English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / Deuteronom

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Deuteronom, 32


32:1 Luati aminte ceruri, si voi vorbi; Asculta, pamantule, cuvintele gurii mele.

Voi ceruri. Moise incepe cantarea lui, chemand pe oameni si ingeri sa dea ascultare cuvintelor pe care Duhul Sfant le-a pus in gura lui. Acestia trebuie sa fie martori (vezi cap.31,28) pentru maiestatea si puterea lui Dumnezeu. Compara cu psalmistul (50,4), Isaia (Isaia 1,2; 34,1) si Mica (Mica 1,2). Aceasta aminteste de cantarea lui Moise la Marea Rosie (Exod 15).



32:2 Ca ploaia sa curga invataturile mele, Ca roua sa cada cuvantul meu, Ca ploaia repede pe verdeata, Ca picaturile de ploaie pe iarba!

Invataturile mele. Literal, ,,luarea mea” de la verbul ,,a lua”. Ideea este aceea a primirii pentru a da mai departe altora. Apostolul Pavel scria bisericii din Corint despre modul cum le-a dat invatatura pe care o primise de la Dumnezeu (vezi 1 Corinteni 11,2). Pavel a folosit chiar limbaj asemanator cu cel al lui Moise (1 Corinteni 11,23).

Ca ploaia. Un simbol a reinviorarii (vezi Iov 29,23; Psalmi 72,6).

Cuvantul. Tradus si ca ,,cuvant” (vezi Deutronom 33,9; 2 Samuel 22,31; Psalmi 12,6) si ca ,,porunca” (vezi Psalmi 147,15).

Ca roua. Cuvantul tradus ,,roua” este din radacina verbului ,,a fi umed”, ,,a ploua ploaie fina”, adica ceata. Roua este un simbol al vorbirii blande, reinvioratoare, ca aici, a unitatii intre frati (vezi Psalmi 133,3), a favorii regale (vezi Proverbe 19,12), si a-l afectuoaselor indurari ale lui Dumnezeu fata de poporul Sau (vezi Osea 14,5).

Verdeata. Literal, ,,iarba” ca in Geneza 1,11.12; 2 Samuel 23,4).

Iarba. De la cuvantul obisnuit pentru vegetatie, mai ales vegetale potrivite pentru consumul oamenilor (vezi Geneza 1,11.12.29.30; 3,18; 9,3).



32:3 Caci voi vesti Numele Domnului. Dati slava Dumnezeului nostru!

Voi vesti. Cantarea lui avea sa fie despre bunatatea lui Dumnezeu, despre bunavointa ingaduitoare a Lui fata de oameni (vezi Exod 34,6).



32:4 El este Stanca; lucrarile Lui sunt desavarsite, Caci toate caile Lui sunt drepte; El este un Dumnezeu credincios si fara nedreptate, El este drept si curat.

Stanca. Aceasta se intalneste de vreo 30 de ori in Vechiul Testament ca titlu descriptiv pentru Hristos, Rege si Conducator al teocratiei ebraice. Aici se foloseste pentru prima data cu referire la Iehova (vezi si v.15,18.30.31). Compara cu folosirea ei de catre Anania in 1 Samuel 2,2; a lui David in Psalmi 18,2.31.46; 19,14 (unde ,,taria mea” este literal ,,stanca mea”); 28,1; 62,2.7; si multe altele. Ultimul loc de folosire a ei in Vechiul Testament este in Habacuc 1,12, unde ,,o, Dumnezeu puternic”, literal se citeste ,,o, Stanca”.

Stanca cea solida, muntele cel inalt, lantul de munti, sunt sugestive pentru multe atribute ale lui Dumnezeu. Vesnicia Lui este considerata in termeni ai muntilor vesnici (vezi Psalmi 90,2). Castelul de necucerit cu turnurile lui pe varful muntelui este un simbol al apararii de neatacat a lui Dumnezeu si al purtarii Sale de grija pentru copiii Sai (vezi Psalmi 18,2; Daniel 2,35). Domnul este de asemenea descris in aceeasi figura ca un loc sigur de locuit, un adapost si o umbra (vezi Psalmi 90,1; Isaia 32,2), si ca temelie pe care sta biserica (Matei 16,18; 1 Corinteni 3,11) si pe care crestinul trebuie sa-si cladeasca locuinta credintei lui (Matei 7,24).

Iehova este singura Stanca adevarata. Muntii sunt un simbol al neclintitei Lui credinciosii, a caracterului Sau neschimbator si a credinciosiei Lui fata de biserica si fata de membrii ei in parte. Cuvantul ,,stanca” niciodata nu este aplicat la oameni.

Desavarsite. Niciodata Dumnezeu nu lasa lucrarea Lui neterminata sau nedesavarsita. El are sa aduca la indeplinire Planul Mantuirii pana la completa lui incheiere.

Drepte. Mai degraba, ,,dreptate” (RSV, compara cu Isaia 61,8). Toate lucrarile lui Dumnezeu sunt conforme cu natura Lui cea dreapta. Hotararile Lui sunt ireprosabile si caile Lui cu toate fiintele create sunt fara greseala. El este intr-adevar ,,un Dumnezeu al dreptatii” (Isaia 30,18).

Credincios. Cuvantul ,,adevar” de aici nu se refera la adevarata doctrina, adica la un numar de puncte de credinta. El se refera mai degraba a ,,credinciosie” ca un principiu. El este un Dumnezeu care este credincios fata de Sine, care lucreaza in armonie cu propriile atribute divine. Cuvantul este din verbul ,,a fi sigur”, ,,a fi hotarat”.

Fara nedreptate. Este imposibil pentru Iehova de a face rau, de a insela pe cineva, de a avea niste defecte etice sau morale. El Insusi este propria norma de conducere si norma pentru toate fiintele create.



32:5 Ei s-au stricat; Netrebnicia copiilor Lui, este rusinea lor! Neam indaratnic si stricat!

S-au stricat. Textul ebraic este neclar. O redarea literala a primelor doua expresii probabil ca ar fi ,,stricaciunea nu este a lui”, ,,a copiilor lui”, ,,a lor este rusinea”. Se pare ca se are in vedere un contrast intre Dumnezeu si poporul Sau, intre desavarsirea Lui si nedesavarsirea lor.

Indaratnic. Cuvantul tradus astfel este dintr-o radacina care inseamna ,,a stramba”. Aplicat la inima, buze, gura, sau cai, el inseamna diformitate si urmarirea de metode ocolite cu scopul de a ajunge la obiective suspecte. Folosind radacina acestui verb Isaia zice: ,,Apuca pe carari sucite” (Isaia 59,8; vezi si Proverbe 2,15). Cuvantul englezesc ,,stricat” nu este potrivit cu sensul ebraic; ,,corupt” este mai apropiat, pentru ca termenul ebraic cuprinde ideea de a stramba tot ceea ce ar trebui sa fie drept, o ,,strambare” a lucrurilor.

Stricat. Al doilea adjectiv, redat aici ,,stricat”, accentueaza sensul celui dintai. El se afla numai aici in Biblie si poate fi redat, ,,intortocheat”. Radacina apare in 2 Samuel 22,27 ca ,,indaratnic” si in Psalmi 18,26 ca ,,stricat”. Este sigur ca Moise descrie aici aceasta generatie ca stricata, neascultatoare, refractara. Este comparabila cu descrierea facuta de Hristos generatiei Lui (vezi Matei 16,4; 17,17), ca si cu explicatiile lui Pavel (vezi 1 Tesaloniceni 2,15; 2 Tesaloniceni 3,2).



32:6 Pe Domnul il rasplatiti astfel! Popor nechibzuit si fara intelepciune! Nu este El oare Tatal tau, care te-a facut, Te-a intocmit, si ti-a dat fiinta?

Pe Domnul il rasplatiti. Ordinea ebraica a cuvintelor este emfatica, ,,Iehova este cel rasplatit astfel?” O mustrare pentru felul lipsit de sens in care ei s-au comportat fata de Iehova. Nechibzuit. De la nabal, care inseamna darzenia lor nesocotita in neluarea in seama a

bunatatii lui Dumnezeu.

Fara intelepciune. Lipsa de discernamant, discriminare, intelepciune.

Tatal tau. Israel era copilul lui Iehova prin adoptie (vezi Ezechiel 16,6).

Te-a intocmit. Cu referire la cresterea lor, dezvoltare ordonata si progres sub bratul lui Dumnezeu.



32:7 Adu-ti aminte de zilele din vechime, Socoteste anii, varsta de oameni dupa varsta de oameni, Intreaba pe tatal tau, si te va invata, Pe batranii tai, si iti vor spune.

Zilele in vechime. Un indemn de a merge inapoi in istoria lor atat de mult cat puteau si de a povesti toate cazurile de eliberare din pericol (vezi Isaia 63,11). Batranii. Oameni ai experientei si in varsta care au pastrat cunoasterea providentei lui

Dumnezeu. Astfel de oameni erau izvoarele lor de informare istorica. Era o vreme cand cartile sub orice forma erau rare si informatiile erau predate verbal din generatie in generatie.



32:8 Cand Cel Preainalt a dat o mostenire neamurilor, Cand a despartit pe copiii oamenilor, A pus hotare popoarelor, Dupa numarul copiilor lui Israel,

A dat. Vezi Geneza 10,5.25.32. Sensul este acela al repartizarii pentru fiecare natiune a mostenirii ei (vezi Fapte 17,26).

A despartit pe copiii oamenilor. Mai bine, ,,in despartirea lui a fiilor oamenilor” (vezi Geneza 1,26; 3,17; vezi si Geneza 11,8,9), deoarece separarea neamurilor a venit dupa Turnul Babel.

A pus hotare. Multi comentatori iudaici considera ca aceasta inseamna ca Iehova a vegheat la cresterea si raspandirea natiunilor ca sa fie loc suficient pentru Israelul cel numeros. Declaratia lui Moise se poate referi la faptul ca Dumnezeu a condus destinele natiunilor cu privire la propriul Sau popor, ca prin ei toti oamenii sa poata ajunge sa-L cunoasca pe El (vezi Fapte 17,26.27).



32:9 Caci partea Domnului, este poporul Lui, Iacov este partea Lui de mostenire.

Partea. Literal, ,,portiune”, ,,posesiune”, ,,parte”. Compara cu ,,mostenirea mea” (Psalmi 16,5), de asemenea si ideea cealalta ca Dumnezeu este ,,partea” sau ,,posesiunea” noastra (vezi Psalmi 119,57; 142,5; Plangeri 3,4).



32:10 El l-a gasit intr-un tinut pustiu, Intr-o singuratate plina de urlete infricosate; L-a inconjurat, l-a ingrijit, Si l-a pazit ca lumina ochiului Lui.

Intr-un tinut pustiu. Ca si cand Israel ar fi fost un copil nedorit, aruncat sa moara si Iehova l-ar fi gasit astfel (vezi Ieremia 2,2; Ezechiel 16,5.6; Osea 9,11).

L-a inconjurat. Literal, ,,l-a inconjurat”. Adica, Dumnezeu a incercuit pe Israel cu ocrotire si indurare infinita (vezi Psalmi 32,10). In felul acesta ocroteste El intotdeauna pe poporul Sau (Psalmi 34,7).

L-a ingrijit. L-a invatat, cum ar invata un tata pe copilul sa (vezi Exod 20,1.2; 34,1.10).

Lumina ochiului lui. Literal, ,,pupila ochiului lui”. Expresia tradusa astfel este din aceeasi radacina ca cuvantul ,,om” si se poate referi, asa cum considera unii, la imaginea care este reflectata in ochi. Poate ca ochiul este cel mai sensibil organ al corpului si unul pe care omul il ocroteste, fara sa-si dea seama, cu mai mare grija decat pe oricare altul. Dumnezeu priveste la poporul Sau cu o grija asemanatoare (Isaia 49,15).



32:11 Ca vulturul care isi scutura cuibul, Zboara deasupra puilor, Isi intinde aripile, ii ia, Si-i poarta pe penele lui:

Ca vulturul. Aceasta este o dezvoltare a celei asemanatoare din Exod 19,4. Ea sugereaza nobila conducere si ocrotire a lui Dumnezeu (vezi Deutronom 1,31; Osea 11,3).

Si-i poarta. Aceasta vorbire figurata sugereaza iubitoarea purtare de grija a lui Iehova pentru poporul Sau, mai ales in timpul purtarii lor indaratnice din pustie (vezi Fapte 13,18). Purtarea de grija a lui Dumnezeu si faptele Lui de disciplina sunt intotdeauna cu scopul de dezvoltare a caracterului (vezi Evrei 12,11; Apocalipsa 3,19). El Isi propune ca oamenii sa-si dea seama de posibilitatile inerente legaturii de filiatiune cu Dumnezeu.



32:12 Asa a calauzit Domnul singur pe poporul Sau, Si nu era nici un dumnezeu strain cu El.

Domnul singur. Ajutorul altor zei era pura inchipuire. Din contra, puterea lui Iehova era pe deplin indestulatoare (vezi Psalmi 81,10; Osea 13,4).



32:13 L-a suit pe inaltimile tarii, Si Israel a mancat roadele campului, I-a dat sa suga miere din stanca, Untdelemnul care iese din stanca cea mai tare,

Inaltimile. O sugestiva figura de vorbire a conducerii triumfatoare a lui Dumnezeu (vezi Amos 4,13). Compara cu fagaduinta aplicabila astazi bisericii ramasitei (vezi Isaia 58,13.14). Roadele datorate binefacatoarei purtari de grija a lui Dumnezeu si binecuvantarilor pe care El avea sa le adauge la munca lor, si viata de ascultare (Matei 6,33).

Miere din stanca. O aluzie la nenumaratele albine salbatice care se gaseau in crapaturile stancoase ale Palestina. Mierea era folosita pentru a ilustra invataturile divine (vezi Proverbe 24,13.14), de asemenea si ca o inchipuire a dreptei judecati a lui Dumnezeu (vezi Psalmi 19,9-11) si a Cuvantului Sau (vezi Psalmi 119,103). Aici, primul inteles este la darurile naturale ale Canaanului.

Untdelemnul care iese din stanca cea mai tare. Nici un bine nu avea sa lipseasca. Untdelemn sau ,,grasime” este un simbol al prosperitatii si al abundentei (vezi Ezechiel 16,13.19).



32:14 Untul de la vaci si laptele oilor, Cu grasimea mieilor, A berbecilor din Basan si a tapilor, Cu grasimea graului, Si ai baut vinul, sangele strugurelui.

Untul. Mai bine, ,,lapte covasit”, nu untul modern. Acesta era un simbol al belsugului (vezi Iov 20,17; compara cu Geneza 18,8; Judecatori 5,25; 2 Samuel 17,29).

Laptele oilor. Mai bine, ,,laptele turmei”, referindu-se mai ales la laptele caprelor. Cuvantul tradus ,,oi” este cel obisnuit pentru turma de oi sau de capre.

Grasimea mieilor. Poate, mai bine, ,,grasimea berbecilor”, avand in vedere ca substantivul

aici este masculin.

Basan. Renumit pentru pasunile lui (vezi Numeri 32,1-5).

Grasimea graului. Sau, ,,boabele de grau”, insemnand o recolta neobisnuit de buna.

Sangele strugurelui. Compara cu Geneza 49,11.



32:15 Israel s-a ingrasat, si a azvarlit din picior; Te-ai ingrasat, te-ai ingrosat si te-ai latit! Si a parasit pe Dumnezeu, Ziditorul lui, A nesocotit Stanca mantuirii lui,

Israel. Aici este un nume poetic pentru Israel (vezi Deutronom 33,5.26; Isaia 44,2). El este derivat din verbul ,,a fi drept”, ,,a fi drept in sus” si este aplicat la Israel ca ,,cel drept”. Probabil ca aici este folosit ca mustrare a unui Israel decazut care avea sa se abata mult de la idealul lui Dumnezeu pentru poporul Lui.

S-a ingrasat. Cand Israel a ajuns prosper s-a razvratit impotriva Aceluia care le-a dat prosperitate (vezi Ieremia 5,28; Osea 2,8; 4,16).

A nesocotit. Sau, ,,a dispretuit”. Literal, ,,tratat ca un nebun”. Pentru acelasi verb vezi ,,fapte de nebunie” (Proverbe 30,32), ,,te voi face de ocara” (Naum 3,6), ,,batjocoreste” (Mica 7,6). Si adjectivul aceleiasi radacini ,,nechibzuit” (Deutronom 32,6,21), ,,nebunul” (Psalmi 14,1; 53,1; Proverbe 17,7.21; 30,22; Ieremia 17,11), ,,prooroci fara minte” (Ezechiel 13,3).



32:16 L-au intaratat la gelozie prin dumnezei straini, L-au maniat prin uraciuni;

L-au intaratat. Prin uraciuni idolatre Israel, ca o sotie necredincioasa, l-a intaratat pe Domnul Dumnezeul lor la gelozie (Exod 43,14; Isaia 54,5).



32:17 Au adus jertfe dracilor, unor idoli care nu sunt dumnezei, Unor dumnezei pe care nu-i cunosteau, Dumnezei noi, veniti de curand, De care nu se temusera parintii vostri.

Au adus jertfe dracilor. Compara cu 1 Corinteni 10,19.20. Cea mai mare uraciune a cultului pagan era jertfirea copiilor pentru demoni (vezi Psalmi 106,37). Curentul pacatos se pare ca a pornit aproape in etape imperceptibile. Primul pas nu putea sa fie un act pozitiv de ilegalitate ci mai degraba un pacat negativ, omiterea vreunei cerinte pozitive. Un pas aduce pe celalalt, pana ce poate sa rezulte o schimbare completa a purtarii de mai inainte a cuiva. Cu toate acestea, se pare aproape de necrezut cum poporul ales al lui Dumnezeu sa se fi putut inchina la demoni si sa aduca pe proprii lor copii ca daruri de jertfa. Abatandu-te de la calea lui Dumnezeu se poate sa fi condus la cele mai ingrozitoare alternative, cum s-a intamplat cu Israel.

Veniti de curand. Sau, ,,sositi mai la urma”. Compara cu descrierea grafica a lui Isaia (Isaia 44,15; vezi si Judecatori 5,8). Nu se temusera. Verbul ebraic exprima teama, groaza, ca de exemplu ,,infiorati-va de spaima si groaza” (Ieremia 2,12; Ezechiel 32,10).



32:18 Ai parasit Stanca cea care te-a nascut, Si ai uitat pe Dumnezeul, care te-a intocmit.

Stanca. Vezi v.4. Ai uitat pe Dumnezeu. Ei aveau sa fie absorbiti intru totul de idolatrie. Care te-a tocmit. Vezi Exod 19,5.6; compara cu Ieremia 2,27; invatatura apostolului Pavel (1 Corinteni 4,15; Filimon 10; Galateni 4,19).



32:19 Domnul a vazut lucrul acesta, si S-a maniat, S-a suparat pe fiii si fiicele Lui.

S-a maniat. Literal, ,,dispretuit”. Pentru alte locuri ale acestui verb vezi Proverbe 1,30; 5,12; 15,5; Plangeri 2,6.



32:20 El a zis: Imi voi ascunde Fata de ei, Si voi vedea care le va fi sfarsitul, Caci sunt un neam stricat, Sunt niste copii necredinciosi.

Imi voi ascunde fata. El avea sa-i lase sa se descurce singuri (vezi cap. 31,17.18).

Stricat. Adica, dedat la perversiune si eludare de la adevar si purtare buna.

Necredinciosi. Ei se vor dovedi nedemni de incredere totala. Pe ei nu se mai putea conta.



32:21 Mi-au intaratat gelozia prin ceea ce nu este Dumnezeu, M-au maniat prin idolii lor deserti; Si Eu ii voi intarata la gelozie printr-un popor care nu este un popor. Ii voi mania printr-un neam fara pricepere.

Gelozia. Vezi v.16. Nu este Dumnezeu. Idolii la care se inchinau si reprezentau dumnezei care nu existau. Ei nu erau dumnezei care lucrau in si prin idoli. Nu este un popor. Literal, ,,un ne-popor”.

Neam fara pricepere. O descriere mai departe a ,,ne-poporului” din propozitia precedenta. Multi comentatori iudei atribuie aceasta la prima nimicire a Templului de catre caldeeni, citand, ,,Iata pe haldei, care nu erau un popor” (Isaia 23,13; compara cu Habacuc 1,5.6). Comentatorii sustin ca haldeii nu au avut nici un fel de statut national pana cand Dumnezeu nu i-a ridicat sa pedepseasca pe Israel. Dar argumentul acesta nu este valid din punct de vedere istoric. Apostolul Pavel aplica Deutronom 32,21 la ducerea Evangheliei la neamuri dupa refuzul natiunii iudaice de a primi pe Mesia (vezi Romani 10,19; compara cu 1 Tesaloniceni 2,15.16). Vezi si cuvintele lui Hristos din Matei 21,43.44.

32:22 Caci focul maniei Mele s-a aprins, Si va arde pana in fundul locuintei mortilor, Va nimici pamantul si roadele lui, Va arde temeliile muntilor.

Focul. Un simbol al marilor calamitati (vezi Ezechiel 30,8) sau o izbucnire de manie (vezi Ieremia 15,14; 17,4). ,,Locuinta mortilor” este o preinchipuire a nimicirii (vezi Proverbe 15,11; Psalmi 86,13).

Fundul locuintei mortilor. Literal, ,,adancurile Seol-ului” (RSV), adica ale ,,mormantului”. O expresie figurata care inseamna nimicire totala.

Muntilor. Comentatorii iudei vorbesc despre Ierusalim ca fiind asezat si inconjurat de munti (vezi Psalmi 125,2) si atribuie invaziei lui Nebucadnetar ca implinind, in parte, aceasta prezicere (vezi 2 Regi 25,1-7).



32:23 Voi ingramadi toate nenorocirile peste ei, Imi voi arunca toate sagetile impotriva lor.

Imi voi arunca toate sagetile. O figura de vorbire referindu-se la judecatile lui Dumnezeu (vezi Psalmi 7,12.,13; 38,2; 91,5; Plangeri 3,12.13; Ezechiel 5,16).



32:24 Vor fi topiti de foame, stinsi de friguri, Si de boli cumplite; Voi trimite in ei dintii fiarelor salbatice Si otrava serpilor.

Topiti de foame. Literal, ,,istoviti de foame”. Radacina verbului inseamna ,,a absorbi”, si adjectivul, ca aici, inseamna ,,absorbit” sau ,,gol de foame”.

Stinsi de friguri. Literal, ,,sageata de foc”. Compara cu versetele urmatoare care au acelasi cuvant ebraic, Psalmi 78,48, ,,focul cerului”; Cant. cant. 8,6, ,,jar de foc”; Psalmi 76,3, ,,sagetile”.

Serpilor. Sau, ,,taratoare”. Cuvantul tradus aici ,,serbi” este din radacina ,,a se tari”, ,,a se catara”. In Mica 7,17 acelasi cuvant este tradus ,,viermi”.



32:25 Afara, vor pieri de sabie, Si inauntru, vor pieri de groaza: Si tanarul si fata, Si copilul de tata ca si batranul.

Sabie. Versetul acesta descrie razboiul ca punct culminant al relelor. Nu va fi crutata nici varsta, nici sexul si nici un loc nu avea sa acorde siguranta fata de efectele lui (vezi Ieremia 9,19-22; Plangeri 1,20; Ezechiel 7,15).



32:26 Voiam sa zic: Ii voi lua cu o suflare, Le voi sterge pomenirea dintre oameni!

Ii voi lua cu o suflare. Literal, ,,taia in bucati”. Textul ebraic nu este clar. Unii comentatori sugereaza ,,ii voi sufla departe”, adica, a-i imprastia cu desavarsire.



32:27 Dar Ma tem de ocarile vrajmasului, Ma tem ca nu cumva vrajmasii lor sa se amageasca, Si sa zica: Mana noastra cea puternica, Si nu Domnul a facut toate aceste lucruri.

Ma tem. Nu ca Iehova are teama ca oamenii. El vorbeste adesea in limba adaptata la intelegerea omeneasca (vezi Numeri 14,13-16; Exod 32,12). Sa se amageasca. Adica, sa nu recunoasca adevaratele fapte ale cazului. Mana noastra cea puternica. Mandrindu-se ca au invins pe Israel datorita propriei superioritati si nerecunoscand ca Iehova le daduse victoria (vezi Isaia 10,5-11; Habacuc 1,15.16).



32:28 Ei nu sunt un neam care si-a pierdut bunul simt, Si nu-i pricepere in ei.

Si-au pierdut bunul simt. Cuvantul tradus aici ,,gol” este de la verbul ,,a pieri”, ,,a distruge”, ,,a fi pierdut” si este tradus astfel practic aproape in fiecare loc din cele vreo 200 in care se gaseste verbul in Vechiul Testament. El poate fi tradus ,,pieire de sfat”. Adica, ei urmau intru totul sfatul rau dat de falsii pastori si drept rezultat au pierit (vezi Ieremia 18,18). Pentru alte texte care folosesc radacina aceasta vezi Levitic 26,38, Iosua 23,16; 2 Regi 9,8; Estera 4,16; Iov. 18,17, etc. Forma precisa folosita aici mai este tradusa ca ,,pieire” (Deutronom 26,5; Iov 4,11; 29,13; 31,19), ,,sfarmat” (Psalmi 31,12) si ,,pierdut” (1 Samuel 9,20; Psalmi 119,176).



32:29 Daca ar fi fost intelepti, ar intelege, Si s-ar gandi la ce li se va intampla.

Li se va intampla. Traducerea KJV a omis prepozitia ,,to” ca in original: ,,si-ar da seama in mod clar de sfarsitul lor de la urma”.



32:30 Cum ar urmari unul singur o mie din ei, Si cum ar pune doi pe fuga zece mii, Daca nu i-ar fi vandut Stanca, Daca nu i-ar fi vandut Domnul?

Vandut. Versetul acesta zugraveste o schimbare completa a sortii lor, datorita faptului ca ei au lepadat pe Iehova (vezi Levitic 26,8,17.36.37; Deutronom 28,25).

Vandut. Vezi acelasi verb, tradus aici ,,vandut”, redat ca ,,daduse in mainile tale” (1 Samuel 24,18), ,,a dat in mainile” (Plangeri 2,7), ,,voi da in mana” (Amos 6,8).



32:31 Caci stanca lor nu este ca Stanca noastra, Vrajmasii nostri insisi sunt judecatori in aceasta privinta.

Stanca lor. Neamurile pagane se incredeau in zeii lor pentru biruinta si succes. Dar cand ei erau martori ai puterii lui Iehova erau obligati sa recunoasca nemarginita superioritate a Lui fata de zeii lor (vezi Exod 14,25; Numeri 23,24; Iosua 2,9; 1 Samuel 5,7). Cat despre Stanca lui Israel, vezi Deutronom 32,4.



32:32 Ci vita lor este din sadul Sodomei Si din tinutul Gomorei; Strugurii lor sunt struguri otraviti, Bobitele lor sunt amare;

Vita. Neamurile pagane sunt privite aici ca mladite vatamatoarelor plante Sodoma si Gomora. Tulpina lor era rea; de aceea roada lor era otravitoare (vezi Ieremia 2,21). Si Israel a fost asemanat cu o vita (vezi Isaia 5,2.7; Osea 10,1).



32:33 Vinul lor este venin de serpi, Este otrava cumplita de aspida.

Serpi. Cuvantul astfel tradus este din radacina ,,a lungi”, ,,a intinde”. Intelesul literal al substantivului derivat este ,,cel intins”, cu referire la lungimea corpului. In alta parte, el apare ca ,,pesti mari” (Geneza 1,21), ,,sarpe” (Exod 7,9,10,12), ,,sacali” (Plangeri 4,3).

Aspida. In general presupusa a fi inrudita cu cobra. Acelasi cuvant este redat ca ,,naparca” (Psalmi 91,13).



32:34 Oare nu este ascuns lucrul acesta la Mine, Pecetluit in comorile Mele?

Verset ce nu a fost comentat.

32:35 A Mea este razbunarea si Eu voi rasplati, Cand va incepe sa le alunece piciorul! Caci ziua nenorocirii lor este aproape, Si ceea ce-i asteapta nu va zabovi.

Razbunarea, voi rasplati. Ca Creator si Domn al universului, Iehova este judecatorul lui, Compara folosirea de catre apostolul Pavel a acestei expresii (Romani 12,19; Evrei 10,30).

Nenorocirii lor. Compara cu avertizarile privind pe Babilonul haldeu (Isaia 47,7-10; 51,6.8) si aplicarea la Babilonul spiritual (Apocalipsa 18,8.10.17).



32:36 Domnul va judeca pe poporul Sau, Dar va avea mila de robii Sai, Vazand ca puterea le este sleita, Si ca nu mai este nici rob nici slobod.

Va judeca pe poporul Sau. Adica, va apara si va proteja pe poporul Lui de vrajmasii lor (vezi Ieremia 50,34). Vezi si experienta Rahelei (Geneza 30,6), rugaciunea psalmistului (Psalmi 54,1) si profetia despre regele Lemuel (Proverbe 31,4,9).

Va avea mila. Va intoarce mana Sa de la poporul Sau sa loveasca pe vrajmasii lor, prin care El ii pedepsise – de exemplu Babilonul (vezi Ieremia 50,23; 51,24). Pentru ,,parerea de rau” a lui Dumnezeu vezi Numeri 23,19.

Puterea le este slabita. Literal, ,,mana lor este istovita”. Mana este un simbol al puterii si al priceperii de aduce la indeplinire un plan (vezi Isaia 28,2; compara cu Psalmi 76,5; 78,42).



32:37 El va zice: Unde sunt dumnezeii lor, Stanca aceea care le slujea de adapost,

Stanca. Folosita in mod ironic despre dumnezeii falsi (vezi v.31).



32:38 Dumnezeii aceia care mancau grasimea jertfelor lor, Care beau vinul jertfelor lor de bautura? Sa se scoale, sa va ajute, Si sa va ocroteasca!

Sa se scoale. Vezi Isaia 46,1.2.7; compara cu 1 Regi 18,27.



32:39 Sa stiti dar ca Eu sunt Dumnezeu, Si ca nu este alt dumnezeu afara de Mine; Eu dau viata si Eu omor, Eu ranesc si Eu tamaduiesc, Si nimeni nu poate scoate pe cineva din mana Mea.

Eu sunt. Observa pronumele repetat si compara cu Osea 5,14; Isaia 43,11.25; 51,12.



32:40 Caci Imi ridic mana spre cer, Si zic: Cat este de adevarat ca traiesc in veci,

Imi ridic mana. Semnul unei juruinte solemne. Compara cu experienta lui Avraam (Geneza 14,22) si cu aceea a copiilor lui Israel la intrarea in Canaan (Exod 6,8; Neemia 9,15). Compara cu juramantul solemn al ingerului din Apocalipsa 10,5.



32:41 Atat este de adevarat ca atunci cand voi ascuti fulgerul sabiei Mele, Si voi pune mana sa fac judecata, Ma voi razbuna impotriva potrivnicilor Mei, Si voi pedepsi pe cei ce Ma urasc;

Potrivnicilor mei. Adesea Iehova este zugravit in imagine poetica precum un razboinic, combatand pe vrajmasii poporului Sau (vezi Exod 15,3; Isaia 42,13). A te opune poporului lui Dumnezeu inseamna a te ridica vrajmas impotriva lui Dumnezeu si a lupta cu El.



32:42 Sabia Mea le va inghiti carnea, Si-Mi voi imbata sagetile de sange, De sangele celor ucisi si prinsi, Din capetele fruntasilor vrajmasului.

Sagetile. Preinchipuire a unui mare macel (vezi Isaia 34,5.6; 66,16). Compara cu cuvintele lui Hristos cu privire la scenele in legatura cu a doua Sa venire (Matei 24,36-44; Marcu 13,35-37) si a profetiei lui Petru (2 Petru 3,10).



32:43 Neamuri, cantati laudele poporului Lui! Caci Domnul razbuna sangele robilor Sai, El Se razbuna impotriva potrivnicilor Sai, Si face ispasire pentru tara Lui, pentru poporul Lui.

Ispasire. Indurarea lui Dumnezeu asupra tarii si poporului Lui. Cuvintele acestea vor avea implinirea lor deplina in legatura cu cei mantuiti pe pamantul cel nou (vezi Apocalipsa 21,1-7). Apostolul Pavel citeaza acest verset pentru a arata ca Neamurile trebuie sa aiba parte de mantuire facuta cu putinta prin Hristos (vezi Romani 15,10).



32:44 Moise a venit si a rostit toate cuvintele cantarii acesteia in fata poporului; Iosua, fiul lui Nun, era cu el.

Iosua...era cu el. O repetare a Deutronom 31,30, cu exceptia ca Iosua (vezi Numeri 13,8.16) este amintit ca fiind colaboratorul lui Moise (vezi Deutronom 31,3.7.14.23).



32:45 Dupa ce a ispravit Moise de rostit toate cuvintele acestea inaintea intregului Israel,

Verset ce nu a fost comentat.

32:46 le-a zis: Puneti-va la inima toate cuvintele pe care va jur astazi sa le porunciti copiilor vostri, ca sa pazeasca si sa implineasca toate cuvintele legii acesteia.

Puneti-va la inima. Compara cu indemnul lui Dumnezeu catre Ezechiel (cap. 40,4). Copiilor vostri. Instructiunea aceasta cu privire la educarea copiilor fusese deja data de mai multe ori (vezi cap. 4,10; 6,7; 11,19).



32:47 Caci nu este un lucru fara insemnatate pentru voi; este viata voastra, si prin aceasta va veti lungi zilele in tara pe care o veti lua in stapanire, dupa ce veti trece Iordanul.

Nu este un lucru fara insemnatate. Slujirea fata de Dumnezeu nu ramane niciodata nerasplatita (vezi cap. 30,20).



32:48 In aceeasi zi, Domnul a vorbit lui Moise, si a zis:

Verset ce nu a fost comentat.

32:49 Suie-te pe muntele acesta Abarim, pe muntele Nebo in tara Moabului, in fata Ierihonului; si priveste tara Canaanului pe care o dau in stapanire copiilor lui Israel.

Abarim. Abarim se intelege ca se refera la un lant de munti, dintre care unul din varfurile lui este Nebo. Instructiuni cu privire la moartea sa fusesera date lui Moise mai inainte (vezi Numeri 27,12).

Priveste tara. Lui Moise i s-a dat privilegiul de a vedea Tara Fagaduintei. In afara de aceasta, el a vazut in vedenie scene din istoria poporului lui Dumnezeu peste veacuri pana la implinirea tuturor lucrurilor (vezi PP 472-477).



32:50 Tu vei muri pe muntele pe care te vei sui, si vei fi adaugat la poporul tau, dupa cum Aaron, fratele tau, a murit pe muntele Hor si a fost adaugat la poporul lui,

Adaugat la poporul Tau. Vezi Numeri 20,24. Moise a fost ascultator pana la moarte si moartea lui a fost pretioasa inaintea lui Dumnezeu. In unele privinte, el a fost un simbol al lui Hristos. Dumnezeu l-a inviat din locul lui singuratic de odihna spre a locui in Canaanul ceresc si l-a trimis sa incurajeze pe Hristos la schimbarea Sa la fata (vezi Marcu 9,2-4). O astfel de rasplata i-a revenit ca un slujitor credincios in casa Domnului sau (vezi Evrei 3,5).

Dupa cum Aaron. Vezi Numeri 20,24-28; 33,38.



32:51 pentru ca ati pacatuit impotriva Mea in mijlocul copiilor lui Israel, langa apele Meriba, la Cades, in pustia Tin, si nu M-ati sfintit in mijlocul copiilor lui Israel.

Ati pacatuit. Vezi Numeri 27,14. Nu m-ati sfintit. ,,Nu M-ati respectat ca Sfant” (RSV). Vezi Numeri 20,12; 27,14.



32:52 Tu vei vedea doar de departe tara dinaintea ta; dar nu vei intra in tara pe care o dau copiilor lui Israel.

Nu vei intra. Moise a dorit foarte mult sa aiba privilegiul de a intra in Tara Sfanta, dar dorinta i-a fost refuzata (vezi Deutronom 1,37; 3,25.27; compara cu Evrei 11,13).

Comentariile lui Ellen G. White 1-4 PK 394 2 MH 157; MYP 227; 3T 448; 5T 422 4 DA 413, 414, 769; PP 43 7 5T 585 7-10 PK 394 9, 10 COL 166 9-11 8T 275 9-12 COL 287; PK 17 10 PP 407 10,12 Ed 33, 39 11 TM 255 11,12 PP 469; 8T 150 15 PP 413 15-21 PK 395 16-22 1T 280, 364 23,24 PK 395 26-30 1T 365 28-31 PK 395 30 TM 277 34, 35 PK 396 35-37 1T 368 39 TM 23 46 MH 114 47 Ed 174; PK 500 49,50 PP 470 50-52 SR 166


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: