4).

Ca sa traiti. Parintii lor murisera in pustie din cauza neascultarii. Ei aveau sa traiasca – daca ascultau de Dumnezeu – in tara promisa parintilor lor.



4:2 Sa n-adaugati nimic la cele ce va poruncesc eu, si sa nu scadeti nimic din ele; ci sa paziti poruncile Domnului, Dumnezeului vostru, asa cum vi le dau eu.

Sa n-adaugati. Tot ce face Dumnezeu este desavarsit. A adauga sau a scoate inseamna a strica sau a ruina (Deutronom 12,32; Ieremia 26,2; Apocalipsa 23,18).

Poruncile. Din cuvantul ebraic tradus de obicei ,,ordin” sau ,,porunca” (Geneza 26,5; Exod 15,26; Levitic 4,2; Numeri 15,22; Psalmi 78,8 etc.).



4:3 Ati vazut cu ochii vostri ce a facut Domnul cu prilejul faptei lui Baal-Peor: Domnul, Dumnezeul tau, a nimicit din mijlocul tau pe toti aceia care se dusesera dupa Baal-Peor.

Faptei lui Baal-Peor. Literal ,,in Baal Peor”. Pentru pacatul si rezultatele lui din acest loc, vezi Numeri 25,1-5; Deutronom 3,29; Osea 9,10. Unii comentatori cred ca Baal Peor amintit aici a fost un zeu al placerii sexuale, asa cum i se inchina in mod atat de liber unii locuitori din India de astazi.



4:4 Iar voi, care v-ati alipit de Domnul, Dumnezeul vostru, sunteti toti vii astazi.

Alipit. Cuvantul acesta exprima cea mai apropiata legatura posibila, ca aceea dintre sot si sotie (Geneza 2,24; vezi si Iov 19,20 si Ieremia 13,11).



4:5 Iata, v-am invatat legi si porunci, cum mi-a poruncit Domnul, Dumnezeul meu, ca sa le impliniti in tara pe care o veti lua in stapanire.

Verset ce nu a fost comentat.

4:6 Sa le paziti si sa le impliniti; caci aceasta va fi intelepciunea si priceperea voastra inaintea popoarelor, care vor auzi vorbindu-se de toate aceste legi si vor zice: Acest neam mare este un popor cu totul intelept si priceput!

Sa le paziti si sa le impliniti. A le pazi inseamna a le accepta cu mintea si cu inima cu intentia de a randui viata in conformitate cu ele, a le implini inseamna a aduce la indeplinire intentia vointei. Omul trebuie sa aiba de gand sa faca binele inainte de a-l face. Aceste doua indemnuri sunt repetate mereu (cap. 7,12; 16,12; 23,23; 24,8; 26,16; 28,13). Implinirea practica a vointei lui Dumnezeu este ceea ce El apreciaza si pretuieste cel mai mult.

Intelepciunea... voastra. Respectul lui Israel printre natiuni avea sa fie proportional cu credinciosia lor in pazirea poruncilor lui Dumnezeu. Binecuvantarile lui Dumnezeu asupra poporului Sau prin trairea in armonie cu cerintele Lui urmau sa impresioneze in mare masura neamurile inconjuratoare.



4:7 Care este, in adevar, neamul acela asa de mare incat sa fi avut pe dumnezeii lui asa de aproape cum avem noi pe Domnul, Dumnezeul nostru, ori de cate ori Il chemam?

Verset ce nu a fost comentat.

4:8 Si care este neamul acela asa de mare incat sa aiba legi si porunci asa de drepte, cum este toata legea aceasta pe care v-o pun astazi inainte?

Toata legea aceasta. Literal, ,,toata Tora aceasta”. Cuvantul Tora cuprinde toate instructiunile si doctrina, precum si toate principiile de purtare. Moise sugereaza ideea de comparare a ,,legii” lui Dumnezeu, sau a principiilor de purtare cu acelea ale natiunilor inconjuratoare.



4:9 Numai, ia seama asupra ta, si vegheaza cu luare aminte asupra sufletului tau, in toate zilele vietii tale, ca nu cumva sa uiti lucrurile pe care ti le-au vazut ochii, si sa-ti iasa din inima; fa-le cunoscut copiilor tai si copiilor copiilor tai.

Cu luare aminte. Este necesara o veghere continua pentru ca viata spirituala sa poata fi in consonanta cu vointa descoperita a lui Dumnezeu. Fa-le cunoscut copiilor tai. Literal ,,fa-le cunoscut copiilor tai” (vezi Exod 12,26; 13,8.14; Iosua 4,21).



4:10 Adu-ti aminte de ziua cand te-ai infatisat inaintea Domnului, Dumnezeului tau, la Horeb, cand Domnul mi-a zis: Strange poporul la Mine! Caci vreau sa-i fac sa auda cuvintele Mele, ca sa invete sa se teama de Mine tot timpul cat vor trai pe pamant; si sa invete si pe copiii lor sa le pazeasca.

La Horeb. Memorabila ocazie cand Dumnezeu a descoperit Legea sfanta. Amintirea acestei ocazii trebuia sa fie pastrata in mod clar si pentru totdeauna.

Sa se teama de Mine. A te teme de Dumnezeu inseamna a-L privi cu cinste profunda si respectuoasa (Exod 19,10-13; 20,20) si a privi cum se cuvine vointa Lui (Deutronom 8,6; Proverbe 3,7; Eclesiast 12,13; Isaia 11,2.3.; 33,6).



4:11 Voi v-ati apropiat si ati stat la poalele muntelui. Muntele era aprins, si flacarile se ridicau pana in inima cerului. Era intuneric, nori si negura deasa.

V-ati apropiat. Vezi Exod 19,17. Aprins. Adica muntele semana cu un foc, cu rugul care ,,ardea” (Exod 3,2; compara cu Evrei 12,18).



4:12 Si Domnul v-a vorbit din mijlocul focului; voi ati auzit sunetul cuvintelor Lui, dar n-ati vazut nici un chip, ci ati auzit doar un glas.

Domnul v-a vorbit. Vezi Exod 19,20; 20,1.22.

Mijlocul focului. Vezi Exod 10,18; 24,17; Deutronom 4,15.33.36; 5,4.22.24; 9,10; 10,4.

Glas. Literal, ,,sunetul” cuvintelor pe care le-a rostit Dumnezeu (vezi Exod 19,19; 24,16).

Nici un chip. Literal, ,,n-ati vazut nici un chip”. ,,Chip” este redat ,,infatisare” in Deutronom 4,23.25; 5,8; Psalm 17,15 si Iov 4,16.



4:13 El Si-a vestit legamantul Sau, pe care v-a poruncit sa-l paziti, cele zece porunci; si le-a scris pe doua table de piatra.

Legamantul. Cuvantul ebraic tradus astfel poate fi aplicat oricarui acord sau contract. Probabil ca vine de la verbul ebraic ,,a lega”, ,,a impiedica”. Este folosit pentru tratat sau alianta (Geneza 14,13; Exod 23,32), pentru acord (2 Samuel 3,12.13.21; Ieremia 34,8) si pentru juramantul de casatorie (Maleahi 2,14).

Zece porunci. Literal, ,,cele zece cuvinte”. Acestea au fost scrise mai tarziu chiar de Dumnezeu (Exod 24,12; 34,28; Deutronom 10,4).



4:14 In vremea aceea, Domnul mi-a poruncit sa va invat legi si porunci, ca sa le impliniti in tara pe care o veti lua in stapanire.

Mi-a poruncit. Cele Zece Porunci le-a prezentat Insusi Dumnezeu, dar toate legile civile si ceremoniale au fost date prin Moise (Exod 24,3). Moise scoate in evidenta in mod repetat aceasta deosebire (Exod 20,1.19; 21,1; 24,3; Deutronom 5,22). Cartea Deutronom se ocupa in primul rand cu legile civile.



4:15 Fiindca n-ati vazut nici un chip in ziua cand v-a vorbit Domnul din mijlocul focului, la Horeb, vegheati cu luare aminte asupra sufletelor voastre,

Chip. Literal ,,forma (vezi comentariul pentru v.12). Omul este inclinat sa incerce sa exprima in forma materiala, vizibila conceptiile lui despre Dumnezeu. Manifestarea gloriei divine la Sinai nu trebuia sa fie o scuza de a face asa ceva.



4:16 ca nu cumva sa va stricati, si sa va faceti un chip cioplit, sau o infatisare a vreunui idol, sau chipul vreunui om sau chipul vreunei femei,

Sa va stricati. Vezi Exod 20,4. Neamurile pagane s-au degradat, infatisand pe zei partial oameni si partial animale si facand reprezentari grotesti ale formei umane.



4:17 sau chipul vreunui dobitoc de pe pamant, sau chipul vreunei pasari care zboara in ceruri,

Verset ce nu a fost comentat.

4:18 sau chipul vreunui dobitoc care se taraste pe pamant, sau chipul vreunui peste care traieste in apele dedesubtul pamantului.

Taraste. Inchinarea la serpi si ale creaturi inferioare este obisnuita pentru milioane de oameni chiar in ziua de azi.

Peste. Vechii filisteni, mesopotamieni si posibil egipteni au inclus in panteonul lor un peste-zeu (vezi Exod 20,4).



4:19 Vegheaza asupra sufletului tau, ca nu cumva, ridicandu-ti ochii spre cer, si vazand soarele, luna si stelele, toata ostirea cerurilor, sa fii tarat sa te inchini inaintea lor si sa le slujesti: caci acestea sunt lucruri pe care Domnul, Dumnezeul tau, le-a facut si le-a impartit ca sa slujeasca tuturor popoarelor, sub cerul intreg.

Ostirea cerurilor. Inchinarea la corpurile ceresti este o cursa in care omul a cazut din cele mai vechi timpuri. Astazi, o astfel de inchinare este obisnuita in multe tari orientale. Pentru un raport despre acest pacat in poporul lui Dumnezeu, vezi 2 Regi 17,16; 23,3.5; 23,4.5; Ieremia 14,18.19; Ezechiel 8,16; Tefania 1,5.



4:20 Dar pe voi, Domnul v-a luat, si v-a scos din cuptorul de fier al Egiptului, ca sa-I fiti un popor pus de o parte, cum sunteti azi.

Cuptorul de fier. In 1 Regi 8,51 si in Ieremia 11,4 este folosita aceasta expresie pentru a descrie o robie aspra. Isaia defineste experientele de disciplinare sub mana lui Dumnezeu ca un proces de curatire intr-un cuptor (Isaia 48,10; Iov 28,10).

Popor pus deoparte. Sau ,,propria Lui mostenire” (vezi cap. 32,9).



4:21 Si Domnul S-a maniat pe mine, din pricina voastra: si a jurat ca eu sa nu trec Iordanul, si sa nu intru in tara aceea buna pe care ti-o da ca mostenire Domnul, Dumnezeul tau.

Domnul S-a maniat. Moise vorbeste despre faptul acesta a treia oara in dorinta de a imprima in mintea izraelitilor pericolele impotrivirii fata de voia lui Dumnezeu (cap. 1,37; 3,26)-Ti-o da. Literal, ,,pe punctul de a o da” sau ,,in preajma de a o da” (vezi si cap. 15,4; 25,19; 26,1).



4:22 Eu voi muri deci in tara aceasta de aici, nu voi trece Iordanul; dar voi il veti trece, si veti stapani tara aceea buna.

Eu voi muri. Moise a simtit amaraciunea de a fi oprit sa intre in Tara Fagaduintei (vezi Numeri 27,12-14).



4:23 Vegheati asupra voastra, ca sa nu dati uitarii legamantul pe care l-a incheiat cu voi Domnul, Dumnezeul vostru, si sa nu faceti vreun chip cioplit, nici vreo infatisare oarecare, pe care ti-a oprit Domnul, Dumnezeul tau, s-o faci.

Chip cioplit. Pericolul practicilor idolatre apasa greu pe inima lui Moise (vezi v.16, 25).



4:24 Caci Domnul, Dumnezeul tau, este un foc mistuitor, un Dumnezeu gelos.

Un foc mistuitor. Compara cu Psalmi 50,3; Isaia 29,6.30; 27,30; Amos 5,6; Tefania 1,18; Evrei 12,29.

Un Dumnezeu gelos. Dumnezeu nu va ingadui iubire impartita sau serviciu cu jumatate de inima (Exod 20,5).



4:25 Cand vei avea copii, si copii din copiii tai, si vei fi de multa vreme in tara, daca va veti strica, daca va veti face chipuri cioplite, infatisari ale vreunui lucru, daca veti face ce este rau inaintea Domnului Dumnezeului vostru, ca sa-L maniati,

De multa vreme. Literal, ,,a cadea de somn”. Cuvantul ebraic tradus astfel inseamna ,,a adormi” si poate fi folosit in mod figurat despre o viata spirituala slaba, sau despre pierderea de catre cineva a primelor impresii.



4:26 iau astazi martor impotriva voastra cerul si pamantul, ca veti pieri de o moarte repede din tara pe care o veti lua in stapanire dincolo de Iordan, si nu veti avea zile multe in ea, caci veti fi nimiciti de tot.

Nu veti avea zile multe. Ei aveau sa piara ca natiune (vezi Deutronom 5,33; 11,9; 17,20; 22,7; 30,18; 32,47).



4:27 Domnul va va imprastia printre popoare, si nu veti ramane decat un mic numar in mijlocul neamurilor unde va va duce Domnul.

Va va imprastia. Vezi Levitic 26,32.33.



4:28 Si acolo veti sluji unor dumnezei, care sunt o lucrare facuta de maini omenesti, de lemn si de piatra, care nu pot nici sa vada, nici sa auda, nici sa manance, nici sa miroase.

Sluji unor dumnezei. Versetul acesta este descrierea celei mai injositoare forme de idolatrie (vezi 2 Regi 19,18; Psalmi 115,4; 135,15; Mica 5,13).



4:29 Si daca de acolo vei cauta pe Domnul, Dumnezeul tau, Il vei gasi daca-L vei cauta din toata inima ta si din tot sufletul tau.

Din toata inima. Motivele omului trebuie sa fie curate si spirituale (vezi cap. 6,5; 10,12; 11,13; 30,2.6.10).



4:30 Si dupa ce ti se vor intampla toate aceste lucruri in stramtorarea ta, in zilele de pe urma, te vei intoarce la Domnul, Dumnezeul tau, si vei asculta glasul Lui;

In zilele de pe urma. Literal ,,in zilele de dupa”. Expresia aceasta este intr-un sens profetic aratand spre Mesia, imparatia Sa si a doua Sa venire (vezi Isaia 2,2; 1 Petru 1,20; 1Io 2,18).



4:31 caci Domnul, Dumnezeul tau, este un Dumnezeu plin de indurare, care nu te va parasi si nu te va nimici; El nu va uita legamantul pe care l-a incheiat prin juramant cu parintii tai.

Plin de indurare. Radacina de la care vine adjectivul tradus astfel inseamna ,,a iubi”, ,,a fi inclinat spre afectiune” si in forma lui intensiva ,,a avea compatimire”. In cele 13 locuri in care este folosit in Vechiul Testament, acest adjectiv este aplicat intotdeauna la Dumnezeu.

Nu te va parasi. Literal, ,,El nu te lasa sa te afunzi”. Verbul este adesea tradus ,,a ajunge slab”, ,,a slabi”, ,,a pierde curajul”.



4:32 Intreaba vremurile stravechi, care au fost inaintea ta, din ziua cand a facut Dumnezeu pe om pe pamant, si cerceteaza de la o margine a cerului la cealalta: a fost vreodata vreo intamplare asa de mare, si s-a auzit vreodata asa ceva?

Intreaba. Aceasta intareste pe credincios sa-si aduca aminte de felul cum a lucrat Dumnezeu in timpurile trecute (vezi LS 196).



4:33 A fost vreodata vreun popor care sa fi auzit glasul lui Dumnezeu vorbind din mijlocul focului, cum l-ai auzit tu, si sa fi ramas viu?

Popor care sa fi auzit. Aceasta reflecta teama lor respectuoasa in prezenta lui Dumnezeu. Omul pacatos nu poate vedea literal pe Dumnezeu si sa traiasca (Exod 33,20; Judecatori 13,22).



4:34 A fost vreodata vreun dumnezeu care sa fi cautat sa ia un neam din mijlocul altui neam, prin incercari, semne, minuni si lupte, cu mana tare si brat intins, si cu minuni infricosate, cum a facut cu voi Domnul, Dumnezeul vostru, in Egipt si sub ochii vostri?

Sa fi cautat. Adica ,,aventurat” sau ,,incercat”.

Incercari. Literal, ,,incercari”. Aici nu este nici o idee de a duce in ispita, ci mai degraba este vorba de experiente grele.

Semne. Vezi Exod 4,9; 7,9.10.

Minuni. O referire la plagile Egiptului (Exod 7,3; 11,9.10).

Lupte. Infrangerea egiptenilor la Marea Rosie (Exod 14,14; 15,3).

Brat intins. Vezi Deutronom 3,24; 9,29; precum si Exod 6,6; 7,5.



4:35 Numai tu ai fost martor la aceste lucruri, ca sa cunosti ca numai Domnul este Dumnezeu si ca nu este alt Dumnezeu afara de El.

Verset ce nu a fost comentat.

4:36 Din cer, te-a facut sa auzi glasul Lui, ca sa te invete; si, pe pamant, te-a facut sa vezi focul Lui cel mare, si ai auzit cuvintele Lui din mijlocul focului.

Focul lui cel mare. O referire la slava lui Dumnezeu (vezi comentariul pentru Deutronom 4,11.24).



4:37 El a iubit pe parintii tai, si de aceea a ales samanta lor dupa ei; El insusi te-a scos din Egipt, prin puterea Lui cea mare.

A ales samanta lor. Vezi Geneza 12,7; 13,15.16; 22,17.18; Exod 32,13.



4:38 El a izgonit dinaintea ta neamuri mai mari la numar si mai tari decat tine, ca sa te duca in tara lor, si sa ti-o dea in stapanire, cum vezi azi.

A izgonit. Literal, ,,a deposedat” cum este tradus in Numeri 32,39. Mai mari si mai tari. Asa de mult incat la raportul iscoadelor, Israel s-a temut si s-a razvratit impotriva lui Dumnezeu (Numeri 13,28-31).

4:39 Sa stii dar in ziua aceasta, si pune-ti in inima ca numai Domnul este Dumnezeu, sus in cer si jos pe pamant, si ca nu este alt Dumnezeu afara de El.

Nu este alt. Vezi Isaia 44,8; Fapte 4,12.



4:40 Pazeste dar legile si poruncile Lui, pe care ti le dau azi, ca sa fii fericit, tu si copiii tai dupa tine, si sa ai zile multe in tara pe care ti-o da Domnul, Dumnezeul tau, pe vecie.

Sa ai zile multe. Vezi cap. 5,17; 6,2; 11,9. Aici se incheie prima cuvantare a lui Moise.



4:41 Atunci Moise a ales trei cetati dincoace de Iordan, la rasarit,

A ales trei cetati. Literal, ,,a facut sa fie separate trei cetati”, adica cetatile de scapare. Acelasi cuvant tradus ,,separat” este folosit la punerea deoparte a semintiei lui Levi de a duce mobilierul sfant al Cortului Intalnirii (cap. 10,8). Ezechiel 42,20 vorbeste despre zidul care ,,despartea locul sfant de cel nesfant”.

La rasarit. Adica ,,spre est”, insemnand la rasarit de Iordan in teritoriul ocupat de cele doua semintii si jumatate.



4:42 pentru ca sa slujeasca de scapare ucigasului care ar fi omorat fara voie pe aproapele lui, fara sa-i fi fost vrajmas mai dinainte, si sa-si poata scapa astfel viata, fugind intr-una din aceste cetati.

Aceste cetati. Vezi cap. 19,1-13 pentru legile privitoare la cetatile de scapare.



4:43 Aceste cetati erau: Beter, in pustie, in campie, la Rubeniti; Ramot, in Galaad, la Gaditi, si Golan, in Basan, la Manasiti.

Beter. De la un cuvant care inseamna ,,fortareata” sau ,,imprejmuire”. Cuvantul este tradus ,,aparare” in Iov 22,25 (engleza). Asezarea Beterului n-a fost identificata.

Ramot. Cuvantul tradus astfel este dintr-o radacina ce inseamna ,,margean”. Ramotul a jucat un rol important in istoria de mai tarziu a regilor lui Israel (vezi 1 Regi 4,7.13; 22,1-40; 2 Regi 8,28.29). Numit acum Tell R?ith, aceasta asezare se afla la 25 mile est de Iordan in linie dreapta.

Golan. Probabil de la cuvantul care inseamna ,,cerc”. De obicei el este identificat cu satul modern Sagem el I?lan, la 18 mile est de Marea Chineret.



4:44 Aceasta este legea pe care a dat-o Moise copiilor lui Israel.

Legea. Tora, care inseamna instructiuni in general, inclusiv cele Zece Porunci. A dat-o. Literal, ,,a pune”, ,,a aseza”, aici in ideea de apune legea inaintea ochilor lor (vezi Exod 19,7; unde este redat prin ,,a pus-o”).



4:45 Iata invataturile, legile si poruncile pe care le-a dat Moise copiilor lui Israel, dupa iesirea lor din Egipt.

Invataturile. Cuvantul ebraic astfel tradus este folosit de 60 de ori in Vechiul Testament si aproape fara exceptie despre cele Zece Porunci.



4:46 Aceasta era dincoace de Iordan, in vale, fata in fata cu Bet-Peor, in tara lui Sihon, imparatul Amoritilor, care locuia la Hesbon, si care a fost batut de Moise si copiii lui Israel, dupa iesirea lor din Egipt.

Batut. In al 40-lea an al exodului (Numeri 21,24; 33,38).

4:47 Ei au pus mana pe tara lui si pe tara lui Og, imparatul Basanului. Acesti doi imparati ai Amoritilor erau dincoace de Iordan, la rasarit.

Dincoace de Iordan. Vezi Iosua 1,15; 12,1.



4:48 Tinutul lor se intindea de la Aroer, care este pe malurile paraului Arnon, pana la muntele Sionului care este Hermonul,

Muntele Sionului. Nu muntele Sionului din Ierusalim, ci fie un alt nume pentru Sirion, nume sidonian al muntelui Hermon, fie numele unuia din varfurile lui (Deutronom 3,8.9.12; Psalmi 29,6).

Comentariile lui Ellen G. White

1-49 FE 508

1-6 PK 294

5,6 PP 464

5-8 COL 289; MM 26; SR 150, 6T 12

5-9 CT 428; FE 393, 478

5-10 TM 140

6 DA 28; Ed 40, 174, 220; GC 230; PK 30, 83, 500; PP 605

7.8 PP 465 9 PK 295

10 PK 465

13 TM 140

15.16.19 PK 295 20 PP 465

23 PK 295

23,24 PP 466

24 DA 600; EW 102; 3T 238, 248; 4T 370; 8T 266

26 PP 466

26-28 PK 295

29 PK 569

29-31 PP 629

30,31 PK 334

32,35 PP 463

39,40 FE 508



4:49 si cuprindea toata campia de dincoace de Iordan, la rasarit, pana la marea campiei, sub poalele muntelui Pisga.

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: