Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Deuteronom

Deuteronom 34:10


34:10 In Israel nu s-a mai ridicat proroc ca Moise, pe care Domnul sa-l fi cunoscut fata in fata.

Fata in fata. O figura de vorbire pentru a descrie legatura intima, prietenia impartasita. Compara cu experientele lui Iacov (Geneza 32,30) si ale lui Ghedeon (Judecatori 6,22). Nici o alta fiinta omeneasca nu a avut vreodata o mai stransa legatura cu Iehova. El este pe drept cunoscut ca fiind cel mai mare eliberator si legiuitor al lumii. El a influentat istoria in decursul tuturor vremurilor care au urmat In primul rand, fiind o personalitate puternica, Moise a avut o comuniune cu Dumnezeu care a dezvoltat si intarit in mare masura caracterul lui.

Note suplimentare pentru capitolul 34

Inspiratia n-a descoperit cine este autorul versetelor de incheiere a Deutronomului. Unii comentatori sustin ca Moise a scris aceasta parte a cartii inainte de moartea lui, iar altii considera ca Iosua sau alt scriitor nenumit a adaugat-o mai tarziu, ca un post-scriptum la Pentateuh. Fiecare punct de vedere este pe deplin in armonie cu felul in care a lucrat Duhul Sfant in alte ocazii. Cu toate acestea, unele expresii din versetele 6-12 par sa fie cel mai bine intelese admitand ca Iosua a fost autorul:

1. 1. Cuvintele ,,Nimeni nu i-a cunoscut mormantul pana in ziua de azi” (v.6) reflecta interesul din partea acelora care au supravietuit lui Moise, cu privire la locul inmormantarii. Este un motiv mai intemeiat a crede ca declaratia aceasta a fost scrisa de o alta persoana dupa moartea lui, prin inspiratie, mai degraba decat ca ea a fost scrisa chiar de Moise inainte de acest eveniment.

2. 2. Cuvintele din versetul 9 care atesta autoritatea lui Iosua si priceperea lui in calitate de conducator, par sa fie mai mult un simplu raport istoric al transferarii de conducere, decat o prezicere cu privire la ea. In descrierea lui Moise a viitoarelor experiente ale celor douasprezece semintii ale lui Israel (cap. 33) el vorbeste intr-o limba clar profetica (v.10, 12, 19, etc.); aici, limba este aceea a unui simplu raport istoric.

3. 3. Cuvintele ,,In Israel nu s-a mai ridicat prooroc ca Moise” (v.10), par mult mai potrivite caun elogiu facut de Iosua sau de o alta persoana decat de catre Moise insusi.

Paternitatea pauliana a epistolei catre Romani este neindoielnica, totusi scribul care a scris pentru Pavel s-a simtit liber sa adauge un salut personal al lui, adresat prietenilor din Roma (Romani 16,22-24). Prezenta acestui post-scriptum nu schimba cu nici un chip faptul ca epistola este lucrarea lui Pavel mai degraba decat a lui ,,Tertiu, care am scris epistola aceasta” (v.22), nici nu afecteaza in vreun un fel calitatea inspiratiei ei. Duhul Sfant putea sa calauzeasca pe Tertiu tot asa de bine cum putea sa-l calauzeasca si pe Pavel. In acelasi fel, Duhul Sfant a putut tot asa de usor sa calauzeasca pe Iosua in scrierea versetelor de incheiere a Deutronomului, dupa cum calauzise pe Moise in scrierea partii precedente a cartii, sau dupa cum l-a calauzit mai tarziu pe Iosua in scrierea cartii care-i poarta numele.

COMENTARIILE E.G.WHITE

1 PP 471

1-4 PP 472

1-7 SR 172; 1T 659

5 EW 164; 4T 156

5,6 PP 477

6 AH 477

7 PP 463

8 PP 481

9 4T 156

10 Ed 64; MH 475

10-12 PP 478